Çelik Sektöründe 2019 - 13. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 13. Haftanın Öne Çıkanları

Hint Tata Metaliks Sünek Boru Üretim Kapasitesini Artıracak

Hint Tata Metaliks, sünek boru üretim kapasitesini 200.000 mt’dan 400.000 mt’a çıkaracağını ve bu sayede çapı 1.200 mm’ye kadar boru üretimi yapabileceğini açıkladı. Şirket, ayrıca 15 megavat termal elektrik tesisi de kuracak. Yapılacak toplam yatırımın 82 milyon $ olduğu belirtildi. Mevcut durumda, Tatal Metaliks, Kharagpur tesisinde çapları 80 mm ila 800 mm arasında değişen sünek boru üretimi gerçekleştiriyor. ( SteelOrbis, 25 Mart 2019 )

İlkbahar Ortasında Cezayir’de Bir Başka Filmaşin Üreticisi Daha Faaliyete Geçecek

Cezayir’de çoğunlukla Tosyalı Algerie’nin temsil ettiği yerel filmaşin pazarında yakında bir başka büyük üreticinin de faaliyete geçeceği bildiriliyor. Algerian Qatari Steel’in (AQS) ay sonunda tesislerinde test üretimine başlamasının beklendiği, ticari üretimin ise Nisan ayında başlamasının planlandığı ifade ediliyor. AQS’nin yakında 500.000 ton/yıl kapasiteli filmaşin tesisinde deneme üretimine başlayacağı; ekipmanın ise hâlihazırda kurulu olduğu belirtiliyor. Filmaşin kapasitesinin, AQS’nin mevcut 1,5 milyon tonluk inşaat demiri kapasitesine ekleneceği ve üreticinin, ayda yaklaşık 40.000 ton filmaşin tedarik etmeyi hedeflediği kaydediliyor. Yurt içi üretimini, mevcut durumda filmaşin yaklaşık aylık 50.000 ton seviyesindeki kapasitesini ile birkaç yıl önce devreye alan Tosyalı Algerie’nin temsil ettiği vurgulanıyor. AQS’nin, ülkedeki ikinci büyük üretici olacağı ve piyasadaki rekabeti sıkılaştıracağı, diğer taraftan, daha güçlü seviyedeki yerel üretimin, Avrupa ve Mısır'ın Güneyinden yapılan ithalatın azaltılmasına yardımcı olabileceği değerlendiriliyor. ( Metal Expert, 26 Mart 2019 )

Tenaris TMK’ye Ait IPSCO Tubulars’ı Satın Alıyor

Lüksemburg merkezli çelik boru üreticisi Tenaris, Rus boru üreticisi TMK ile ABD’deki bağlı şirket IPSCO Tubulars, Inc.’e ait hisselerin tamamını 1,2 milyar $ karşılığında satın almak için anlaştığını açıkladı. Tenaris’in açıklamasına göre, satın alımın ABD’nin tekelcilik karşıtı kurumları tarafından onaylanması gerekiyor. Söz konusu satın alımla Tenaris, ABD yerel imalat pazarındaki varlığını güçlendirmeyi, ürün çeşitliliğini artırmayı ve hizmet ağını genişletmeyi amaçlıyor. ABD merkezli kaynaklı ve dikişsiz OCTG boru ve hat borusu üreticisi IPSCO Tubulars’ın yıllık 450.000 mt çubuk, 400.000 mt dikişsiz boru ve 1 milyon mt kaynaklı boru üretim kapasitesi ve ülkenin çeşitli yerlerinde tesisleri bulunuyor. ( SteelOrbis, 26 Mart 2019 )

Çelik ve Kömür Fabrikası Kuracak

Moğolistan’ın Gobisumber vilayetinde “Erdenes Steel” LLC firması tarafından inşa edilecek kok ve çelik fabrikası projesinin fizibilitesi Mineral Meslek Konseyi tarafından onaylandı. Bu, Moğolistan’ın ilk kok ve çelik fabrikası olacak. Fabrika inşasının 3,5 yıl sürmesi planlanırken, yıllık 500 bin ton kok ve 300 bin ton çelik bobin üretim kapasitesine sahip olacak. Fabrika içinde kok, dökme demir, çelik eritme tesisi ve çelik ürünler ve diğer yan ürünleri üreten tesisler yer alacağı belirtiliyor. ( Dünya, 26 Mart 2019 )

EUROFER: Çelik Kapasite Fazlalığı Küresel Forumu “Başladığı İşi Bitirmeli”

Avrupa Çelik Derneği (EUROFER), 28-29 Mart tarihlerinde gerçekleşecek Çelik Kapasite Fazlalığı Küresel Forumu (GFSEC) toplantısı öncesinde, forumun yetkisinin Kasım ayında sona ermesinden önce uzatılması için çağrıda bulundu. EUROFER’e göre, önemli ve şeffaf bir politika süreci başlatan GFSEC’nin çalışmaları henüz tamamlanmadı. EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert, Küresel Forum üyelerini, forumun yetkisinin Kasım 2019 sonrasında da devamına karar vermeye davet etti ve kapasite fazlalığı ve ilgili hükümet destekleri konusundaki uluslararası çalışmaların devam etmesinin, küresel çelik sanayiinin sürdürülebilirliğine katkıda bulunacağını vurguladı.
GFSEC, 2016 yılının sonlarında G20 Liderlerinin talimatıyla kurulmuştu. Forum, çelik arz ve talep koşullarının gelişimi, çelik üretim kapasitesi ve sübvansiyonlar gibi küresel kapasite fazlalığına yol açan hükümet politikaları hakkında bilgi toplamayı ve raporlamayı amaçlıyor. Eggert, GFSEC’in çalışmalarının, dünyanın dört bir yanında çelik kapasitelerine ve üretimine ilişkin ayrıntılı istatistikler gibi sonuçlar getirdiğini ve en çok ihtiyaç duyulan yerlerde kapasite fazlalığını azaltmak için çalışmalar başlattığını belirtti. Küresel çelik fazla kapasitesinin, OECD'ye göre hala en az 550 milyon ton seviyesine olduğuna dikkat çeken Eggert, sürecin hala çok başındayken, GFSEC’in yetki süresinin uzatılmasına açıkça ihtiyaç olduğunu vurguladı. Forum’un iki buçuk yıl önceki ilk toplantısından bu yana, ivmenin istikrarlı bir şekilde arttığını ve mevcut durumda dünyanın önde gelen çelik üreticisi ülkelerinin, temel nedenleri de dâhil olmak üzere, çelik kapasite fazlalığını etkin bir şekilde ele alma konusunda net bir kararlılık gösterdiğini kaydeden EUROFER, bu ivmenin kaybolmaması gerektiğine inandıklarını ifade etti. Son olarak Eggert, küresel kapasite fazlalığının hâlâ çok fazla olduğu ve çoğalan ticari çarpıklıkların yaşandığı bir dünyada GFSEC’e her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunun altını çizdi. ( EUROFER/TÇÜD, 28 Mart 2019 )

Çelik Piyasaları Görünümü Aşağı Yönlü Risklerle Karşı Karşıya

25-26 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleşen 86. toplantısında OECD Çelik Komitesi, küresel ve bölgesel çelik piyasası koşullarını, çelik ticaret politikalarındaki gelişmeleri, devam eden kapasite fazlalığı sorunu, çelik sektöründeki sürdürülebilir uygulamalara katkıda bulunan teknolojik gelişmeleri ve OECD’nin çelik sektöründeki kapasite fazlalığında payı olan sübvansiyonları ve farklı biçimlerdeki diğer hükümet destekleri hakkındaki çalışmalarını derinlemesine ele aldı. Komite, küresel ekonomi büyümesinin 2018 yılında ivme kaybettiğini belirtti. 6 Mart 2019'da yayımlanan geçici OECD Ekonomik Görünümü Raporu’na göre, küresel GSYİH büyüme tahminleri, 2019 için % 3,3 ve 2020 için % 3,4 olarak aşağı yönlü revize edildiğini belirtti. Aşağı yönlü riskler arasında, artan ticaret sürtüşmeleri, ekonomik politikadaki yüksek seviyedeki belirsizliğin yanı sıra iş ve tüketici güveninin daha da azalması yer alıyor. Komite, 2018 yılının ikinci yarısında, çelik piyasası koşullarında belirgin bir düşüş görülürken, çelik fiyatları, 2018 yılı öncesindeki olan seviyelere gerilediğini bildirdi. Dünya ham çelik üretimi, 2018 yılında % 4,8 artarken, çelik tüketimindeki artışın, büyük çelik tüketen ekonomilerin çoğunda yavaşladığına dikkat çeken Komite, küresel ekonominin belirgin şekilde zayıflaması, ticari sürtüşmeler ve devam eden yapısal dengesizlikler göz önüne alındığında, çelik sektörü görünümüne yönelik risklerin yüksek seviyede olduğunu vurguladı. (TÇÜD, 29 Mart 2019 )

Küresel Kapasite Fazlalığı, Çelik Sanayii İçin Büyük Bir Sorun Teşkil Etmeye Devam Ediyor

OECD Çelik Komitesi’ne göre, mevcut son veriler, 2016 ve 2017 yıllarındaki düşüşün ardından küresel çelik üretim kapasitesinin (nominal ham çelik bazında) 2018 yılında 2.234 milyar mt seviyesinde kalarak değişmediğini gösteriyor. Komite, kapanan kapasitelere ilişkin bilgiler ve planlanan bazı yatırım projelerinin ertelendiğini gösteren son raporların, 2018 yılında küresel çelik üretim kapasitesi tahmininde hafif bir düşüşe neden olduğunu ifade etti. Bu nedenle, çelik kapasitesi ile üretim arasındaki farkın 2018 yılında 425,5 milyon metrik ton gibi yüksek bir seviyede kalması bekleniyor. Bununla birlikte, dünyanın dört bir yanında birçok yeni yatırım devam ederken, kapasite fazlalığının en yoğun olduğu bölgeler de dâhil olmak üzere diğer yatırımların planlama aşamasında olduğu vurgulandı. Söz konusu projelerin hayata geçirilmesi halinde, küresel çelik üretim kapasitesinin, 2019 ve 2021 yılları arasında, kapasite kapatılmadığı sürece % 4-5 oranında artabileceğine dikkat çekildi. Komite’nin izleme çalışmaları, söz konusu projelerin birçoğunun yabancı yatırımcı kaynaklı olduğunu gösteriyor. Komite, küresel çelik sektöründeki yapısal dengesizliklerin devam etmesi konusundaki endişelerini yineledi ve kapasite fazlalığına sebep olan ve piyasayı tahrip eden politikaların seri bir şekilde kaldırılması gerektiğini vurguladı. Komite, aynı zamanda Çelik Kapasite Fazlalığı Küresel Forumu’nun, kapasite fazlalığını ve kapasite fazlalığını destekleyen piyasayı tahrip edici teşvikleri ortadan kaldırmak için kabul edilen politikaları bir an önce uygulamaya koyması yönünde çağrıda bulundu ve Forum’un çalışmalarına devam etmesini desteklediklerini belirtti. ( TÇÜD, 29 Mart 2019 )

Nucor Kentucky’de Yeni Levha Tesisi Kuracak

ABD merkezli çelik üreticisi Nucor Corporation, Brandenburg, Kentucky’de Ohio Nehri boyunca yer alacak bir levha tesisi kuracağını açıkladı. Şirket açıklamasına göre, 1,35 milyar $ yatırılacak tesisin yıllık 1,2 milyon mt üretim kapasitesi olacak. Yeni levha tesisiyle Nucor’un ürün portföyü genişlerken, şirket iç piyasadaki levha talebinin yüksek marjlı vasıflı ürünler de dahil %97’sini karşılayabilir hale gelecek. Tesiste 60 ila 160 inç arası değişen genişlikte boyuna kesme, rulo ve ısıl işlem görmüş levha üretimi yapılacak. Tesisin Ohio Nehri boyunca yerleşecek olması, Nucor’a hammadde tedariki ve Ortabatı’da hizmet verebilmek açısından lojistik avantaj sağlayacak. Nucor’un mevcut tesisleri Kuzey Karolina, Alabama ve Teksas’ta bulunuyor. Nucor’un Kentucky’de bulunan Gallatin sac tesisinde de yenileme planları olduğu belirtildi. Bunlardan ilki Gallatin’de yeni galvanizleme hattı kurulması, ikincisi ise 2021 yılında bu tesiste sıcak sac ebatlarının 73 inçe kadar çıkarılması olacak. Yeni levha tesisi ve Gallatin’deki yenileme projelerine toplam 2 milyar $ harcanacak. Kentucky’deki yeni levha tesisinin 2022 yılında tam faaliyete geçmesi bekleniyor. (SteelOrbis, 28 Mart 2019 )

Çin’in Ham Çelik Tüketiminin 2019 Yılında 850-900 Milyon Mt Olması Bekleniyor

Çin Demir Çelik Birliği (CISA) başkan yardımcısı Chi Jingdong, 28 Mart’ta Nanjing’de yapılan 17. Uluslararası Çelik Piyasası Konferansı’nda, Çin’in ham çelik tüketiminin yükselme dönemine girdiğini açıkladı. Jingdong, 2017 yılında Çin’in ham çelik tüketiminin 780 milyon mt seviyesinde yer alırken, 2018 yılında 870 milyon mt’a ulaştığını, 2019 yılında ise 850-900 milyon mt civarında olmasının beklendiğini belirtti. Ayrıca, 2020-25 döneminde ülkenin ham çelik tüketiminin 750-800 milyon mt aralığında seyretmesi, 2026-35 yılları arasında ise 700 milyon mt civarına düşmesi bekleniyor. (SteelOrbis, 28 Mart 2019 )

Çelik İhracatında Hedef Batı Afrika

Çelik ihracatçıları ABD ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan korumacılık önlemleri sonrası Batı Afrika pazarına yoğunlaştı. Ege İhracatçı Birlikleri'nde (EİB), Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Çelik İhracatçıları Birliği ve Çelik Dış Ticaret Derneği organizasyonunda düzenlenen "Hedef Pazar: Batı Afrika Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türk Eximbank'ın Afrika kıtasına özel önem vererek bu ülkelerdeki faaliyetlerini hızlandırdığını söyledi. Türk çelik sektörünün 2018 yılında yaptığı ihracatın 5,8 milyar dolarlık kısmına kredi desteği verdiklerini belirten Yıldırım, "2018 yılında Türkiye ihracatının yüzde 26’sına kredi desteği verirken, çelik sektöründe bu oran yüzde 32’ye ulaştı. Bu desteğimizin yüzde 76'sını KOBİ firmalarına sağladık. Önümüzdeki dönemde kur riski almayan, alacak sigortası yaptıran, ihracat performansı artan firmalarla daha yoğun çalışacağız. Batı Afrika pazarında da ihracatçılarımızın yanında olacağız." diye konuştu. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan ise bugün gelinen noktada hem ABD hem AB tarafından uygulanan korumacılık önlemlerinin geçen ağustos ayından beri ihracatta büyük engeller ürettiğinin altını çizdi. Ertan, "İhracat pazarlarımız yavaş yavaş daralmakta. Batı Afrika ve Güney Amerika pazarları bizim için çok önem arz etmeye başladı. Buna Güney Doğu Asya ülkelerini de ekleyebiliriz." şeklinde konuştu. Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci de başta demirçelik ürünleri olmak üzere pilot bölge Batı Afrika ülkelerine Türkiye'nin ihracatını arttırmayı hedeflediklerini, tüm ihracat yapan sektörlere de yardımcı olacak bir modeli hayata geçirme çabasında olduklarını anlattı. ( AA, 29 Mart 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ