Çelik Sektöründe 2021 - 18. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 18. Haftanın Öne Çıkanları

Tatmetal Yeni Soğuk Haddeleme Tesisini Devreye Aldı

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli, Türk çelik üreticisi Tatmetal Çelik’in yeni 5 tezgâhlı soğuk haddeleme tesisini devreye aldığını açıkladı. Ereğli’de kurulan ve mevcut sürekli asitleme hattına bağlı yeni tesis tam olarak faaliyete geçti. Yeni tesis yıllık 1,5 milyon mt üretim kapasitesine sahip ve kalınlığı 0,2-3,0 mm ile genişliği 1.550 mm’ye kadar olan şerit üretecek. Tesis şirketin üstün kalite şerit yassılığına sahip yüksek mukavemetli ürünler üretmesini sağlayacak. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, şirketin yıllık 1,5 milyon mt kapasiteli, 5 mm’a kadar sıcak haddelenmiş ürünlerinin asitleme işlemlerini yapan ve maksimum bobin genişliği 1.500 mt olan asitleme hattı 2019 yılının Mayıs ayında devreye alınmıştı.(  SteelOrbis, 03 Mayıs 2021 )

İran 2025 Yılında 55 Milyon Ton Çelik Üretimine Ulaşmayı Planlıyor

İran medyasına göre, İran'ın 2025 Görünümü’ne göre yılda 55 milyon ton çelik üretmeyi planladığı bildiriliyor. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Vajihollah Jafari’nin, “Son araştırmalara göre, 20 Mart 2021'de sona eren İran takvim yılının sonuna kadar 39,4 milyon ton ve 37,18 milyon ton çelik külçe ve sünger demir üretildi," dediği aktarılıyor. Jafari’nin, Çin ile imzalanan 25 Yıllık Mutabakat Anlaşması’na ve İran madencilik ve maden endüstrisine getirebilecek olumlu başarılara işaret ettiği ve Çinli yatırımcıların ortak girişim yoluyla çelik endüstrisinin geliştirilmesinin ülkeye ürünlerini hedef pazarlara ulaştırmak ve bu alanda yeni yatırım fırsatları yaratmak gibi daha fazla ihracat gücü sağlayacağını belirttiği ifade ediliyor. İran Maden ve Madencilik Endüstrileri Geliştirme ve Yenileme Örgütü Başkanı’nın, ülkede 55 milyon ton çelik üretme hedefinin gerçekleştirilmesi için yaklaşık 4.439 milyar € tutarında dövizin gerekli olduğunu söylediği bildiriliyor. ( SteelGuru, 04 Mayıs 2021 )

Gazprom Neft, Çelik Endüstrisi için Grafit Elektrot Üretecek

Rus petrol devi Gazprom Neft’in, Omsk'taki Avangard Özel Ekonomik Bölgesi'nde son teknoloji bir grafit elektrot fabrikası geliştirmek için yatırım projesini uygulamaya başladığı belirtiliyor. Fabrikada üretilecek olan ürünlerin, Rusya'da yüksek kaliteli çelik üretiminde kullanılacağı ve en yüksek uluslararası standartlarla tamamen uyumlu olacağı ifade ediliyor. Tesisteki hedef kapasitenin, yerli çelik üreticilerinin dayanıklı grafit elektrota yönelik artan talebini karşılayacağı ve yerli metalurji endüstrisinin ithalata bağımlılığını önemli ölçüde azaltacağı kaydediliyor. Yeni tesisin, Gazprom Neft’in uçtan uca üretim zincirine entegre edileceği ve grafit elektrotların üretiminin hammaddesi olan petrol needle kokun, Omsk Rafinerisi’nin Koklaştırma Ünitesi’nden sağlanacağı bildiriliyor. Söz konusu kompleksin modernizasyonunun devam ettiği ve tamamlanmasının Omsk Rafinerisi’nin Rusya'daki ilk needle kok üreticisi olmasını sağlayacağı, hâlihazırda needle kokun tamamının ithal edildiği aktarılıyor. ( SteelGuru, 04 Mayıs 2021 )

2021 Almanya Çelik Sektöründe Emisyonları Azaltmak İçin Ek 5 Milyar € Yatırım Yapacak

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, yerli çelik sektörü temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından, iklim değişimiyle mücadelede koyulan hedeflere ulaşma girişimlerini güçlendirme amacıyla çelik sektörünün neden olduğu emisyonu azaltmak için ek 5 milyar € yatırım yapılacağını açıkladı. Bloomberg’den edinilen bilgilere göre Bakan Altmaier konuya ilişkin, “Almanya’nın ana sektörü çelik sektörü. Aynı zamanda, sera gazı salınımına neden olan en büyük sanayi dalı olduğu için emisyonun azaltılması hususunda da ayrı bir öneme sahip,” dedi. Altmaier, Almanya’nın “çelik üreticilerinin hidrojen üretim projelerine ve diğer araştırma programlarına yönelik yatırımlarını sürdüreceğini ve sağlanacak fonun, düşük emisyonlu maden üretimine geçişi kolaylaştıracak gerekli altyapının kurulmasına da yardımcı olacağını” da ekledi. Bakan Altmaier sözlerine, “Sektörden kaynaklanan sera gazı emisyonunu azaltmak için Almanya’nın 2050 yılına kadar en az 35 milyar € yatırım yapması gerekecek. Hükümetimiz, sektörü çevre dostu hale getirmek için AB devlet yardımı hükümlerinin müsaade ettiği maksimum düzeyde teşvik sunmaya hazır,” şeklinde devam etti. Söz konusu yatırımın, hükümetin geçtiğimiz yıl tüm endüstride bu amaçlar için ve esasen geçen yıl başlatılan “Çelik Eylem Planı”nın bir parçası olarak sıraya koyduğu yaklaşık 12 milyon €'nun ardından geldiği kaydediliyor. O zamandan bu yana çelik endüstrisi, çelik federasyonu Wirtschaftsvereinigung Stahl ve IG Metall sendikasının, çelik endüstrisinin karbonsuzlaştırılması konusunda Ekonomi Bakanlığı ile diyalog halinde olduğu ve kamu finansmanına duyulan ihtiyaç konusunda geniş çaplı bir fikir birliğinin sağlandığı; önümüzdeki günlerde ortak bir bildirgenin detayları üzerinde çalışıldığı aktarılıyor. Bloomberg, çelik üreticilerinin son yıllarda tesislerinde verimliliği artırarak karbon emisyonunu azaltma konusunda ilerleme kaydettiğini, ancak yeniliklerin durma noktasına geldiğini belirtti. Çelik üretiminin yarattığı kirliliğin azaltılması, fırınları beslemek için kömür yerine hidrojen kullanılması gibi yapısal değişikliklere gidilmesini gerektirecek. Ancak, bu durum, üretim maliyetlerinin artmasına neden olacak. ( SteelOrbis/SteelGuru/Kallanish, 05 Mayıs 2021 )

AB’de Karbon Fiyatları 50€/Mt İle Rekor Kırdı

Bu hafta, Avrupa Birliği karbon fiyatları, salgın öncesi seviyelerin iki katına çıkarak 50,5€/mt ile rekor kırdı ve 2005 yılında piyasaya sürüldüğünden beri en yüksek seviyesini kaydetti. Fiyatlar aynı gün 48,4€/mt seviyesine düşse de, analistler fiyatların yenilikçi temiz teknolojilere yatırım yapılmasını teşvik edecek seviyelere ulaşması için uzun vadeli bir artış yaşanacağını düşünüyor. Fiyatların artmasındaki ana etken, AB’nin 2030 yılına kadar 1.990 seviyelerindeki karbon salımını azaltma hedefini yakın zaman önce %40 oranından en az %55 oranına yükseltmesi oldu. Geçtiğimiz yılın Aralık ayına kadar, karbon satışları 30€/mt’un üstünden istikrarlı bir şekilde hiç satılmamıştı. Karbon fiyatlarındaki artış, kamu hizmetleri ile diğer finansman şirketlerinin yanı sıra, karbon piyasasına daha fazla giren diğer mali yatırımcıların ve koruma fonlarının ilgisini çekti. AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS), elektrik üretiminden havacılığa kadar en çok kirlilik yaratan bazı endüstriler için karbondioksite bir ücret belirlemek üzere oluşturuldu. Brüksel bu yaz, AB karbon piyasasındaki yenilikler dahil olmak üzere 2030 yılı hedefine ulaşmak adına tüm sektörlerde karbon salımını azaltmak için bir strateji planı sunacak. Bunun da karbondioksit iznine yönelik talebi artırması ve daha nadir hale getirmesi bekleniyor. BNP Paribas Sürdürülebilirlik Stratejisi Uzmanı Mark Lewis’e göre, karbon fiyatları 2030 yılına kadar yaklaşık 90€/mt’a ulaşacak. Çelik sektörü ve petrokimyasallar ile çimento gibi yüksek oranda kirlilik yaratan diğer sektörlerdeki şirketler geçen hafta, AB’den bu projenin dışındaki ülkelerden yapılan ithalat için hazırladığı karbon sınırı belirleme vergisi planlarını hızlandırmasını talep etti. Bu verginin söz konusu şirketlerin rekabetçi kalmasına yardımcı olacağı düşünülse de, önümüzdeki birkaç yıldan önce uygulanmaya başlaması beklenmiyor. ( SteelOrbis, 06 Mayıs 2021 )

ArcelorMittal Çelik Talebinde Artış Bekliyor

Dünyanın en büyük çelik üretim şirketi Arcelormittal, bu yıl küresel çelik talebinin yüzde 4,5-5,5 arasında büyümesini bekliyor. Şirket, düşük stoklar, kapasite kullanımının artması ve çeliğin sağlıklı yayılmasının talebi artırmasını beklediğini bildirdi. İlk çeyrek bilançosunu açıklayan şirket, ayrıca bu yıl Çin dışında büyümenin, Hindistan'ın güçlü toparlanmasıyla yüzde 8,5-9,5 arasında olmasını öngördüklerini ifade etti. Şirket, 2020'de 38,2 milyon ton olan demir cevheri sevkiyatının bu yıl 39 milyon ton civarında olmasını bekliyor. ( Dünya, 06 Mayıs 2021 )

Thyssenkrupp Steel Uluslararası Hidrojen Tedarik Zincirleri Kurmak İçin İş Birliği Yapacak

Alman çelik üreticisi thyssenkrupp Steel, bir diğer Alman çelik üreticisi HKM ve Hollanda’da bulunan Avrupa’nın en büyük limanı olan Rotterdam Limanı ile uluslararası hidrojen tedarik zincirleri kurmanın yollarını araştıracağını açıkladı. Karbon salımını azaltma ve 2050 yılına kadar karbonsuz çelik üretimine geçme hedefleri doğrultusunda, thyssenkrupp Steel ve HKM, kömürsüz çelik üretmek için bol miktarda hidrojene ihtiyaç duyacak. Ortaklar, Rotterdam üzerinden hidrojen ithalatı gerçekleştirme fırsatlarının yanı sıra Rotterdam ile thyssenkrupp Steel ve HKM’nin Duisburg’daki çelik tesisleri arasında olabilecek bir boru hattı koridorunu araştıracak. Şirketin açıklamasına göre, Rotterdam Limanı ile Duisburg arasındaki iş birliği, Avrupa’da enerji dönüşümüne yönelik tedarik zincirleri kurmak için bir öncü olabilir. ( SteelOrbis, 06 Mayıs 2021 )

Habaş Haddehanesini Yenileyerek Sıcak Sac Kapasitesini Artıracak

Neredeyse tüm yerel üreticilerin gerçekleştirdikleri projeler ve üretime yeniden başlamaları göz önüne alındığında, Türkiye’nin sıcak sac üretim kapasitesinin önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Alman tesis ekipmanı tedarikçisi SMS Group, Habaş’ın Aliağa’da bulunan sıcak şerit hattını yenileyeceğini açıkladı. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, SMS tarafından tedarik edilen ve 2014 yılından bu yana faaliyet gösteren haddehanenin yenileme sonrası 2023 yılının başında devreye alınması planlanıyor. Bu sayede, şirketin üretim kapasitesi yıllık yaklaşık 2,4 milyon mt’dan 4,5 milyon mt’a çıkacak. Ürün yelpazesi, karbon çeliğin yanı sıra HSLA çelik, boru kaliteleri ve çok fazlı çelik de içerecek. Tesis, 225 mm kalınlığa, 2.100 mm genişliğe ve 12 metre kadar uzunluğa sahip slabı işleyebilecek ve 700- 2.100 mm genişlik ile 1,2- 25,4 mm kalınlığa sahip sıcak şerit üretebilecek. (SteelOrbis, 07 Mayıs 2021 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ