Çelik Sektöründe 2021 - 19. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 19. Haftanın Öne Çıkanları

Demirde Yeni Rekor

Küresel emtia piyasası yeni rekorlara sahne olmaya devam ediyor. Demir vadelilerinin tonu 226 dolar seviyesini görerek rekorunu yeniledi. Analistlerin değerlendirmelerine göre demir fiyatlarında rekoru Çin'in talebi ve küresel ekonomideki toparlanma destekledi Küresel piyasalarda son dönemde en çok konuşulan başlık olan emtialardaki yükseliş teması yeni rekorlarla gündemin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor. Bakırın rekor seviyeleri görmesinin ardından demirde de yeni rekor kaydedildi. Küresel ekonomideki toparlanma sinyalleri ve Çin'in artan talebinin etkisiyle demir vadelileri ton başına 226 dolarla yeni rekora ulaştı. Demirde kaydedilen son rekorun oldukça hızlı bir ivmeden sonra gerçekleştiği görüldü. Demir fiyatları geçen hafta 200 doları aştıktan sonra yeni haftaya 226 dolarlık rekorla başladı. Çin'in yükselen talebine dikkat çeken Commonwealth Bank of Australia Emtia Analisti Vivek Dhar, demirde arzın hâlâ güçlü talebi karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. ( BloombergHT, 10 Mayıs 2021 )

JSW Limited ve JFE Steel, Hindistan’da Taneleri Yönlendirilmiş Silisli Çelik Üretimi İçin Mutabakat Anlaşması İmzaladı

Hindistan merkezli JSW Limited’in bir yetkilisinin açıklamasına göre, JSW Limited ve Japonya merkezli JFE Steel Corporation Limited, iş birliği yaparak Hindistan'da taneleri yönlendirilmiş silisli çelik üretimi için bir fizibilite raporu yapmak amacıyla mutabakat anlaşması imzaladı. Yetkili bu anlaşmanın, iki şirket arasında stratejik ve teknik iş birliği çerçevesinde 2009 yılında imzalanan ortaklığın devamı niteliğinde olduğunu söyledi. Bu iş birliği sayesinde, JSW yerel pazarda taneleri yönlendirilmemiş silisli çelik üretiminde lider konumunda yer alırken, JFE iç piyasasında bu ürünün üretimi için teknik yeterliliği garantilemiş oldu. ( SteelOrbis, 11 Mayıs 2021 )

Fitch Solutions: Demir Cevheri İstikrar Kazanmadan Önce Yükselmeye Devam Edecek

Fitch Solutions’un, 2021'in ikinci yarısında istikrara kavuşmadan önce, küresel talep toparlanması ve geciken arz ile desteklenen demir cevheri fiyat artışının önümüzdeki aylarda daha fazla manevra alanına sahip olacağını söylediği belirtiliyor. 2021 ve 2022 için % 62 tenörlü cfr Çin demir cevheri tahmininin böylece sırasıyla 160 $/ton ve 130 $/ton olarak revize edildiği bildiriliyor. Firmanın, arz geliştikçe ve talep büyümesi yavaşladıkça, demir cevheri fiyatlarının büyük olasılıkla ikinci yarıda düşeceğini belirttiği kaydediliyor. Fitch Solutions’un, "Arz tarafında, Brezilya ve Avustralya'dan gelen üretim artışının iyileştirilmesi, denizaşırı piyasasındaki sıkışık tedarikin gevşemesine yardımcı olacak, ancak Vale'nin Brumadinho barajının çökmesinden önceki kapasite seviyelerine dönmesi daha uzun sürecek," gözleminde bulunduğu aktarılıyor. Çin’in, ayrıca, çelik üretimini talebe daha uygun hale getireceğini belirten Fitch Solutions’un, çelik tüketiminin 2020'deki % 6,5 ve 2017-2019'da ortalama % 10,3'lük artışına kıyasla 2021'de % 2,5 ve 2022'de % 2 artacağını tahmin ettiği belirtiliyor. (Kallanish, 11 Mayıs 2021 )

Çin, Çelik Fabrikalarının Kapasite Yenileme Kurallarını Sıkılaştırıyor

Çin hükümetinin, yeni çelik kapasite değişim yönergelerini onayladığı rapor ediliyor. Yetkililerin ayrıca, yeni ekipmanların kurulumu ve eski ekipmanların kaldırılmasına yönelik kontrolü güçlendirerek ekipmanların kapatılmasını sağlayacağı belirtiliyor. 6 Mayıs'ta, Çin'in Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı’nın (MIIT) yerli çelik şirketleri için kapasite değişimine ilişkin güncellenmiş ayrıntılı kılavuzu yayınladığı; yüksek düzeyde hava kirliliğine sahip büyük çelik üretim merkezlerinde bulunan ve eski ekipmanların yerine yeni BF'ler ve BOF'ler kurmayı planlayan tesisler için, kapasite değişim oranının 1: 1,25'ten 1: 1,5'e yükseltildiği kaydediliyor. Başlıca çelik üretim bölgeleri arasında Pekin-Tianjin-Hebei, Yangtze ve Pearl Nehirleri deltalarındaki şehirlerin ve Fenhe ve Weihe Nehri Ovası’nın yer aldığı; diğer alanların oranının ise 1: 1'den 1: 1,25'e yükseltildiği aktarılıyor. Kirliliğin yüksek olduğu bölgelerdeki kapasite değişim oranının, satın alınan varlıktaki BF'lerin ve konvertörlerin yerini alan fabrikalar için 1: 1,25; diğer alanlar için oranın 1: 1,1 olacağı belirtiliyor. BF/BOF çelik üretiminden EAO tabanlı çelik üretimine geçiş yapan fabrikalar için şartların sıkılaştırılmadığı; onlar için oranın 1: 1'de kaldığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 12 Mayıs 2021 )

Tangshan Donggang 5 Milyon Mt Üretimli Soğuk Sac Tesisi İnşa Edecek

China Metallurgical Group, Hebei eyaletinde yer alan Tangshan Donggang Metal Sheet Manufacturing Co., Ltd. için 5 milyon mt soğuk sac üretimi yapan bir tesis inşa edeceğini açıkladı. Tangshan şehrinin Luan ilçesinde inşa edilecek tesiste, yıllık 2,5 milyon mt üretim kapasiteli iki ayrı soğuk sac üretim tesisi bulunacak. ( SteelOrbis, 12 Mayıs 2021 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ