Çelik Sektöründe 2019 - 12. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 12. Haftanın Öne Çıkanları


UNESID: AB’nin Koruma Önlemleri İthalatın Neden Olduğu Zararı Sınırladı

İspanyol çelik üreticileri birliği Unesid, 2018 yılında İspanya’nın toplam çelik ithalatının yıllık %8,6 artışla 10,8 milyon mt seviyesinde kaydedildiğini belirtti. Yıllık bazda 1 milyon mt olan bu artış son 5 yılda görülen artış trendini desteklerken, son 10 yılın en yüksek ithalat tonajı oldu. UNESID, ABD’nin uyguladığı 232. Madde vergilerinin birçok ülkeyi İspanya ve Avrupa Birliği’ne ihracat yapmaya yönlendirdiğini, Türkiye’nin İspanya’ya yaptığı çelik ihracatının 2018 yılında %52 artışla 1 milyon mt’u geçtiğini söyledi. İspanya’nın AB dışı ülkelerden yaptığı çelik ithalatı, ABD piyasasının kapanması sonucu yıllık %21 artışla 3,8 milyon mt oldu. Bu da AB’nin 2018’in temmuz ayında uygulamaya koyduğu koruma önlemlerinin ithalattaki artışı yavaşlatmadığını gösteriyor. UNESID, sonuç olarak koruma önlemleri ile ithalatın sınırlanmadığını ancak öngörülemeyen bir durumda ithalattaki yüksek artışın neden olacağı zarardan kaçınmanın hedeflendiğini ifade etti. ( SteelOrbis, 18 Mart 2019 )

Hint Çelik Üreticileri İran’dan Çelik İthalatının Durmasını İstiyor

Hint çelik üreticilerini temsil eden Hint Çelik Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, yerel üreticiler Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) üzerinden gelerek ülkeye giren İran çeliğinin denetim altına alınmasına ilişkin Hindistan Çelik Bakanlığına başvuruda bulundu. Hint çelik üreticilerine göre, geçen yılın nisan-aralık döneminde İran’dan çıkarak BAE üzerinden Hindistan’a gelen çelik miktarı 175.000 mt seviyesinde yer alarak, İran’ın bir önceki mali yılın tamamında Hindistan’a ihraç ettiği toplam çelik tonajından daha fazla oldu. 2018-19 mali yılında İran’ın Hindistan’a olan çelik ihracatının 234.000 mt seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. İran’dan ithal çeliğin Hindistan’a giriş fiyatının 36.350 INR/mt (527 $/mt) olduğu belirtilirken, bunun Çin çıkışlı çelik fiyatının çok altında kaldığı ifade edildi. Bu fiyatların yerel üreticiler için sorun teşkil ettiği vurgulandı. Hint Çelik Birliği ayrıca, İran’ın BAE üzerinden yaptığı ihracatın ABD’nin ambargosunu deldiğini ve Hindistan’ın konuyla ilgili harekete geçmemesi halinde ABD’nin Hindistan’a karşı da misilleme önlemleri alabileceğinin altı çizildi. (SteelOrbis, 18 Mart 2019 )

POSCO’nun Türkiye’deki İşleme Merkezi 1 Milyon Mt’luk Satışa Ulaştı

Güney Koreli çelik üreticisi Pohang Iron and Steel Co. (POSCO), Bursa Nilüfer’de bulunan işleme merkezi POSCO-TNPC’nin bu yıl şubat ayında, Türkiye’nin ekonomik durumu ve küresel ticari korumacılığa rağmen, kurulduğu 2009 yılından beri toplam satışının 1 milyon mt’a ulaştığını açıkladı. Şirket açıklamasına göre, Türk lirasının geçen yıldan beri %40 değer kaybetmesi ve yine geçtiğimiz yıldan itibaren ticari korumacılığın küresel pazarda yayılmasıyla birlikte, POSCO’nun Türkiye’deki faaliyetleri zorlaşmıştı. Söz konusu koşullarla mücadele edebilmek için, POSCO-TNPC’nin yüksek kaliteli ürünlere (World Top Premium) odaklandığı ve yurt dışı müşterilerinin Avrupa ve Orta Doğu’ya ihracatını desteklediği belirtildi. Aynı zamanda POSCO-TNPC’nin otomotiv sektörüne yönelik ürettiği levha, POSMAC ve silisli çelikten levha gibi ürünlerinin de zorlayıcı koşullarda şirketin istikrarla kar etmeye devam etmesini sağladığı ifade edildi. ( SteelOrbis, 18 Mart 2019 )

Andreas Schneider: AB’de Şirket Birleşmeleri ve Koruma Önlemleri Beklenmedik Dinamikler Yaratarak Yeni Yatırımların Önünü Açıyor

Çelik tüketicileri için Avrupa Birliği’nin koruma önlemlerinin prensipte kötü olduğu ve Thyssenkrupp Steel’in Tata Steel Europe ile birleşmesinin de benzer şekilde görüldüğü değerlendiriliyor. Stahlmarkt-Consult'tan Andreas Schneider’in, alıcılar için hem ithalat kısıtlamaları ve şirket birleşmelerinin prensipte tedarikçi seçiminde kısıtlamalar getirildiği anlamına geldiğini belirttiği kaydediliyor. Aynı zamanda bunların olumlu etkilerinin de olabileceğini ifade eden Schneider’in, ArcelorMittal’in Ilva’yı devralmasının Avrupa’da yeni bir oyuncunun ortaya çıkmasına vesile olduğu, aynı zamanda Liberty House ve Hint üretici JSW’nin de Avrupa’da çelik üretimine yatırım yapacaklarını açıkladıklarını vurguladığı kaydediliyor. Alman imalatçılar federasyonu WSM tarafından yapılan bir röportajda, Schneider’in “Şu anda, AB çelik piyasasında gerçekten öngörülemeyen sonuçları olan çok sayıda dinamik var” ifadelerini kullandığı ve bazı belirsizliklerin, AB’nin korunma önlemleri gibi güçlü politik etkilerden de kaynaklandığına dikkat çektiği aktarılıyor. Schneider’in ithalat kısıtlamaları teorik olarak Avrupa’da fiyatları desteklemesine rağmen, Avrupalı yerel üreticilerin fiyatlarının yukarı yönlüden daha çok aşağı yönlü bir potansiyeli olduğuna inandığını, ancak, her iki yönde de hareketler görülebileceğini ifade ettiği kaydediliyor. Avrupa Komisyonu’nu ikiyüzlülük ile suçlamaktan çekinmeyen Schneider’in. “AB, sözde serbest ticareti destekleyenlere katılıyor, ancak bunu eylemleriyle engelliyor. Bu durum ABD’de olduğu kadar kötü değil, ancak eğilim endişe yaratıyor ”dediği vurgulanıyor. ( Kallanish, 20 Mart 2019 )

Erdemir'den 1 Milyar Dolarlık Yatırım

Partisinin Zonguldak mitingine katılan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ereğli Demir Çelik Fabrikası'nın 1 milyar dolarlık yeni yatırım kararı aldığını açıkladı. Erdoğan, şöyle konuştu: "Şimdi buradan bir müjde veriyorum. Fabrikamız, 1 milyar dolarlık yeni bir yatırım kararı aldı. Bu yatırımla fabrikamızın üretim kapasitesi artacak ve Ereğli'mizden bin kardeşimize ilave istihdam imkânı ortaya çıkacaktır. Kendi demir çelik ürünlerimizin araştırma geliştirme çalışmaları için burada önemli bir merkez kuruldu. Kendi zırh çeliğimizin levhalarını... Savunma sanayinde önemli bir adım, kendi formüllerimizle ve uluslararası standartlarda Ereğli'de bunu üretmeye başladık. Böylece savunma sanayimizin önemli bir ihtiyacını karşılamış oluyoruz. Fabrikamızda yeni bir galvanizleme tesisi inşa edildi. Deneme üretimine başladı, önümüzdeki ay da açılışı yapılıyor. Bu tesis ülkemizin ithalatında 210 milyon liralık iyileşmeye vesile olacak. Tüm bu yatırımların ilçemize hayırlı olmasını diliyorum." ( AA, 19 Mart 2019 )

Dongri, Yeni Bir Grafit Elektrot Tesisi İnşa Edecek

Inner Mongolia Dongri New Energy Material Co. Ltd’nin (Dongri), elektrik ark ocaklı çelik üreticilerine tedarik etmek üzere needle kok ve grafit elektrot tesisi inşa etmeyi planladığı ve İç Moğolistan’ın, kömürden zengin olması nedeniyle birçok elektrot yatırımını çektiği ifade ediliyor. İki fazdan oluşacak yeni projenin 2,23 milyar dolar tutarında olacağı; ilk fazda projenin 5.000 ton/yıl seviyesinde needle kok üretimi, 5.000 ton/yıl grafit elektrot ve 15.000 ton/yıl aktif karbon üreteceği bildiriliyor. Bir sonraki aşamada ise needle kok kapasitesinin 5.000 ton/yıl, grafit elektrot kapasitesinin 5.000 ton/yıl ve aktif karbon kapasitesinin 35.000 ton/yıl seviyesinde artacağı kaydediliyor. Projenin tamamen devreye alınmasının ardından gelirinin, 4,25 milyar dolar seviyesinde olmasının beklendiği bildiriliyor. ( Kallanish, 21 Mart 2019 )

OYAK Maden Metalürji Grubu’ndan Stratejik Yatırım Hamlesi

OYAK Maden Metalürji Grubu, demir-çelik sektöründeki pazar payını sağlamlaştırmak ve rekabetçiliği güçlendirmek üzere tasarlanan stratejilerinin bir parçası olarak bir dizi yatırımın düğmesine bastı. Grup bu yatırımlarıyla; geriye entegrasyonu tamamlamayı, operasyonlarını güncel teknolojilerle gerçekleştirerek etkin pazar payını geliştirmeyi hedefliyor. Türkiye’nin en büyük entegre çelik üreticisi olan OYAK Maden Metalürji Grubu toplam 1 milyar USD bütçeli yatırım yapma kararı aldı. Grup, Erdemir üretim kompleksinde gerçekleştireceği yeni projelerle; üretimde yerel kaynak kullanımını, çelik üretim kapasitesini ve verimliliğini artırmayı, güncel teknoloji kullanımını geliştirmeyi ve geriye entegrasyonu tamamlayarak rekabetçilikte güçlenmeyi hedefliyor.

Ülkemiz sanayiinin ve Grubumuzun uluslararası piyasalarda rekabetçiliğini destekleyeceğiz

Bu yatırımların hem ülkemiz hem de Grubun gelecek hedefleri için önemine değinen OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem “Yeni yatırımların hayata geçmesi ile ülkemiz sanayinin ve Grubumuzun uluslararası piyasalarda çeşitlilik ve maliyet açısından rekabetçiliğini destekleyeceğiz” dedi. Dünya çelik üretim sıralamasında 8’inci konumdaki Türk çelik endüstrisinin iddiasını devam ettirmesine katkı sağlayacak olan bu yatırımların önemine değinen Erdem “Ülkelerin stratejik öneme sahip ve öncelikli sektörlerinin başında gelen çelik sektöründe ülkemizin yerini sağlamlaştırmayı ve bu hedefe katkı sunmayı önemsiyoruz. Bu kapsamda planladığımız yatırımlar ile Ereğli fabrikamız hammadde üretiminde yeterli hale gelecek ve fabrikamızın üretim kapasitesi artacak. Aynı zamanda dijital endüstride yaşanan gelişim yakalanırken, fabrikamızın verimliliği de artmış olacak. OYAK Maden Metalürji Grubu olarak, ürün teknolojisinin ötesinde ülke sanayisinde de bu konuda öncülük görevimiz olduğunun bilincindeyiz. Güçlü bilanço yapımız, güçlü ürün portföyümüz ve yetkin insan kaynağımızdan aldığımız güçle bu yatırımları gerçekleştirirken; yeni teknolojilerin uygulanması ve insan kaynağı yetiştirme görevlerimizi de yerine getirmiş olacağız” dedi.

Özcan: “Kaynak kullanım verimliliğinde global çelik sektörünün en başarılı oyuncusuyuz!”

OYAK Maden Metalürji Grup Başkanı Toker Özcan “Kaynak kullanım verimliliği açısından dünya çelik pazarında en iddialı oyuncu konumuna geldik ve bu konumumuzu korumaktan öteye güçlendirerek rakiplerimizle aramızdaki farkı açacağız. Rekabet ortamı, devletlerin müdahalelerini artırmasıyla farklı bir zemine taşındı. Yeni zeminin kalıcı olacağını düşünüyoruz ve Grubumuzu tüm boyutlarda güçlendirecek yatırım paketini de bu çalışmalarımız kapsamında tasarladık” diye konuştu. Özcan “Ereğli tesislerimizde yapacağımız 1 milyar USD bütçeli yatırımlar kapsamında 800 bin ton/yıl kapasiteli kok üretim tesisi yatırımı, 5 milyon ton/yıl kapasiteli sinter üretim tesisi yatırımı, yeni yüksek fırın, çelikhane yenileme ve modernizasyonu, liman modernizasyonu ve özellikle otomotiv sektörüne üretim yapan hatların endüstri 4.0 penceresinden modernizasyonu yer alıyor” dedi. (OMMG, 21 Mart 2019 )

Çinli Dev Zonguldak’a Fabrika Kuracak

Son dönemde Çinli yatırımcıların ilgi odağına giren Türkiye'ye yeni bir yatırım daha geliyor. Çinli sanayi devi Kongwo Power'ın Zonguldak'ta 800 milyon euroya mal olacak bir yatırıma hazırlandığı öğrenildi. Söz konusu yatırım için Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki tesislerinde üretim yapan Güçbir Jeneratör ile sözleşme imzalayan Çinli şirket ve ortağı yatırım için uygun arazi ve tesis arayışını hızlandırdı. Çinlilerin Türkiye'nin en büyük demir-çelik üreticisi Erdemir'in burada bulunması nedeniyle Zonguldak'ı öncelikli hedef olarak belirlediği öğrenildi. Güçbir Jeneratör'ün sahibi Osman Karakaya, "Çinliler en az 60-70 bin metrekare kapalı alanda üretim yapmak istiyorlar. Önce arazi baktık ama süreci hızlandırmak için kurulu bir tesis satın almaya karar verdik. Zonguldak'ın yanı sıra İstanbul'da fabrika arayışlarımız sürüyor. Yer bulursak Çinliler hemen 500 civarında makine parkurunu gönderip fabrikayı kuracaklar. Ortalama 300 kişiye iş imkânı sağlayacağız" diye konuştu.

ALAPLI KAPIYI AÇTI

Söz konusu yatırım "En büyük hayalim ilçeme böyle bir yatırım kazandırmaktı" diyen Karakaya'nın memleketi Alaplı ilçesinde büyük bir heyecan yaratmış durumda. Yatırıma her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyleyen Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Ocak, "Kapılarımız sonuna kadar açık. Buyursunlar gelsinler. Altyapı yatırımları tamamlanan Organize Sanayi Bölgemizde gerekli desteği veririz. Yatırım, bölgemizde büyük bir istihdam kapısı açacak" dedi.

HEDEFTE ORTA DOĞU VAR

ÇİNLİ devin motor üretimi konusunda uzman olduğunu söyleyen Osman Karakaya, Türkiye'de yapılacak yatırımla motor kullanan tüm sektörlere yönelik dizel motor üretecekleri bilgisini verdi. Söz konusu yatırım için öncelikli yurtdışı hedef pazarın ise Ortadoğu ülkeleri olduğu öğrenildi. (Sabah, 22 Mart 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi