Çelik Sektöründe 2018 - 23. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2018 - 23. Haftanın Öne Çıkanları


BIR: Kıyılmış Hurda Talebi, Maliyet Verimliliği Nedeniyle Yükseldi

Dünya çapında çelik üreticilerinin, geçtiğimiz yıllarda maliyetlerini optimize etme ihtiyacı ile kıyılmış hurda tüketimini arttırdıkları ve ekonomik verimliliğinin yüksek olması nedeniyle söz konusu eğilimin devam etmesinin beklendiği kaydediliyor. Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu’nun (BIR) 27-30 Mayıs tarihleri arasında Barselona’da düzenlediği toplantıda Kıyılmış Hurda Komitesi katılımcılarının, ergitmede kıyılmış hurdanın payının artmasının, çelik üreticilerine üretim maliyetlerini azaltma ve daha düşük elektrot, refrakter ve enerji tüketimi sağlaması bakımından üretim verimliliğini arttırma imkânı verdiğini belirttikleri aktarılıyor. Elektrot kıtlığının, küresel çapta kıyılmış hurda talebinin güçlenmesinde rol oynayan en önemli faktörlerden biri olduğu, kıyılmış hurdanın ergitme şarjında ihtiyaç duyulan yoğunluğa ulaşılmasına ve dolayısıyla elektrik ark ocaklarının daha verimli çalışmasına olanak sağladığı, özellikle daha yüksek oranlarda kıyılmış hurda girdisinin, daha düşük elektrot tüketimi sonucunda sıvı çelik maliyetlerini 20-25 $/tona kadar azaltabildiği vurgulanıyor. Dünyanın en büyük hurda ithalatçısı konumundaki Türkiye’de, kıyılmış hurdaya yönelik talepte büyük bir artış görüldüğü, Ocak-Mart döneminde kıyılmış hurda ithalatının % 25 oranında artış göstererek, diğer alıcılar ile rekabet nedeniyle fiyatların da yükselmesine neden olduğu ifade ediliyor. Türkiye’de faaliyet gösteren piyasa kaynaklarına göre, normalde HMS 1&2 (80:20) ve kıyılmış hurda fiyat farkının 5 $/ton olduğuna, ancak mevcut durumda söz konusu farkın tedarikçi ve tonaja bağlı olarak 5- 20 $/ton aralığında olduğuna dikkat çekiliyor. ( Metal Expert, 05 Haziran 2018 )

Evraz Çinli Sıcak Rulo Üreticisi Delong’taki Hissesini Satıyor

Rus madencilik ve çelik üretimi şirketi Evraz Group, Çinli yassı çelik üreticisi Delong Holdings Limited’deki (Delong) %15,04 hissesini 91,7 milyon $ karşılığında satmak için Singapur borsasında kayıtlı Best Decade Holdings Limited (Best Decade) ile hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu. Evraz, satış işlemi için hisse başına ortalama fiyatın, Eylül 2017'den bu yana fiyat artışı yaşayan Delong yatırımından çıkmak için son derece cazip bir fırsat olduğuna inandığını belirtti. Sıcak rulo üreticisi olan Delong, Çin’deki altyapı, boru imalatı, soğuk rulo imalatı, makine ve otomotiv sektörlerine ürün tedarik ediyor. Şirket, 2 Mart 2006 yılından bu yana Singapur borsasında yer alıyor. ( SteelOrbis, 04 Haziran 2018 )

BIR: AB Dâhil Küresel Hurda Dış Ticareti Geçtiğimiz Yıl 99 Milyon Ton Olarak Gerçekleşti

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu’nun (BIR) 2017 yılına ilişkin verileri yayımladığı raporunda Çin’in çelik hurda tüketiminin geçtiğimiz yıl 148 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği ve böylece ülkenin çelik üretiminde hurdanın payının % 17,8 gibi kayda değer bir artış gösterdiği belirtildi. Rapora göre, tüketimdeki söz konusu artış, Çin’in geçtiğimiz yıl indüksiyon ocaklarını kapatmasından ve dolayısıyla sektör üretiminin yanı sıra çelik hurda tüketiminin resmi verilere yansımamasından kaynaklandı.

2017 yılında, yedi kilit ülke ve bölgenin toplam çelik hurda kullanımı 425 milyon ton seviyesinde iken, ilgili ham çelik üretimi 1,4 milyar ton olarak gerçekleşti. Rapora göre, 1,7 milyar ton seviyesinde kaydedilen dünya ham çelik üretiminde, çelik hurda tüketiminin geçtiğimiz yıl 600 milyon ton civarında gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bu bağlamda, geçtiğimiz yıl ham çelik üretiminde çelik hurda kullanım oranı % 35,5 seviyesinde kaydedildi. BIR’ın istatistiklerine göre, kilit ülke ve bölgelerde çelik hurda tüketiminde artışlar görüldü. Buna göre, 2017 yılında AB-28’in hurda tüketimi % 5,6 artışla 93,4 milyon tona yükselirken, bölgenin ham çelik üretimi % 3,8 gibi daha hafif bir artış gösterdi. 2017 yılında bölgenin ham çelik üretiminde çelik hurda kullanım oranı %55,5 seviyesinde gerçekleşti.

Geçtiğimiz yıl ABD’nin hurda kullanımı % 3,7 oranında artışla 58,8 milyon tona yükselirken, ham çelik üretimi % 4 artış gösterdi. ABD’nin ham çelik üretiminde elektrik ark ocaklarının payı, 2017 yılında % 68,4 seviyesindeyken, ülkenin ham çelik üretiminde çelik hurda kullanımı % 72,1 oranında gerçekleşti.

Raporda, Japonya’nın hurda tüketimi % 6,6 artışla 35,8 milyon tona yükselirken, ülkenin ham çelik üretiminin % 0,1 artışla seviyesini koruduğu ve Japonya’nın ham çelik üretiminde hurda kullanımı % 34,2 oranında kaydedildi.

2017 yılında Türkiye’nin hurda tüketimi % 17 artışla 30,3 milyon ton olarak kaydedilirken, ham çelik üretimdeki artış % 13,1 oranında gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ham çelik üretiminde hurda kullanımı % 80,8 oranında oldu. 2017 yılında Türkiye’nin hurda ithalatı güçlü bir artış kaydetti Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin hurda ithalatı % 18,4 artışla 20,9 milyon ton seviyesine yükselerek, en büyük hurda ithalatçısı konumunu sağlamlaştırdı.

BIR’ın raporunda AB’nin, dış piyasaya yönelik sevkiyatlarını % 13 artışla 20,1 milyon tona yükselterek, dünyanın en büyük hurda ihracatçısı konumunu koruduğu ve en büyük alıcının %21,6 artışla 12,6 milyon ton ile Türkiye olduğu vurgulandı. ( TÇÜD, 06 Haziran 2018 )

Otomotive Çelik Veren Çemtaş, Isıl İşlem Yatırımıyla Katma Değeri Artırdı

Ürettiği vasıflı çeliği kayda değer oranda otomotiv sanayiine veren Çemtaş, rekabet gücünü artırmak için ısıl işlem yatırımı yaptı. Söz konusu yatırımla çeliğin ton başına katma değer oranını artırdıklarını belirten Çemtaş Genel Müdürü Nuri Özdemirel, “Sürekli tip sertleştirme ısıl işlem hattı ve atmosfer kontrollü yığma tip ısıl işlem fırını yatırımı ile pazar payımızı artırmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda atmosfer kontrollü yığma tip ısıl işlem fırınını 2017 yılının başında tamamladık. Sürekli tip ısıl işlem hattının kurulumu ise 2017 sonunda tamamlanarak, devreye alındı. Bu yatırım ile çelikte ton değerini yaklaşık yüzde 20 artırdık” dedi. Yeni yatırımlarıyla iç piyasa ve ihracata yönelik katma değerli üretim yapacaklarını söyleyen Nuri Özdemirel, ısıl işlemli çeliklerin en büyük pazarının ABD olduğuna işaret etti. Avrupa ülkelerine de satış için denemelere başladıklarını bildiren Özdemirel, “Yıllık ısıl işlemli çelik üretim kapasitemiz 25 bin tonu buluyor. Katma değeri yüksek çelik üretimi ile ciromuz da artacak” dedi. Ürün gamında katma değeri artıran bir diğer önemli yatırımın denge çubuğuna yönelik olduğuna işaret eden Özdemirel, ağır vasıtalar için yıllık 150 bin adet denge çubuğu üretimi de yapan Çemtaş’ın özellikle Mercedes’in Türkiye’de üretilen kamyon ve otobüslerinde kullanılan denge çubuklarının tamamını verdiğini hatırlattı. Özdemirel, Mercedes’in Almanya, İspanya ve Fransa fabrikalarının yanı sıra Hindistan fabrikasına da denge çubuğu ihraç etmeye başladıklarını ifade etti.

“Özsermayemiz 2017’de yüzde 38.5 arttı”

Çelikhane ve haddehane işletmelerinde 350 değişik kalite ve bin 800 farklı ebatta çelik üretildiğini, 2017’de çelikhanede 174 bin ton, haddehanede ise 162 bin tonluk üretim yapıldığını anlatan Özdemirel, “Son yıllarda katma değeri yüksek ürünlere yöneldik. Ürün gamımızdaki denge çubuğu ve ısıl işlem yatırımı, katma değerimizi artırdı. Ar-ge merkezimizin bunda etkisi büyük oldu” dedi. Öte yandan 2017’de TL bazında cirolarının yüzde 53 arttığını, özsermaye artışının ise TL bazında yüzde 38,5 olduğunu hatırlatan Özdemirel, ihracat miktarlarının da yüzde 15 arttığını belirtti. Söz konusu dönemde 57 milyon dolarlık ihracat geliri elde ettiklerini belirten Nuri Özdemirel, üretimin yüzde 45’ini ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkeleri ile Brezilya, Arjantin, Şili, Meksika, Uzak Doğu gibi uzak pazarlara ihraç ettiklerini, kalan kısmın ise ağırlıklı olarak ürün verdikleri otomotiv endüstrisi aracılığıyla dolaylı olarak ihraç edildiğini vurguladı. Özdemirel, “Ark ocağı trafosunun büyütülmesi, brülör ilavesi, toz toplama sisteminin etkinliğinin artırılması gibi yapılan yatırımların meyveleri alınmaya başlandı. Büyüme bundan kaynaklandı. Fabrikada yapılan teknolojik revizyonlar verimliliği artırdı. Haddehane ızgara otomatik istifleme ve paketleme sisteminin kurulumu da bu yılın ikinci yarısında tamamlanacak. Ayrıca B holü kumlama doğrultma makinesi, haddehane boy kesim makası ve taşlı testere ile denge çubuğu üretim hattı delme tezgâhı yatırımı da bu yılın ilk yarısı sonunda devreye alınacak. Bu yıl ayrıca test ve otomasyon cihazları ile ilgili çeşitli yenilemeler planlanıyor” diye konuştu. Patentli çelikler üretmeye başladı Otomotiv ve makine sektörlerinin yanı sıra savunma, havacılık, demiryolları gibi modern teknolojiyi gerektiren sanayilerdeki vasıflı çelik ve mamul ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak, çalışmalarımıza yön veriyoruz” dedi. Vasıflı çelik üreten firmalar arasında Türkiye’deki ilk onaylı Ar-Ge merkezinin sahibi olduklarını ifade eden Özdemirel, “Patentli çelikler üretmeye başladık. Çeliği kendi özel kodumuzla iç ve dış pazarda satmaya hazırlanıyoruz” dedi. ( Dünya Otomotiv Yan Sanayii Eki, 04 Haziran 2018 )

Energoprom, Büyük Boy Grafit Elektrot Üretimini Artıracak

Rus grafit elektrot üreticisi Energoprom Group’un, Novocherkassk Elektrot Tesisi’nde yeni bir fırın devreye aldığı, böylece büyük boy elektrot üretimini ve ürün kalitesini arttıracağı bildiriliyor. Novocherkassk Elektrot Tesisi’nin, ayda 1,000 tondan fazla kapasiteli yeni fırınında elektrik ark ocakları için grafit elektrot üretimine başladığı ve söz konusu fırının, 610 mm, 650 mm ve 710 mm elektrotu ısıtmak için dizayn edildiği belirtiliyor. Energoprom, Mart 2018’de Alman Riedhammer ile yeni bir silindirik fırın inşası için mühendislik anlaşması imzaladığı, söz konusu ekipmanın 610 mm premium UHP grafit elektrot üretimini ikiye katlayacağı ve fırının 2019 yılının ikinci yarısında devreye alınmasının beklendiği kaydediliyor. Novocherkassk Elektrot Tesisi’nin, mevcut durumda yılda 50,000 ton elektrot (UHP, HP) üretimi gerçekleştirdiği ifade ediliyor. ( Metal Expert, 08 Haziran 2018 )

Erdemir'in Yeni Genel Müdürü Salih Cem Oral Oldu

OYAK Maden Metalürji Grubu bünyesinde 25 yıldır çeşitli görevlerde bulunan, Nisan 2018’den itibaren de Erdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Salih Cem Oral, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’nin (Erdemir) yeni genel müdürü oldu. 2006 yılından bu yana OYAK Grubu’nda önemli pozisyonlarda görev alan, 2013’ten bu yana da Ereğli Demir Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’nin (Erdemir) genel müdürlüğünü yürüten Sedat Orhan, 6 Haziran 2018 tarihi itibariyle görevini Salih Cem Oral’a devretti.

Erdemir’in yeni Genel Müdürü Salih Cem Oral, İstanbul Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümü’nden 1991 yılında mezun oldu. Çalışma hayatına 1993 yılında İsdemir Yüksek Fırınlar İşletme Mühendisi olarak başlayan Oral, İsdemir’de 1995- 2007 yılları arasında İsdemir Yüksek Fırın İşletme Başmühendisi, 2007-2013 yılları arasında Yüksek Fırınlar Müdürü, 2013-2017 yılları arasında Demir Üretim Direktörü ve 2017-2018 yılları arasında İsdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Nisan 2018’den bu yana Erdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığını sürdüren Salih Cem Oral, haziran ayı itibariyle Erdemir Genel Müdürü olarak görevine başladı. ( Milliyet, 07 Haziran 2018 )

Marcegaglia İtalyan Soğuk Çekme Boru Üreticisinde %80 Hisse Satın Aldı

İtalya medyasında yer alan haberlere göre, İtalyan çelik üreticisi Marcegaglia, Torino merkezli soğuk çekme boru üreticisi Novero SpA’de %80 hisse satın aldı. Satın almanın detayları açıklanmazken, Novero’nun yıllık gelirinin 20 milyon € olduğu ve 80 kişiye istihdam sağladığı belirtiliyor. Novero CEO’su Massimo Novero, Marcegaglia bünyesinde de görevine devam edecek. Söz konusu satın alım, Marcegaglia’nın ana varlıklarını güçlendirme stratejisine uyuyor. Hisse alımının amacı Novero’nun yıllık 12.500 mt olan soğuk çekme boru üretimini 20.000 mt’a, cirosunu ise 40 milyon €’nun üzerine çıkarmak. ( SteelOrbis, 07 Haziran 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ