Çelik Sektöründe 2018 - 24. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 24. Haftanın Öne Çıkanları

Coface: Küresel Kapasite Fazlalığı Hâlâ Sorun Teşkil Ediyor

Fransız kredi derecelendirme kuruluşu Coface’in yayımladığı rapora göre, kapasite fazlalığının 2018 yılında dünya çelik sektörü için sorun teşkil etmeye devam edeceği bildiriliyor. Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel) verilerine göre, başlıca 64 çelik üreticisi ülkenin ham çelik üretiminde kapasite kullanımının Şubat 2018’de % 2 oranında artışla % 73,3 oranında olduğunu ve Nisan ayında % 76,9 seviyesine çıkmasına rağmen, söz konusu seviyenin % 80 eşiğinin altında kaldığını belirten Coface’in, bunun istatistiksel açıdan son birim maliyetlerin ortalama maliyetlerden daha düşük seviyede olduğu anlamına geldiğini ifade ettiği kaydediliyor. Söz konusu raporda, geçtiğimiz yıl dünya ham çelik üretimi 1,7 milyon ton seviyesinde kaydedilirken, OECD’nin tahminlerine göre, 737 milyon ton ilave üretim yapmaya yetecek kapasitenin mevcut olduğunu ve OECD’nin küresel çelik arz fazlalığının, artan talep ve Çin’deki gelişmeler nedeniyle bu yıl 700 milyon ton seviyesinin altına ineceğini tahmin ettiği, ancak Coface’in Çin’de sanayi politikalarının değişikliklere maruz kaldığı göz önünde bulundurularak söz konusu tahmin konusunda temkinli olmak gerektiğini vurguladığı ifade ediliyor. ( Kallanish, 11 Haziran 2018 )

Kardemir, Ray'dan Sonra Tren Tekeri Üretimine Başlıyor

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz, Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu katma değeri yüksek ürünleri KARDEMİR’in üretmeye başlayacağını söyledi. Öz, Türkiye’nin tek ray üretici konumunda olan KARDEMİR’in ayrıca eylül ayında tren tekeri üretimine başlayacağını ve ekim ayında seri üretime geçileceğini kaydetti. Öz, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Yenişehir bölgesinde yapımı devam eden İmam Hatip Lisesi inşaatındaki çalışmalarını Genel Müdür Ercüment Ünal ile birlikte yerinde inceledi. Öz, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 81 yıl önce kurulan fabrikanın çok değişik serüvenlerden geçerek bugünlere geldiği söyledi. 2000’li yılların başında 600 bin ton çelik üretirken şimdi 2 milyon 400 bin tona ulaştıklarını kaydeden Ömer Faruk Öz, "İnşallah önümüzdeki yıl sonu itibariyle de 3 milyon 500 bin ton çelik üreteceğiz. İstanbul Sanayi Odasının açıklamış olduğu ilk 500 sanayi kuruluşunun arasında geçen yıl 34’üncü olan KARDEMİR bugün 24’üncü olmuştur. Yani KARDEMİR Türkiye’nin en iyi 24’üncü büyük sanayi kuruluşudur. Fabrika her geçen gün, modernleşme ve teknolojini yenileme ardından karlılığını artırmaktadır. Bir önceki yılık ilk çeyreğinde 5,5 milyon TL zarar açıklarken, 2018 yılının ilk çeyreğini 235 milyon TL civarında net kar açıkladık" diye konuştu.

"Dışarıdan alınan demir çelik ürünlerini biz üreteceğiz"

Öz, hem karlılık hem de özellikle ülkenin dışa bağımlı olduğu katma değeri yüksek demir çelikleri KARDEMİR’in üretmesi noktasında bir çalışma başlattıklarını da ifade ederek, "Bu çerçevede hedefimiz yıllık ortalama 450 bin ton civarında kıymetli çeliğin ilk etapta 100 bin tonunu KARDEMİR’in üretmesiydi. Bu hedefimizi 2018 yılında gerçekleştireceğiz. Hatta 100 bin tonun üzerinde kıymetli çeliği KARDEMİR üretmiş olacak. KARDEMİR demir yolu rayı üretiminde Türkiye’nin tek üreticisiyiz. DDY’nin ve hatta dışarıdan iş alan Türk müteahhitlerinin gereksinimlerini karşılıyoruz. Daha önce başlamış olan demir yolu tekeri fabrikası ile de son noktaya geldik. Eylül ayı itibariyle tren tekerini üretmiş olacağız. Ekim ayı itibari ile de seri üretime geçmiş olacağız. KARDEMİR sektörde gücünü her geçen gün artırırken, sosyal sorumluluk projesi kapsamında üzerine düşenler olduğu biliyoruz" dedi. ( Milliyet, 08 Haziran 2018 )

Çin Elektrot Kıtlığı Sorununu Çözüyor, 2019’dan İtibaren Üretim Fazlası Bekleniyor

Çinli grafit elektrot üreticilerinin, geçtiğimiz yıl fiyatları on kat arttırdıkları, Çin’in grafit elektrot piyasasındaki liderliğinden faydalandığı, ancak önümüzdeki aylarda söz konusu durumun kayda değer seviyede değişebileceği ifade ediliyor.

Çin çıkışlı grafit elektrot fiyatlarının, 2017 yılında fabrika çıkışı 2.300-2.540 $/tondan, 23.000-25.000 $/tona yükseldiği, ihracat tekliflerinin ise fob 25.000-31.000 $/ton gibi çok daha yüksek seviyelere ulaştığı, bunun sonucunda elektrik ark ocaklarında çelik üretiminde elektrot maliyetlerinin, ferro alaşım maliyetlerine neredeyse paralel seviyeye ulaştığı bildiriliyor. Çin’de fiyatların on kat artış göstermesinin, ülkede grafit elektrot kapasitesinin % 20 civarında kapatılması ile başladığı, bunun da yerli ve kısmen ihraç piyasalarında sevkiyatların sekteye uğramasına neden olduğu, söz konusu durumun, Çin’in geçtiğimiz yıl dünya çapında toplam grafit elektrot üretiminin % 51,3’ünü üretmesi ve ihracatının Çin’in satış yapısının % 40’ını oluşturması nedeniyle alıcıları ciddi anlamda etkilediği ifade ediliyor.

Çinli elektrot tedarikçilerinin, 2017 yılının ikinci çeyreğinde uzun vadeli kontratlarda fiyatların revize edilmesi ve yabancı alıcılar ile anlaşmaların iptal edilmesini talep ettikleri, iptallerin ilk olarak, en düşük fiyatta alım yapan Güneydoğu Asyalı alıcılar ile yapılan anlaşmalarda görüldüğü, dolayısıyla pek çok tedarikçi-alıcı ilişkisinin bozulduğu ve bunun da arz aksaklıklarına neden olduğu aktarılıyor. Bunun sonucunda elektrot ithalatçılarının, yeni tedarikçi arayışına girdikleri, ancak bu dönemde fiyatların her yerde yükseldiği, fiyat yükselişine ek olarak Çinli ihracatçıların ödeme gerekliliklerini sıkılaştırdıkları ve % 100 ön ödeme talep ettikleri, bazı durumlarda da % 50 ön ödeme istedikleri ancak geri kalanının sevkiyattan önce ödenmesi şartı koştukları kaydediliyor. Buna ek olarak tedarikçilerin, yeni uzun vadeli kontratlar imzalamayı reddettikleri, bunun yerine spot piyasada daha yüksek fiyatlardan yeni bağlantılar yapmayı tercih ettikleri belirtiliyor.

2017 yılında toplam elektrot üretiminin her ay artış göstererek, % 15,7 ya da 80.000 ton artışla 590.900 ton seviyesinde kaydedildiği ve ihraç sevkiyatlarının söz konusu artışın % 100’ünü oluşturarak 80.000 ton artışla 237.300 tona çıktığı vurgulanıyor. 2017 yılında ABD, Rusya ve Türkiye’nin en büyük Çin çıkışlı grafit elektrot ithalatçıları oldukları, Türkiye’nin Çin’den ithalatının, 2017 yılında % 46, Ocak-Mart 2018 döneminde ise % 200 oranında artış gösterdiğine vurgu yapılıyor. Piyasa oyuncularından alınan bilgiye göre, Türk alıcıların, kıtlığı önlemek için mümkün olduğu kadar elektrot alımı gerçekleştirdikleri rapor ediliyor. Arz sıkılığı sorununun çabuk çözüldüğü, elektrot imalatçılarının Mart-Nisan 2017 döneminde needle kok tedarikçileri ile görüşmelere başladıkları ve bunun sonucunda hem Çinli hem de yabancı needle kok üreticilerin mümkün olan en kısa sürede üretim tesislerini tam faaliyet çalıştırdıkları, böylece Çin’in needle kok üretiminin 2017 yılında % 87 artışla 150.000 tona yükseldiği ifade ediliyor. Aynı zamanda, en çok talep edilen UHP elektrot üretiminin daha yüksek kaliteli olması nedeniyle ithal needle kok gerektirdiğine, bunun sonucunda da needle kok ithalatının, geçtiğimiz yıl % 160 artışla 170.000 tona çıktığına dikkat çekiliyor. Diğer taraftan yüksek hammadde fiyatlarının, giderek artan grafit elektrot fiyatlarının ardındaki başlıca sebep olduğu vurgulanıyor. Needle kok ithalatı ve üretiminin, Çin’in geçtiğimiz yılın ortalarından bu yana elektrot üretim kapasitesini hızla arttırmakta olması nedeniyle2018 yılında daha da büyümesinin beklendiği, ülkede 30 firmanın yeni tesis inşaatlarını ya da mevcut kapasitelerinin genişletileceğini duyurduğu ve böylece bu yılın sonuna kadar 524.000 ton civarında yeni grafit elektrot kapasitesinin devreye alınmasının öngörüldüğü belirtiliyor. Bunun yanı sıra, 2019-2020 dönemi için çeşitli büyük projelerin planlandığı, sonuç olarak 2017-2018 döneminde kademeli olarak artış gösteren Çin’in elektrot üretiminin, 2019 yılında keskin bir artış göstereceği ve kapasite artışının ilk safhasında ikiye katlanabileceği öngörülüyor. Aynı zamanda elektrik ark ocaklarında çelik üretimindeki artış ivmesinin çok daha yavaş olacağı, Mysteel’in tahminlerine göre, bu yıl elektrik ark ocaklarında çelik üretiminin, 2017 yılındaki 77,5 milyon tondan 100 milyon tona yükseleceği, bu nedenle grafit elektrot tüketiminin 354.000 ton seviyesinde gerçekleşeceği bildiriliyor. Böylece, Çin’in 2018 yılında ark ocaklarında 450.000 ton grafit elektrot tüketimi yapacağı değerlendiriliyor. Sonuç olarak bu yıl elektrot ihraç sevkiyatlarının azalabileceği, ancak önümüzdeki yıl ihracatta beklenen artış ile fiyatların küresel çapta düşebileceğinin altı çiziliyor. ( Metal Expert, 12 Haziran 2018 )

Baowu Group Fuzhou’da Çelik Tesisi Kurmak İçin Anlaşma İmzaladı

Çinli çelik devi Baowu Group, Fujian eyaletine bağlı Fuzhou şehri belediyesi yetkilileriyle stratejik iş birliği anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşmaya göre, taraflar Fuzhou’da, paslanmaz çelik ve vasıflı çelik ürünlerine yönelik birinci sınıf, yüksek kaliteli çelik imalat tesisi kuracak. ( SteelOrbis, 12 Haziran 2018 )

Arcelormittal 150 Milyon €’Luk Projeyle Karbon Salımını Önemli Oranda Azaltacak

Küresel çelik devi ArcelorMittal, Belçika, Ghent’teki tesisinde, yüksek fırınlardan çıkan karbondioksit içeren atık gazın biyoetanole dönüştürülmesi için yeni bir tesisin inşasına başladığını duyurdu. Tesis için yapılacak yatırım 150 milyon € seviyesinde yer alıyor. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni gaz dönüştürme teknolojisi, ArcelorMittal’in uzun dönemli anlaşma imzaladığı Chicago merkezli karbon geri dönüşüm şirketi LanzaTech tarafından tedarik edilecek. Söz konusu LanzaTech lisanslı teknoloji, karbon monoksit ile beslenen mikroplar aracılığıyla biyoetanol üretiyor. Elde edilen biyoetanol ise taşıt yakıtı olarak ya da plastik üretiminde kullanılabilecek. Avrupa’da ilk olan söz konusu tesis tamamlandığında yıllık biyoetanol üretimi 80 milyon litre civarına ulaşacak. Tesisin 2020 yılının ortasında devreye alınması planlanıyor. ArcelorMittal’in Teknoloji Stratejisi biriminin genel müdür yardımcısı Carl De Maré, yıllar süren araştırma sürecinin sonunda başlanılan proje sayesinde karbon salımını önemli oranda azaltacaklarını ve bunun şirketi daha düşük bir karbon ekonomisine yönlendireceğini umduklarını ifade etti. ( SteelOrbis, 12 Haziran 2018 )

EUROFER Avrupa Komisyonu’nun Horizon Europe 2021-27 Programını Destekliyor

Avrupa Çelik Birliği (EUROFER), Avrupa Komisyonu’nun 2021-27 dönemi için hazırladığı Horizon Europe araştırma ve inovasyon programının bütçesinin Horizon 2020 programına kıyasla yaklaşık % 25 artırılarak 100 milyar €’ya çıkarılması önerisini memnuniyetle karşıladığını açıkladı. EUROFER genel direktörü Axel Eggert, Avrupa çelik sektörünün kendi alanında düşük karbonlu teknolojinin ön safında yer aldığını, ancak karbondioksit salımlarının daha da azaltılması ve Avrupa Birliği’nin iddialı iklim hedeflerine yönelik taahhütlerin yerine getirilmesi için Avrupa çelik sektörünün çığır açan teknolojileri kullanması gerektiğini belirtti. Eggert, endüstriyel ölçekte inovasyonun oldukça sermaye bazlı olduğunu söyleyerek, Horizon Europe programının endüstriyel projelerin gerçeğe dönüştürülmesi için gerekli sistemi ve finansmanı sağlaması gerektiğini ifade etti. Bununla birlikte, EUROFER, karbondioksit salımlarının azaltılması için hazırladığı bir planda, Avrupa çelik sektöründe karbondioksit salımının %80’e kadar veya daha fazla azaltılabileceğini belirterek, bu kapsamda gerçekleştirilecek projelerin risk taşıdığını söyledi. Bu doğrultuda EUROFER, son derece rekabetçi koşulları olan ve araştırmaların zor ve pahalı olduğu çelik piyasasında ortak çabanın olması gerektiğine dikkat çekerek, AB kurumlarına, düşük karbonlu çelik üretimini ele alan geniş ölçekli bir teknoloji girişimini kabul etmeleri için çağrıda bulundu. Avrupa Komisyonu’nun Horizon Europe programı, vasıflı çalışanlara ve en ileri araştırmalara yapılan yatırımları artırarak AB’nin bilim ve teknolojisini güçlendirmeyi, AB’nin endüstriyel rekabet gücünü ve inovasyon performansını artırmayı ve AB'nin iklim değişikliği konusunda Paris Anlaşması gibi stratejik önceliklerini yerine getirmeyi ve günlük yaşam kalitesini etkileyen küresel zorluklarla başa çıkmayı amaçlıyor.
( SteelOrbis, 13 Haziran 2018 )

SMS, Çinli Ruifeng’e Yeni Sürekli Sıcak Daldırma Galvanizleme Hattı Tedarik Edecek

Almanya merkezli tesis üreticisi SMS Group, Çinli çelik üreticisi Ruifeng’e (Shandong Ruifeng Stainless Steel Co.) çelik şerit üretimi için yeni sürekli sıcak daldırma galvanizleme hattı tedarik edeceğini duyurdu. SMS, Çin’in Shandong eyaletine bağlı Binzhou’da kurulacak olan yeni hattın yıllık 350.000 mt soğuk şerit üretim kapasitesine sahip olacağını belirtti. Yeni hattın 2019 yılının ikinci yarısında devreye alınması planlanıyor. Hatta üretilen ürünlerin korozyona karşı dayanıklı olması için çinko ya da alüminyum çinko ile kaplanacağı bildirildi. Yeni hatta üretilen ürünler özellikle inşaat ve ev aletleri sektörlerine tedarik edilecek. ( SteelOrbis, 13 Haziran 2018 )

Hint Üretici Usha Martin Jamshedpur’daki Tesisinin Satış İşlemlerini Başlattı

Hindistan merkezli çelik üreticisi Usha Martin, ülkenin Jharkhand eyaletinde bulunan Jamshedpur şehrinde faaliyet gösteren yıllık 1 milyon mt kapasiteli tesisini satacağını bildirdi. Şirketin yönetim kurulunun çelik tesisinin satışını onayladığı ve alıcılardan gelen teklifleri değerlendirmek ve satış işlemini yürütecek danışmanlar ve ticaret bankacıları belirlemek için bağımsız yöneticilerden oluşan bir komiteyi görevlendirdiği belirtildi. Çelik tesisinin satışı, Usha Martin’in borçlarını azaltma planlarının bir parçası ve şirket geçen yılın başlarında da Jamshedpur’da bulunan filmaşin tesisinin satış sürecini başlatmıştı. Resmi olarak onaylanmamasına rağmen, piyasa kaynakları Hint çelik üreticileri Tata Steel ve JSW Limited’ın Usha Martin’in çelik tesisini satın almak için teklif vermeye istekli olduklarını belirtiyor. ( SteelOrbis, 13 Haziran 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ