Çelik Sektöründe 2018 - 12. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 12. Haftanın Öne Çıkanları


Anadolu’nun En Büyüğü Tosçelik Oldu

“Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırmasının bu yılki şampiyonu Tosçelik oldu. Ekonomist dergisinin Türkiye Ekonomi Bankası’nın (TEB) katkılarıyla gerçekleştirdiği “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırmasında ödüller sahiplerini buldu. Şirketlerin 2016 yılındaki net satış rakamlarına göre hazırlanan ve üç büyük ilin dışında faaliyet gösteren, yabancı sermaye payı yüzde 50'nin altında olan şirketlerin yer aldığı araştırmanın birinci sırasında Tosyalı Holding çatısı altında faaliyet gösteren Tosçelik yer aldı. Birincilik ödülü; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü tarafından Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’ya takdim edildi. Tosçelik, böylece iki yıllık aranın ardından bir kez daha Anadolu’nun en büyük şirketi ödülüne layık görülmüş oldu.

İnovasyon ve Ar-Ge’yle Büyüyoruz

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, törende yaptığı konuşmada inovasyon, Ar-Ge ve teknolojik yatırımların Tosçelik’in bugünlere gelmesinde en etkili unsur olduğunun altını çizerken, “Kurulduğumuz günden bu yana hayata geçirdiğimiz tüm yatırımlarda, Türkiye ekonomisinin geleceğine katkıda bulunmayı ilke edindik. Bugün geldiğimiz noktada da dünyada üç farklı kıtada üretim yapan Tosçelik’in Türkiye’nin küresel demir çelik üreticisi haline geldiğini görmekten de büyük gurur duyuyoruz. Bu başarıda en büyük pay sahibi ise tabii ki çalışanlarımız. Bu vesileyle sayıları 10 bini aşan çalışanlarımızla birlikte bizlere güvenen müşterilerimize ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. (HaberTürk/NTV/Hürriyet, 19 Mart 2018 )

Çin ve Almanya ABD’ye Karşı Çelikte Anlaştı!

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, Alman lider ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in telefonda dünya çelik piyasasındaki fazla kapasite sorununu ele aldıklarını ve G20 'nin sanayileşmiş ülkeler grubu çerçevesinde sorunun çözümü üzerinde çalışma kararına vardıklarını bildirdi. Merkel ve Şi’nin ortak çalışma çağrısının ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına uyguladığı tarifeleri artırarak Avrupa ve Çin ile gerginliğe yol açmasının hemen ardından gelmesi dikkat çekiyor. Merkel’in sözcüsü Seibert konuya ilişkin yazılı açıklamasında, “İki lider gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin altını çizdi. Her iki lider de ABD’nin yükselttiği çelik ve alüminyum tarifelerine karşı duruyor ve bu konuda stratejik ortaklıklarını derinleştirmeyi kabul ediyor” ifadelerini kullandı. Seibert 2016 yılında, Çin’in Hangzhou kentinde gerçekleştirilen G20 Zirvesi’nde başlatılan oluşuma atıfta bulunarak, “Merkel ve Şi, çelik pazarındaki küresel kapasite sorununu ele aldı. Küresel pazardaki çelik kapasite fazlasıyla ilgili olan G20 Küresel Forumu çerçevesinde çözümlere yönelik çalışmalara devam etti. Bu bağlamda, ticaretle ilgili çok taraflı işbirliğinin önemini vurguladılar” dedi. Merkel ve Cinping ayrıca küresel ticaret konusunda çok taraflı işbirliğinin öneminin altını çizdiler. Çin devlet haber ajansı Şinhua, Şi'nin Merkel'e yaptığı açıklamada, iki ülkenin "yeni tip uluslararası ilişkilerin savunucusu olması" gerektiğini yazdı. Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te 19-20 Mart'ta düzenlenecek G20 Bakanlar Toplantısı'nda Türkiye'yi Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek temsil ediyor. ( Dünya, 19 Mart 2018 )

Liberty, Florida’da Yerleşik Hurda Firması Export Metals’ı Satın Aldı

British GFG Alliance’ın, bağlı kuruluşu Liberty Recycling vasıtasıyla Florida’da yerleşik hurda firması Export Metals’ı satın aldığı haber veriliyor. Söz konusu satın almanın mali detaylarının henüz açıklanmadığı rapor ediliyor. Bunun yanı sıra Liberty’nin yakın zamanda ArcelorMittal’ın Georgetown, Güney Carolina’da bulunan çelik tesisini de satın aldığı ve tesisteki faaliyetleri yılın ikinci çeyreğinde yeniden başlatmayı planladığı ifade ediliyor. GFG Yönetim Kurulu Başkanı Sanjeev Gupta’nın, ABD’de çelik varlıklarına yatırım yapmanın, firmanın yerli hammadde ve yeşil enerji kullanmanın yanı sıra büyük oranda iç piyasalara satış yapmanın yerli çelik üretim stratejisinin bir parçası olduğunu belirttiği kaydediliyor. ( Kallanish, 20 Mart 2018 )

Çelik İhracatının Rekortmenleri Habaş, İçdaş ve Çolakoğlu Oldu

Türk çelik sektörü 2017 yılındaki 17,8 milyon tonluk ihracatı ile dünya çelik ihracatı sıralamasında onuncu olurken, inşaat çeliği ihracatında da dünya ikinciliğini sürdürdü. 2018 yılına da ihracat artışı hedefi ile başlayan ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı Section 232 yasası ile ihracat pazarlarındaki sorunlara bir yenisi daha eklenen çelik sektörü, ÇİB’in düzenlediği Çelik İhracatının Yıldızları Ödül Töreni’nde bir araya geldi. Swissotel The Bosphorus İstanbul Hotel’de gerçekleştirilen törende 16 kategoride 38 firmaya toplamda 48 ödül verildi. Ayrıca her kategoride ilk 10’a giren firmalara toplam 160 sertifika dağıtıldı.

Çelik İhracatının Yıldızları töreninde konuşan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, 2017 yılı çelik ihracatına yönelik değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi: “Sektörümüz açısından 2017 yılına baktığımızda siyasi istikrarsızlığın süregeldiği geleneksel pazarlarımız olarak nitelendirdiğimiz Ortadoğu ülkelerine olan çelik ihracatımızda düşüş yaşandığını görüyoruz. Yine ihracat pazarlarımızdan bazılarının kendi çelik sanayilerini kuruyor olması da ihracatımızı zorlayan etkenlerden biri oldu. Başta ABD olmak üzere korumacı önlemler ve haksız yere yürütülen ticaret politikası soruşturmaları ihracatımızı olumsuz etkiledi. Türk çelik sektörünün ana ürünü olan inşaat çeliğinde ithalat vergilerinin sıfırlanması özellikle Rusya, Ukrayna ve Çin gibi dampingli ve kalitesiz ürün ihracatı gerçekleştiren ülkelere karşı Türk çelik sektörümüzü savunmasız bıraktı. Dünya genelinde bu ülkelere karşı gümrük duvarları yükselirken, bizde ise durum maalesef tam tersi oldu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen sektörümüz 2017 yılında ihracatta yükselişini korumayı başardı. Geride bıraktığımız yıl Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı önceki yıla göre yüzde 7,7 artışla 17,8 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 26,4 artışla 11,5 milyar dolara yükseldi. 2017 yılında tüm olumsuzluklara rağmen ihracatlarını artıran ve kendi kategorilerinde en fazla ihracata ulaşmayı başaran firmalarımızı kutluyorum. Bundan sonra da hep birlikte güç birliği yaparak Türk çelik sektörünü çok daha iyi noktalara taşıyacağız. Her türlü engele rağmen 2018 yılında da hedefimiz ihracatımızdaki yükselişi sürdürmek ve ülkemiz ekonomisine verdiğimiz katkıyı artırmak olacak”.

Çelik sektörün en sıcak gündeminin ABD olduğuna vurgu yapan Namık Ekinci; “Neresinden bakarsanız bakın bu yasa ile ABD, “müttefik”im dediği ülkelere muafiyet kapısını açık bırakırken geri kalan ülkelere adil davranmıyor. Section 232’nin bazı ülkelere ayrıcalık tanıyarak uygulanması Türk çelik sektörünün aleyhinedir. Vergiden muaf bırakılan ülkeler içerisinde Türkiye’nin yer almaması, en önemli pazarlarımızdan olan ABD’nin Türkiye’ye kapanmasına ve sektörümüzün telafisi zor bir yara almasına sebep verecektir. ABD’nin yüzde 25 vergi kararının dünya ticaretinde dengeleri bozacağı bir ortamda bu kadar büyük bir pazarı telafi etmek çok zordur. Yasa 23 Mart’ta yürürlüğe girmeden önce muaf olan ülkeler arasında yer almak sektörümüzün önceliğidir. Bu konuda Bakanlığımızla istişare halindeyiz” diye konuştu.

Çelik sektörünün Türkiye ekonomisi ve ihracatında çok önemli bir yeri olduğunu belirten ve ihracatlarından dolayı sektöre teşekkür eden Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel ise “Çelik sektörü bugüne kadar kendi gücü ve gayreti ile gelişme gösterdi. Türkiye’nin 2017 yılındaki 157 milyar dolarlık ihracatının yaklaşık yüzde 9’unu gerçekleştirerek önemli bir katkı sağladı. Bu başarıdan dolayı sektör temsilcilerini kutluyorum” dedi. Şenel ayrıca Section 232 sürecinden de bahsetti ve Bakanlık olarak gelişmeleri enine boyuna analiz ederek atılması gereken tüm adımları attıklarını ifade etti.

2017 ÇELİK İHRACATININ YILDIZLARI ÖDÜL LİSTESİ

TÜM ÜRÜNLERDE EN ÇOK İHRACAT KATEGORİSİ
1.HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş.
2. İÇDAŞ ÇELİK ENERJİ TERSANE VE ULAŞIM SANAYİ A.Ş.
3. ÇOLAKOĞLU DIŞ TİCARET A.Ş.
İNŞAAT ÇELİĞİ VE FİLMAŞİN İHRACATI KATEGORİSİ
1. İÇDAŞ ÇELİK ENERJİ TERSANE VE ULAŞIM SANAYİ A.Ş.
2. HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş.
3. DİLER DIŞ TİCARET A.Ş.
PROFİL İHRACATI KATEGORİSİ
1. MESCİER DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
2. ÇAĞ ÇELİK DEMİR VE ÇELİK ENDÜSTRİ A.Ş.
3. KARDEMİR DIŞ TİCARET A.Ş.
ALAŞIMLI ÇELİK İHRACATI KATEGORİSİ
1. ASİL ÇELİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2. ÇEMTAŞ ÇELİK MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
 3. HASÇELİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
TEL İHRACATI KATEGORİSİ
1. BEKAERT KARTEPE ÇELİK KORD SAN. VE TİC. A.Ş.
 2. ÖZYAŞAR TEL VE GALVANİZLEME SANAYİ A.Ş.
3. ÇELİK HALAT VE TEL SANAYİ A.Ş.
BOYUNA DİKİŞLİ BORU İHRACATI KATEGORİSİ
1. YÜCEL BORU İHRACAT İTHALAT VE PAZARLAMA A.Ş.
2. BORUSAN MANNESMANN BORU SAN. VE TİC. A.Ş.
3. BORUSAN İSTİKBAL TİC. A.Ş.
SPİRAL DİKİŞLİ BORU İHRACATI KATEGORİSİ
1. BORUSAN MANNESMANN BORU SAN. VE TİC. A.Ş.
2. ERCİYAS ÇELİK BORU SANAYİ A.Ş.
3. HATBORU SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SICAK YASSI İHRACATI KATEGORİSİ
1. ÇOLAKOĞLU DIŞ TİCARET A.Ş.
2. HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş.
3. EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARI T.A.Ş.
SOĞUK/KAPLAMALI YASSI İHRACATI KATEGORİSİ
1. BORÇELİK ÇELİK SAN. TİC. A.Ş.
2. MMK METALURJİ SAN. TİC. VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.
 3. TEZCAN GALVANİZLİ YAPI ELEMANLARI SAN. TİC. A.Ş.
BAĞLANTI ELEMANLARI İHRACATI KATEGORİSİ
1. ÇETİN CIVATA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2. TEKNİK BAGLANTI ELEMANLARI SAN. VE TİC. A.Ş.
3. AK-AR KALIP METAL VE PLASTİK ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
İNŞAAT AKSAMI İHRACATI KATEGORİSİ
1. ÇİMTAŞ ÇELİK İMALAT MONTAJ VE TESİSAT A.Ş.
2. ALKA SAN. İNŞ. VE TİC. A.Ş.
3. ASSAN PANEL SAN. VE TİC. A.Ş.
ÇİVİ-ZİNCİR İHRACATI KATEGORİSİ
1. SERTEL VİDA METAL A.Ş.
2. BEKSAN ÇİVİ TEL MAKİNA İMALAT SAN. VE TİC. A.Ş.
3. ATLI ZİNCİR İĞNE VE MAKİNA SAN. A.Ş.
PASLANMAZ İHRACATI KATEGORİSİ
1. POSCO ASSAN TST ÇELİK SANAYİ A.Ş.
2. KİBAR DIŞ TİCARET A.Ş.
3. NİKEL PASLANMAZ ÇELİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
BÜYÜK ÖLÇEK EN ÇOK İHRACAT ARTIŞI KATEGORİSİ
1. İÇDAŞ ÇELİK ENERJİ TERSANE VE ULAŞIM SANAYİ A.Ş.
2. ÇOLAKOĞLU DIŞ TİCARET A.Ş.
3. BORÇELİK ÇELİK SAN. TİC. A.Ş.
ORTA ÖLÇEK EN ÇOK İHRACAT ARTIŞI KATEGORİSİ
1. YEŞİLYURT DEMİR ÇELİK ENDÜSTRİSİ VE LİMAN İŞLETMELERİ LTD.ŞTİ.
2. EGE ÇELİK ENDÜSTRİSİ SAN. VE TİC. A.Ş.
3. AĞIR HADDECİLİK A.Ş.
ORTA ÖLÇEK EN ÇOK ÜLKEYE İHRACAT KATEGORİSİ
1. GEDİK KAYNAK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2. AĞIR HADDECİLİK A.Ş.
3. HASÇELİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

( ÇİB, 20 Mart 2018 )

Savunma Sanayisine Yerli ve Milli Çelik

Makine Kimya ve Endüstrisi Kurumu (MKEK) Kırıkkale Ağır Silah ve Çelik Fabrikasında yapımı bitirilen çelikhane ile savunma sanayisinin çelik ihtiyacının tamamının karşılanması hedefleniyor. MKEK Kırıkkale Ağır Silah ve Çelik Fabrikası, Türkiye’de gelişen savunma sanayisine önemli katkılarda bulunuyor. Ülkenin yerli savunma gücünde yer alan Fırtına ve Panter Obüsü, Altay Tankı gibi muharebe araçlarının silah sistemleri, uluslararası çapta takdir edilen nüfuz edici bomba ve çeşitli uçak füzelerinin çelik dış yüzeylerinin hem dökümleri hem de işlenmesi bu fabrikada yapılıyor. Fabrika içerisine yeni kurulan gelişmiş teknoloji sistemlerine sahip çelikhane ise üretimin hem gelişmesini hem de hızlanmasını sağlıyor. Çelik üretim tesisi hakkında konuşan Fabrika Müdürü Gündüz Güler, "Şu anda Türkiye'mizde kaliteli çelik alanında kurulmuş, en yeni ve en modern çelikhanede bulunuyorsunuz. Buradan ürettiğimiz çelikler, dövme yöntemiyle şekillendirilerek özellikle silah ve mühimmat üretiminde ihtiyaç olan çelikler üretilmektedir. Burada ağır silah malzemelerinin üretimlerini yapmaktayız. Bilindiği gibi ark ocaklarında sekonder metalürji uygulanarak, ark ocağı, pota ocağı ve vakum sistemiyle son derece homojen ve temiz bir çelik üretimi sağlıyoruz. Temizlikten kastettiğimiz şey, oksijen, azot ve hidrojen gazlarından temizlenmiş, özellikle nonmetalik inklüzyonlardan temizlenmiş son derece homojen çelik üretimidir. Modern çelikhanemizde biz bunu sağlıyoruz. Bugün itibariyle savunma sanayisinin ihtiyacı olan tüm kaliteli çelik türlerini üretebilecek yetenekteyiz. Aralık ayında başladığımız deneme üretimleri, şu anda namlu çelikleri de dahil tamamlanmak üzere. Mart ayı sonuna kadar performans testlerini de tamamladığımız zaman, çelikhanemizi resmen devreye almış olacağız” dedi. Ağır Silah ve Çelik Fabrikası Çelikhanesi, üretim için MKEK’e bağlı Hurda Müdürlüğünden elde edilen hurdaları kullanıyor. Hurda ürünler ergitilerek oluşturulan alaşımdan yeniden kullanılabilir, kaliteli çelik üretiliyor. Çelikhane, savunma sanayisinde ülkenin dışa bağımlılığının önlenmesi açısından büyük öneme sahip. ( Milliyet, 19 Mart 2018 )

Kardemir'de 4. Hava Ayrıştırma Tesisi Devreye Alındı

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) proseste kullanılan oksijen, azot ve argon ihtiyacını karşılayacak 4. Hava Ayrıştırma Tesisi'ni devreye aldı. Fabrika içinde yer alan tesisin açılışı için düzenlenen törene, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz, yönetim kurulu üyeleri Kamil Güleç ve Hüseyin Çağrı Güleç, Genel Müdür Ercüment Ünal ve fabrika çalışanları katıldı. Ömer Faruk Öz, burada yaptığı konuşmada, KARDEMİR'in 80 yıldır üretimini başarı ile devam ettiren bir kuruluş olduğunu söyledi. KARDEMİR’de birçok çalışanının dedesinin, babasının bu fabrikadan emekli olduğunu belirten Öz, "Bu da yeterli değil. Sizlerin çocuğunun çocuğu da, torunu da buralarda çalışacak şekilde KARDEMİR'i dizayn ettiğimiz zaman dedelerinizin, babalarınızın buradan emekli olması bir anlam kazanıyor. Bunun için geçmiş müktesebatımızdan ders alacağız, geçmişte emeği olanlara saygı ve hürmetimizi göstereceğiz ama bu tesislerin çağın gereklerine göre, çağın teknolojisine göre sektörde rekabet edebilir bir konumda olmasını temin edeceğiz." diye konuştu. KARDEMİR'in ilk kurulduğu yıllardaki gibi ülkenin müstesna bir demir çelik fabrikası, müstesna bir sanayi kuruluşu olma yolunda her gün bir adım daha ileriye gittiğini aktaran Öz, şöyle devam etti: "Hisselerinin yüzde 100’ü halka açık bir şirketiz ve her geçen gün borsa değerimiz artıyor. 1 Kasım tarihinde göreve başladığımızda KARDEMİR’in borsa değeri yaklaşık 2,7 milyar TL idi şimdi 4,6 milyar TL oldu. Emeği geçen işçi kardeşlerimize, mühendislerimize, yönetim kurulumuza teşekkür ediyorum ama bu yeterli değil. Yakalamış olduğumuz başarının sürdürülebilir olması lazım. Sizlerle birlikte bu başarıyı daim kılacağız. KARDEMİR’i teknolojinin bütün imkânları ile donatacağız ve katma değerli ürünlerle gelirlerimizi artıracağız. Artırmış olduğumuz gelirlerle personelimizin de ne hak ediyorsa hak ettiğini vereceğiz. Son teknolojiyi kullanarak hem üretim maliyetini düşüreceğiz hem de ülkemizin dışa açık olduğu demir çelik ithalatının büyük bir kısmını burada üreterek, ithalat ihracat dengesinde de ülkemiz lehine fayda sağlayacağız."

"3,5 milyon ton çelik üretimine doğru hızlı adımlarla ilerliyoruz"

KARDEMİR'in ülke ekonomisine katkılarının artacağını vurgulayan Öz , "Türkiye her yıl 450 bin ton civarında dışarıdan demir çelik ürünleri alıyor. Bunun 2018’de asgari olarak 100 bin tonunu KARDEMİR karşılayacak." diye konuştu. KARDEMİR'de çalışanların tamamının mutlu olması gayreti ile çalıştıklarını dile getiren Öz, şöyle devam etti: "Önümüzü gördük. Sadece KARDEMİR’e değil, ülkemiz ekonomisine de katkı sunmuş olacağız. Bunları başarmanın yolu tüm çalışanlarımızın KARDEMİR’e isteyerek, severek gelip gitmesi ile olacak. Biz bunu arzu ediyoruz. Tek bir işçi, tek bir mühendis kardeşimizin dahi 'Eyvah yine sabah işe mi gideceğim?' dememesi lazım. Zevkle, şevkle bir aidiyet duygusu içerisinde fabrikasına çalışmaya gelmesini ve ailesine de aynı şekilde dönmesini istiyoruz. Bütün derdimiz budur, bunu sağlamaktır. Çalışanların mutlu olduğu, katma değerli yüksek ürünlerin üretildiği bir KARDEMİR istiyoruz. Hedeflediğimiz 3,5 milyon ton çelik üretimine doğru hızlı adımlarla ilerliyoruz. Bu süreçte emeği geçen bütün kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bugün açılışını yaptığımız tesisin kazasız, belasız bereketli üretimlere vesile olmasını diliyorum." Konuşmanın ardından tesisin açılışı yapıldı. ( Dünya, 20 Mart 2018 )

ArcelorMittal, Ilva İçin Romanya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki Varlıklarını Satabilir

ArcelorMittal’in, İtalyan çelik üreticisi Ilva’yı satın alabilmek için Avrupa Komisyonu’nun endişelerini gidermek amacıyla Romanya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki varlıklarını satabileceği haber veriliyor. Geçtiğimiz hafta ArcelorMittal’in Avrupa Komisyonu’na Ilva’nın satın alınması ile ilgili endişelere yönelik bir çözüm planı sunduğu, mevcut durumda yetkililerin planı değerlendirdiği ve satın alma ile ilgili nihai kararlarını açıklamak için Nisan ayının sonuna kadar sürelerinin olduğu kaydediliyor. Geçtiğimiz yılın başlarında ArcelorMittal’in, Komisyon’un endişelerini yatıştırmak amacıyla Arvedi ile La Magona tesisinin satışı için anlaşmaya vardığı, ancak mevcut durumda söz konusu tesisin satışının yanı sıra firmanın Romanya’daki Galati ve Çek Cumhuriyeti’ndeki Ostrava tesislerini de satması gerekebileceği vurgulanıyor. ( Kallanish, 22 Mart 2018 )

CISA, Yeni Kapasitelerin Yavaş Yavaş Devreye Alınması Gerektiği Konusunda Uyarıda Bulundu

Çin Demir ve Çelik Derneği’nin (CISA) iç piyasa çelik fiyatlarının tesislerin üretimlerinin artması ve yüksek seviyelerdeki stoklar nedeniyle kısa vadede yükselme şansının kısıtlı olduğunu ifade ettiği rapor ediliyor. CISA’nın genel çelik talebinin geçtiğimiz yıla kıyasla yaklaşık olarak seviyesini koruyacağını, ancak stoklardaki hızlı büyümenin, iç piyasada arzın yeterli seviyede olması bakımından çelik fiyatlarındaki yükselişi kısıtlayacağını belirten bir analiz yayımladığı kaydediliyor. Söz konusu analizde CISA’nın, Ocak-Şubat döneminde ihracatın azalmaya devam etmesinin, yılın tamamında da çelik ihracatının baskı altında olacağına işaret ettiğinin ve ABD’nin çelik ithalatına % 25 oranında vergi getirmesinin Çin’in ihracatının üzerindeki baskıyı arttıracağının ifade edildiği aktarılıyor. Yayımlanan raporda, hükümetin ve çelik firmalarının, fiyatlarda aşırı dalgalanmaya sebep olmamak amacıyla yeni kapasitelerin devreye alınma hızını kontrol altında tutmaları gerektiğini ve yeni tesislerin devreye alınmasının, 2018 yılında yerel çelik fiyatlarını etkileyecek en büyük faktörlerden biri olduğunu öne sürdüğü ifade ediliyor. Bu yıl yüksek fırın/bazik oksijen fırını ve elektrik ark ocakları da dâhil en az 30- 40 milyon ton/yıl seviyesinde ikame kapasitenin devreye alınmasının planlandığı, ancak söz konusu tesislerin çelik üretiminin, sıkı grafit elektrot arzı, üretim kısıtlamaları ve çevre izinleri gibi faktörler nedeniyle sınırlı olabileceği belirtiliyor. ( Kallanish, 23 Mart 2018 )

Yeni Elektrik Tarifesi Türk Çelik Sektöründe Maliyetleri Artıracak

2017’nin son çeyreğinde açıklanmış olan ve 1 Nisan’da yürürlüğe girmesi beklenen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) son kaynak tedarik tarifesinin Türk sanayicisini daha pahalı tarifeden elektrik almak zorunda bırakacağı ve bu sebeple piyasada memnuniyetsizlik yarattığı bildirildi. EPDK’nın son kaynak tedarik tarifesine göre, yüksek tüketimli ve düşük tüketimli tüketici grupları oluşturularak, yüksek miktarda elektrik tüketen abonelerin tedarik şirketlerinden ikili anlaşma yoluyla elektrik almaları teşvik edilecek. Yüksek miktarda elektrik tüketen abonelerin elektrik enerjisini ikili anlaşmalarla temin etmemeleri halinde son kaynak tarifesi üzerinden ve daha yüksek fiyattan elektrik enerjisi temin etmek zorunda kalacakları belirtildi. Tedarikçiyle yapılacak sözleşmenin önemli hale geleceğini kaydeden kaynaklar, “Sözleşmenin süresinin, birim fiyatın gelecek öngörüsüyle hesaplaması büyük önem taşıyacak. Mevcut sistemde, sanayici tedarikçisinden %3-5 indirimli elektrik alıyor. Sözleşme bozulursa başka bir kaynaktan küçük bir ek maliyetle (almış olduğu indirimi kaybederek) elektrik satın alabiliyordu. Yeni sistemde daha yüksek bir bedel söz konusu olacak,” şeklinde konuştu. Son kaynak tarifesinin, tüm sanayicilerin enerji maliyetlerini artırması beklenirken, bu artışın çelik sektöründe özellikle elektrik ark ocaklı olup kendi elektriğini üretmeyen tesislerde yaklaşık %10 oranında gerçekleşeceği belirtiliyor. ( SteelOrbis, 22 Mart 2018 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ