Çelik Sektöründe 2021 - 17. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 17. Haftanın Öne Çıkanları

Eurofer, Avrupa Standartlarına Uymayan Ülkelere Yönelik Hurda İhracatının Durdurulması Gerektiğini Vurguladı

Avrupa Çelik Derneği (Eurofer) Genel Direktörü Axel Eggert’in, 22 Nisan'da Avrupa ile aynı çevre standartlarını karşılamayan ülkelere demirli hurda ihracatının durdurulması gerektiğini vurguladığı bildiriliyor. Eggert'in 21 Nisan'da iklim değişikliği ile ilgili bir etkinlikte döngüsel ekonominin önemi hakkındaki konuşmasında 2050 yılına kadar yeşil iklim girişiminde başarılı olmak için “Avrupa standartlarına uymayan tesislere ihraç etmekten kaçınılmalıdır ve Avrupa Komisyonu'ndan böyle bir tasarı sunmasını istiyoruz, " dediği aktarılıyor. Ayrıca, Eggert'in, AB çelik üreticileri karbondan arınmaya çalışırken çeliğin geri dönüşümünün rolünün Avrupa için daha da önemli hale geleceğinin altını çizdiği kaydediliyor. Karbon ayak izini azaltmak ve Avrupa'da daha döngüsel bir ekonomi sağlamak için bazı BF/BOF çelik üretiminin, hurdayı daha da önemli hale getirerek EAO üretimine kaydırılması bekleniyor. Avrupa çelik endüstrisinin her zaman yerel hammaddeyi korumanın önemini vurguladığı, ancak şimdi aynı zamanda Avrupa hurdasının ihraç edilmesi ve ardından düşük yeşil standartlara sahip ülkelerde yeniden eritilmesi durumunda küresel CO2 emisyonu azaltma çabalarının tehlikeye girmesiyle karşı karşıya kaldığı ifade ediliyor. AB yasalarına göre demirli hurdanın "atık" olarak kabul edildiği ve Avrupa Komisyonu’nun, atık nakliyesi politikası ile ilgili Yeşil Girişim’in kapsamında bir inceleme başlattığı ve son incelemenin birkaç hafta önce yayınlanması gerektiği ancak yayın için son tarihin 2. çeyreğin sonuna ertelendiği anlaşılıyor. O zamana kadar Eurofer’in hurda teklifinin dikkate alınıp alınmayacağının da netleşmesi bekleniyor. Eurofer’den bir hurda analistinin 22 Nisan'da "Eurofer, ihracatın yasaklanmasını istemiyor, ancak sevk edilen hurdaların menşe ülkesinin Basel Sözleşmesi'ndeki hedef ülkelerle aynı kriterleri karşılamasını istiyor" dediği vurgulanıyor. Basel Sözleşmesi'nin, tehlikeli atıkların uluslararasındaki hareketlerini azaltmak için tasarlanmış uluslararası bir anlaşma olduğu belirtiliyor. Avrupa 27 (Birleşik Krallık hariç) geçtiğimiz yıl üçüncü ülkelere 17,5 milyon mt hurda ihraç ederken, üçüncü ülkelerden sadece 4,1 milyon mt hurda ithal ettiği; AB 27’nin hurda ihracatının ilk beş noktasının Türkiye, Mısır, Pakistan, Hindistan ve ABD olduğu ifade ediliyor. (Platts, 26 Nisan 2021 )

MMK Metalurji Çelik ve Sıcak Sac Üretimini Eylül’de Yeniden Başlatmayı Planlıyor

Rusya’nın en büyük yassı mamul üreticilerinden MMK Group, İskenderun’daki sıcak sac hattını yeniden başlatacak. Söz konusu tesisin faaliyetleri uzun zaman önce durdurulmuştu. Açıklama şirketin Genel Müdürü Pavel Şilyaev’den geldi. Daha önce de çoğu kez çeşitli basın organlarında, faaliyetlerin yeniden başlatılacağına dair söylentiler yer almıştı. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, şirket, İskenderun’da yer alan, MMK Metalurji’nin yıllık 2 milyon mt kapasiteli sıcak sac hattında üretime yeniden başlayacak. Tesis, üretim maliyeti ve satış geliri arasındaki dengesizlik sebebiyle açıldıktan iki sene sonra, Aralık 2012’de faaliyetlerini durdurmuştu. Sıcak sac hattını durdurunca kaplamalı sac üretimine ve satışına odaklanan şirket, Türkiye’deki önemli haddecilerden ve ihracat oyuncularından biri olmuştu. MMK Metalurji’nin haddeleme faaliyetlerinde kullandığı sıcak haddelenmiş sac, çoğunlukla Rusya’daki ana şirketten tedarik edilirken, gerektiği takdirde zaman zaman yerel ve alternatif ihracat kaynaklarından temin ediliyordu. MMK Metalurji’nin sıcak sac hattının, bu yıl Eylül ayında yeniden faaliyete girmesi bekleniyor.

MMK Genel Müdürü, “Sıcak haddeleme faaliyetlerimizi yeniden başlatma kararı aldık. Elektrik ark ocaklarımızın yeniden devreye alınmasına yönelik çalışmalarımızı da başlattık. Hammadde alımı, iş gücü ve sermayeye yönelik net bir plânlamamız var. Plânlamamıza göre, yaklaşık 4-4,5 ay içinde Türkiye’deki tesisimizde sıcak haddeleme faaliyetlerimize başlayacağız.” açıklamasını yaptı. Piyasa kaynakları, şirketin sıcak sac hattına yönelik aldığı kararı, yassı mamul piyasasında yaşanan mevcut patlama göz önüne alındığında, olumlu bulunuyor. Özellikle, Türkiye’deki sıcak sac fiyatları 1.050$/mt fabrika çıkışı seviyesine yaklaşmış durumda ve daha da artması bekleniyor. Ayrıca, bilhassa AB olmak üzere, Türkiye çıkışlı kaplamalı sac talebi iyi durumda.

Türkiye’nin en büyük 62’nci şirketi olan MMK’nın, Türkiye’de bin 163 çalışanı, 3 milyar liralık cirosu var. MMK’nın küresel cirosu ise 8 milyar dolar. Dünyanın 30 büyük çelik şirketinden biri olan MMK’nın başında, 13,1 milyar dolarlık kişisel servete sahip Viktor Filippovich Rashnikov bulunuyor. Rashnikov’un bu kararı almasının nedeni yüksek fiyat artışları ile açıklanıyor. ( SteelOrbis/Dünya, 26 Nisan 2021 )

Rus TMK ve CHEMK Paslanmaz Yassı Mamul Üretimi İçin Ortaklık Kuracak

Rusya merkezli boru üreticisi The Pipe Metallurgical Company (TMK), Chelyabinsk Electrometallurgical Plant (CHEMK) şirketi ile Volgograd bölgesinin Volzhsky şehrinde paslanmaz yassı mamul üretimine yönelik bir proje için LLC Russian Stainless Company (RNK) adı altında bir ortak girişim oluşturmayı planladığını açıkladı. TMK’nın bünyesinde bulunan Volzhsky Pipe Plant (VTZ) ve CHEMK, RNK’da eşit hisseye sahip olacak. VTZ, kendi arazisinde bir tesis inşa etmek üzere projeyi işletecek. Proje şu anda geliştirilme aşamasında ve projenin finansmanı için en iyi çözüm yolunu bulmak adına çalışmalar devam ediyor. RNK’nin yılda 500.000 mt alaşımlı paslanmaz çelik ile paslanma ve ısıya dayanıklı alaşımlardan üretilen, yüksek kalite sıcak ve soğuk haddelenmiş yassı mamul kapasitesine sahip olması planlanıyor. Şu anda Rusya’nın paslanmaz çelik üretimi yaklaşık 300.000 mt seviyesinde yer alırken, bunun %90’ı ithal ediliyor. Son 10 yıl içerisinde, Rusya’nın paslanmaz çelik talebi yılda ortalama %5 büyüdü. Yeni paslanmaz çelik tesisinin faaliyete geçmesi, Rusya’da paslanmaz çeliğe yönelik artan yerel talebi karşılayacak. ( SteelOrbis, 27 Nisan 2021 )

İngiltere hükümeti, Liberty Steel ve Çelik Sektörünün Geleceğine Yönelik İnceleme Başlatıyor

İngiltere Parlamentosu, İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı’nın, GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel ve İngiltere çelik sektörünün geleceğine yönelik bir inceleme başlattığını açıkladı. Bakanlık, İngiltere çelik sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukları, sektörün uzun vadeli sürdürülebilirliğiyle ilgili konuları, hükümetin çelik sektörünü destekleme konusundaki yaklaşımını ve Greensill Capital’in iflasının Liberty Steel, şirketin müşterileri ve İngiltere’de sağladığı istihdam üzerindeki etkisini inceleyecek. Bakanlık, hükümetin İngiltere’de finansal ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir çelik sektörünün kurulmasına yardımcı olmak için sanayi politikasıyla ilgili neler yapabileceğini bulmayı amaçlıyor. İnceleme Mayıs ayının sonunda başlayacak. Haziran ve Temmuz aylarında, İngiltere çelik sektörünün karşı karşıya olduğu sorunların daha ayrıntılı olarak incelenmesi, GFG Alliance ve Liberty Steel ile ilgili endişelerin belirlenmesi bekleniyor.

İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı Başkanı Darren Jones, “Greensill Capital’in iflası ve ardından GFG Alliance’ın karşılaştığı finansman sorunları, Liberty Steel’deki binlerce kişilik istihdamı tehlikeye attı. Bakanlık olarak, Liberty Steel de dâhil olmak üzere İngiltere çelik sektörünün karşılaştığı bazı zorlukları incelemek ve karbonsuzlaştırma ile sektörün uzun vadeli sürdürülebilirliğiyle ilgili soruları değerlendirmek istiyoruz. Bu dönem aynı zamanda kurumsal yönetim, denetim ve tedarik zinciri finansmanıyla ilgili endişeleri de gündeme getirdi. Bu alanlarda reforma gerek olup olmadığını, Corona virüsüyle ilgili destekler dahil olmak üzere vatandaşın mali desteğe erişimi ile kullanımını ve hükümetin desteğiyle yeterli kontrolün ve dengenin sağlanıp sağlanmadığını inceleyeceğiz,” dedi. (SteelOrbis, 29 Nisan 2021 )

Duferco İtalya’da Yeni Profil Tesisinin Yapımı İçin 72 Milyon € Kredi Aldı

Unicredit ve Alman DZ Bank, Almanya İhracat Kredisi Ajansı Euler Hermes’in de desteğiyle Duferco’ya 72 milyon € kredi verdiği belirtildi. Bu miktar, İtalya, Brescia, San Zeno Naviglio’daki yeni profil haddehanesinin inşaatı için kullanılacak. Tesis, şirketin son teknoloji üretim süreçlerini kullanmasına olanak tanıyacak. 11 yıl vadeli kredi, üretim hattının Alman tesis ekipman tedarikçisi SMS Group’tan alımı ve kurulumu için kullanılacak. İtalyan profil piyasasının %40’ına sahip olan Duferco, üretim kapasitesini 650.000 mt’a çıkartacak yeni tesis, bölgede doğrudan ve dolaylı istihdam yaratacak. Duferco Travi e Profilati CEO’su Augusto Gozzi, “San Zeno Naviglio çelik tesisine entegre olan yeni SBM haddehanesi tamamen yenilenebilir enerji ile çalışacak. 180 milyon € olan toplam yatırımla 150 civarı doğrudan istihdam ve bölge için sayısız fırsat yaratılacak,” şeklinde konuştu. (SteelOrbis, 30 Nisan 2021 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ