Çelik Sektöründe 2021 - 42. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 42. Haftanın Öne Çıkanları


Hindistan İle Rusya Çelik ve Madencilik Sektörlerinde İş Birliği Yapacak

Hindistan ile Rusya arasında madencilik ve çelik sektörlerine yönelik iş birliği anlaşması imzalandığı duyuruldu. Hindistan Çelik Bakanı Ram Chandra Prasad Singh ve Rusya Enerji Bakanı Nikolay Shulginov tarafından Moskova’da imzalanan anlaşmayla birlikte yüksek kalite koklaşabilir taş kömürünün Hindistan’a uzun vadeli tedariki, koklaşabilir taş kömürü yataklarının ve lojistiğinin geliştirilmesi; koklaşabilir taş kömürü yönetimindeki ve madencilik, maden zenginleştirme ile işleme teknolojilerindeki deneyimlerin paylaşılması ve eğitim verilmesi dahil olmak üzere koklaşabilir taş kömürüne yönelik ortak projeler beraberinde ticari faaliyetlerin hayata geçirilmesi öngörülüyor. Koklaşabilir taş kömürü ihtiyaçlarının yaklaşık %25-30’unu yerel kaynaklardan karşılayan Tata Steel ve Steel Authority of India Limited (SAIL) hariç Hint çelik üreticilerinin, çoğunlukla Avustralya’dan yapılan koklaşabilir taş kömürü sevkiyatlarına bağımlı olduğu biliniyor. Küresel yeşil çelik söylemine rağmen, Hindistan'ın çelik üretimini karbondan arındırmasının Avrupa veya ABD'den daha uzun sürecek gibi görünüyor, bu durum, ülkenin bir dizi yeni, modern yüksek fırına yatırım yapması ve çelik üreticilerinin mevcut teknolojileri kullanarak hızla artan iç talebi karşılaması gerekmesi ile açıklanıyor. ( SteelOrbis/Kallanish, 18 Ekim 2021 )

MMK Metalurji Sıcak Sac Üretiminin Yarısını İç Piyasaya Verecek

MMK Metalurji, 2012 yılında üretime ara verdiği sıcak çelik haddeleme tesisini bu yıl Temmuz ayında yeniden devreye almasının ardından 14 Ekim Perşembe günü Sait Halim Paşa Yalısı’nda çelik sektörünün önde gelen şirket yöneticileri ve iş ortakları ile bir araya geldi. 200 kişinin katıldığı gecede Genel Müdür Denis Kvasov’un ‘Hoşgeldiniz’ konuşmasının ardından Satış ve Pazarlama Direktörü Alexey Oleynik ‘Türkiye’deki sıcak çelik kullanım potansiyeli’ ile ilgili bir sunum yaptı.

Oleynik 2020 yılında Türkiye’de sıcak sac üretiminin 10,7 milyon mt olduğunu söylerken, 2021 yılının ilk 8 ayında ise 7,88 milyon mt seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Ayrıca, aynı dönemlerde tahmini sıcak sac tüketiminin sırasıyla 12,04 milyon mt ve 10,04 milyon mt olduğu, ihracatın 2,88 milyon mt ve 1,54 milyon mt seviyelerinde yer aldığı, ithalatın ise 4,11 milyon mt ve 3,71 milyon mt seviyelerinde gerçekleştiği aktarıldı. Buna göre, MMK Metalurji’nin 2021 yılının tamamına ilişkin beklentileri ise, üretim için 11,97 milyon mt, tüketim için 15,44 milyon mt, ihracat için 2,18 milyon mt, ithalat için de 5,65 milyon mt seviyelerinde bildirildi.

MMK’nın yapacağı 2 milyon mt sıcak sac üretiminin yarısı iç piyasada kullanılacakken, kalan yarısı ise MMK’nın kendi kullanımı ve ihracat pazarları arasında pay edilecek. Sunumda son kullanıcı sektörlerin 3 yıl içindeki büyüme tahminleri de paylaşıldı. Türkiye’de otomotiv sektörünün üç yıl içinde %5,2, konstrüksiyon sektörünün %5,5, beyaz eşya sektörünün %7, makine ve endüstriyel ekipmanlar sektörünün %4, petrol ve gaz sektörünün ise %11 büyümesi bekleniyor. Aynı dönem için tüm kullanıcı sektörlerin ortalama büyüme tahmini ise %5,6. ( SteelOrbis, 18 Ekim 2021 )

Thyssenkrupp, SDI'nin Teksas Sahasında Yeni Çelik Servis Merkezi Kuracak

Almanya merkezli sanayi grubu Thyssenkrupp’un, Kuzey Amerika'daki dağıtım ve ticaret işini genişletmek için büyük yatırımlar yaptığı, yatırımın, Teksas'ta yeni bir çelik servis merkezinin (SSC) inşasını içerdiği ifade ediliyor. Thyssenkrupp'un küresel dağıtım kolu olan Thyssenkrupp Materials Services’in, artan talep ve bölgedeki rekor yüksek fiyatlar karşısında Kuzey Amerika'daki faaliyetlerini genişletmek için 70 milyon €'nun üzerinde yatırım yaptığı belirtiliyor. Yatırımın, otomotiv, ev aletleri ve makine imalatı sektörlerine daha iyi hizmet vermek için Alabama, Wisconsin ve Tennessee'deki mevcut tesislerdeki çelik işleme kapasitelerinin iki katına çıkarılmasını öngördüğü kaydediliyor. Bunun dışında şirketin, Teksas'ta 28 milyon €'ya tamamen yeni bir 14.000 m2 dilme ve boy kesme çelik servis merkezi inşa edeceği bildiriliyor. SSC’nin SDI'nin Sinton, Teksas'taki yeni EAO’ya dayalı yassı çelik üretim tesisinde (3 milyon ton/yıl kapasiteli) inşa edileceğini belirten açıklamaya göre servis merkezinin, şirketin SDI'nin çelik tesisi ile bireysel OEM'ler arasındaki tedarik zincirini yönetmesine izin vereceği aktarılıyor. ( Metal Expert, 20 Ekim 2021 )

Vale ve Çinli Shagang Çelik Üretiminde Karbon Emisyonunu Azaltmak İçin Birlikte Çalışacak

Brezilyalı madenci Vale ve Çinli çelik üreticisi Jiangsu Shagang’ın, çelik üretimi sırasında karbon emisyonlarını azaltmak için birlikte çalışacağı haber veriliyor. Vale ve Jiangsu Shagang’ın, pik demir üretim sürecinde yüksek kaliteli demir cevheri gibi daha düşük karbon ayak izine sahip ürünlerin kullanımı konusunda ekonomik fizibilite çalışmaları yapmayı planladığı, ayrıca Tecnored fabrikalarında da işbirliği yapacakları kaydediliyor. Tecnored’in, kömür ve kok kömüründen daha az CO2 yayacak enerji kaynakları kullanarak düşük karbonlu bir pik demir prosesi geliştirmeye odaklanan, tamamen Vale'ye ait bir yan kuruluş olduğu ifade ediliyor. Vale’nin, 2035 yılına kadar net kapsam 3 emisyonlarının % 15'ini azaltmayı taahhüt ettiği, ayrıca, mutlak kapsam 1 ve 2 emisyonlarını 2030 yılına kadar % 33 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı hedeflediği belirtiliyor. Eylül ayının başlarında madencinin, "çelik üreticisi müşterileri tarafından üretim süreçlerinde sera gazı emisyonlarını (GHG) % 10'a kadar" azaltmak için kullanılabilecek "yeşil briketlerin" piyasaya sürüldüğünü duyurduğu kaydediliyor. ( Argus, 21 Ekim 2021 )

Tosyalı Algerie Yassı Mamullere Yönelik Yatırım Planlarını Açıkladı

Cezayir’deki en büyük çelik yatırım projesine sahip Tosyalı Algerie, yassı mamullere yönelik yatırım planlarını açıkladı. Hammadde ve çelik üretimi de dâhil olmak üzere uzun mamul projesini başarıyla tamamlayan şirket, önümüzdeki yıl yassı mamul yatırımının yeni aşamasına geçmeyi planlıyor. Yerel basında çıkan haberlere göre, Tosyalı Algerie’den yetkililer arazi hazırlıkları da dahil olmak üzere neredeyse tüm idari işlemlerin tamamlandığı ifade etti. 2 milyon mt kapasiteli sıcak sac hattının kurulumuna yönelik çalışmaların 2022 yılının Kasım ayında başlaması planlanıyor. Projenin 30 ay sürmesi ve yaklaşık 2.000 kişilik istihdam yaratması bekleniyor. Piyasa oyuncuları, sıcak sac hattının kurulumunu, yassı yatırımının ikinci aşaması olarak değerlendiriyor. Birkaç yıl önce Tosyalı Algerie, yıllık 300.000-400.000 mt kapasiteyle kaynaklı boru üretimine başlamıştı. Tosyalı Algerie’de tam olarak faaliyette olan uzun mamul yatırımı, yılda 3 milyon mt inşaat demiri ve 600.000 mt filmaşin kapasitesi içeriyor. Şirket, doğrudan indirgeme tesisinde kendi çeliğini üretiyor. Projenin bir parçası olarak kurulacak slab döküm ünitesinin yanı sıra devam eden yatırımın ham çelik kapasitesini iki katına çıkarması bekleniyor. Tosyalı Algerie’nin yassı mamul üretiminin, yerel sektörlerin ihtiyaçlarına hizmet ederek, ülkenin ithalatını azaltması bekleniyor. ( SteelOrbis, 22 Ekim 2021 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ