Çelik Sektöründe 2019 - 11. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 11. Haftanın Öne Çıkanları


GoSource Group, Çin’in Henan Eyaletindeki Grafit Elektrot Projesine Yatırım Yapacak

Hong Kong merkezli GoSource Group’un, Çin’in Henan eyaletindeki Xichuan ilçesindeki ultra yüksek güçlü (UHP) grafit elektrot projesine yatırım yapacağı ve söz konusu projenin planlanan kapasitesinin 60,000 ton/yıl seviyesinde olduğu haber veriliyor. Yatırımın toplam tutarının 148,8 milyon dolar seviyesinde olduğu ve GoSource Group’un projenin devreye alınmasından sonra yılda 384 milyon dolar gelir elde etmeyi beklediği ifade ediliyor. GoSource’un İtalya’da bir grafit elektrot üretim tesisinin bulunduğu ve Ağustos 2017’de Go Source Ltd.’in İtalya, Narni’de bulunan SGL Carbon Group (şimdiki Go Source Italy SRL) grafit elektrot tesisini satın aldığı ve 450-800 mm çapında grafit elektrot üretimine başladığı hatırlatılıyor. Firmanın, Narni tesisini yenilemek için önümüzdeki 24 ay içinde 20 milyon € (22,47 milyon dolar) yatırım yapmayı hedeflediği ve yenilemenin ardından Go Source Italy SRL’nin yılda 35.000 ton grafit elektrot üretimi yapmayı planladığı belirtiliyor. ( Kallanish, 12 Mart 2019 )

IREPAS: Uzun Çelik Piyasasında Korumacılığa Rağmen Olumlu Hava Hâkim

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği'nin (IREPAS) yayımladığı kısa vadeli görünüm raporunda, küresel uzun çelik piyasasında, dünya genelindeki iyi talep nedeniyle olumlu bir havanın hakim olduğu, eğer korumacı önlemler olmasaydı küresel senaryonun çok daha iyi durumda olacağı ifade edildi. Çoğu pazarda korumacılık nedeniyle rekabetin sınırlı olduğu ancak korumacılıktan etkilenmeyen bazı pazarlarda rekabetin güçlü seyrettiği belirtildi.

Türk tedarikçilerin ihracat fırsatları daralıyor

Türk uzun çelik üreticilerinin küresel piyasadaki korumacılık ve iç piyasa tüketimindeki daralma nedeniyle zor zamanlar geçirdiğini söyleyen IREPAS, vergiler ve kotalar nedeniyle Türk ihracatçıların elinde çok az pazar kaldığını, Körfez ülkeleri ve Uzak Doğu pazarlarının da fiyat avantajı olmaması nedeniyle erişime kapalı olduğunu belirtti. Mevcut hedef piyasalar olan Orta ve Güney Amerika, Kuzey ve Güney Afrika, İsrail ve Yemen gibi pazarlara yapılabilecek satışların ise oldukça sınırlı olduğu ifade edildi. USMCA ve ABD-Çin ticaret anlaşması Hem ABD hem de Kanada’da etkili olan politikalar nedeniyle, USMCA (yeni NAFTA) anlaşmasının imzalanmasının ertelenebileceğini, en erken çözümün yaz sonu geleceğini tahmin eden IREPAS, Kanada’nın ardından Meksika’nın anlaşmayı imzalamasının aylar alabileceğini düşünüyor.

Öte yandan, Çin ve ABD arasındaki görüşmelerin iyileşme gösterdiği, Çin ve Asya piyasalarının söz konusu anlaşmaya yönelik haberleri beklediği gözleniyor. ABD ile anlaşma yapılmasına dair beklentilerin Çin ekonomisinin büyüme trendinde kalmasını sağladığı, Çin’in ihracatının ise Çin iç piyasasındaki talep sayesinde kısmen kontrol altında tutulduğu belirtildi. Kısa vadede fiyatlarda aşağı yönlü hareket beklenmediği aktarılıyor. AB’deki kotalar iç piyasayı destekliyor, ithalat çekiciliğini yitirdi IREPAS raporunda AB’deki ithalat kotalarının AB’li üreticilerin kapasite kullanım oranlarını olumlu yönde etkilediği ve marjlarını önemli ölçüde artırdığına dikkat çekildi. ABD dolarının güçlenmesi ise ithalatın çekiciliğini yitirmesine neden oldu, bu da AB’li üreticilerin daha avantajlı konuma gelmesini sağladı.

Hurda talebi yılbaşından bu yana iyileşti Hurda talebine ilişkin olarak, IREPAS, Avrupa, ABD ve Çin piyasalarındaki güçlü çelik talebinin hurda talebini desteklediğini, hurda talebinin yılbaşından bu yana güçlendiğini belirtti. Aralık ayında, dibi gördükten sonra ocak ayından beri yukarı yönlü harekete dönen uzun çelik piyasasının hammadde fiyatlarıyla da desteklendiği bilgisine yer verilen IREPAS raporunda, cevher fiyatlarındaki artışa rağmen, hurda fiyatlarının aynı oranda yükselmediğine de dikkat çekildi. Devam eden istikrarsızlığa rağmen görünüm hala tatmin edici IREPAS raporunda, mevcut sorunlara ve küresel uzun çelik piyasasının çoğunlukla istikrarsız olmasına rağmen, görünümün hala tatmin edici olduğu ama zorlu koşulların devam ettiği bildirildi. (SteelOrbis, 12 Mart 2019 )

Kanada Çelik ve Alüminyum Sektörüne 75 Milyon $ Fon Sağlayacak

Kanada Bilim ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Navdeep Bains, ülkenin tüm bölgelerindeki büyük ve orta ölçekli çelik ve alüminyum imalatçılarını ve kullanıcılarını desteklemek üzere 75 milyon $ fon oluşturulduğunu açıkladı. Bakanlığa bağlı Bölgesel Kalkınma Ajansları tarafından sağlanacak fondan yararlanacakları Bölgesel Kalkınma Çelik ve Alüminyum İnisiyatifi belirleyecek. İnisiyatif, sektörde üretim artışı, yeni inovasyonlar ve teknolojiler yoluyla rekabeti geliştirme ve orta sınıf istihdam yaratma gibi konulara yönelik projelere geri ödemesiz destek verecek. Bakan Bains, adil olmayan ABD vergilerinin her iki ülkede iş sahipleri ve çalışanlara zarar verdiğini, Kanada hükümetinin ise çelik ve alüminyum sektörü çalışanları ve kullanıcılarıyla omuz omuza durduğunu dile getirdi. Hükümetin küçük ve orta ölçekli imalatçılar ve tüketicileri destekleme programının yeni inovasyonlarla üretimi ve ürün skalasını artırma, yeni pazarlara açılma ve orta sınıf istihdam yaratma konularında katkı sağlayacağı belirtildi. ( SteelOrbis, 12 Mart 2019 )

KARDEMİR’den Bir İlk Daha; Türkiye’nin En Kalın Kangalını Üretti

Son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlarla katma değeri yüksek ürünlere yönelen ve kurduğu ray profil haddehanesi ile Türkiye’nin tek ray ve ağır profil üreticisi konumuna gelen Kardemir, 2016 yılında işletmeye aldığı Çubuk Kangal Haddehanesinde ise her geçen gün vasıflı çelik üretim çeşitliliğini artırıyor. 2018 yılında, Çubuk Kangal Haddehanesi üretimlerini bir önceki yıla göre %29 artışla 360 bin tona, ürün kalite sayısını ise 39’dan 73’e çıkaran Kardemir, tesiste bugün 52 mm çaplı Türkiye’nin en kalın kangalını da üreterek sanayinin hizmetine sundu. Genel Müdür Dr. Hüseyin SOYKAN yaptığı açıklamada, Çubuk Kangal Tesislerindeki üretimleriyle, başta otomotiv sektörü olmak üzere savunma ve makine imalat sanayiine hizmet veren Kardemir’in, bugün üretimini başarı ile gerçekleştirdiği ve dünyada sayılı tesiste üretilebilen 52 mm çapında kangal ürününün, yurtiçi kullanıcılara olduğu gibi ihraç pazarlarına da satışının yapılacağını belirtti. ( KARDEMİR, 14 Mart 2019 )

IREPAS: Türk Uzun Ürün Fabrikaları Zarar Görmeye Devam Ediyor

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği'nin (IREPAS) yayımladığı kısa vadeli görünüm raporunda, küresel uzun çelik piyasasında, dünya genelindeki iyi talep nedeniyle olumlu bir havanın hâkim olduğu, bir virüs gibi yayılan korumacı önlemlerin yokluğunda, küresel senaryonun çok daha iyi durumda olacağı ifade edildi. Çoğu pazarda korumacılık nedeniyle rekabetin sınırlı olduğu ancak korumacılıktan etkilenmeyen bazı pazarlarda rekabetin güçlü seyrettiği belirtildi.
Küresel çelik pazarının, olumlu seyrettiği, ancak Türk uzun ürün üreticilerinin, küresel pazardaki korumacılık ve iç tüketimin yetersizliği nedeniyle hala mücadele ettiğinin belirtildiği raporda, hem ABD hem de Kanada pazarları vergiler nedeniyle kapalı kaldıklarından ve yeni kota rejiminin Avrupa'ya ihracat yapmayı zorlaştırdığından, Türk ihracatçılarının iş yapabilecekleri çok fazla pazarın kalmadığı ifade ediliyor. Körfez Arap İşbirliği Konseyi (KİK-GCC) ve Uzak Doğu pazarlarına, fiyat farkından ötürü şu an için Türk tedarikçiler tarafından erişilemediğinin belirtildiği raporda, geri kalan hedef pazarlar olan Orta ve Güney Amerika, Kuzey ve Güney Afrika, İsrail ve Yemen'deki ihracat hacminin de oldukça sınırlı olduğu belirtiliyor.

Raporda, Kanada ve Meksika’nın ABD'yi takip ederek korumacı çoğunluğa katıldıkları, bir kotaya katılmayı kabul ettikleri takdirde USMCA (yeni NAFTA) anlaşmasını imzalayacakları, ABD ile Kanada arasındaki anlaşmanın en erken yaz sonunda gerçekleşebileceği, fakat Meksika’nın anlaşmayı imzalaması, Kanada tarafından imzalanmasından aylar sonraya ertelenebileceği bildiriliyor.

IREPAS’ın kısa vadeli görünüm raporunda, ABD ve Çin arasındaki müzakerelerin, bir ticaret anlaşması ile sonlanacağı beklentisinin Çin ve Asya'daki piyasalar tarafından yakından takip edildiği ifade ediliyor. Raporda, AB'de yakın zamanda uygulanan kotaların, AB üreticilerinin kapasite kullanımında çok olumlu bir etki yapmakta olduğu ve kâr marjlarını önemli ölçüde arttırdığı, buna ek olarak, ABD dolarının Euro karşısında güç kazanmasıyla birlikte ithalatın, AB üreticilerinin pazardaki avantajını daha da artıracak şekilde, giderek daha az cazip hale geldiği belirtiliyor. ABD ve AB’de çelik üreticilerinin, yürürlükte olan tarifeler ve korunma önlemleri sayesinde, kendi iç pazarlarında daha önce hiç olmadığı kadar yüksek kâr marjları ile iş yaptıklarının açıklandığı raporda, adil ve serbest ticaretten yararlanan piyasa oyuncularının, korumacılık ve mevcut siyasi durum yüzünden zor durumda oldukları belirtiliyor.

Rapora göre; “Avrupa, ABD ve Çin piyasaları, hurda talebini artıran güçlü iç taleple iyi bir performans gösteriyor. Aralık ayında dip seviyelerini gördükten sonra, uzun çelik ürünleri piyasası ocak ayından bu yana yukarı yönlü hareket etmeye başladı ve aynı zamanda hammadde fiyatlarıyla desteklendi. Ayrıca, demir cevheri fiyatlarındaki artışa rağmen, hurda fiyatları aynı oranda yükselmedi.”

Raporda Çin ile ilgili olarak, güçlü iç talebin ihracatı kontrol altında tutmaya devam etiği, piyasaya verilen ilave destek nedeniyle kısa vadede düşüş eğilimi beklenmediği, ABD ile bir anlaşmaya varılması halinde, Çin ekonomisinin GSYİH artış eğiliminde kalmasına yardımcı olacağı ifade ediliyor. Raporun son kısmında, küresel uzun ürün piyasasının, tüm mevcut sorunlara rağmen, görünümün tatmin edici olduğu belirtiliyor. ( IREPAS/TÇÜD, 15 Mart 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ