Çelik Sektöründe 2021 - 33. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 33. Haftanın Öne Çıkanları 

SSAB, İlk Fosilsiz Çeliği Teslim Etmeye Hazırlanıyor

Lulea'daki pilot DRI tesisinin başarılı bir şekilde başlatılmasının ve Haziran ayında ilk DRI üretiminin ardından, İsveç'in yüksek mukavemetli çelik üreticisi SSAB'nin, LKAB ve Vattenfall ile ortaklaşa olarak 18 Ağustos'ta ilk fosil içermeyen çelik ürünlerini teslim etmeye hazır olduğu bildiriliyor. Şirketin açıklamasında "Bu, SSAB'yi HYBRIT teknolojisi kullanarak dünyada ilk fosilsiz çelik üreten şirket yapıyor. Bu deneme teslimatı, tamamen fosilsiz değer zinciri için önemli bir adım” dediği aktarılıyor. Bu yılın başlarında SSAB ve Volvo’nun, dünyanın fosil içermeyen çelikten yapılacak ilk araçlarının araştırılması, geliştirilmesi, seri üretimi ve ticarileştirilmesi için bir işbirliği anlaşması imzaladığı kaydediliyor. SSAB, 2026'da piyasaya ticari ölçekte fosil içermeyen çelik tedarik etmeye başlamayı hedefliyor. ( Metal Expert, 17 Ağustos 2021 )

Dünyanın En Yeşil ve En Çevreci Çeliğini Üreten Tesisler Arasındayız

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Kullandığımız teknolojilerle küresel rekabette öne çıkan Tosyalı Algerie, Doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) teknolojisi sayesinde dünyanın en yeşil ve çevreci çeliğini üreten tesisler arasında yer alıyor" dedi. Tosyalı Holding açıklamasına göre, holding, global çelik üreticisi olarak 3 kıtada sayıları 30’u bulan tesis ve yaklaşık 15 bin çalışanıyla küresel büyümesini sürdürüyor. Dünya Çelik Üreticileri Birliği verilerine göre, 2020 yılında dünya çelik üreticileri arasında 82'nci sırada yer alan Tosyalı Holding, Cezayir’deki 4'ncü etap yatırımlarını aralıksız olarak sürdürüyor.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun Cezayir programı sırasında Tosyalı Algerie’yı ziyareti sonrasındaki görüşlerine yer verilen Fuat Tosyalı, Tosyalı Algerie’nın bir Türk şirketinin yurt dışındaki en büyük yatırımı ve aynı zamanda dünya çelik endüstrisinde, son yıllarda hayata geçen en önemli komplekslerden biri olduğunu belirterek, "Kullandığımız teknolojilerle küresel rekabette öne çıkan Tosyalı Algerie, Doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) teknolojisi sayesinde dünyanın en yeşil ve çevreci çeliğini üreten tesisler arasında yer alıyor" ifadesini kullandı.

Tosyalı Holding’in tüm global başarılarının temelinde şirketin yurt dışındaki ilk yatırımı olan Tosyalı Algerie’nın önemli bir yeri olduğunu dile getiren Tosyalı, şunları kaydetti: "Bu tesisimiz, hidro-karbon temelli şirketleri dışarıda tuttuğumuzda, Cezayir’de gerçekleştirilen en büyük sanayi yatırımı. Sanayide öncü yatırımlarımız, yarattığımız istihdam ve sürdürülebilirlik odaklı teknolojilerimizle Cezayir’de devletin üst kademesi başta olmak üzere farklı platformlarda örnek gösteriliyoruz. Bu bizi ülkemiz ve insanımız adına gururlandırıyor ve daha iyisini yapmak için cesaret veriyor. Cezayir’deki tesisimizdeki katma değer yaratan yatırımlarımız devam edecek. Temellerini 2011 yılında attığımız ve 4. etap yatırımı devam eden Tosyalı Algerie, tüm etaplar tamamlandığında, 7,5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere, 8,5 milyon tona ulaşan yassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisine dönüşerek küresel büyümemizin sürükleyici gücü olacak."

Tosyalı Algerie’nın ilk etabı 2013, ikinci etabı 2015 ve üçüncü etabı da 2018’de tamamlandı. Yıllık 2,5 milyon ton kapasiteli dünyanın en büyük DRI üretim tesisleriyle birlikte, DRI ile çalışan dünyanın en büyük ark ocağını barındıran Tosyalı Algerie, 2020 yılında 2,23 milyon ton/yıl üretim rakamına ulaşarak dünya rekoru kırdı. ( Dünya/Hürriyet, 17 Ağustos 2021 )

Birleşik Krallık İddialı Hidrojen Geliştirme Planını Sundu

Birleşik Krallık hükümetinin, 2030 ve 2050 yılına kadar iddialı iklim hedeflerine ulaşmak için bir hidrojen ekonomisini başlatmaya hazır olduğu ifade ediliyor. Yeni hidrojen stratejisinin, Başbakan’ın daha önce açıkladığı on maddelik plan kapsamında yeşil bir sanayi devriminin gerçekleştirilmesinde önemli bir kilometre taşı olacağı bildiriliyor. Hükümetin strateji kapsamındaki girişimlerinin, karbon nötrlüğüne geçiş sürecinde Birleşik Krallık çelik sanayiini desteklemesi bekleniyor. İngiliz hükümetinin, 2030 yılına kadar 5 GW düşük karbonlu hidrojen üretim kapasitesine ulaşma hedefine ulaşmak için ilk Hidrojen Stratejisi’ni başlattığı belirtiliyor. Hükümetin bildiride, "Her yıl İngiltere'de yaklaşık 3 milyon konutun yanı sıra ulaşım ve işletmelere, özellikle ağır sanayiye güç sağlamak için doğal gazın yerini almaya eşdeğer," dediği kaydediliyor. Hükümetin tahminlerine göre, yeni hidrojen ekonomisinin 2030 yılına kadar 900 milyon GBP değerinde olabileceği ve 2050 yılına kadar 13 milyar GBP'ye yükselebileceği ifade ediliyor. Ülkenin, 2050 yılına kadar enerji tüketiminin %20-35'inin hidrojen bazlı olmasını hedeflediği ve stratejinin, 2030 yılına kadar 4 milyar GBP yatırım sağlamasının beklendiği aktarılıyor. ( Metal Expert, 18 Ağustos 2021 )

Türkiye’de Zırh Çeliğini Üreten Miilux OY, Yurt Dışına Bağımlılığı Azaltacak

OYAK’ın yerli üretimi güçlendirmek üzere bünyesine kattığı şirketi Miilux OY, ithalatı sıfırlayacak son teknoloji ürünlerini IDEF’21 Savunma Sanayi Fuarı’nda sergiliyor. Yıllık 38 bin ton kapasite ile zırh çeliği ve aşınmaya dirençli çelik üretip, Türkiye’nin zırh çeliği ihtiyacını karşılayan Miilux OY, yurt dışına bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

Türkiye savunma sanayine zırh çeliği ve aşınmaya dayanıklı çelik üreterek yurt dışına bağımlılığı azaltma hedefiyle üretimini sürdüren Miilux OY, son teknoloji ürünlerini fuar boyunca ziyaretçileri ile buluşturacak. Türkiye’nin yerli zırh çeliği üretme hedefi doğrultusunda OYAK, 2019 yılında Finlandiya merkezli Miilux OY firmasının çoğunluk hisselerini satın aldı. Satın almayla birlikte OYAK, Finlandiya ve Polonya’daki fabrikalara ilave olarak; Manisa’da da Türkiye’nin ilk ve tek yassı çelik ısıl işlem fabrikasını kurdu. Türkiye'nin zırh çeliği ihtiyacının tamamını karşılamak için çalışmalarını sürdüren Miilux OY, Erdemir ve İsdemir tarafından üretilen nitelikli yassı çeliği kullanarak gerçekleştirdiği yıllık 38 bin tonluk üretimle, ülkemizin zırh çeliği ithalatını sıfırlama hedefiyle faaliyetlerini sürdürüyor.

Miilux OY, savunma sanayi sektöründe kullanılan zırh çeliği olan Miilux Protection 280T’yi üretiyor. Bu zırh çeliği muharebe tankları, zırhlı muharebe, zırhlı personel taşıyıcıları gibi zırhlı araç tasarımlarında tercih edilen, patlama ve şok dalgalarına karşı dirençli ve yüksek tokluk özelliklerine sahip. Miilux’un Protection 440T ürünü ise, zırhlı araçların yan duvarlarında ve tabanlarında delinme, darbe ve patlamaya karşı direnç gerektiren uygulamalarda kullanılıyor. Protection 500T ürünü, zırhlı araçların şekillendirme gerektiren parçalarında yan duvar, tavan ve taret kısımlarında kullanılıyor. Miilux Protection 600T ise en yüksek sertliğe sahip zırhlı araç üreticileri tarafından kaynak-büküm yapılmadan add-on ve stand-alone amaçlı mevcut tasarımlarda şekillendirilebilme özelliği sayesinde tercih ediliyor. Araç üstü ekipman, iş makinaları ve madencilik sektörlerinde damper, kova, ataşman ve konveyör gibi aşınmaya dayanıklı ürün tasarımlarında kullanılan Miilux 400-450-500 ürünleri ile aşınmaya dayanıklı çelik üretimine devam eden Miilux OY, ısıl işlem görmüş yüksek mukavemetli çelikler konusundaki Ar-Ge çalışmalarına ise devam ediyor.

Yerli üretimle ülke ekonomisine katkı sağlayan Miilux OY, ihracatını da artıracak Türkiye’nin zırh çeliği dahil tüm yüksek mukavemetli çelik ihtiyacını, dış kaynaklara gerek kalmadan karşılayabilecek durumda olan Miilux OY, OYAK’ın global vizyonu çerçevesinde hem yurt içinde hem de yurt dışında büyüme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye’de de BMC, Otokar, FNSS, Nurol Makina, Katmerciler, Roketsan, Aselsan gibi savunma sanayinin lider şirketlerine ürün sağlayan Miilux OY, Almanya, Ukrayna, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Pakistan, Güney Afrika ve Nijerya gibi ülkelerin ihracat pazarında yer alarak da yurt dışı pazarında gücünü artırma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. ( OYAK, 18 Ağustos 2021 )

Tata Steel RINL Devralımına Sıcak Bakıyor

Tata Steel CEO’su T.V. Narendran, şirketin, devlete bağlı çelik üreticisi Rashtriya Ispat Nigam Limited’i (RINL) satın almaya sıcak baktığını belirtti. Yıllık 7,3 milyon mt uzun mamul üretimi yapan RINL’nin özelleştirilme süreci geçtiğimiz aylarda resmi olarak başlatılmıştı. Narendran, ülkenin doğusundaki ve güneyindeki piyasaların ihtiyaçlarını karşılayabilen konumu sayesinde RINL’nin uzun mamul piyasasında inorganik büyüme fırsatları sunduğunu dile getirdi. Tata Steel’in, özelleştirilme süreci başlatılan ve yıllık 3 milyon mt üretim kapasitesi olan bir diğer üretici Neelachal Ispat Nigam Limited (NINL) için de niyet beyanı gönderdiği öğrenildi. Ticaret firması MMTC Limited, demir cevheri üreticisi NMDC Limited, mühendislik şirketi Bhel Limited, mühendislik danışmanlık hizmetleri şirketi MECON ve Odisha eyaletine bağlı bir endüstriyel promosyon şirketi ile yatırım şirketi NINL’nin ortakları arasında bulunuyor. ( SteelOrbis, 19 Ağustos 2021 )

Marcegaglia, 2021 Sonunda Yeni Soğuk Haddeleme Tesisini Devreye Almayı Planlıyor

İtalya'nın en büyük yassı çelik tedarikçisi Marcegaglia’nın, yeni soğuk haddeleme tesisini devreye alma planlarını güncellediği belirtiliyor. Bir şirket temsilcisinin, Ravenna tesisindeki yeni 550.000 ton/yıl kapasiteli kompakt tersinir ünitesinin devreye alınmasının bu yılın sonunda gerçekleşmesini beklediğini söylediği ifade ediliyor. Marcegaglia’nın, başlangıçta projenin tamamlanması 2021 yılının ilk çeyreği için planlandığı ilk programın gerisinde kaldığı bildiriliyor. Söz konusu 30 milyon €'luk yatırımın, Marcegaglia'nın İtalyan düşük karbon pazarındaki rekabet halihazırda oldukça güçlü olduğu için yüksek kaliteli soğuk haddelenmiş ürünlerde pazardaki varlığını güçlendirmesini sağlayacağı aktarılıyor. Avrupa pazarındaki mevcut yüksek fiyatların ve halen sınırlı olan yassı çelik arzının da İtalyan haddeciye fayda sağlayacağı kaydediliyor. ( Metal Expert, 20 Ağustos 2021 )

Vale ve Ternium Brezilya’da Demir Cevheri Briketleme Tesisi İnşa Etmek İçin Mutabakat Anlaşması İmzaladı

Brezilyalı demir cevheri üreticisi Vale ile Latin Amerika odaklı çelik üreticisi Ternium, çelik sektöründe karbon salımını azaltmaya yönelik çözümler geliştirmek amacıyla mutabakat anlaşması imzaladı. Söz konusu şirketler, proje yatırımlarına ilişkin ekonomik fizibilite çalışmaları da dahil olmak üzere çeşitli girişimler geliştirmeyi planlıyor. Ternium Brazil’in Rio de Janeiro’da yer alan tesisinde demir cevheri briketleme birimi ve “demir cevheri indirgemede kullanılan Tecnored, HYL ve diğer teknolojilerle karbon ayak izi düşürülmüş” metal üretim tesisleri inşası, şirketlerin planları arasında yer alıyor. Vale’nin bağlı kuruluşu Tecnored, enerji kaynakları kullanarak karbon ayak izi düşürülmüş pik demir üretim süreci geliştiriyor. Ternum’un Meksika’da geliştirdiği HYL ise düşük karbonlu doğrudan demir cevheri indirgeme teknolojisi olarak biliniyor. Vale, söz konusu anlaşmanın, karbon salımını 2035 yılına kadar azaltma hedefine yardımcı olacağını dile getirdi. ( SteelOrbis, 20 Ağustos 2021 )

Tata, Hindistan'daki İlk Çelik Geri Dönüşüm Tesisini Devreye Aldı

Tata Steel’in, Haryana, Rohtak'ta 0,5 milyon ton/yıl kapasiteli yeni çelik geri dönüşüm tesisini devreye aldığı ve tesisin, Aarti Green Tech ile ortaklaşa kurulduğu ifade ediliyor. Tesis, parçalayıcı, balya makinesi ve malzeme işleyici gibi modern ve mekanize ekipmanlarla donatıldığı belirtiliyor. Hurdanın, ömrünü tamamlamış araçlar, eski evler, inşaat, yıkım ve endüstriyel dâhil olmak üzere pazar segmentlerinden tedarik edileceği kaydediliyor. Tedarik edilen hurdanın işleneceği bildiriliyor. Tata’nın, geri dönüşüm yoluyla üretilen çeliğin daha düşük karbon emisyonu, kaynak tüketimi ve enerji kullanımı gerektirdiğini söylediği ifade ediliyor. ( Kallanish, 20 Ağustos 2021 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi