Çelik Sektöründe 2020 - 19. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  19. Haftanın Öne Çıkanları

Eurofer Çelik Talebindeki Azalmayı Değerlendirdi

Avrupa Komisyonu'na gönderilen bir belgeye göre, Avrupa Çelik Üreticileri Derneği Eurofer’in, devam etmekte olan koronavirüs krizi nedeniyle büyük çelik kullanıcı sektörlerden gelen talebin ortalama % 58 oranında azalacağını tahmin ettiği belirtiliyor. Talepteki azalışa yönelik değerlendirmenin, Eurofer'in ithalat koruma sistemi ile ilgili sert sınırlamalar getirilmesine ilişkin talebinin arkasındaki nedenleri açıklamak için Avrupa Komisyonu'na gönderilen bir raporda yer aldığı bildiriliyor.

Eurofer’e göre, en büyük gerilemeyi otomotiv endüstrisinin yaşayacağı ve araç satışlarının tahmin seviyelerinden % 10'dan fazla düşüş gösterdiği ve bu durumun, tedarik zinciri sorunları nedeniyle hızlanmasının mümkün görünmediği kaydediliyor. Makine sektörünün en kötü senaryoda 2021'in ilk çeyreğine kadar süren arz ve talep şoklarını göreceğini belirten raporda, toparlanmanın 2021'in ikinci çeyreğinden önce görülmeyeceği tahmin ediliyor.

Eurofer'in kendi analizinin ise AB çelik tüketiminin mevcut durumda düşük olduğu, ikinci çeyrek ve 2020 yılının üçünü çeyreğinde daha da gerileyeceği ve yakın gelecekte düşük seviyelerde kalacağını doğruladığı belirtiliyor. İnşaat sektörü için, etkinin çelik talebi açısından daha ılımlı olduğu bildiriliyor. Sektörün, bekletilen projeler ve planlamanın askıya alınması nedeniyle etkileri daha sonra görmesinin beklendiği rapor ediliyor. Eurofer’in ithalat bakımında, halihazırda zor durumda olan Avrupa çelik piyasasında baskının artacağından endişe duyduğu belirtiliyor. Derneğin “Analizimiz, alımlar ve sevkiyatlar önceki çeyrekte tamamlandığı için 2020 yılının ikinci çeyreğinde ithalatın önemli ölçüde düşmeyeceği yönünde” ifadelerini kullandığı aktarılıyor. ( Kallanish, 05 Mayıs 2020 )

Citigroup Demir Cevheri Fiyatlarının Yakında 70$/Mt Seviyesine Düşeceğini Tahmin Ediyor

Amerika merkezli Citigroup, demir cevheri fiyat tahminini düşürdüğünü açıkladı ve çelik talebinde fiyatlar üzerinde baskı yaratacak düşüş nedeniyle Mayıs ayında fiyatların 70$/mt seviyesinde olmasını bekliyor. Citigroup, yılın ilk yarısında 17 milyon mt açık vermesinin ardından ikinci yarısında 80 milyon mt'dan fazla demir cevheri arz fazlası elde edeceğini belirtti. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, bu durum 80$/mt seviyesindeki spot demir cevheri fiyatının düşeceğini gösteriyor. Citigroup’a göre, beklenen arz fazlasıyla daha önce önümüzdeki üç ay için beklenen 70$/mt seviyesine haftalar içinde ulaşılacak. Citigroup’a göre, demir cevheri arzındaki düşüş, 65 milyon mt’u Avrupa ve Japonya’dan olmak üzere Çin haricindeki yıllık 106 milyon mt kapasitesi olan yüksek fırınların iki ay boyunca kapalı olması dahil, yüksek fırınların çelik arzındaki azalmaya kıyasla düşük kalacak. Citigroup, “Asya hariç çelik talebinin, yılın son çeyreğinde yıllık %4 artmadan önce, yılın ikinci çeyreğinde yıllık %30 ve üçüncü çeyrekte yıllık %25 düşmesini bekliyoruz. Çünkü önümüzdeki haftalarda tesislerin yeniden faaliyete başlaması planlansa da, özellikle otomobil sektöründeki talep olmak üzere son kullanıcı sektörlerin talebindeki zayıflığın üçüncü çeyrekte de devam etmesi bekleniyor,” dedi. ( SteelOrbis, 06 Mayıs 2020 )

ArcelorMittal: Türkiye Menşeli HRC’ye Anti-Damping Soruşturması Başlatıldı

Lüksemburg merkezli ArcelorMittal’in, bugün Avrupa Komisyonu'nun Nisan ayında Türkiye menşeli sıcak haddelenmiş saca (HRC) anti-damping soruşturması başlattığını belirttiği haber veriliyor. Avrupa ve Türkiye'deki üreticiler de dahil olmak üzere hiçbir piyasa katılımcısının bu durumdan haberdar edilmediği bildiriliyor. Avrupa Çelik Derneği Eurofer’in, "ticaretin adil koşullar altında yürütülüp yürütülmediğini değerlendirmek için AB'ye ve AB'den ticaret akışlarını sürekli izliyoruz" diyerek yorum yapmayı reddettiği aktarılıyor. ArcelorMittal liderliğindeki Avrupalı üreticilerin, yıllardır Türkiye çıkışlı HRC’ye karşı harekete geçilmesi için çağrıda bulundukları ve konuya yakın kaynakların, son zamanlarda özellikle Avrupa’da ithalatın artması ve Covid-19 salgını bağlamında talebin azalması nedeniyle Komisyon'a sunmak için kanıt toplayan üreticiler ile birlikte çabaların yoğunlaştığını belirttikleri kaydediliyor. Türkiye’deki üreticiler ArcelorMittal’in açıklamalarını her zamanki gibi piyasaları yönlendirme amaçlı bir girişim olarak değerlendiriyor. ( Argus, 07 Mayıs 2020 )

IREPAS: Çelik Üretimi Talepten Hızlı İyileşebilir, Görünüm İstikrarsız

Uzun çelik piyasası, çoğu ülkedeki ekonomik durum ve tüketimin Corona virüsü salgınından ve koruyucu önlemlerden etkilenmesi nedeniyle dünya genelinde üretim ve satışlar açısından zorlu bir dönemden geçiyor. Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği (IREPAS), önümüzdeki çeyrekte daha olumsuz etkilerin de görülebileceği ancak bazı ülkelerde kademeli bir canlanma olduğunu bunun da genel piyasa üzerinde olumlu etki edeceğini belirtiyor.
ABD piyasasında durum kötüye gidiyor. Nisan ayında inşaat faaliyetleri yavaştı, Mayıs ayında ise kuzeydoğudaki eyaletlerin çoğunlukla kapalı olması nedeniyle sadece küçük iyileşmeler bekleniyor. Petrol fiyatları tarihi düşük seviyeleri gördü, bu da çelik boru ve petrol çıkarmada kullanılan gereçlerin üretimini yapan sektörler için oldukça olumsuz bir görünüm çiziyor. Bunun sonucunda ticari bina ve konut inşaatlarının ve hatta petrol üretimi yapılan eyaletler ile ABD genelinde otomotiv imalatının da olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Brezilya ise, ABD ve AB’nin başlıca satış noktaları olması nedeniyle bir krizin ortasında yer alıyor. Yerel çelik üreticileri %41 kapasite kullanımıyla faaliyet gösterirken, Nisan ayında satışlar %50 düştü. Karantinaların ekonomi üzerindeki Haziran ayında da devam edeceği düşünülen olumsuz etkisi, Mayıs ayında daha fazla üretim kesintisi olarak çelik sektörünün üretimine de yansıyacak.
IREPAS, Nisan ayında, çoğu üreticinin Şubat ayında aldıkları siparişler sayesinde üretim kesintilerinden kaçınabildiğini ifade etti. Uzun ürünlerin yassı ürünlere oranla daha iyi performans gösterdiği, ancak şu an için uzun ürünlerde arz fazlası olduğu bildiriliyor. Başlıca müşterileri inşaat sektörü olan hurdaya dayalı üretim yapan tesisler, krizi daha iyi geçirirken, yüksek fırınlı tesisiler ise otomotiv sektöründe özellikle ABD ve AB’de siparişlerin azalması nedeniyle daha kötü günler geçiriyor. Nisan ayında, hurda bulunabilirliğinin düşük olması ve biriken çelik siparişleri kısa sürekli bir artış trendine neden oldu. Alım yapan bölgeler çok sınırlı olduğundan, satıcılar arasında küresel açıdan oldukça yoğun bir rekabet var.

Çin, bugünlerde yarı mamul satışları için önemli bir pazar olmaya devam ederek büyük tonajlı satışlara destek sağlıyor. Sınırların kapatıldığı ve ulaşım maliyetlerinin arttığı AB’de olduğu gibi iç rekabet zayıflıyor. Önceki yıllarda küresel olarak uygulanan korumacılık önlemleri aşırı ithalatı önlüyor. Özellikle AB ithalat kotalarını daha da düşürmeyi planladığından, IREPAS korumacılık önlemlerinin daha da artabileceğini hatırlatıyor. Her ülke yerel sektörü desteklemeyi hedefleyeceğinden, ihracata yönelik tonajlar, özellikle düşük üretim maliyetleri olan Rus tonajlarının hakim olduğu pazarlarda daha fazla baskı hissedecek. Bu nedenle, IREPAS aşırı kapasitenin küresel bir sorundan ziyade yerel bir sorun haline geleceğini düşünüyor.

Genel karamsar resme rağmen, özellikle Asya ve Çin piyasalarına bakıldığında, piyasaların beklenenden daha önce açılabileceğine yönelik bazı işaretler mevcut. Hükümetler ekonomilerini canlandırmak için daha sıkı çalışıyor. AB’de inşaat sektörü teşvik paketlerinin hedefi olarak görülüyor. Sonuç olarak, IREPAS’ın ikinci çeyreğe ilişkin görünümünün öngörülemez ve belirsiz olduğu söylenebilir. Çelik üretiminin tüketime kıyasla daha hızlı bir şekilde toparlanma göstermesi, arz fazlası görülmesi ve çelik fiyatları üzerinde baskı oluşturması bekleniyor. Aynı zamanda, IREPAS mevcut durumdaki gelişmelere ve kademeli toparlanmaya yönelik iyimser görüşlerin olduğunu belirtti. (SteelOrbis, 07 Mayıs 2020 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi