Çelik Sektöründe 2021 - 30. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 30. Haftanın Öne Çıkanları 

Baowu Group’un Üretim Kapasitesi Shangang’ın Satın Alınmasıyla 150 Milyon Mt’a Çıkacak

Yıllık ham çelik üretim kapasitesi 100 milyon mt olan dünyanın en büyük çelik üreticilerinden Çinli Baowu Steel Group (Baowu Group), devlete bağlı Shandong Iron & Steel Group’u (Shangang) satın almayı planladığını duyurdu. Satın alımla birlikte şirketin toplam üretim kapasitesi, hedeflenen 150 milyon mt’u geçerek küresel rakibi ArcelorMittal’in üretim kapasitesinin üzerinde yer alacak. Baowu Group, geçtiğimiz yıl, 115 milyon mt, Shangang ise toplam 31 milyon mt ham çelik üretimi yapmıştı. Ayrıca, Shangang’ın toplam üretim kapasitesi yıllık yaklaşık 38 milyon mt seviyesinde yer alıyor. Çin çelik sektöründe sağlanacak konsolidasyon ile üretimde verimliliğin sağlanması ve karbon salımının azaltılması amaçlanıyor. Baowu, karbon salımını 2030 yılına kadar %30 azaltmayı planlıyor. (SteelOrbis, 26 Temmuz 2021 )

Mercedes, Salzgitter'den Yeşil Çelik Sipariş Etti

Almanya'nın önde gelen yassı çelik üreticisi Salzgitter'in yan kuruluşu olan Salzgitter Flachstahl’ın, yıl sonundan önce Mercedes-Benz AG'nin dört Alman fabrikasına düşük CO2'li çelik teslimatlarına başlayacağı belirtiliyor. Teslim edilecek çelik ürünlerin, soğuk haddelenmiş şerit ve CO2 ayak izi %66'dan fazla azaltılmış galvanizli çelik sacı kapsadığı bildiriliyor. Yeşil çelik kalitelerinin, Salzgitter'in bu tür ürünler için slab üretmek üzere bir kontikerin yerleştirildiği EAO’ya dayalı Peine çelik fabrikasında üretileceği kaydediliyor. Mercedes-Benz’in, Salzgitter'in yeşil çelik tedarik ettiği ilk otomotiv şirketi olduğu ve ürünlerin, çeşitli araç modelleri için yapısal ve gövde parçaları için kullanılacağı ifade ediliyor. ( SteelGuru/Metal Expert, 23 Temmuz 2021 )

Sıcak Çelikte Tam Kapasite Ağustosta!

Türkiye’de İskenderun ve Gebze tesislerinde üretim yapan Rus demir-çelik devi MMK’nın, 2012 yılının aralık ayında üretimi durdurulan İskenderun’daki sıcak çelik haddeleme tesisi yeniden devreye alındı. Yılda yaklaşık 2 milyon ton sıcak haddelenmiş çelik üretilmesi planlanan tesiste deneme üretimlerine başlandı. Ağustos ayında tam kapasite üretime geçilecek. Şirket yetkililerinden alınan bilgiye göre, yaklaşık 9 yıl önce hurda fiyatlarının aşırı yükselmesi ve bu durumun hurdadan çelik üretimini etkilemesi nedeniyle kapatılan sıcak çelik haddeleme tesisi, son yıllarda dünya genelinde piyasa koşullarının üretim için olumlu bir tablo ortaya çıkarması üzerine yeniden faaliyete geçirildi. Dünyada yükselen talebin ve uygun noktaya gelen fiyatların etkisiyle açılmasına karar verilen sıcak çelik haddeleme tesisinde, 9 yıllık aranın ardından yenileme çalışmaları ve hammadde ile birlikte yaklaşık 150 milyon dolar tutarında yatırım yapıldı. Üretim ve satış geliri arasındaki dengesizlik nedeniyle, 2012 yılında sıcak haddeleme faaliyetlerini durduran MMK, geçen sürede bu ihtiyacını ağırlıklı olarak Rusya’daki ana şirketten tedarik etti. Bu dönemde kaplamalı sac üretimi ve satışına odaklanan şirket, yassı çelik, galvanizli ve boyalı sac gibi üretimlerini artırarak devam ettirdi. Bu yılın ocak ayında sıcak-derin galvanizli çelikte 42 bin 316 ton ile rekor üretim yaptı. Türkiye’ye 2007 yılında geldi Bünyesinde 65 şirket bulunduran MMK Şirketler Grubu, 2007 yılında Türkiye pazarına yatırım kararı almış ve 2,3 milyar dolar ile özel sektörün Türkiye’de sıfırdan hayata geçirdiği en büyük yatırımlardan biri olarak İskenderun ve Gebze tesislerini 2011 yılında tam kapasite faaliyete geçirmişti. ( Dünya, 19 Temmuz 2021 )

Arvedi, Marcegaglia, POSCO ve Baowu İtalyan AST İçin Teklif Verecek

İtalyan paslanmaz çelik üreticisi Acciai Speciali Terni’nin (AST) satış sürecinde yeni bir aşamaya geçildiği duyuruldu. Thyssenkrupp adına JP Morgan tarafından yapılan incelemenin ardından, İtalyan çelik üreticisi Arvedi ile İtalyan haddeci Marcegaglia, Koreli POSCO ve Çinli Baowu’nun potansiyel alıcılar olarak belirlendiği ifade edildi. AST’nin üretim tesislerine Marcegaglia tarafından düzenlenen ziyaretin ardından, Arvedi’nin de tesiste incelemeler yaptığı belirtildi. POSCO ve Baowu’nun yapacağı yerinde denetimlerin tarihi ise henüz belirlenmedi. Uzmanlar, satış işleminin nasıl sonuçlanacağından emin olmasa da İtalyan piyasa oyuncularının ortaklık kurup AST’de hisse sahibi olacağını düşünmüyor. AST’nin yönetim kuruluna dahil olacak şirket, rakiplerine kıyasla piyasada önemli bir güç ve avantaj elde edecek. Umbria’da yer alan AST, bölgenin GSYH’sinin %15’ini karşılıyor ve 3.000 kişi istihdam ediyor. İtalyan hükümeti, bu duruma bağlı olarak şirketin İtalyanların elinde kalmasını istediği için satın alıma yönelik mali destek sağlayabilir. İlk tekliflerin bu haftanın sonuna doğru gelmesi, satın alım işleminin ise üçüncü çeyreğin sonunda tamamlanması bekleniyor. Satın alımın, önceki borçlar ve yeşil çelik üretimine geçiş ile atık bertaraf maliyetleri hariç yaklaşık 1 milyar € olacağı tahmin ediliyor. Acciai Speciali Terni’nin net kârı 2020 yılının ardından iyileşme göstermeye başlamıştı. Şirket, Mayıs ayında, dövülmüş çelik satışlarının %58, sıcak haddelenmiş çelik satışlarının %48, soğuk haddelenmiş çelik satışlarının %18 ve boru satışlarının %2 artış gösterdiğini duyurmuştu. ( SteelOrbis, 27 Temmuz 2021 )

Çin'in Çelik Kapasitesinin Üçte İkisi Emisyon Reformunu Tamamladı

Çin Demir ve Çelik Sanayi Birliği (CISA), 237 çelik yapım girişiminin ultra düşük emisyon reformunun uygulamasını tamamladığını ya da şu anda uyguladığını belirtti. China Securities Journal'da CISA'ya atıfla yer alan habere göre, Çin'in ham çelik üretiminin yüzde 61'ine denk gelen 650 milyon ton civarında ham çelik üretim kapasitesi bu kategoriye giriyor. CISA ayrıca, demir ve çelik sanayisinde karbon pik hedeflerini uygulamak için taslak çerçevenin sonuçlandırıldığını bildirdi. Dünyanın en büyük sera gazı salımcısı Çin, emisyonları 2030'dan önce pik seviyeye ve 2060'da nötr hale getirmeyi amaçlıyor. ( Dünya, 27 Temmuz 2021 )

Borusan, Şimdi de Romanya'da Tesis Kuruyor

Erdemir, Kürüm Holding, Tosyalı, Borusan gibi Türkiye’nin önde gelen sanayi devlerinin başlattığı Avrupa'da çelik şirketi yatırımına bir yenisi daha ekleniyor. Kürüm Holding'in Arnavutluk'ta, Borusan Holding'in İtalya'da, Erdemir'in Romanya ve Finlandiya'da, Tosyalı Holding’in Karadağ'da, Eyüpoğlu Ailesi'ne bağlı Epaş Grubu’nun Letonya'da yatırım yapmasının ardından bir şirket daha düğmeye bastı. Borusan Mannessman, Avrupa'daki ikinci tesisi için çalışma başlattı. Borusan Mannessman, İtalya'da yer alan Vobarno fabrikasının ardından Avrupa'daki ikinci tesisi Romanya'da yapacak. Borusan, bunun için ilk adım olarak Romanya'da şirket kurulumunu yaptı. Yeni yatırım, boru işleme üzerine yapılacak ve tesis için ilk aşamada 8 milyon dolarlık bütçe öngörüldü. Bilindiği üzere Alman devi Mannessman ile işbirliğinde bulunan Borusan Holding, İtalya’nın Vobarno kentindeki tesisi 2001 yılında devraldı. BM Vabarno adıyla üretim yapan tesisin kapasitesi yıllık 25 bin ton. Soğuk boru çekme alanında faaliyet gösteren bu tesis, 19 bin metrekarelik bir alana kurulu. Başta otomotiv sektörüne yönelik üretim yapan bu tesisin ana pazarı İtalya’daki üreticiler. ( Dünya, 28 Temmuz 2021)

Elektrik Ark Ocaklı Üretim Yapan 8 Üretici Birleşerek Sichuan Metallurgical Group’u Oluşturdu

Elektrik ark ocaklı üretim yapan sekiz çelik işletmesinin birleşmesiyle toplam kapasitesi 10,49 milyon mt olan Sichuan Metallurgical Group Co., Ltd.’nin resmen kurulduğu açıklandı. Sichuan’da yer alan elektrik ark ocaklı üretim yapan sekiz işletmenin birleştirilmesiyle şirket, Çin’in en büyük elektrik ark ocaklı üretim yapan üreticisi olacak. Çin, elektrik ark ocaklı üretim kapasitesi payını 2025 yılına kadar, mevcut %10 orana kıyasla toplam %15-20’ye çıkarmayı hedefliyor. ( SteelOrbis, 30 Temmuz 2021 )

ArcelorMittal Önümüzdeki On Yıl İçinde Karbonsuzlaştırma İçin 10 Milyar Dolar Yatırım Yapacak

ArcelorMittal’in, 2030 yılına kadar küresel faaliyetlerinde karbon emisyonlarını %25 ve Avrupa operasyonlarında % 35 oranında azaltmayı hedefleyen ikinci iklim eylemi raporunu açıkladığı belirtiliyor. Bu programın maliyetinin 10 milyar dolar olacağının tahmin edildiği kaydediliyor. Üreticinin, bu hedeflere ulaşmak ve 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmek için bir yol haritası sunduğu; buna göre çelik üretiminde kömürden doğal gaza ve daha sonra hidrojene geçiş gibi “beş temel kaldıraç” tanımlandığı kaydediliyor. Bunların, düşük ve sıfır CO2 emisyona yönelik enerji geçişi, hem EAO'larda hem de BFBOF çelik üretiminde artan hurda kullanımı, temiz elektrik kullanımı ve artık emisyonları dengelemek için önlemler olduğu ifade ediliyor. ArcelorMittal'in, ayrıca, daha önce duyurulan CO2 emisyonlarını azaltma hedefini %30'dan %35'e çıkardığı belirtiliyor. ArcelorMittal’in, 10 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık %35'ini 2025 yılına kadar hayata geçirmeyi, geri kalanını sonraki beş yıla yaymayı planladığı bildiriliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 30 Temmuz 2021 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ