Çelik Sektöründe 2019 - 32. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 32. Haftanın Öne Çıkanları


Yeni Çelik Şirketi Baosteel Yancheng Iron & Steel Jiangsu’da Kurulacak

Şanghay merkezli Çinli çelik üreticisi Baoshan Iron and Steel Co. Ltd (Baosteel), Jiangsu eyaleti Yancheng şehrinde, Baosteel Yancheng Iron and Steel Company Limited adında 500 milyon RMB (72,6 milyon $) sermayeli bir çelik şirketi kuracağını açıkladı. Baosteel’in yaptığı açıklamaya göre esas sermaye, genel fizibilite çalışması, arazi incelemesi, enerji ve çevre değerlendirmesi gibi ön çalışmalarda kullanılacak. Baosteel Yancheng Iron and Steel şirketine yapılacak sermaye yatırımı, proje için yapılan fizibilite çalışmasının sonuçlarına ve Baosteel’in yönetim kurulu onayına göre artırılacak ya da düzenlenecek. ( SteelOrbis, 05 Ağustos 2019 )

Kardemir Kendi Rekorunu Kırdı, Türkiye’nin En Kalın Kangalı Üretildi

Üretim kapasiteleri ile birlikte ürün çeşitliliğini de her geçen gün artıran Kardemir, bugün Türkiye’de ilk kez 56 mm çapında kalın kangal çelik üretimini gerçekleştirdi. Yılın ilk çeyreğinde kalın kangal üretimini 52 mm çapa kadar çıkaran Kardemir, böylelikle kendisine ait rekoru da egale etti. Ağır profil, demiryolu rayı ve demiryolu tekeri üretiminde Türkiye’nin tek milli markası olan Kardemir, kalın kangal üretiminde de Türkiye’nin tek üreticisi oldu. 2016 yılında işletmeye aldığı Çubuk Kangal Üretim Tesislerinde otomotiv sektörüne yönelik çelik kaliteleri de üreten Kardemir, aynı tesiste savunma sanayiine yönelik çelik üretimi için de kolları sıvadı. Tesiste üretilen çelik çeşitliliğini hızla artırdıklarını ve her geçen gün yeni denemelerle farklı sektörlere çelik tedariki için çalıştıklarını söyleyen Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, gerçekleşen 54 ve 56 mm çapındaki kalın kangal üretiminin de bu çabaların bir sonucu olduğunu kaydetti. Yapılan üretimle ilgili değerlendirmelerde bulunan Soykan, “Yönetim Kurulumuzun yeni ürün geliştirme stratejisine yönelik vizyon ve desteği ile rekabette daha fazla avantaj sağlayacak şekilde çelik kaliteleri geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün gerçekleştirilen 54 ve 56 mm çapındaki kalın kangal üretimi de bu çabalarımızın bir sonucudur. Ülkemizde 28 mm çapa kadar kangal üretimi söz konusu ve bunun üzerindeki çapların tamamı ithalat ile karşılanıyor. Ülkemizde üretimi olmayan yeni bir ürünü daha üreterek Türk sanayisinin hizmetine sunmuş olmanın gururunu, heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu üretimin gerçekleştirilmesi için bize her türlü imkânı sağlayan Yönetim Kurulumuza tüm çalışanlarımız adına teşekkür ediyoruz. Kardemir olarak bundan birkaç ay önce bu formdaki üretimi 52 mm çapa kadar çıkarmıştık. Hedefimiz 55 mm çapa kadar çıkmaktı. Arkadaşlarımız bu hedefi de aşarak sanayimize yeni bir ürün daha kazandırdılar. Öncelikle tüm çalışanlarımı kutluyorum. Emeklerine, alın terlerine, akıl terlerine sağlık. Ağırlıklı olarak bu yeni üretimimizi makine imalat sektörünün kullanımına sunmuş olacağız. Ayrıca bu çapta otomotiv sanayi sektörü için de çelik kaliteleri üretebilmeyi planlıyoruz. Böylelikle iç piyasamızı da büyüteceğiz. Bu çapta ihracat potansiyelimizin yüksek olduğunu biliyoruz. İhraç pazarlarının da odak noktamızda olacağını ifade etmek isterim. Ülkemiz sanayisine hayırlı uğurlu olsun” dedi. ( Kardemir, 05 Ağustos 2019 )

ArcelorMittal Long Products Canada Yürüyen Tabanlı Fırınını Faaliyete Soktu

Temmuz ayında Arcelor Mittal’in bağlı kuruluşu ArcelorMittal Long Products Canada, İtalyan tesis üreticisi Forni Industriali Bendotti’den, Montréal’in kuzeyinde bulunan Contrecoeur’deki Batı tesisi için tedarik ettiği yürüyen tabanlı yüksek fırını faaliyete soktu. Fırının kurulumu 2019 Ocak ayında tamamlanmıştı. Yürüyen tabanlı fırının saatte 130 ton kapasitesi olduğu ve mevcut haddeleme tesisine yuvarlak ve vasıflı çubuk tedarik edeceği biliniyor. Küresel çelik devi, Bendotti’den tedarik ettiği toplamda yedi ısıtmalı fırını faaliyete sokmuş oldu. Bu fırınlardan dördü geçtiğimiz altı yıl içinde faaliyete girmişti. Fırınlar Cezayir’deki ArcelorMittalAnnaba’da, Bosna Hersek’teki ArcelorMittal BH Steel’de, Kazakistan’daki ArcelorMittal Temirtau’da, Fransa’daki ArcelorMittal Industeel’de, Kanada’daki ArcelorMittal Contrecoeur West, ArcelorMittal Longueuil ve ArcelorMittal Contrecoeur Est’de faaliyet gösteriyor. ( SteelOrbis, 05 Ağustos 2019 )

NLMK İle Metallservis ve Steel Industrial Co. Arasında İş Birliği Sözleşmesi İmzalandı

Rus çelik üreticisi NLMK Group, Rusya’nın başlıca ticaret şirketleri Metallservis ve Steel Industrial Company ile iş birliği sözleşmesi imzaladı. Bu iki şirketin 2018 yılında toplam çelik satışları 4,3 milyon mt seviyesinde kaydedilmişti. Sözleşme kapsamında, tüccarlar ürün yelpazelerini NLMK Group’un elektronik pazaryeri üzerinden yayınlayabilecek ve şirketin pazarlama ve bilgi işlem hizmetlerini kullanabilecek. Bunun karşılığında NLMK Group ise Metallservis ve Steel Industrial Company şirketlerinin müşteri hizmetleri ile lojistik ağından yararlanabilecek. Bu sözleşme sayesinde şirketler, Rusya’nın 70’ten fazla depoya sahip en büyük ortak ağını kullanarak çelik sevkiyatlarını hızlandırabilecek. NLMK Group’un pazaryeri, 20.000’den fazla stok tutma birimi ve ebat seçeneği ile inşaat sektörüne tam donanımlı hizmet sunacak. Aynı zamanda alıcılar da, çelik ürünlerinin imalatından hazırlığına, paketlenmesinden sevkiyatına kadar tüm süreçlerde müşteri hizmetlerinden yararlanabilecek. Şirketin Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlya Guschin, “Coğrafi ve elektronik alandaki hizmetlerimizi genişleterek, müşterilerimize lojistik maliyetlerini azaltma, zaman kazanma ve riskleri hafifletme gibi imkanlar sağlayacağız. Tamamen müşteri odaklı elektronik pazar yerimizle bir araya geldiğinde, bu sözleşme ile alıcılarımız için eşsiz kalitede bir teklif sunuyor olacağız. Metallservis ve Steel Industrial Company gibi iki köklü ve güvenilir şirketle ortak olduğumuz için mutluyuz ve bu ortaklıktan tüm tarafların kazançlı çıkacağına güvenimiz tam,” şeklinde konuştu. (SteelOrbis, 05 Ağustos 2019 )

Türkiye, AB’li HRC Üreticileri İçin Bir Vaha Haline Geldi

Avrupalı üreticilerin Türkiye’ye sıcak haddelenmiş rulo ihracatının, ikinci çeyrekte geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğine kıyasla % 96 artışla yaklaşık 600.000 mt seviyesinde gerçekleştiği ve söz konusu ithalatın ortalama fiyatının Çinli üreticilerin fiyatının altında olduğu vurgulanıyor. Türk üreticilerin, Türkiye’nin AB’deki ekonomik durgunluk döneminde Avrupalı çelik üreticileri için bir vaha haline geldiğini belirttikleri kaydediliyor. Büyük bir Türk çelik üreticisinden bir üst düzey yöneticinin yaptığı açıklamada, söz konusu durumun Türkiye’nin yassı çelik sektörünün AB’ye yeniden ticaret açığı verdiğini ve yeniden geleneksel dengesizlik eğilime döndüğünü gösteren en son verilere dayandığını ifade ettiği aktarılıyor. Yılın ilk yarısında Türkiye'nin yassı çelik tüketimindeki % 20'lik daralmaya rağmen, açığın artmaya devam ettiğine ve Türk üreticilerin, Türkiye’nin yassı çelik ithalatında AB’nin payının yakın zamanda ortalama % 30’dan % 50’ye çıktığını belirttiklerine dikkat çekiliyor. Haziran ayında, Türkiye’nin AB’ye olan ihracatının aylık ortalaması, ilk çeyrek ortalamasının % 40’ına düşerken, Avrupa’nın Türkiye’ye ihracatını en son verilere göre % 96 artırdığı bildiriliyor. Söz konusu kaynağın "Avrupalı üreticiler, Türkiye’ye yapılan ihracatı artırarak tüketimin daralmasını telafi etmeye çalışıyorlar. AB’nin fiyatları, Türkiye’deki tesislerin fiyatlarından 30 $/mt daha düşük olan Çin fiyatlarının seviyesine geliyor ve mevcut ihraç fiyatı seviyesi ile Türkiye fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı yaratıyor" dediği kaydediliyor. En son Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bazı AB ülkelerinden HRC ithalatının, özellikle ikinci çeyrekte yıllık bazda önemli ölçüde arttığı; Romanya’nın, ilk yarıda Türkiye'ye 162,700 mt HRC ihraç ettiği ve ihracatın yıllık bazda iki katına çıktığı belirtiliyor. Hollanda'dan yapılan sıcak rulo ithalatının da ilk yarıda, 50.000 mt artışla 153.000 mt olarak gerçekleştiği bildiriliyor. İlk yarıda Fransa, Türkiye'ye bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 175.500 mt seviyesinden daha düşük olan 144.400 mt sıcak rulo sevkiyatı gerçekleştirirken, Türkiye'nin İtalya'dan sıcak rulo ithalatının Mayıs ayında 95.400 mt seviyesine ulaştığı aktarılıyor. Türk alıcıların, Almanya'dan 104.400 mt sıcak rulo ithal ettiği ve bu rakamın 2018'de ithal edilen 95.000 mt'dan yüksek olduğu ifade ediliyor. ( SBB, 09 Ağustos 2019 )

ArcelorMittal Kryvyi Rih 1,8 Milyar $ Üzerinde Çevre Yatırımı Yapacak

Ukrayna merkezli ArcelorMittal Kryvyi Rih, yeni döküm ünitesinin devreye alımını engelleyen soruşturmanın ardından, karbon salımını %50-55 azaltmak amacıyla önümüzdeki 5 yıl içinde 1,8 milyar $’ın üzerinde yatırım yapacağını açıkladı. Şirket ayrıca sürekli döküm ünitesinin devreye alımına devam etme şansı elde ettiğini belirtti. 20 Temmuz tarihinde Ukrayna güvenlik güçlerinin soruşturma birimi, üretim ekipmanındaki radyasyonun güvenli sınırları aştığını ifade ederek, döküm ünitesindeki faaliyeti durdurmuştu. ArcelorMittal’in, devralım için ödediği tutar da dahil olmak üzere, şirketteki 9,2 milyar $’lık yatırımı ile Ukrayna’daki en büyük yabancı yatırımcılardan biri olduğu biliniyor. ( SteelOribs, 09 Ağustos 2019 )

Türk Şirket İngiliz Çelik Devinin Peşinde

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi, Ataer Holding’in batık İngiliz çelik üreticisi British Steel’i satın almak istediğini yazdı. Gazeteye konuşan ve isimlerinin yazılmasını istemeyen iki kaynak, İngiliz hükümetiyle pazarlık yapıldığını söyledi. British Steel’in İngiltere’de 5 bin civarında çalışanı bulunuyor. Kaynaklardan biri, Ataer Holding’in satışın ardından İngiliz hükümetinin bazı finansal kolaylıklar sağlaması talebiyle geldiğini fakat bunun şirketlere devlet yardımını kısıtlayan Avrupa Birliği (AB) kurallarına aykırı olması nedeniyle zorluk oluşturduğunu söyledi. Mayıs ayında iflas eden British Steel için bir alıcı aranıyordu. Gazeteye konuşan kaynaklar, British Steel’i almak için bir İngiliz şirketi olan Liberty House’un da teklif verdiğini yazdı. Birkaç gün içinde şirketin kime satılacağına karar verilmesi beklenirken, satışın siyasi özü nedeniyle bunun kolay bir karar olmayacağı belirtiliyor. Greybull Capital adlı özel fon sahibi olduğu British Steel için İngiliz hükümetinden kurtarma talep etmiş, bu talep kabul görmeyince mayısta iflas sürecine girmişti. Şirketin çalışanlarının büyük çoğunluğu Lincolnshire’daki Scunthorpe fabrikasında faaliyet gösteriyor. British Steel’in Fransa ve Hollanda’da da üretim tesisleri bulunuyor. FT şirket için Hindistan kökenli iş insanı Sanjeev Gupta’nın başında olduğu İngiliz sanayi devi Liberty House’un da teklif sunduğunu yazdı. FT’nin haberinde Türk tarafının Scunthorpe fabrikasında üretimi artırmak, yeni bir ocak eklenmek ve gaz dönüşümü sağlamak istediği iddiaları yer aldı. FT British Steel’in Türk tarafının teklifini daha uygun bulduğunu da yazdı. ( Dünya, 09 Ağustos 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ