Çelik Sektöründe 2020 - 31 - 32. Haftaların Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  31 - 32. Haftaların Öne Çıkanları

ThyssenKrupp ArcelorMittal Brazil İçin Kok Bataryası İnşa Ediyor

ThyssenKrupp, bu hafta Brezilya’daki en büyük endüstri mühendisliği projesi olan ArcelorMittal Brazil’deki kok bataryasının yarısını tamamladığını açıkladı. Kok bataryası, ArcelorMittal Brazil’in, Espirito Santo eyaletinde bulunan ve yılda 7,5 milyon mt sıcak sac üretme kapasitesine sahip Tubarao tesisinde bulunuyor. ThyssenKrupp, projenin geliştirmesinin 10 ay, inşaatının bir yıl sürdüğünü belirtti. Proje, şirketin mühendislik, tedarik ve inşaat anahtar teslim birimlerini içeriyor. ThyssenKrupp, kok bataryasının, yılda 600.000 mt kok üretme kapasitesine sahip 49 fırından oluşacağını belirtti. Kok bataryası, ArcelorMittal Tubarao’nun diğer üç kok tesisine bağlanacak. (SteelOrbis, 27 Temmuz 2020 )

ArcelorMittal Mexico Tesisinin Bir Kısmı Kapatıldı

SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, Meksika’nın Lazaro Cardenas şehrinden yetkililer, ArcelorMittal Mexico tesisine girerek tesisin bir kısmını kapattı. Hangi alanların kapatıldığı açıklanmadı. Söz konusu yetkililer ArcelorMittal Mexico tesisinin, faaliyet ruhsatı olmadığı ve vergilerini ödemediği için yasadışı bir şekilde faaliyet gösterdiğini söyledi. Yetkililer ayrıca, tesisin sivil savunma programının veya herhangi acil bir durumda eylem planının olmadığını öne sürerek, faaliyet gösteremeyecek bazı alanların kapatıldığını belirtti. ArcelorMittal Mexico ise, yasaların gerektirdiği tüm yükümlülükleri yerine getirerek kanuna aykırı bir şey yapmadığını ifade etti. Şirket ayrıca, şehir yasalarına uygun olarak, vergilerini iki ayda bir ödediğini söyledi. ArcelorMittal Mexico, faaliyetin durdurulmasının kısmi ve geçici olduğunu söyledi fakat bu alanların ne zaman faaliyetine yeniden başlayabileceğine dair bir tahminde bulunmadı. Üretimi durdurulan tesis, hem yassı hem de uzun ürün üretiyor ve doğrudan indirgenmiş demir kullanarak entegre elektrik ark ocağı çalıştırıyor. Yakın zamanda Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu’na yaptığı açıklamada, şirketin Lazaro Cardenas’ta Meksika’nın “en büyük ve tek inşaat demiri ile filmaşin üretim tesislerine” sahip olduğu belirtildi. ( SteelOrbis, 27 Temmuz 2020 )

Hebei 2020 Yılında Çelik Kapasitesini 14 Milyon Ton Azaltacak

Hebei Ekolojik Çevre Bölümü tarafından yayımlanan bildirime göre, Çin'in en büyük çelik üretim merkezi olan Hebei’nin, 2020 yılında 14 milyon tonluk çelik üretim kapasitesini azaltacağı bildiriliyor. Eyaletin, üretim kapasitesini 2018 yılında 12,3 milyon ton, 2019 yılında ise 14 milyon ton azalttığı böylece, 2018-2020 yılları için hedeflenen 40 milyon ton kapasite azaltımı hedefine ulaşılabileceği kaydediliyor. NBS'nin verilerine göre, Hebei'nin ham çelik üretiminin 2019 yılında bir önceki yıla kıyasla %2 artışla, ülkenin toplam üretiminin %24’ü olan 241,6 milyon tona yükseldiği, üretim miktarlarının bu yıl da düşmesinin beklenmediği belirtiliyor. Çin’in en büyük çelik üreticisi olan Hebei Iron and Steel'in (Hesteel) 2020 yılında yeniden üretime başlamasının beklendiği açıklanıyor. Hebei’nin, birleşme ve devralmalar yoluyla yerel çelik endüstrisini optimize etmeye devam ettiği ve büyük çelik üreticilerinin eyaletin toplam ham çelik üretimine katkısını 2020 yılı sonunda % 60'a çıkarmayı hedeflediği ifade ediliyor. Söz konusu payın, 2022 yılına kadar %65'e çıkmasının planlandığı, bu işlemin, daha küçük tesislerin kapatılmasına neden olabileceği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 27 Temmuz 2020 )

ABD, İran’a Çelik Yaptırımlarını Genişletiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, İran'a nükleer, askeri veya balistik füze programları ile bağlantılı olarak kullanıldığını tespit ettiği bazı çelik kalitelerini de içeren 22 spesifik malzemeyi İran'a transfer edenlere yaptırım uygulayacağını açıkladığı bildiriliyor. Çeşitli alüminyum kalitelerinin yanı sıra, 302 ve 4130 kalite çelik ürünü, 321 ve 316 kalite paslanmaz çelik, A877 çeliği, A228 çeliği, 100Cr6-52100 çeliği ve 350 ve 300 maraging çeliğini içerdiği kaydediliyor. ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo’nun, İslam Devrim Muhafız Kolordu'nun (IRGC) İran'ın inşaat sektörünü kontrol ettiği yönündeki kararlılıklarını sürdürdükleri, IRGC’nin inşaat firması ve yan kuruluşlarının çoğunun Birleşmiş Milletler tarafından yaptırıma tabi tutulduklarını söylediği bildiriliyor. İran'ın inşaat sektörü ile bağlantılı olarak kullanılacak grafit veya ham veya yarı mamul metaller de dahil olmak üzere belirli malzemelerin İran'a veya İran'dan her türlü bilerek transferinin yaptırıma açık olduğu belirtiliyor. Geçen ay ABD Hazine Bakanlığı’nın, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli birimler de dahil olmak üzere çeşitli Mobarakeh Steel yan kuruluşlarına ilave yaptırımlar uygulamaya başladığı ve iç pazardaki zayıf faaliyetlerin telafi edildiği belirtiliyor. ( Kallanish, 4 Ağustos 2020 )

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem: Yeni Alanlarda Yatırımlarımızı Sürdüreceğiz

"Ülke ekonomisini ileriye taşıyacak hamleler yapmak, ekonominin tüm aktörlerinin ortak sorumluluğudur" diyen Süleyman Savaş Erdem, gerçekleştirdikleri yatırımların odak noktasına sürdürülebilir büyümeyi aldıklarını vurguladı. Son dört yılda konsolide net varlıklarını yüzde 129 artırarak 118,3 milyar TL’ye yükselten OYAK, imza attığı ihracat rekoru ve hayata geçirdiği projelerle Türkiye ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. Maden metalürji, çimento beton kağıt, otomotiv lojistik, finans, hizmet, kimya, enerji, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki100’den fazla grup şirketi ile 23 ülkede faaliyet gösteren OYAK’ın 32 bini aşkın çalışanı ve 430 bine yakın üyesi bulunuyor. OYAK, Türkiye’nin kısmen ya da tümüyle dışa bağımlı olduğu alanlara yatırım yaparak, bu bağımlılığın azalmasına sunduğu katkının yanı sıra yerelleştirme projeleriyle de ekonomiye güç ve direnç kazandırmayı amaçlıyor. OYAK, yaptığı yeni yatırımlarla, Türkiye’nin her yıl yaklaşık 650 milyon dolardan fazla döviz ödemek zorunda kaldığı ürünlerin yurtiçinde üretilmesine, hatta ihracatına imkan sağlayacak.

OYAK’ın yakın zamanda hayata geçen yatırımlarını ve gelecek hedeflerini paylaşan OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, küresel bazda çeşitli zorlukların yaşandığı 2019’un ardından, Covid-19 salgınıyla birlikte ortaya çıkan ekonomik güçlüklerin etkilerini aşmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

“Ülke ekonomisini ileriye taşıyacak hamleler yapmak, ekonominin tüm aktörlerinin ortak sorumluluğudur” diyen OYAK Genel Müdürü Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya zor bir dönemden geçiyor. Ancak zor olduğu kadar pek çok açıdan öğretici de bir deneyim. Yaşadığımız süreç, bir taraftan geleneksel iş yapış modellerini sorguladığımız, diğer taraftan sınırlarımızı test etme imkanı bulduğumuz bir tecrübe oldu. Yalnızca iş yönünden değil, ülkemize sunabileceğimiz hizmetler ve toplumsal dayanışma bağlamında da kazanımlarımız olduğunu düşünüyorum. Pandemi sonrasında Türkiye’nin önünde büyük fırsatlar bulabileceğine inanıyorum. 2019’da tüm güçlüklere rağmen son derece başarılı bir grafik çizdik. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 2,7’sini gerçekleştirdik. 2020 planlarımızda geriye doğru sapma yok. Önümüzdeki dönemde hem mevcut faaliyet alanlarımızda hem de adım atacağımız yeni alanlarda yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Ülkeye yabancı sermaye girişini artırma ve yerli üretimi güçlendirme doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz.”

ERDEMİR’E 1 MİLYAR DOLAR YATIRIM

2019 yılında maden metalürji faaliyet alanı için1,4 milyar dolarlık yatırım kararı alan OYAK, bu yatırıma ek olarak galvaniz hattı ve Ar-Ge merkezinde de faaliyete başladı.

ZIRH ÇELİĞİ YATIRIMI

OYAK 2019 yılında zırh çeliği üreticisi Finlandiyalı Miilux OY’un çoğunluk hissesinin de sahibi oldu. Bu kapsamda, Türkiye’nin en büyük yerlileştirme projelerinden birine imza atan OYAK, şirketin Finlandiya ve Polonya’daki tesislerine ek olarak Türkiye’de fabrika kurma kararı aldı. Türkiye’nin yıllık 17-20 bin ton arasında olan zırh çeliği ihtiyacının tamamını karşılamak için kurulan bu tesis sayesinde, zırh çeliği ithalatı sıfırlanacak. Aynı zamanda Türkiye için yeni ve önemli bir ihracat kalemi oluşturulacak.

350 MİLYON DOLAR ÜLKEDE KALACAK

OYAK, dışa bağımlılığın azaltılmasına dönük bir diğer büyük yatırımını ise Türkiye’nin 6,2 milyon ton pelet ihtiyacının 3 milyon tonunu tek başına karşılayan Hekimhan’a yapacak. 55 ayda tamamlanması hedeflenen Hekimhan Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin, dışa bağımlılığı yıllık 350 milyon dolar azaltması öngörülüyor. Yeni kaynak yaratma hedefiyle kurulacak olan tesis, 750 milyon dolar yatırımla hayata geçecek. Yatırım, Japon JFE Steel ortaklığıyla gerçekleşecek.

TÜRKİYE’DE TEK: KARBON SİYAHI ÜRETİMİ

OYAK, dünyada 14 milyar dolarlık pazar büyüklüğü olan karbon siyahının üretimine de öncülük ediyor. Başta lastik olmak üzere, kauçuk ve boya sanayii gibi farklı sektörlerin üretiminde ana maddelerden biri olan karbon siyahı, bu alanda dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Continental Carbon’un hakim şirketi Tayvanlı International CSRC Investment HoldingsCo. Ltd. iş birliği ile İskenderun’da üretilecek. Türkiye’nin yıllık 220 bin tonluk karbon siyahı ihtiyacını kendi üretimiyle karşılayacak olan tesis 300 milyon dolarlık ithalatı engelleyecek.

RENAULT GRUBU İLE 1969’DAN BERİ OTOMOBİL ÜRETİMİNDEYİZ

Otomotiv, Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 17’sinden fazlasını sağlayan lokomotif sektörlerden biri. Bu alanda, Fransız Renault Grubu ile birlikte 1969 yılından bu yana faaliyet gösteren OYAK, 50 yıllık ortaklığını 2018’de yapılan anlaşmayla 27 yıl daha uzatarak güven tazeledi. OYAK Renault20 yıldır binek otomobil üretiminde liderliği elinde bulunduruyor. Otomotiv satışı ve satış sonrası hizmetleri sunan Grup Şirketi MAİS de pandemi sürecine rağmen bu yılın ilk yarısında 49 bin 43 satış adediyle yüzde 19,3’lük pazar payı elde etmeyi başardı ve Renault markası binek otomobil liderliğini korudu. (Hürriyet, 4 Ağustos 2020 )

EUROFER: Çelik Tüketim Tahminlerini Düşürdü

Avrupa Çelik Derneği'nin (EUROFER) yayımladığı son Ekonomik ve Piyasa Görünümü Raporu’nda, COVID-19 salgınının, çelik tüketim tahminlerinin azalmasına ve genel ekonomik görünümün düşmesine neden olduğu belirtildi. Buna göre, Mart 2020'den itibaren hükümetler tarafından uygulanan üretim duruşları, imalat faaliyetlerini ve çelik kullanan sanayi sektörlerini ciddi şekilde etkiledi. EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert, COVID-19 salgınının, Avrupa çelik endüstrisini olumsuz etkileyerek tüm sektöre ve değer zincirlerine ciddi zarar verdiğini, 2019 yılında başlayan ekonomik gerilemenin, pandemi sebebiyle şiddetlendiğini ve sektörün şu anda olağanüstü durumda olduğunu belirtti. Rapora göre, AB’nin görünür çelik tüketimi, 2019 yılının dördüncü çeyreğinde gerçekleşen %10,8 oranındaki düşüşün ardından, 2020 yılının ilk çeyreğinde %12 düşerek 37,6 milyon ton oldu. 2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin rakamlar, önceki çeyreklerde ortaya çıkan olumsuz faktörler nedeniyle, çelik talebindeki bozulmayı artıran krizin erken etkilerini yansıttı. Bu durum, çelik tüketiminde keskin bir azalmaya yol açtı. 2019 yılının dördüncü çeyreğinde %24 oranında kaydedilen keskin düşüşün ardından, üçüncü ülkelerden yapılan ithalattaki düşüş eğilimi, 2020 yılının ilk çeyreğinde de %20 düşüşle devam etti. COVID-19 salgını sebebiyle başlayan daralma eğilimi, 2019 yılının ikinci yarısında, özellikle otomotiv endüstrisinde hız kazanırken, inşaat sektöründe toparlanmalar görüldü. Böylece, çelik kullanan sektörlerde toplam üretim, 2019 yılının dördüncü çeyreğinde % 1,3 oranında, 2020 yılının ilk çeyreğinde ise %7,2 geriledi. 2019 yılı için çelik kullanan sektörlerin üretimi % 0,3 oranında artış olarak revize edildi. COVID-19 salgını çelik üreticileri de dâhil olmak üzere Mart ayının ikinci yarısından Nisan ayının sonu/ Mayıs ayının başına kadar başta imalat ve otomotiv sektörü olmak üzere AB genelinde önemli ekonomik faaliyetlerin durdurulmasına neden oldu. EUROFER, normal çalışma koşullarına dönüldükten sonra bile, AB ekonomisi uluslararası ticaretteki dalgalanmalara maruz kaldığı için, savunmasız kalacağını belirtti. Bir önceki dönemde büyümeye en büyük katkı ihracattan geldiği için, ihracat pazarlarındaki yavaşlamanın, AB ekonomilerinin karşılaşması muhtemel zorlukları daha da şiddetlendireceği ifade edildi. ( TÇÜD, 6 Ağustos 2020 )

  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi