Çelik Sektöründe 2020 - 35. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  35. Haftanın Öne Çıkanları

Baowu, TISCO'yu Satın Alarak Dünyanın En Büyük Çelik Üreticisi Olacak

China Baowu Steel Group’un, dünyanın en büyük çelik üreticisi olacağı ifade ediliyor. Şirketin, bir başka büyük Çinli çelik üretim kuruluşunun yeni devralımını duyurduğu ve sonuç olarak, toplam yıllık ham çelik üretiminin 106 milyon tona ulaşabileceği bildiriliyor. Cuma günü, China Baowu Steel Group’un (Baowu), Taiyuan Iron and Steel Company'de (TISCO) % 51 hisse alacağını resmen açıkladığı ve TISCO’nun, Çinli önemli paslanmaz çelik üreticisi Shanxi Taiyuan Stainless Steel'in ana hissedarı olduğu; böylece Baowu’nun, paslanmaz çelik pazarındaki konumunu da güçlendireceği aktarılıyor. Worldsteel'e göre Baowu’nun, 2019 yılında 95,47 milyon ton ham çelik ürettiği ve söz konusu rakama Baosteel, WISCO, Maanshan Iron and Steel (Masteel) ve Chongqing Iron and Steel'in (Chonggang) üretiminin de dâhil olduğu, ancak Chonggang'ın satın alma sürecinin henüz tamamlanmadığı ifade ediliyor. Taiyuan Steel’in ham çelik üretiminin geçen yıl 10,86 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği, sonuç olarak Baowu’nun toplam üretiminin en az 106,33 milyon ton olmasının beklendiği ve üreticinin bu yıl üretimi azaltma niyeti olmadığı aktarılıyor. Baowu’nun, 2019'un başlarında Chonggang'ı satın almadan önce hedefinin 100 milyon ton üretim elde etmek olduğunu belirttiği rapor ediliyor. Üreticinin, özellikle Çin dışında birleşme ve satın alma yoluyla kapasitesini genişletme planı olduğu, ancak, hedefe ulaştıktan sonra, Baowu’nun daha da büyümeye devam edebileceği bildiriliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 24 Ağustos 2020 )

“Daha Etkin Kaliteli Alaşımlı Veya Vasıflı Çelik Üretimi Olmalı”

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, vasıflı çeliğe ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyerek, “Daha etkin kaliteli alaşımlı veya vasıflı çelik üretimi olmalı” dedi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği demir çelik sektöründe Sanayi 4.0 odaklı yeni nesil çözümleri ve katma değerli üretimi Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş. (MATİL A.Ş.) işbirliğinde düzenlediği “Mühendislik Çalışmalarında Çelik Seçimi ve Uygulamaları” webinarında ele aldı.

Sektörde hala üretilemeyen katma değeri yüksek ürünlerin olduğuna vurgu yapan Ertan, “Devletimizin bazı önlemleri alması ve üretimi desteklemesi gerekiyor. 1950’de 180 milyon ton seviyesindeki dünya ham çelik üretimi 2019’da 2 milyar seviyesine geldi. Pasta payını iyi yakalamak lazım. Ülkemizde lokomotif sektör inşaat. Veriler 2016’dan 2019’un ikinci çeyreğine kadar çelik ve inşaatın paralel gittiğini gösteriyor. İnşaat sektörü yükseldiğinde çelik sektörü de yükseliyor. İmalatla ilerleyen değil inşaatla gelişen bir durum söz konusu. Bizim ürünlerimizin katma değerinin yüksek olması gerekiyor. İmalat paralelinde çeliğin artması ya da azalması lazım” dedi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Sanayi 4.0’ı endüstriyel devrimin dördüncü büyük kolonunu yüksek verimlilik, az maliyet, az enerji, inovasyon, hız, akıllı işbirliği ve akıllı bütünleyicilik ile inşa edilecek bir strateji serisi olarak tanımladı.

“Sektörümüzde çeşitliliği, modernizasyonu sağlayarak kısacası akıllı uzmanlaşarak büyümeliyiz. Yeni pazarlara, yeni imkanlarla ancak böyle ulaşabiliriz. Katma değerli üretim kolektif çaba gerektirir” diyen Ertan şöyle konuştu: “Bunun teşvik edilmesi için kendi sektörümüze yenilik getirme adına birbirimize destek sağlamayı, bu dönüşümün eşiğinde oldukça önemli görüyoruz. Sanayi 4.0 vizyonunun gerçekleşmesi için kendi ekosistemimize bilgi beslemesi yapmamız ve süreci üretimden Ar-Ge’ye kadar detaylı şekilde yürütmemiz gerekiyor. Çelik kullanan sektörler için malzemenin doğru seçimi oldukça büyük öneme sahip. Özellikle son yıllarda katma değerli çelik üretimine yönelen Türk firmalarımız da artış gösteriyor ve bu konuda yeni yatırımlar yapılıyor. Kaliteli yani alaşımlı çelik; üretici ve ihracatçı firmalar açısından yüksek satış fiyatlı olması, diğer yandan kullanıcı sektörler açısından da rakiplerinin bir adım önde olmaları avantajını da beraberinde getiriyor.”

En fazla ihracat demir çelikten çubuk oldu

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, sektörün bu yılın 7 aylık döneminde ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 13 düşüş ile 11,5 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 9 düşüş ile 12,9 milyon ton seviyesinde gerçekleştirdiğini söyledi. Ertan, “En fazla ihracatını gerçekleştirdiğimiz ürünler demir çelikten çubuk, yassı sıcak, inşaat aksamı ve boru oldu. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler ise değer bazında ihracat üzerinden Almanya, İtalya, İsrail, Romanya ve Irak olarak sıralandı” dedi. ( Dünya, 25 Ağustos 2020 )

NLMK Lipetsk Yeni Sürekli Galvanizleme Hattı İnşa Edecek

Rus çelik üreticisi NLMK tarafından yapılan açıklamaya göre, NLMK Lipetsk, yıllık 450.000 mt çelik üretme kapasitesine sahip yeni bir sürekli galvanizleme hattı inşa etmek için 12 milyar RUB değerindeki yatırımla proje başlattı. Yeni hat, inşaat, otomotiv ve beyaz eşya sektörleri için yüksek kaliteli çelik üretecek. Hattın 2022 yılında devreye alınması planlanıyor. NLMK, 2019 yılında İtalya merkezli ekipman üreticisi Tenova ile temel mühendislik ve başlıca ekipmanların tedariki için bir anlaşma imzaladı. NLMK Lipetsk’in kaplamalı çelik operasyonları, yıllık toplam 1,25 milyon mt kapasiteli dört adet sürekli galvanizleme hattı ve yıllık toplam 550.000 mt kapasiteli üç ön boyama hattı içeriyor. ( SteelOrbis, 27 Ağustos 2020 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ