Çelik Sektöründe 2020 - 21. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  21. Haftanın Öne Çıkanları


Almanya’da AB Koruma Önlemleri Nedeniyle Gerilim Tırmanıyor

Avrupa Komisyonu çelik ithalatına karşı korunma önlemlerinin sıkılaştırılmasını gözden geçirirken, Almanya’da çelik üreticileri ve çelik kullanıcılarının bu konuda çatışma halinde oldukları ifade ediliyor. Çelik üreticileri derneği WV Stahl’ın, koronavirüs krizinin, Avrupa’da diğer bölgelerden arz girişi ile kapasite fazlalığı sorununun daha da kötüleştireceği yönünde bir uyarıda bulunduğu bildiriliyor. Derneğin, Rusya ve Çin'i, büyük stokların yığıldığı ülkeler olarak adlandırdığı; bu durumun üreticilerin üretimlerini düşük talebe göre ayarlamadıkları, tam tersine artırdıklarından kaynaklandığını belirttiği ifade ediliyor. Ekonomi canlandığında, fazla arzın Avrupa pazarına gireceğine inanan WV Stahl’ın, DTÖ'nün yasal çerçevesine uygun olarak “… ithalattaki spekülatif artışlardan” kaçınmak için kotaların azaltılmasını önerdiği bildiriliyor. Derneğin daha katı tedbirler alınması yönündeki çağrısının, ortaklaşa yayımlanan bildiride IG Metall sendikası tarafından desteklendiği bildiriliyor. Buna karşılık, çelik kullanıcılarının tam tersini savundukları ve ülkede çelik kullanıcısı sektörlerin çelik üreticilerinden çok daha fazla istihdam alanını temsil ettiğine dikkat çektikleri belirtiliyor. Ortak bir açıklamada soğuk haddeciler federasyonu (FV Kaltwalzwerke) ve sac şekillendiricilerinin (IBU) “Çelik için ithalat kotalarının daha da azaltılması kabul edilemez. İthalatta ani bir artış görmüyor ve beklemiyoruz” dedikleri aktarılıyor. Ayrıca, başka herhangi bir tahminin tamamen spekülatif olduğunu söyledikleri rapor ediliyor. Her iki grubun da üreticilerin iddiasının DTÖ kurallarına uygun olduğundan şüphe ettiği kaydediliyor. Stahlmarkt-Consult'dan analist Andreas Schneider’in koruma önlemlerinin sadece ABD ithalat vergilerine karşı bir tepki olarak kabul edilebilir olduğunu, ancak şimdi, üreticilerin gümrüksüz kotaları % 75 oranında azaltma talebinin, yalnızca pazar paylarını korumak amacıyla ilk amacın “yeniden yorumlanmasından” başka bir şey olamayacağını belirttiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 18 Mayıs 2020 )

AB'de Çelik İthalat Lisans Sistemi Artık Yürürlükte Değil

İthalatı için önceden izin alınmasını gerekli kılan, çelik ve alüminyum için uygulanan önceki gözetim sisteminin 15 Mayıs'ta sona erdiği ve söz konusu sistemin yerine bir izleme sisteminin getirildiği bildiriliyor. Çelik ithalatı için uygulanan önceki gözetim sisteminin, 2012-2015 yılları arasında düşük fiyatlı ithal ürün girişine karşılık olarak AB tarafından Mayıs 2016'da başlatıldığı belirtiliyor. Sistemin, kare kütük, çubuklar, teller, HRC ve CRC, HDG, profiller, kaynaklı ve dikişsiz borular, gibi ürünleri kapsamına aldığı ifade ediliyor. Bu sistemin yerini, 16 Mayıs 2020'den itibaren Üye Devletler’in gümrük idareleri tarafından iletilen gerçekleşen ithalat verilerine dayanan yeni bir izleme sisteminin aldığı, yani Avrupa Komisyonu'nun bildirisine göre çelik ve alüminyum ithalatı için artık ithalat izinlerinin gerekli olmadığı kaydediliyor. Bu değişikliğin amacının, resmi Eurostat istatistiklerinden önce ithalat eğilimlerinin hızlı bir şekilde analiz edilmesini sağlamak olduğu belirtiliyor. Yeni sistemin, gerçekleşen ithalattan iki hafta sonra ulaşılabilen ithalat istatistiklerine dayandığı ve izleme raporlarının aylık olarak güncellendiği ifade ediliyor. Yeni sisteme dayanan Mart raporuna göre, AB'nin paslanmaz ve alaşımlı çelik dahil 2020 yılının ilk çeyreğindeki toplam ithalatının, 2019'un aynı döneminde kaydedilen 8,52 milyon tona kıyasla 6,84 milyon ton olarak gerçekleştiği vurgulanıyor. (Metal Expert, 20 Mayıs 2020 )

British Steel COVID-19 Krizinde Hükümetten Destek İstiyor

British Steel'in yeni sahibi Jingye Group’un, zorlu piyasa koşulları nedeniyle İngiliz hükümetine finansal yardım için başvuruda bulunduğu haber veriliyor. Jingye Group’un, pandeminin olumsuz sonuçlarıyla başa çıkmak için yerel yönetimden ticari kredi istediğinde bulunduğu bildiriliyor. Yerel bir medya kaynağına göre, Scunthorpe merkezli üreticinin, operasyonlarını daha da desteklemeye yardımcı olacak 100 milyon GBP (112 milyon €, 1 € = 0,89 GBP) tutarında kredi istediği ve yetkililerin bu talebi dikkate almasının beklendiği aktarılıyor. British Steel’in hükümetle müzakerelerini doğruladığı, ancak toplam tutarı açıklamadığı belirtiliyor. Tata Steel UK'nin son zamanlarda İngiltere ve Galler hükümetlerinden kriz döneminde şirketi desteklemek için 500 milyon sterlin kredi istediği bildiriliyor. Jingye, British Steel’in Scunthorpe, Teesside ve Skinningrove varlıklarının yanı sıra TSP Engineering ve FN Steel yan kuruluşlarının satın alımını 9 Mart'ta tamamladığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 20 Mayıs 2020 )

ArcelorMittal Karbon Salınımını Azaltmak İçin Avrupa Yatırım Bankası’ndan 75 Milyon € Kredi Aldı

Küresel çelik devi ArcelorMittal, Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) şirkete korbondioksit emisyonlarını yılda yaklaşık 350.000 mt azaltması için 75 milyon € kredi verdiğini açıkladı. Kredi ArcelorMittal’in Belçika, Ghent’te inşa edilmesi planlanan toplam 215 milyon € değerindeki Steelanol ve Torero projelerinin yapımı için kullanılacak. Projeler, AB’nin iklim hedefleri doğrultusunda düşük karbonlu çelik üretimi teknolojilerini geliştirmeye katkıda bulunarak atıkların ve yan ürünlerin değerli yeni ürünlere dönüştürülmesi yoluyla karbon salınımını düşürmeyi amaçlıyor. ArcelorMittal azaltılacak karbondioksit salımının bir yıl boyunca çalışan 250.000 aracın sera gazı salımına denk olduğunu ifade ediyor. ArcelorMittal Europe, AB’nin Yeşil ve Paris Anlaşmaları doğrultusunda karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar %30 azaltılmasını ve 2050 yılına kadar ise sıfır karbon salımına ulaşılmasını hedeflediğini duyurmuştu. ( SteelOrbis, 21 Mayıs 2020 )

Thyssenkrupp’un, Çelik İşletmeleri için 3 Firma ile Görüşme Halinde Olduğu Bildiriliyor

Konuya yakın bir kişiden alınan bilgiye göre, ThyssenKrupp'un uluslararası firmalar ile zarar eden çelik biriminin konsolidasyonu konusunda görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor. Kaynakların, Thyssenkrupp ve Tata Steel arasındaki temasın asla kopmadığını ve her ikisinin de hala konsolidasyonla ilgili görüşmelerde olduğunu söylediği belirtiliyor. Handelsblatt gazetesine göre, Thyssenkrupp'un İsveçli SSAB ve Çinli Baoshan Iron & Steel ile de görüşmelerde bulunduğu ve her iki üreticinin de firmanın çelik biriminin büyük bir kısmıyla ilgilendiği vurgulanıyor. Pazartesi günü varlıkların kapatılmasını veya satılmasını da içeren bir strateji yenilemesinin parçası olarak başlatılacak görüşmelerin, Thyssenkrupp Steel Europe'un mali yılın ilk yarısında yayınlanan 372 milyon euro'luk zarar açıklamasının akabinde gerçekleşeceği bildiriliyor. (SteelGuru, 21 Mayıs 2020)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ