Çelik Sektöründe 2021 - 32. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 32. Haftanın Öne Çıkanları 

Wood Mackenzie: Çelik Sektörünün Emisyon Hedefleri Oldukça Zorlu

Wood Mackenzie’nin, küresel ısınmayı 2 santigrat derece ile sınırlamak için çelik sektöründeki karbon emisyonlarının bugünkü seviyelere göre %75 oranında düşmesi gerektiğini, bunun da küresel çelik emisyonlarının 2020'deki 3 milyar ton karbondioksit eşdeğerinden 2050'ye kadar 780 mt CO2'ye düşürülmesi anlamına geldiğini söylediği ifade ediliyor. Wood Mackenzie kıdemli analisti Mihir Vora’nın, “Bu, ulaşılması son derece zor bir hedef. Çelik endüstrisinin, artan talebi yönetmek ile karbondan arındırma baskısı arasında doğru dengeyi bulması gerekecek. Küresel ısınmayı 2 santigrat derece ile sınırlamaya giden yolda pek çok engel mevcut. Mevcut durumda çelik, küresel CO2 emisyonlarının %7'sinden sorumludur. Dünyanın, Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmak için sanayide karbonsuzlaştırmaya öncelik vermesi gerekiyor. Gelişmiş ekonomiler, hidrojen kullanımı gibi yenilikçi yeni çelik üretim yolları ile emisyonları azaltmak için daha fazlasını yapmak zorunda kalacak, gelişmekte olan ülkeler ise daha yavaş kalacak ve emisyon azaltımına katkıları sınırlı olacak,” dediği kaydediliyor. Wood Mackenzie’nin, “Hurda kullanımının artmasını sağlamak için hurda geri dönüşüm oranlarının %80-85'ten %95'e yükselmesi gerekir. Hindistan ve Çin hurda tedarik zincirlerinin, önemli bir gelişme göstermesi gerekecek ve bu durum özellikle 2030'dan sonra demir cevheri talebinin yer değiştirmesine katkıda bulunacak," yorumunda bulunduğu bildiriliyor. Çelik talebinin 2020 ile 2050 arasında %23 artışla 2.300 milyon tona çıkmasının ve Hindistan, Güneydoğu Asya ve Güney Amerika gibi gelişmekte olan ekonomilerin talep artışının itici gücü olması, Çin ve Avrupa'nın ise tüketimini azaltması bekleniyor. ( SteelGuru, 10 Ağustos 2021 )

Tata Steel Europe ve Hollanda Sendikası Karbonsuzlaştırma Olasılıklarını Ortaklaşa İnceleyecek

Tata Steel'in karbondan arındırma stratejisi kapsamında Hollanda'daki karbon ayak izini azaltmak için bir fizibilite çalışması yürütmek üzere Hollanda sendikası FNV ile güçlerini birleştirdiği belirtiliyor. Birliğin raporuna göre, Tata Steel ve FNV’nin, "çelik üretimini daha sürdürülebilir hale getirmek" için Haziran ayında bağımsız bir fizibilite çalışması için hazırlıklara başladığı bildiriliyor. Tarafların, çalışmada kendilerine yardımcı olması için danışmanlık ajansı Roland Berger'i tuttuğu ifade ediliyor. Araştırmanın, yüksek fırınlardan gelen gazlarda karbon yakalama ve depolamanın (CCS) geliştirmesini ve yüksek fırından DRI teknolojisine geçişin yanı sıra, başlangıçta doğal gaz, daha sonra ise hidrojen kullanarak yüksek fırınların aşamalı olarak kaldırılmasını ve DRI'ye geçişin analizini içereceği ifade ediliyor. Çalışmanın sonbaharda tamamlanması planlanıyor. ( Metal Expert, 10 Ağustos 2021 )

Çelik Sektöründe Satınalmalar Hızlanıyor

Çelik fiyatlarının pandemi sonrası hızlı arttığı ortamda, çelik şirketleri arasında birleşme ve satın alma anlaşmalarının da hız kazandığı görülüyor. Almanya merkezli ThyssenKrupp, altyapı birimini FMC Beteiligungz KG’ye satacağını duyurdu. Satışın yılın ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. ThyssenKrupp’un yaklaşık 480 kişiye istihdam sağlayan birimi inşaat, liman ve yapı mühendisliği alanlarında faaliyet gösteriyor. Birimin cirosu 140 milyon Euro. Öte yandan, Alman çelik üreticisi SHS Stahl Holding Saar’hın bağlı kuruluşu Saarstahl, İngiltere merkezli Liberty Steel’in FransaDaki çelik tesisleri Ascoval ve Hayange’i satın alacağını açıkladı. Ayrıca Çin’de Hebei eyaleti merkezli Qian’an Jiujiang Wire Rod Co., Çinli özel çelik üreticisi Delong Group’a ait Tangshan üretim tesisinin hissedarı olduğunu duyurdu. Şirket yüzde 51 hisse aldığını açıkladı. ( Dünya, 10 Ağustos 2021 )

Cezayir Demir Cevheri Yatağı ile İlgili Kararını Eylül'de Verecek

Cezayir makamlarının Ghara Djebilet demir cevheri yatağının işletilmesiyle ilgili nihai kararı Eylül ayında vermesi bekleniyor. Mart ayının başlarında, Çinli bir konsorsiyumun, Cezayir makamlarıyla 3,5 milyar ton demir cevheri sağlayacak madenin işletilmesini değerlendirmek için bir mutabakat anlaşması imzaladığı bildiriliyor. Cezayir Maden ve Enerji Bakanı Mohamed Arkab’ın, bu hafta Eylül ayında Çin konsorsiyumu tarafından yapılan ilk keşfin resmi değerlendirmesinin yapılacağını söylediği ve bu değerlendirmenin, madenin işletilmesine ilişkin nihai kararda etkili olacağı aktarılıyor. Ghara Djebilet yatağının 3,5 milyar ton demir cevheri içerdiği, ancak ilk aşamada sadece 1,7 milyar tonluk bir kısmının işletileceği ve cevherin yaklaşık %57 tenör içeriğine sahip olduğu anlaşılıyor. ( Kallanish, 13 Ağustos 2021 )

İDÇ Çelikhane Yatırımı İçin Elektrik Ark Ocağı Tedarik Anlaşması İmzaladı

İnşaat demiri üreticisi İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. (İDÇ) çelikhane kapasitesini iki kat artırarak 1.400.000 mt’dan 2.800.000 mt’a çıkarmak amacıyla yaptığı yatırım kapsamında elektrik ark ocağı kurulumu için Almanya merkezli Badische Stahl Engineering GBMH ile 10,30 milyon €’luk anlaşma imzaladığını açıkladı. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, İDÇ, Alman tesis ekipmanı tedarikçisi SMS Group’un bağlı kuruluşu SMS Concast AG ile 11,50 milyon €, Çin merkezli Avic International Hangzhou Company Ltd. ve Avic Endüstriyel Gaz Mühendisliği A.Ş. ile toplam 16,70 milyon $’lık anlaşma yapmıştı. Çelikhane yatırımının 100 milyon $ tutarında olması, yatırımın iki ay içerisinde başlaması ve 2023 yılının ikinci çeyreğinin sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. ( SteelOrbis, 13 Ağustos 2021 )

“İkinci Galvaniz Hattını Açmaya Hazırlanıyoruz”

Yassı çelik sektöründe faaliyet gösteren Yıldız Demir Çelik, bu yılın son çeyreğinde devreye almayı planladığı ikinci galvanizleme hattıyla üretim kapasitesini 900 bin tona çıkarmayı hedefliyor. Şirketin 2,5 yılda toplam 200 milyon doların üzerinde ihracat rakamına ulaştığına dikkat çeken Yıldız Demir Çelik Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir, “Kısa zamanda sektörde önemli bir konum edindik. Yatırımlarımıza yeni dönemde de hız kesmeden devam ediyoruz. Geçen yıl plana alınan ikinci galvaniz hattı yatırımının 2021’in son çeyreğinde devreye girmesini bekliyoruz. Bu hattın devreye girmesiyle 600 bin tonluk mevcut üretim kapasitesini 900 bin tona taşımayı hedefliyoruz. Bununla beraber üçüncü galvaniz hattının da hazırlıklarını yapıyoruz” diye konuştu. Türkiye ve dünya demir-çelik piyasasını da değerlendiren Özdemir, bu yılın ikinci yarısında normalleşme adımlarının atılmasıyla, yurtiçi tüketim ve üretimdeki artışın kayıpları telafi edeceğini ve nihai ürün fiyatlarında yeni dengelerin oluşabileceğini belirtti. Üretim ve tüketimde artış sürerken uluslararası piyasalarda yaşanan arz sıkıntısının hala devam ettiğine dikkat çeken Özdemir, “Salgın nedeniyle çelik üretiminde kullanılan hammadde fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. 2021’in Ocak ayında hurda ve cevher gibi başlıca sıvı çelik üretim girdilerinin fiyatları bir önceki yıla göre 2 katına yaklaştı. Artış hâlâ devam etse de pandemi sürecinin etkilerinin yavaşlaması ve kapasitelerin geri dönmesiyle piyasanın önümüzdeki süreçte dengeleneceğini düşünüyorum” dedi. Özdemir, öte yandan Çin’in ihracatta çelik ürünlerine uyguladığı yüzde 13’lük vergi desteğini kaldırmasının Türk çelik sektörü açısından orta ve uzun vadede olumlu etkiler yaratacağını belirtti. ( Dünya, 13 Ağustos 2021 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ