Çelik Sektöründe 2021 - 31. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 31. Haftanın Öne Çıkanları 

ArcelorMittal Dofasco ve Kanada Hükümeti Karbonsuzlaştırma İçin Hamilton Tesisine Yatırım Yapacak

Lüksemburg merkezli ArcelorMittal, Kanada hükümetiyle birlikte şirketin Kanada’daki bağlı kuruluşu ArcelorMittal Dofasco’nun Hamilton’daki tesisinde karbonsuzlaştırma teknolojilerine toplam 1,76 milyar C$ yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Planlanan yatırımlar, çelik üretimini yüksek fırından doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisi ile elektrik ark ocağına (EAF) geçirerek ArcelorMittal’in Hamilton’daki operasyonlarının yıllık karbon salımını önümüzdeki yedi yıl içinde yaklaşık üç milyon mt azaltacak. Kanada hükümeti projeye 400 milyon C$ yatırım yapacağını belirtti. DRI tesisi, yıllık 2 milyon mt üretim kapasitesine sahip olacak ve EAF tesisi, mevcut entegre olmayan metalürji ve döküm tesisleriyle 2,4 milyon mt yüksek kaliteli çelik üretebilecek. Yeni DRI ve EAF, 2028 yılının sonundan önce devreye alınacak. ArcelorMittal Dofasco’nun Başkanı ve CEO’su Ron Bedard, “Yeni çelik üretim şekli, otomotiv sektöründe gelişmekte olan elektrikli araçlarda kullanılanlar da dahil olmak üzere, gelişmiş yüksek mukavemetli çeliklerle en zorlu ürün segmentlerini destekleme kapasitemizi iyileştirecek,” şeklinde yorum yaptı. ( SteelOrbis/SteelGuru, 02 Ağustos 2021 )

Liberty Steel, Hidrojeni Çelik Üretimine Entegre Etmek İçin Konsorsiyuma Katıldı

Liberty Steel’in, Romanya Enerji Merkezi (CRE), uluslararası bir mühendislik kuruluşu olan MTAG İsviçre, Romanya enstitüsü ICSI ve enerji konsorsiyumu ADREM ile ortaklaşa olarak, çelik üretim süreçlerine hidrojen entegrasyonu alanında ortak ArGe çalışmaları yürütmek üzere 22 Temmuz'da Mutabakat Zaptı imzaladığı haber veriliyor. Girişim kapsamında geliştirilen tüm yeni projelerin Avrupa Komisyonu'nun iklim fonu tarafından desteklenmesi bekleniyor. ( Metal Expert, 02 Ağustos 2021 )

Yatırımcılar, Yeşil Çelik İçin Çelik Üreticilerinden Acil Eylem İstiyor

55 trilyon ABD doları değerinde varlık yöneten yatırımcıların, çelik üreticilerinin iklim değişikliğiyle ilgili Paris Anlaşması'nın gerekliliklerini yerine getirmek için daha az karbon üretme konusunda acilen harekete geçmeleri gerektiğini söyledikleri kaydediliyor. İklim Eylemi 100+'nın kısmi girişimi İklim Değişikliği Kurumsal Yatırımcılar Grubu’nun “Çelik üretiminden kaynaklanan emisyonlar küresel toplamın %9'unu oluşturuyor ve AB tarafından belirlenen net sıfır senaryosunu karşılamak için 2030 yılına kadar %29 ve 2050 yılına kadar %91 oranında düşmesi gerekiyor,” yorumunda bulunduğu aktarılıyor. Yüzyılın ortasına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmak teknik olarak mümkün olsa da, çelik sanayiinin harekete geçmek için çok yavaş kaldığı ifade ediliyor. Çelik firmalarının, IEA raporuna uygun olarak kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlemesi ve yeni üretim kapasitesine yatırım yapmamak da dâhil olmak üzere sermaye harcama planlarını net sıfır hedefine göre ayarlaması gerektiği kaydediliyor. Ayrıca, gelişmekte olan teknolojinin işe yarayabileceğini ve 2022'nin sonuna kadar karbon yakalama ve depolama ile hidrojen bazlı süreçlerin nasıl kullanılabileceğine dair raporlar hazırlamalarının gerektiği belirtiliyor. Buna ek olarak, geçişlerini hızlandırmak için alacakları kamu politikası pozisyonları, karbon fiyatlandırması ve araştırma-geliştirme konusunda şeffaf olmaları gerektiği aktarılıyor. Küresel çelik üretiminin yaklaşık %20'sinden sorumlu dokuz şirket şu ana kadar nihai net sıfır emisyon taahhütleri belirlemiş olsa da, bunların çoğunlukla Avrupa ve Asya'da bulunduğu ve büyük ölçüde ulusal net sıfır taahhütleri ve mevcut düzenlemelerle uyumlu oldukları ifade ediliyor.  (SteelGuru, 05 Ağustos 2021 )

Salzgitter, Düşük CO2'li Tedarik Zincirleri Geliştirmek İçin Büyük Bir Demir Cevheri Tedarikçisiyle Ortaklık Kuruyor

Alman Salzgitter Flachstahl’ın, doğrudan indirgeme için demir cevheri kaynaklarının optimizasyonunu incelemek üzere Brezilyalı Anglo American ile güçlerini birleştirdiği belirtiliyor. Projenin, 2045 yılına kadar CO2 emisyonlarını %95 oranında azaltmayı amaçlayan SALCOS girişiminin bir parçası olduğu aktarılıyor. Salzgitter'in tam entegre yassı çelik yan kuruluşu olan Salzgitter Flachstahl’ın, büyük bir uluslararası madencilik şirketi ve Salzgitter'in uzun süredir önde gelen yüksek kaliteli demir cevheri tedarikçisi olan Anglo American ile demir cevheri tedarik sürecinde CO2 emisyonlarını azaltma olasılığını ortaklaşa incelemek için bir mutabakat anlaşması imzaladığı ifade ediliyor. Salzgitter'in açıklamasında, "Ortak araştırma faaliyetlerinin temel amacı, çelik üretiminin CO2 ayak izini en aza indirmektir. Mutabakat Anlaşması ayrıca mümkün olan en düşük CO2 süreci ve tedarik zincirlerinin incelenmesini de kapsıyor," ifadeleri yer alıyor. Söz konusu ortak projenin, şirketin 2045 yılına kadar çelik üretiminden kaynaklanan CO2 emisyonlarını %95 oranında azaltmayı amaçlayan büyük ölçekli SALCOS (Salzgitter Düşük CO2 Çelik Üretimi) girişimine dâhil edildiği kaydediliyor. SALCOS projesi kapsamında, üreticinin, karbon bazlı yüksek fırınları, başlangıçta doğal gazla ve giderek artan oranda hidrojenle işletilen doğrudan indirgeme tesisleriyle değiştireceği, ayrıca hidrojen üretiminin ve EAO’ların gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile işletileceği bildiriliyor. ( Metal Expert, 05 Ağustos 2021 )

Çin'in Çelik Sektörünü Dizginlemesi Demir Fiyatlarını Düşürdü

Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin'in karbon salınımını azaltmak ve azalan talep görünümüne karşı fiyatları kontrol altında tutabilmek için çelik üretimini düşüreceğine dair beklentiler demir madeni fiyatlarında keskin düşüşe neden oldu. Singapur’da demir madeni kontratları, Çin’in üretim kısıtlamaları ve kötüleşen talep görünümüyle birlikte kayıplarını sürdürerek Perşembe günü yüzde 6’ya yakın düşüş kaydetti. Çelik yapımında kullanılan demir fiyatlarının düşüşünde Çin’in üst düzey sektör kuruluşları ve Citigroup’un gelecek aylarda üretim kısıtlamalarının artabileceğine dair raporları önemli rol oynadı. Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin, karbon salınımının yüzde 15’inden sorumlu sektöründe geçen sene rekora ulaşan üretimi azaltarak ve ihracat tarifeleri uygulayarak dizginlemeye çalışıyor. Citigroup, Salı günü paylaştığı bir notta Çin’in karbon salınımını düşürmek için geçen yıl rekor seviyeye ulaşan çelik üretimini azaltmayı düşündüğünü belirterek “Çelik üretimi kontrolü sıkılaşacak ve hükümet demir üretim tesislerinin yarısının devlete ait olması sayesinde çelik fiyatlarını kontrol altında tutabilecek” dedi.  

CISA: Çelik üretiminde kayda değer düşüşler olabilir

Çin Demir Çelik Derneği (CISA), Pazar günü yaptığı açıklamada hükümetin çevre kontrolleriyle beraber çelik üretiminde yılın ikinci yarısında kayda değer düşüşler olabileceğini söylemişti. Kurum tarafından yapılan açıklamaya göre, Temmuz’un ilk 10 gününde büyük tesislerdeki üretim Haziran’ın aynı dönemine göre yüzde 5,6 düştü. International Capital Corporation, paylaştığı bir notta çelik üretiminin yavaşlayan talep ve çevresel endişelerden kaynaklı üretim kısıtlarından dolayı üçüncü çeyrekte yıllık bazda negatife dönebileceğini belirtti. Demir madeni vadeli kontratları Perşembe günü yüzde 5’ten fazla düşüşle 174 dolara gerilerken Ağustos başından bu yana yüzde 18’e yakın değer kaybetti. ( BloombergHT, 05 Ağustos 2021 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ