Çelik Sektöründe 2019 - 47. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 47. Haftanın Öne Çıkanları

Ilva’nın Olağanüstü Kurul Üyeleri ArcelorMittal’in Kararına Karşı İtirazda Bulundu

Ilva’nın olağanüstü kurul üyeleri 15 Kasım’da, küresel çelik devi ArcelorMittal’in Ilva’nın sözleşmesini iptal etmesi için gereken adli koşulların sağlanmadığını belirten bir temyiz başvurusunda bulundu. ArcelorMittal, Ilva’dan çekilme kararına İtalya hükümetinin sebep olduğunu belirterek, Ilva’da bulunan Taranto tesisindeki büyük temizleme çalışmaları sürecinde hükümetin şirketin çevreye yönelik yasal yükümlülüklerden muafiyetini kaldırdığını söyledi. Buna karşın, hükümet şirketin sözleşmeyi iptal etmek için hiçbir yasal sebebinin olmadığını ve yasal yükümlülüklerden muafiyetinin kaldırılmasını Ilva’dan çekilmek için bahane olarak kullandığını, esas nedenin tesisin büyük oranda zarar etmesi olduğunu öne sürdü. ( SteelOrbis, 18 Kasım 2019 )

Hindistan Yüksek Mahkemesi Essar Steel’in ArcelorMittal Tarafından Satın Alımını Onayladı

Küresel çelik devi ArcelorMittal, Hindistan Yüksek Mahkemesi’nin Hint çelik üreticisi Essar Steel India Limited’i (ESIL) satın alma planlarını onayladığını açıkladı. Bu yılın sonuna dek satın alma işlemlerinin tamamlanması bekleniyor. İşlemler tamamlandıktan sonra, ArcelorMittal, daha önce imzalanan anlaşma uyarınca, ESIL’i Japonya’nın en büyük çelik üreticisi ve dünyanın en büyük üçüncü çelik üreticisi olan Nippon Steel Corporation ile ortak olarak satın alıp yönetecek. Buna göre, ArcelorMittal şirketin %60, Nippon Steel ise %40 hissesine sahip olacak ve iki şirketin de yönetim kurulundaki hakları eşit olacak. ( SteelOrbis, 18 Kasım 2019 )

Tata Steel Avrupa'da 3 Bin Kişinin İşine Son Verecek

Hindistan merkezli çelik üreticisi Tata Steel Ltd., maliyet azaltmak için Avrupa'daki operasyonları boyunca 3 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. İngiltere ve Hollanda'da üretim tesisleri bulunan Tata Steel tarafından yapılan açıklamada söz konusu işten çıkarmaların üçte ikisinin ofis çalışanlarından yapılacağı belirtildi. Bunun dışında da imalat faaliyetleri bulunan üreticinin nerede kaç kişi çıkarmayı planladığına ilişkin bir ayrıntı bulunmuyor. Tata Steel tarafından yapılan açıklamada “Avrupa Birliği'nde (AB) durgun çelik talebi ve küresel kapasite fazlası ticaret anlaşmazlıklarıyla bir araya gelerek Avrupa piyasasını dünyanın çelik kapasite fazlası çöplüğüne çevirdi.” ifadesi yer aldı. Avrupa'da çelik piyasası bu yıl düşen talep, yavaşlayan büyüme ve yurt dışından (Türkiye, Rusya ve Çin) sürekli olarak devam eden arz tehdidiyle giderek artan engellerle karşı karşıya kaldı. İngiltere'nin iki numaralı Biritish Steel Ltd. Mayıs'ta tasfiye sürecine girerek Çinli Jingye Group Co. tarafından devralındı. Eurofer geçen ay AB'de çelik talebinin bu yıl yüzde 3.1 daralacağı uyarısında bulunmuştu. (BloombergHT, 19 Kasım 2019 )

Japon JFE Steel ve Çinli SGIS Vasıflı Çubuk Üretimi İçin Ortaklık Kuracak

Japon çelik üreticisi JFE Steel Corporation, vasıflı çubuk üretimi ve satışı için Çinli Baowu Steel Group Corporation Limited’in bağlı kuruluşu Guangdong Shaoguan Iron and Steel Songshan Co. Ltd. (SGIS) ile ortak girişim kurmak üzere anlaşma imzaladığını açıkladı. Anlaşma kapsamında JFE Steel, SGIS’in bağlı kuruluşu Baosteel Special Steel Shaogan Co. Ltd. (BSSS) şirketinin %50 hissesine sahip olacak. JFE Steel ayrıca ortak girişimin yılda yaklaşık 1,1 milyon mt kapasitesinin olacağını ve Guangdong şehrinde 500 yeni istihdam yaratacağını belirtti. Şirket yakın zamanda hisselerin devri ve SGIS ile ortak girişim anlaşması için yasal sürecin başlayacağını ve gerekli izinler alındıktan sonra hisselere sahip olacağını ifade etti. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği celik.org.tr 4/23 İki şirketin kuracağı bu ortak girişimin yerel yüksek kalite vasıflı çubuk ihtiyacını karşılayacağı, asıl hedefinin ise Japon müşteriler olacağı belirtildi. ( SteelOrbis, 20 Kasım 2019 )

ArcelorMittal Ilva’nın Kapatılma Sürecini Askıya Aldı

ArcelorMittal İtalya’daki Taranto tesisinin kapatılma sürecini askıya aldı. ArcelorMittal Italia tarafından yapılan açıklamada, “Ilva’nın olağanüstü kurul üyelerinin Taranto tesisine ilişkin geçici önlem alınmasına yönelik Milano mahkemesine yaptığı başvurunun ardından, mahkemenin tüm tarafları dinlemeden önce geçici bir emir vermeyi kabul etmemesi AM InvestCo Italy tarafından tanınmış ve olumlu karşılanmıştır,” ifadelerine yer verildi. Şirket ayrıca, “AM InvestCo, mahkeme bir karara varana kadar, faaliyetlerin kademeli olarak askıya alınması sürecinin durdurulmasına yönelik mahkeme kararına uyacaktır. Bu süreç uluslararası emsal durumlara uygun olup, tesislere bir zarar vermeyecek ve gelecekte faaliyetleri etkilemeyecektir,” şeklinde konuştu. Ilva’nın olağanüstü kurul üyeleri 15 Kasım’da Milano mahkemesine itiraz başvurusunda bulunmuş ve küresel çelik devi ArcelorMittal’in tesisin sözleşmesini iptal etmesi için gereken adli koşulların sağlanmadığını belirtmişti. Mahkeme tarihi 27 Kasım olarak belirlendiğinden ötürü, Ilva’nın kapatılma sürecinin durdurulması yalnızca geçici bir karar olabilir. UILM sendikası genel sekreteri Rocco Palombella’nın aktardığına göre, yerel sendikalar mahkemenin bu son kararının bir rahatlama yarattığını dile getirdi ve bu kararın çevresel, mesleki ve endüstriyel bir felakete yol açmayı engellemek adına ciddi bir müzakerenin başlatılması için ilk adım olmasını temenni etti. Şu anda tüm dikkatler, 22 Kasım’da İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve ArcelorMittal CEO’su ve Başkanı Lakshmi Mittal arasında gerçekleşeceği söylenen toplantıya çevrilmiş durumda. ( SteelOrbis, 20 Kasım 2019 )

Avrupa Komisyonu Evraz Palini’nin Marcegaglia Tarafından Alımını Onayladı

Avrupa Komisyonu, AB Birleşme Regülasyonu kapsamında Rus çelik üreticisi Evraz’ın İtalyan bağlı kuruluşu Evraz Palini & Bertoli S.r.l.’nin İtalyan haddeci Marcegaglia tarafından satın alımını onayladığını açıkladı. Komisyon, iki şirketin quarto levha üretimindeki toplam pazar payının sınırlı olması sebebiyle söz konusu satın alımın rekabet açısından herhangi bir sorun oluşturmayacağını belirtti. Ekim ayında Marcegaglia, Evraz Palini & Bertoli’yi satın almaya yönelik planlarına dair açıklamada bulunmuştu. Evraz'ın işletmesini satın alan Marcegaglia’nın, İtalya'nın maksimum levha üretim kapasitesinin % 19'unu (Ilva dahil) veya İtalya'nın 2018 yılı levha üretiminin %38'ini oluşturan 800.000 ton/yıldan fazla kapasiteye sahip Avrupa'nın en büyük levha üreticilerinden biri haline geldiği vurgulanıyor. ( SteelOrbis/Metal Expert, 22 Kasım 2019 )

Shagang Group 4 Milyon Mt Kapasiteli İki Yüksek Fırın İnşa Edecek

Çin’in Jiangsu eyaletine bağlı Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Çin’in en büyük çelik üreticisi olan Jiangsu merkezli Shagang Group, 2020-2021 yıllarında iki adet 2.350 metreküplük yüksek fırının inşasına başlamayı planlıyor. Söz konusu yüksek fırınların birinin 2021 Ağustos ayında diğerinin 2023 Mart ayında faaliyete girmesi ve şirketin demir üretim kapasitesini 4 milyon mt artırması bekleniyor. Öte yandan, Shagang Group 5 milyon mt demir üretim kapasitesini devre dışı bırakacak. Bu kapsamda 2021 Ağustos ayında iki adet 480 metreküplük ve bir adet 580 metreküplük yüksek fırın, 2023 Mart ayında ise iki adet 480 metreküplük ve bir adet 580 metreküplük yüksek fırın devre dışı bırakılacak. ( SteelOrbis, 21 Kasım 2019 )

Köşe Yazısı: Veysel Yayan’la Demir Çelik Sektörü Sohbeti

Veysel Yayan ile demir çelik sektörü konusunda sohbet yaptım. 72 ülkeden korumacı tedbirler olduğunu belirtti. ABD'ye 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefi içinde sektörün ihracatının tekstil, otomotiv gibi sektörlerle birlikte önemli ölçüde artabileceğini söyledi. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan’la ABD’nin vergi artırıp indirmesi konusunu ve sektörün durumunu konuştuk. Yayan “Yüzde 65 kapasite kullanımıyla sektör olarak 4 milyar dolar artıda ülke ekonomisine katkı yapıyoruz. Yüzde 80 kapasite kullandığımız dönemler oldu. O seviyeye çıkarsak sektör olarak 5,5 milyar dolar seviyesinde artıya geçebiliriz. İhracatın ithalatı karşılama oranı şu anda yüzde 140 bunu daha önce olduğu gibi yüzde 160-170 seviyesine çıkabiliriz” dedi. Yayan, Amerika’nın demir-çelik ithalatında vergiyi yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkardığı 10 aylık dönemde, o ülkeye ihracatımızın durma noktasına geldiğini, tekrar yüzde 25’e indiğinde artmaya başladığını belirtti. “100 milyar dolarlık ticaret hedefi içinde eğer Kanada ve Meksika gibi bizim ürünlerimize de vergi muafiyet uygulanır, ya da Güney Kore ve Brezilya’da olduğu gibi vergisiz kota uygulanırsa ABD’ye ihracatımız önemli ölçüde artar. 2016-2017’de 2,3 milyar dolar olan ihracatımız, şu anda 280 milyon dolar seviyesinde. Bizim ürünlerimiz ABD çelik üreticilerine engel değil. Ama şu andaki siyasal yapıdan kaynaklanan engeller sürüyor. ABD’li bir kongre üyesi, ‘Hep Ermeni tasarısına karşı oy verirken, şimdi değişen bir şey mi oldu da olumlu oy verdiniz?’ sorusunu ‘Şu andaki durum bunu icap ettiriyor’ diyerek Türkiye’ye olumsuz bakış açısını ifade etti. Bu durum maalesef çelik sektörüne de yansıyor’ diye cevapladı.

Yayan, “2018 yılında toplam ihracatımız 17 milyar dolardı. Bu yıl onun altına düşer. Ağustos’tan sonra iç talep yüzde 30-40 düşmüştü. Sektör telafi için ihracata yöneldi. AB ülkeleri de tedbirler koydu. 72 ülkede korumacılık var. İhracat buna bağlı düşüş eğiliminde. Yurt içi tüketimimiz ilk yarıda yüzde 40 düşmüş bu oran Eylül sonu itibariyle iken yüzde 25,8’e geriledi. Yıl sonunda yüzde 20’ye kadar düşer” beklentisinin olduğunu açıkladı. Yayan, alınması gereken önlemlerden söz ederken, “Biz de dünyadaki diğer ülkeler gibi korumacı önlemler almalıyız. Rusya ve Ukrayna’dan yapılan ithalata karşı tedbir almalıyız. 2020’de sektörün sağlıklı olması için ithalatı kolaylaştıran şartları gözden geçirmeliyiz. Yeni ihraç yollarını aramalıyız. 7-8 milyon ton yassı mamul ithalatı var, Buna 5 milyar dolar ödüyoruz. Çelik tüketen sektörlerde yerli girdileri sağlayarak ithalatı kesebiliriz. Üretimi, daha önce olduğu gibi artırarak kapasitemizi yüzde 65’ten yüzde 80’in üzerine çıkarabiliriz. Sektörün imkânlarını gözden geçirip, üretimimizi artırırken, ithalata karşı önlemler alarak, sektörün ülke ekonomisine pozitif katkısı rahatlıkla arttırılabilir. Çok kısa zamanda ithalatı kısıtlayacak alanlarda üretim ve önlemler alarak, ABD ve AB ile ihracatı artıracak anlaşmalar ile sektörümüzün ekonomimize pozitif katkısını kısa zamanda artırabiliriz. Buna imkan var” değerlendirmesini yaptı. (Osman Arolat/Dünya, 22 Kasım 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ