Çelik Sektöründe 2020 - 22. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  22. Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye DTÖ’ye AB Komisyonu’nun Kota Uygulamaları İçin Karşı Tedbir Uygulayabileceği Yönünde Bildirimde Bulundu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından 2 Şubat 2019 tarihinde 26 çelik ürününe karşı ülke ve ürün bazlı olmak üzere, 3 dönem geçerli olacak korunma önemi uygulaması başlatılmıştı. Geçen 15 aylık süre zarfında AB, aramızdaki Serbest Ticaret Anlaşması ve Gümrük Birliği Anlaşmasını yok sayarak, Ülkemize karşı uygulamalarını daha da sıkılaştırma yönünde adımlar atmaya devam etmiştir. Bunun üzerine DTÖ nezdinde başlatılmış bulunan panel görüşmeleri kapsamında, Türkiye DTÖ’ye 25 Mayıs 2020 tarihinde, AB ile ikili ticaret akışı üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek ve dengeli dış ticareti sağlamak amacı ile,

· 7208 Demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde ürünleri (genişlikleri 600 mm veya daha fazla) (sıcak haddelenmiş),

· 7209 Demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde ürünleri (genişlikleri 600 mm veya daha fazla) (sıcak haddelenmiş),

· 7210 Demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde mamulleri, genişliği 600 mm veya daha fazla olanlar (kaplanmış olanlar),

· 7211 Demir ve alaşımsız çelikten yassı hadde mamulleri (genişlikleri 600 mm.den az ve kaplanmamış olanlar),

· 7212 Demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde ürünleri (genişlikleri 600 mm.den az ve kaplanmış olanlar),

· 7214 Demir veya alaşımsız çelikten çubuklar (sadece dövülmüş, sıcak haddelenmiş veya sıcak çekilmiş, haddeleme işleminden sonra burulmuş olanlar dahil),

· 7215 Demir veya alaşımsız çelikten diğer çubuklar,

· 7216 Demir veya alaşımsız çelikten profiller, GTİP kodlu ürünlerin AB’den ithalatına karşı, %9 ila %17 arasında değişen ilave vergi uygulanabileceği yönünde bildirimde bulunmuştur.

Korunma Önlemi Anlaşmasının 8.2. maddesi uyarınca, bildirimi takip eden 30 gün sonrasında, Türk Hükümetinin belirtilen ilave vergi oranlarını askıya alma, değiştirme ve yürürlüğe koyma hakkı bulunmaktadır. Bu girişimin AB Komisyonu’nun Türkiye’ye karşı aramızdaki anlaşmaları yok sayarak başlatmış olduğu kota uygulamalarını ve bu uygulamaları daraltıcı yönündeki adımlarını gözden geçirmesini temini açısından önem taşıdığı değerlendirilmektedir. ( TÇÜD, 27 Mayıs 2020 )

Eurofer Çelik Sektörünü Desteklemek İçin Hızlı Tedbirler Alınması Çağrısında Bulundu

Avrupalı Çelik Üreticileri Derneği’nin (Eurofer), Avrupa Komisyonu'nun AB İyileşme Kazanım Planı'nın bir parçası olarak çelik sektörüne anında ve doğrudan destek vermesini istediği haber veriliyor. Derneğin, bu planın iklim açısından nötr, dijitalleştirilmiş ve dirençli bir AB ekonomisini destekleme ve aynı zamanda Covid-19 salgını sonrasında AB ekonomisinin yeniden inşa edilmesine yardımcı olma amacı güttüğünü belirttiği aktarılıyor.

Eurofer, “... çelik sektörünü hemen desteklemek” için kotaların kısıtlanması ile birlikte çelik konusunda bir yeşil anlaşma ve çelik kullanan sektör için de benzer desteklerin verilmesini öneriyor. İlk olarak Eurofer’in, sektörün karbondan arınmanın ön saflarında yer alabileceğini yineleyerek “Doğru yaklaşımla - ve mevcut krizden kurtulabilmemiz şartıyla - endüstrimiz, doğrudan ve dolaylı CO₂ emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990- 2018 yılları arasında halihazırda elde edilen % 25'lik emisyon azaltımlarına ilave olarak % 30'a kadar azaltma imkânına sahip olabilir” dediği aktarılıyor. CO₂ emisyonlarını azaltmanın orta ve uzun vadeli hedeflerinin, yine de sektöre hızlı bir destek verilmesini gerektirdiğini belirten Eurofer’in, “AB çelik üretim tesislerinin durdurulması ve diğer bölgelerde kapasite fazlalığından kaynaklanan, üçüncü ülke çelik stoklarının baskısı altındaki AB pazarında çelik fiyatlarının çöküşü, AB çelik endüstrisini benzeri görülmemiş bir konumda bırakıyor” ifadelerini kullandığı kaydediliyor.

Eurofer’in, “Bu doğrultuda, sektörümüzü desteklemek ve alt değer zincirlerimizi dengelemek için derhal acil durum önlemleri alma ihtiyacını tekrarlıyoruz. Ancak bugün Avrupa çelik endüstrisinin güvence altına alınması sağlanarak, yarın yeşil dönüşüme katkıda bulunulabilir” dediği bildiriliyor. Son aylarda Eurofer’in, “… iyileşme aşamasına geçerken endüstriyi desteklemek” için koruma kotalarının % 75 oranında azaltılmasını istediği vurgulanıyor. ( Kallanish, 27 Mayıs 2020 )

Marcegaglia, AST İle İlgilendiğini Doğruladı

İtalyan haddeci Marcegaglia’nın, zor durumdaki paslanmaz çelik üreticisi Acciai Speciali Terni’yi (AST) satın almakla ilgilenenler arasında, olduğunun CEO Antonio Marcegaglia tarafından doğrulandığı bildiriliyor. Ekonomik Kalkınma Bakanı Stefano Patuanelli’nin, yerel çelik üreticisi Arvedi'yi de olası bir talip olarak belirttiği kaydediliyor. Televizyon kanallarında yayınlanan bir hükümet toplantısında, İtalyan çelik endüstrisinin mevcut krizini görüşmek üzere Patuanelli’nin, Terni ile ilgilenen başka uluslararası özel çelik üreticileri de olduğunu söylediği, ancak İtalyan yatırımcı seçeneğinin yabancı yatırımcılardan alınamayacak kadar uzun ömürlü bir garanti olabileceğini de sözlerine eklediği kaydediliyor. Bu arada Terni sendikalarının, bugün AST'deki durum için Bakanlık yetkilileriyle görüşecekleri belirtiliyor. Bir sendika kaynağının, tesisin Thyssenkrupp tarafından gerçekleştirilememiş önemli yatırımlara ve mevcut kriz süresince AST'ye destek olabilecek küresel bir çelik üreticisinin taahhüdüne ihtiyacı olduğunu söylediği kaydediliyor. Geçtiğimiz hafta Thyssenkrupp’un, İtalyan yan kuruluşu için ya bir ortak aradığını ya da satışını yapmak istediğini açıkladığı ifade ediliyor. ( Kallanish/Metal Expert, 28 Mayıs 2020 )

Türkiye AB'ye Misilleme İçin Harekete Geçti

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), Türkiye'nin bazı çelik ürünlerinin AB'den ithalatında yüzde 9-17 arasında değişen ilave vergi uygulanabileceği yönünde Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) bildirimde bulunduğunu belirtti. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, AB'nin 2 Şubat 2019 tarihinde 26 çelik ürününe karşı ülke ve ürün bazlı olmak üzere, 3 dönem geçerli olacak korunma önlemi uygulaması başlattığı hatırlatıldı. Açıklamada, geride kalan 15 aylık dönemde AB'nin, Türkiye ile arasındaki Serbest Ticaret ve Gümrük Birliği anlaşmalarını yok sayarak Türkiye'ye karşı uygulamalarını daha da sıkılaştırma yönünde adımlar atmaya devam ettiği kaydedildi. Bunun üzerine Türkiye'nin, DTÖ nezdinde başlatılan panel görüşmeleri kapsamında, AB ile ikili ticaret akışı üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek ve dengeli dış ticareti sağlamak amacıyla, bazı çelik ürünlerinin AB'den ithalatına karşı yüzde 9-17 arasında değişen ilave vergi uygulanabileceği yönünde 25 Mayıs'ta bildirimde bulunduğu bilgisine yer verilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Korunma Önlemi Anlaşmasının 8.2. maddesi uyarınca, bildirimi takip eden 30 gün sonrasında Türk Hükümeti'nin belirtilen ilave vergi oranlarını askıya alma, değiştirme ve yürürlüğe koyma hakkı bulunmaktadır. Bu girişimin, AB Komisyonunun Türkiye'ye karşı aramızdaki anlaşmaları yok sayarak başlatmış olduğu kota uygulamalarını ve bu uygulamaları daraltıcı yönündeki adımlarını gözden geçirmesini temini açısından önem taşıdığı değerlendirilmektedir." AB'den ithalatında ilave vergi uygulanabilecek ürünler arasında çeşitli genişlikte demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde ürünleri, alaşımsız çelikten ve diğer çubuklar ile alaşımsız çelikten profiller yer alıyor. ( AA/BloombergHT/Yeni Akit, 28 Mayıs 2020 )

Tosyalı Algerie ABD’ye 10.000 Mt İnşaat Demiri Kargosu Yüklemesi Yapıyor

Cezayir'in en büyük ve en güçlü çelik üreticilerinden biri olan Tosyalı Algerie, satışlarda esneklik kazanmak için ihracat pazarlarıyla ilişkilerini güçlendirmeye devam etti. Şirket şu anda ABD’ye 10.000 mt inşaat demiri kargosu yüklemesi yapıyor. Gemi Cezayir'deki Mostaganem limanından ayrılacak ve kargoyu ABD’de bulunan iki limana teslim edecek. Yükleme 26 Mayıs’ta başladı. Bir kaynak, “Yüklemenin tamamlanması 4-5 gün sürecek,” dedi. Daha önce bildirildiği gibi, bu ayın başında Tosyalı Algerie Kanada’ya 18.000 mt inşaat demiri sevkiyatı yaptı. Bir kaynak, “Büyük bir pazar olduğu ve Cezayir'e karşı koruma vergisi dışında bir vergi olmadığı için şirketin Kuzey Amerika’yı hedeflemesi doğal,” dedi. ( SteelOrbis, 29 Mayıs 2020 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ