Çelik Sektöründe 2021 - 43. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 43. Haftanın Öne Çıkanları 

Nucor Büyük Yatırım Projelerine Yönelik Güncellemeleri Açıkladı

Nucor’un, 4. çeyrekte devreye alınması planlanan iki büyük sermaye projesini güncellediği ve bu yatırımların, Nucor'un sac pazarına yönelik ürün kapasitesini daha da genişleteceği ifade ediliyor. Nucor CFO'su James D. Frias’ın, üçüncü çeyrek sonuçlarıyla ilgili son konferans görüşmesinde, Hickman sac fabrikasında 3. nesil esnek galvanizleme hattının devreye alındığını ve üretimin Aralık ayında başlamasının beklendiğini belirttiği kaydediliyor. Bu yıl devreye alınacak bir başka projenin de, Nucor'un sıcak sac kapasitesini ikiye katlayacak 3 milyon st/yıl seviyesine ve ürün genişliklerini 73 inç’e (yaklaşık 1.854 mm) çıkarmayı planladığı Gallatin sac fabrikasının kapasite artırımı ve modernizasyonu olduğu ifade ediliyor. Gallatin’in, son ekipman kurulumu için 23 Kasım'da 25 günlük bir üretim kesintisine başlayacağı ve ardından devreye alımın başlayacağı belirtiliyor. Devreye alımın, gelecek yıl bu tesisten yaklaşık 800.000 ila 1 milyon tonluk sevkiyatın beklenmesiyle ilk çeyrekte devam edeceği kaydediliyor. Nucor’un, ayrıca Brandenburg'da 1,2 milyon st/yıl kapasiteli1,7 milyar $'lık sıfırdan bir levha çelik tesisi inşa ettiği ve bu tesisin gelecek yılın sonlarında devreye gireceği aktarılıyor. Frias’ın, “ABD'nin en büyük levha tüketen bölgesinde yer alan ve yurt içinde tüketilen levha ürünlerinin %97'sini üretebilen bu fabrika, Nucor'u rüzgâr kulelerinin yerli üretimini destekleyecek ve levhada pazar liderliğini garantileyecek şekilde konumlandıracak,” dediği bildiriliyor. ( Metal Expert, 25 Ekim 2021 )

Salzgitter, Miele'ye Düşük CO2'li Çelik Tedarik Edecek

Salzgitter’in, yeşil çeliğini tercih eden yeni bir müşteri bulduğu aktarılıyor. Alman çelik üreticisi Salzgitter'in açıklamasına göre, büyük ev aletleri üreticisi Miele Group'a ocak ve fırınların üst kapaklarında kullanılmak üzere ayda 24 ton düşük CO2’li çelik tedarik edileceği ifade ediliyor. Söz konusu çeliğin, Peine mini tesisinde üretildiği ve daha sonra Salzgitter'in haddehanelerinde ve galvanizleme tesislerinde işlendiği kaydediliyor. Bu çelikten üretilen HDG'nin karbon ayak izi, geleneksel BF yöntemine kıyasla %66 daha düşük olduğu aktarılıyor. Üretici daha önce başka bir beyaz eşya üreticisi BSH ve otomobil üreticisi Mercedes-Benz ile yeşil çelik tedariki için anlaşmalar imzaladığı hatırlatılıyor. ( Metal Expert, 25 Ekim 2021 )

Posco, Hidrojen Taşımacılığı İçin Çelik Boru Geliştiriyor

Güney Koreli çelik üreticisi Posco’nun, hidrojen taşımacılığı için büyük çaplı özel çelik boruların ticari üretimini geliştirmeyi planladığı belirtiliyor. Yeni ürünün kullanım ömrünün uzun ve kaynaklı bağlantılarının kopma veya korozyona karşı dayanıklı olduğu ifade ediliyor. Çelik üreticisine göre, ulusal hidrojen pilot şehirlerinden biri olan Ansan şehrine, ilk kez 20 cm çapındaki boru tedarik edileceği kaydediliyor. ( Kallanish, 27 Ekim 2021 )

Çin'de Çelik Üretimindeki Düşüş Küresel Sonuçları Etkiliyor

2021 yılında Çin'in sıfır çelik üretimi artışı ve kömür kıtlığından kaynaklanan elektrik kesintilerinden etkilenen dünya çelik üretiminin, Eylül ayında neredeyse %9 kayıpla 144,4 milyon ton seviyesine gerilediği bildiriliyor. Çinli üreticilerin 2020 yılının Eylül verilerine göre %21,2 , Ağustos ayı verilerine göre ise %11,4 düşük seviyeyi ifade eden, 73,75 milyon ton ham çelik ürettikleri ve bunun dört yılın en düşük seviyesi olduğu ifade ediliyor. Söz konusu durumun başlıca nedenlerinin üretim kısıtlaması ve ay boyunca fabrikalarda yapılan denetimler olduğu bildiriliyor. Bir çelik fabrikası temsilcisi Metal Expert'e verdiği demeçte, “Hükümet bu sefer hedefinde çok ciddi. Uzun yıllardır ilk kez üretimi gerçekten azaltmak zorunda kaldık” açıklamasında bulundu. Çin hükümetinin, çelik üreticilerini bu yıl üretimi daha da artırmaktan caydırmak için farklı politikalar açıkladığı, yıllık üretim hacmini 1.065 milyar ton olan 2020 yılının altında tutmayı hedeflediği belirtiliyor. Çin'deki bu keskin düşüşün bir başka nedeninin de, koklaşabilir taş kömürü kıtlığı ve elektrik kesintileri olduğu gözleniyor. Çin medyası, bağımsız elektrik ark ocağı fabrikalarındaki ortalama kullanım oranının %50'nin altına düştüğünü ifade ediyor. Ortadoğu ve BDT'de de düşüşler kaydedildiği, çelik endüstrisinin elektrik kesintilerinden etkilendiği İran’daki %51,4'lük bir düşüşün sonucu olarak, Orta Doğu'daki çelik üretiminin, düşüşe geçtiği kaydediliyor. Yerli kaynaklar, bu problemin bütün yaz boyunca devam ettiğini ancak şu anda normalleşmekte olduğunu bildiriyor. Bazı Rus fabrikalarındaki programlı bakımlardan kaynaklanan Rusya'nın üretimindeki %2,2'lik düşüş nedeniyle BDT verilerinin de %1 düştüğü belirtiliyor. Diğer bölgelerin COVID-19 krizi sonrasında çelik talebi ve fiyatlarındaki toparlanmanın etkisiyle, çelik üretim rakamlarını artırmaya devam ettiği, ancak Eylül ayının, birçok ülkede görülen pandemi sonrası oldukça hızlı gelişen ekonomik toparlanmaya rağmen, toplam küresel çelik üretiminin 2019 yılının Eylül ayında görülen seviyenin (151,5 milyon ton) altında kaldığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 28 Ekim 2021 )

Çin Karbon Salımını 2030 Yılından Önce Azaltmak İçin Eylem Planı Hazırladı

Çin Devlet Konseyi, karbon salımını, 2030 yılından önce azaltmak amacıyla bir eylem planı hazırladığını duyurdu. Söz konusu eylem planı, fosil olmayan yakıt tüketimini artırmanın, enerji verimliliğini iyileştirmenin ve karbon salımını azaltmanın dahil olduğu 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı (2021-2025) ile 15. Beş Yıllık Kalkınma Planı (2026-2030) ile ülkenin iki ana hedefini ortaya koyuyor. 2025 yılına kadar, fosil olmayan yakıt tüketiminin yaklaşık %20 ve 2030 yılına kadar %25 seviyelerine çıkarılacağı; GSYİH başına karbon salımının ise 2005 yılında açıklanan seviyelere kıyasla 2025 yılına kadar %18 ve 2030 yılına kadar %65’ten fazla azaltılacağı öğrenildi. Eylem planı, 2030 yılından önce, karbon salımının düşürülmesi için yeşil ve düşük karbonlu nakliyatın teşvik edilmesi, döngüsel ekonominin sürdürülmesi ve teknolojik inovasyonun desteklenmesi de dahil olmak üzere başlıca hedefleri içeriyor. ( SteelOrbis, 28 Ekim 2021 )

İzmir Demir Çelik Yeni Yatırımıyla İki Kat Büyüyecek

Çelikhane tesislerini iki kat büyütme kararı alan İDÇ, bu kapsamdaki yatırımlarını 2023’ün ilk yarısında tamamlayacak. Türkiye’de ark ocakları ile üretim yapan firmalar arasında önde gelen kuruluşlardan biri olan İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş (İDÇ), çelikhane tesislerini iki kat büyütme kararı aldı. Yıllık cirosuyla Ege’nin ve Türkiye’nin devleri arasındaki konumunu koruyan İDÇ, yeni yatırımla birlikte mevcut ham çelik üretimindeki ortalama yüzde 3,5 olan payını yüzde 7’ye yükseltmeyi hedefliyor. İDÇ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, profil haddehanesinin, İDÇ tarihinde, Foça fabrikası ve çelikhane kurulumlarından sonraki en önemli kilometre taşlarından biri olduğunu söyledi. İDÇ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, “Üretim kapasitemizin iki katı olacak şekilde artırılması için teknik proje çalışmaları tamamlandı. Sürekli döküm makinesi, hava ayrıştırma tesisi, çelikhane pota ocağı ve vinçlerin tedariki ile ilgili anlaşmalar yapılarak siparişler verildi. 2023 yılı ikinci çeyrek sonuna kadar yatırımın tamamlanması planlanıyor” dedi. Profil Haddehanesi’nin, İDÇ tarihinde, Foça fabrikası ve çelikhane kurulumlarından sonraki en önemli kilometre taşlarından biri olduğunu söyleyen Şahin, “Haddehaneyi kurarken sadece profil üretmeyi hedeflemedik, amacımız kaliteli profil üretmek ve profil üretiminde bir marka haline gelmekti. 2011 tarihinde ilk adımı atılan profil haddehanesi projemizde, 2013 tarihi itibarı ile 100x100x8 mm köşebent ile sıcak testlere başlandı. 2013 tarihinde de ilk ticari satışımız ve sevkiyatımız yapıldı. Profil haddehanesi projesi Siemens-VAI (SVAI) grubu ile birlikte yapıldı. Profil haddehanesi kapasite artırımından ziyade ürün yelpazemizi genişletmek amacı ile kuruldu” diye konuştu. Profilde de kalitemizle öncüyüz Son yaşanan global ekonomik krizlerin, ürün çeşitliliğinin önemini çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu anlatan Şahin, “Uzun yıllardır inşaat çeliği üretimi gibi zorlu bir piyasada bir marka ve kalitenin öncüsü olan firmamız, bu anlayışını profil üretiminde de hayata geçirmenin gururunu yaşıyor” ifadelerini kullandı. ( Dünya, 28 Ekim 2021 )

Çağ Çelik Çaycuma’da Çelikhane Yatırımı Yapacak

Karabük merkezli çelik üreticisi Çağ Çelik’in, Zonguldak Çaycuma’da çelikhane yatırımı yapacağı bildiriliyor. Şirket söz konusu yatırımı, dışa bağımlılığını azaltarak kendi kütüğünü üretmek için gerçekleştirecek. İnşaatına başlanan çelikhanede ilk kütük üretiminin 2024 yılında başlaması bekleniyor. Öte yandan, SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, İzmir'de bulunan Kar-demir’in filmaşin yatırımına entegre etmek üzere devam ettiği kütük yatırımının da önümüzdeki sene tamamlanması bekleniyor. ( SteelOrbis, 28 Ekim 2021 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ