Çelik Sektöründe 2018 - 22. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2018 - 22. Haftanın Öne Çıkanları

Mobarakeh Steel Kalınlığı 2 Mm’nin Altında Olan Çelik Sac Üretimine Başlayacak

İranlı çelik üreticisi Mobarakeh Steel Company (MSC), kalınlığı 2 mm’nin altında olan çelik sac üretimine başlayacağını duyurdu. Şirket, şimdilerde ülkede ithal edilen söz konusu ürünün üretimiyle yerel sektörün talebinin bir kısmını karşılamayı hedefliyor. MSC, tam olarak 1,8 mm kalınlığında olan yeni çelik sacların üretimine ve satışına 21 Temmuz’a kadar olan iki ay içerisinde başlayacağını bildirdi. Bununla birlikte, MSC mevcut mali yılda yıllık bazda 600.000 mt artışla toplam 7,6 milyon mt çelik sac satmayı hedeflerken, Mobarakeh Steel Company, Hormozgan Steel Company, Chaharmahal and Bakhtiari Automotive Sheets Company, Kashan Amir Kabir Steel Company ve Taraz Steel Company’den oluşan Mobarakeh Steel Group’un toplam çelik satışlarının ise mevcut mali yılda 9,6 milyon mt seviyesinde yer alması bekleniyor. ( SteelOrbis, 28 Mayıs 2018 )

Hindistan Konut ve Köprülerde Beton Yerine Çelik Kullanımı Önerisinde Bulunacak

Hindistan hükümetinin konut ve köprü projelerinde beton yerine çelik kullanımına yönelik önlemler önermek için bir çalışma ekibi kurduğu belirtiliyor. Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde kurulan ekip, yerel çelik tüketimini artırmayı hedefleyen Çelik Bakanlığının talebiyle oluşturuldu. Hükümetin 200.000 INR’nin (2.967$) altında düşük maliyetli çelik konut prototipi geliştirdiği bu ekibin de ülke çapında, kırsal ve yarı kentsel alanlarda devlet destekli düşük maliyetli konut modelinin hayata geçirilmesi için önerilerin hızlıca sunulması gerektiği ifade edildi. Aynı zamanda hükümet bünyesindeki çeşitli araştırma kurumları, beton kullanılarak yapılan kara yolu ve demir yolu köprüleri 50 yılda bir bakım gerektirirken, çelik köprülerin ömrünün 100 yıldan fazla olduğuna dikkat çekiyor. Çalışma ekibinin getireceği öneriler, Hindistan Demir Yolları ve Hindistan Kara Yolu İdaresi gibi devlet kurumları ve beton yerine çelik kullanılacak düşük maliyetli konut projeleri için bir temel oluşturacak. ( SteelOrbis, 29 Mayıs 2018 )

2017 Yılında Türkiye’nin Kişi Başına Görünür Çelik Tüketimi 447 Kilogram Seviyesinde Gerçekleşti

Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel) yayımladığı World Steel in Figures 2018 Raporu’na göre en büyük 20 çelik üreticisi ülke arasında, 8. sırada yer alan Türkiye 2017 yılında 37.5 milyon ton çelik üretimi yaparken, 97.03 milyon ton çelik üretimi ile ArcelorMittal en büyük çelik üreticisi firma oldu.
Rapora göre, 2016 yılının Aralık ayında Wuhan Iron & Steel ve Baosteel Group’un birleşmesiyle ArcelorMittal’den sonra dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi konumuna gelen China Baowu Group’un ham çelik üretimi, 2017 yılında 65,4 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Üçüncü sırada yer alan NSSMC Group, geçtiğimiz yıl 47,4 milyon ton ham çelik üretimi yaptı. Dördüncü sıraya gerileyen HBIS Group, 2016 yılının Haziran ayında satın aldığı Sırbistan’daki varlığı Serbia Iron and Steel ve %42’sine sahip olduğu Makedonya’da yerleşik MAKSTIL A.D’deki üretim de dâhil olmak üzere toplamda 45,6 milyon ton ham çelik üretimi kaydetti.

Dünyanın en büyük 50 çelik üreticisi listesinde Erdemir 9,2 miyon ton ham çelik üretimi ile 43. sırada yer aldı ve 2016 yılına kıyasla 2 basamak geriledi.

Worldsteel’in yayımladığı söz konusu rapora göre, 2016 yılında toplam çelik ihracatı 108,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşen Çin, 74,8 milyon ton ile 2017 yılında en büyük çelik ihracatçısı konumunu korurken, 37,5 milyon ton ile Japonya ikinci sırada yer aldı. 2017 yılında Güney Kore, 31,4 milyon tonluk toplam çelik ihracatı ile 31,1 milyon ton ihracat yapan Rusya’nın yerine geçerek, üçüncü en büyük çelik ihracatçısı oldu. Geçtiğimiz yıl Türkiye 16,6 milyon ton çelik ihracatı yaparak başlıca çelik ihracatçısı ülkeler arasında Avrupa Birliği hariç tutulduğunda 8. sırada yer aldı.

Başlıca çelik ithalatçısı ülkeler sıralamasında ise Avrupa Birliği hariç tutulduğunda 6. sırada yer alan Türkiye, 2017 yılında toplam 15,8 milyon ton çelik ithalatı gerçekleştirdi. 2017 yılında dünya kişi başına düşen görünür çelik tüketimi, 214,5 kilogram seviyesinde gerçekleşti. 2017 yılında Güney Kore, 1.106 kilogram ile küresel kişi başına düşen görünür çelik tüketimi en yüksek ülke konumunu korudu; Güney Kore’nin ardından 747 kg ile Tayvan geldi. Çek Cumhuriyeti ise 663 kg ile üçüncü sırada yer aldı. Çin’in kişi başı görünür çelik tüketimi ise, geçtiğimiz yıl 523 kg olarak kaydedildi. 2016 yılındaki 429 kg olan Türkiye’nin kişi başına düşen görünür çelik tüketimi, 2017 yılında artış göstererek 447 kilogram seviyesinde gerçekleşti ve pek çok gelişmiş ülkeyi geride bıraktı.

Söz konusu rapora göre, 2017 yılında görünür çelik tüketimi 1,6 milyar ton seviyesinde gerçekleşti. Çin’in görünür çelik tüketimi 737 milyon ton, Hindistan ve Japonya’nın görünür çelik tüketimi ise sırasıyla 87,2 milyon ton ve 64,4 milyon ton olarak kaydedildi. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin görünür çelik tüketimi 36,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. ( TÇÜD, 30 Mayıs 2018 )

ArcelorMittal South Africa Hollanda Merkezli Çelik Ticareti Ortaklığını Devrediyor

Afrika’nın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal South Africa, Hollanda merkezli Macsteel International Holdings BV’deki (MIHBV) %50 hissesini Hollanda merkezli çelik ticaret şirketi ve MIHBV’nin diğer %50 hissesinin sahibi olan Macsteel Holdings Luxembourg SARL’ye (MacHold) 220 milyon $ karşılığında satacağını duyurdu. ArcelorMittal South Africa, MacHold ile ortaklığı olan Amsterdam merkezli MIHBV’nin bağlı kuruluşları aracılığıyla çelik ticareti ve çelik sevkiyatı alanlarında faaliyet gösterdiğini belirterek, şirketin artık kendisinin esas varlıkları arasında yer almadığına ve bu sebeple hisselerin satılmasına karar verildiğini bildirdi. Hisse satışından elde edilecek kazanç şirketin bilançosunu güçlendirmek, işletme sermayesi gereklilikleri için kaynak sağlamak ve/veya faaliyetlerindeki diğer yatırımları finanse etmek için kullanılacak. ( SteelOrbis, 30 Mayıs 2018 )

Türk İşadamı Cisco’yu Aldı, Yeniden Açtı

Türk işadamı Dağıstan Turanlı’ya ait Azerbaycan’ın en büyük ağır sanayi şirketi DHT Holding. Türkiye’nin yanı sıra yaklaşık çeyrek asırdır Azerbaycan’da demir-çelik yatırımı yapan Turanlı’nın şirketi şimdilerde Güney Afrika’da adından söz ettiriyor. Özellikle hurda metal konusundaki yatırımlarıyla tanınan DHT Holding, Güney Afrika’nın en önemli çelik yatırımlarından birine imza atıyor. Turanlı’nın şirketi DHT Holding, 1967’de Murray&Roberts adlı şirket tarafından kurulan ve 2010’da kapatılan Cape Town Iron and Steel Works (Cisco) adlı tesisi satın aldı ve bugün resmen üretime açtı. Yenilenen fabrika DHT holding tarafından 550 milyon Güney Afrika Randı yani 200 milyon lira değerinde. Fabrika bugün Güney Afrika Ekonomik Kalkınma Bakanı Ebrahim Patel tarafından açılıyor. 500 bin ton üretim hedefleniyor Fabrikada elektrikli ark fırınları kullanarak hurda metalden çelik üretilecek. Tipik olarak imalat ve inşaat sektörlerinde kullanılan ürünler, yurt içi piyasaya odaklanacak ancak ihracat da yapılacak. Güney Afrika Ekonomik Kalkınma Departmanı’na (DED) göre Cisco, yılda 500 bin ton hurdadan metal üretecek. ( Dünya, 30 Mayıs 2018 )

HBIS ve CMC Stratejik İş Birliği Anlaşması İmzaladı

Çinli çelik devi Hebei Iron and Steel Group (HBIS), devlet tarafından işletilen Çinli China Minmetals Corporation (CMC) ile Çin’in Tek Kuşak, Tek Yol girişimi kapsamında stratejik iş birliği anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşmaya göre, HBIS ve CMC, Tek Kuşak, Tek Yol stratejisinin sağladığı fırsatlardan yararlanmak için, çelik üretimi, yurtdışı pazarlama, endüstri dönüşümü ve iyileştirme, yabancı kaynakların ortak gelişimini güçlendirmek ve uluslararası iş yönetimini teşvik etmek konularında iş birliği yapacak. ( SteelOrbis, 31 Mayıs 2018)

Tata Steel, Endonezya Çelik Sanayiine 43 Milyon Dolar Yatırım Yapmayı Planlıyor

Hindistanlı başlıca çelik üreticisi Tata Steel’in, büyüyen Güneydoğu Asya çelik piyasasındaki varlığını genişletmek amacıyla Endonezya’ya yatırım yapmayı planladığı haber veriliyor. Üreticinin, özellikle filmaşin sektörüne odaklandığı belirtiliyor. Tata Steel’in, Endonezya’da uç ürün üretimine 42,7 milyon dolar yatırım yapmayı planladığı ve üreticinin ülkedeki altyapı gelişimi ile inşaat çeliğine yönelik güçlü talebi göz önünde bulundurarak özellikle filmaşin sektörü ile ilgilendiği kaydediliyor. Tata Steel Kurumsal Hizmetler Başkan Yardımcısı Sunil Bhaskaran’ın, Endonezya’nın ASEAN’da oldukça büyük potansiyeli olan bir piyasa olduğunu belirttiği aktarılıyor. Tata Steel’in, Asya’da faaliyetlerini geliştirdiği, özellikle de uzun mamul üreticisi Tata Steel Thailand’ın Nisan 2018-Mart 2019 döneminde toplam satış hacminin 1,24- 1,25 milyon ton civarında olmasını beklediği, ayrıca firmanın yüksek katma değerli ürünlere odaklandığı ve 2018 yılında söz konusu üretimini % 22-25 oranında yükseltmeyi hedeflediği ifade ediliyor. ( Metal Expert, 31 Mayıs 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ