Çelik Sektöründe 2022 - 3. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 3. Haftanın Öne Çıkanları 


Tosyalı’nın Modernizasyon ve Kapasite Artışı Projesi İçin ÇED Süreci Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Tosyalı Demir Çelik Sanayi’nin çelikhane ve sürekli döküm entegre tesisi modernizasyon ve kapasite artışı projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının incelendiği ve uygun bulunduğu, projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı bildirildi. Yatırım maliyeti 1,5 milyar TL olan proje kapsamında planlanan kapasite artışının ardından tesisin yıllık sıvı çelik üretim kapasitesi 2,65 milyon mt’dan 4,54 milyon mt seviyesine yükselirken, sürekli döküm tesisinin slab ve kütük üretim kapasitesi ise yıllık 6,29 milyon mt seviyesinde yer alacak. ( SteelOrbis, 18 Ocak 2022 )

Türk Çelik Sanayii’nde Art Arda Büyük Yatırımlar

Japonya’nın önde gelen sanayi gazetesi Nihon Keizai Sangyo Shimbun, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği ile Röportaj Yaptı

Ham çelik üretiminde 2020 yılında dünyada 7. sırada yer alan Türk çelik sektörünün durumu iyi. Bunun nedeni, liranın değer kaybetmesinin ihracatta rekabet gücünü artırması ve koronavirüs salgınının yayıldığı dönemde üretim devam ettiği için, arz kapasitesinin bol olması. 2021 yılı Ocak-Kasım ayları arasındaki üretim yıllık yüzde 13 artarak, ihracat değeri bazında neredeyse iki katına çıktı. Çelik fiyatlarının dünya çapında yüksek kalmaya devam etmesiyle, çelik şirketleri üretim kapasitelerini artırmaya başladı.

Küresel ham çelik üretimi yüzde 5 artarken, Türkiye'nin büyüme hızı yüzde 13 oldu. TÇÜD, "Bu eğilim önümüzdeki aylarda da devam edecek." diyerek 2021 yılının tamamına ilişkin büyümenin küresel ortalamanın üç katı olacağı tahminini paylaştı. Türkiye'de imalat sanayi, ülke politikası olarak, koronanın yayılma döneminde bile faaliyet durdurma hedefinin dışında tutularak üretime devam etti. Talepler toparlandığında, çelik ürünlerinin fiyatları yükseldi. Çelik üretici şirketleri, stoklarını plânlanandan önce güvenceye almaya çalışarak, müşteri çekmeyi başardı.

Çelik üretimi, 2021 yılı eylül ayında ilk kez sektör bazında ihracatta lider oldu. Dünyanın önde gelen çelik üreticileri hali hazırda üretime yeniden başladılar ancak son zamanlarda konteyner sıkıntısı nedeniyle dağıtım ağı kesintiye uğradı. TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, "Büyük tüketim bölgesi olan Avrupa'ya yakın olan Türkiye, bu nedenle uygun bir konumdadır." dedi.

Çelik şirketleri birbiri ardına üretim kapasitelerini artırma yolunda ilerliyor. Üç büyük şirketten biri olan ve aynı zamanda Toyo Seikan Grubu ile ortak girişimi bulunan Tosyalı Holding, 2,5 milyar dolar yatırım yaparak Hatay'daki yassı çelik üretim tesisini, 2022 yılı sonuna kadar büyütüyor. Yıllık üretim kapasitesi 6 milyon tondan 10 milyon tona çıkacak. Tosyalı’nın 2021 yılı üretimi 6 milyon ton oldu ve satışları bir önceki yıla göre yüzde 40 artarak yaklaşık 5 milyar tona çıktı. Karadağ, Senegal ve Cezayir gibi yurt dışı üretimlerinin artmasıyla birlikte, 2027 yılına kadar 15 milyon ton üretim yapılması hedefleniyor.

HABAŞ, 2022-2024 yılları arası için 800 milyon dolar yatırım planlarken, yıllık yassı çelik üretim kapasitesini ikiye katlayarak 6 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.

Ayrıca Çolakoğlu Metalurji, imalat endüstrisinde yaygın olarak kullanılan sıcak haddelenmiş sacların yıllık üretim kapasitesini mevcut 3 milyon tondan 4,5 milyon tona çıkaracak. Yeni üretim hattına yatırım 2021'in ikinci yarısında başladı ve bir yıl içinde faaliyete geçecek. Satışların yılda 1,5 milyar dolar artması bekleniyor.

Japonya ile STA Müzakerelerine Karşı Temkinli

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan Nihon Keizai Shimbun ile yaptığı röportajda, müzakere edilmekte olan Japonya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusundaki endişelerini dile getirdi. STA 2011 yılından bu yana değerlendiriliyor ancak müzakereler durdu. Zorluklardan birinin Türk çelik sektörünün muhalefeti olduğu söyleniyor. Yayan, "Serbest ticaret harika olur ancak tarife engelleri kaldırılsa bile Türk üreticilerin Japon pazarına girmesi son derece zor." şeklinde konuştu. Japonya'da, otomobil üreticileri gibi müşterilerle çelik şirketleri arasında, kayırmacı ticari uygulamaların olduğunu, ayrıca "ürünlerin açıkça belirtilenden daha katı koşullara sahip olması şartını aradığını" savundu. Öte yandan, dünyada üçüncü büyük paya sahip Japon ürünlerinin Türkiye'ye girmesi halinde, iç pazarın tehdit edileceğini de ekledi. Resmî olarak 2014 yılında başlayan STA müzakereleri konusunda bir anlaşmaya varılacağına dair bir emare bulunmuyor.

( Nihon Keizai Sangyo Shimbun, 19 Ocak 2022 )

Thyssenkrupp, Trafo Üreticilerine Düşük CO2'li Manyetik Çelik Tedarik Edecek

Önde gelen Alman çelik üreticisi Thyssenkrupp’un, bir trafo üreticisine düşük CO2'li tane yönelimli manyetik çelik (GOES) tedarik edeceği haber veriliyor. Girişimin, küresel karbon emisyonlarının azaltılmasını destekleyecek ve trafoların operasyonlarının sürdürülebilir olmasını sağlayacağı bildiriliyor. Thyssenkrupp’un, E.ON'un yeni dijital istasyonları için bluemint powercore marka çeliğini SGB-SMIT'e tedarik edeceğini duyurduğu belirtiliyor. Orta gerilim trafo merkezleri için trafo üretiminde kullanılacak olan söz konusu çeliğin, geleneksel çeliğe kıyasla %50 daha düşük CO2 emisyonuyla, Thyssenkrupp'un Gelsenkirchen merkezli GOES yan kuruluşunda üretildiği kaydediliyor. Şirketin genel müdürü Georgios Giovanakis'e göre, düşük CO2'li çeliğin karbon yoğunluğunu ton başına 3.7 ton CO2'ye kıyasla ton başına 1.8 t CO2'ye düşürmesi ve 1.000 gigawatt saatten fazla enerji tasarrufuna katkıda bulunması bekleniyor. Thyssenkrupp’un, Avrupa Komisyonu'nun önümüzdeki beş yıl boyunca Çin, Japonya, Güney Kore, Rusya ve ABD'den ithal GOES'e yönelik minimum ithalat fiyatlarını ve anti-damping vergilerini sürdürme kararından yararlanacağı vurgulanıyor. ( Metal Expert, 20 Ocak 2022 )

CELSA İspanya’nın Yenilenebilir Hidrojen Projesine Katıldı

İspanya merkezli uzun mamul üreticisi CELSA Group, farklı sektörlerdeki 33 şirketten oluşan İspanya’nın en büyük yenilenebilir hidrojen konsorsiyumu İspanyol Hidrojen Ağı projesine katıldığını açıkladı. Proje, şirketin 2040 yılına kadar karbonsuz üretim yapma planlarıyla uyumlu. Proje, hızlı ve etkili karbonsuzlaştırmayı destekleyerek, İspanya ekonomisinin tüm alanlarında yenilenebilir hidrojen projelerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, rekabetçi teknolojilerin geliştirilmesine hizmet edecek ve 13.000’den fazla kişilik istihdam yaratacak toplam 3,23 milyar €’luk bir yatırıma sahip olacak. Bu yatırım, sanayi sektöründe, ulaşımda ve diğer uygulamalarda yenilenebilir hidrojenin üretimi, dağıtımı ve kullanımı için farklı girişimlerin uygulanmasına ve öncü teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlayacak. İspanyol enerji şirketi Repsol konsorsiyuma liderlik ederken, Celsa dahil altı şirket girişimin destekleyicileri konumunda yer alacak. Diğer 26 ortak, proje iş birlikçisi rolünü üstlenecek. (SteelOrbis, 21 Ocak 2022 )

MMK İnşaat Halinde Olan 11 No’lu Yüksek Fırınında Karbon Salımını Düşürecek

Rus çelik üreticisi MMK, inşaat halinde olan yeni yüksek fırınında karbonsuzlaştırma teknolojisini devreye alacak. SMS Group’un desteğiyle şirket, ekolojik standartlara uyumda yol katediyor. SMS Group, söz konusu teknolojide, katı yakıtlar yerine hidrojen ve karbonmonoksit bileşiminin kullanılacağını ve bu sayede, karbonsuzlaştırmanın mümkün olabileceğini belirtti. MMK’nın 11 No’lu yüksek fırınında devreye alınacak teknolojiyle birlikte karbon salımı azaltılırken verimlilik artırılacak. 11 No’lu yüksek fırının inşasına ilişkin sözleşme geçtiğimiz yılın Haziran ayında imzalanmıştı. (SteelOrbis, 21 Ocak 2022 )

İzmir’e 2 Dev Yatırım Daha

Ege Endüstri, Ege Serbest Bölgesi’ne 537 milyon liraya ikinci bir fabrika açmaya hazırlanırken, son olarak HABAŞ, Aliağa’da 847 milyona sıcak haddehane tesisi kuracağını duyurdu. HABAŞ, artan demir çelik taleplerini karşılamak için hamle yaptı.

Firma 847 milyon liralık yatırımla Aliağa'ya yeni tesis kuracak. Ege'nin önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi, Aliağa'daki mevcut tesislerinin yakınlarına sıcak haddehane tesisi kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu.

Bakanlığın başlattığı 'çevresel etki değerlendirme' sürecine göre Bozköy mahallesindeki şirkete ait parseller üzerine kurulacak tesis 847 milyon TL'ye mal olacak. Proje alanı 1/100 bin ölçekli İzmir Manisa Çevre Düzeni Planı'na göre sanayi alanında yer alıyor. Projenin inşaat aşamasında 100, işletme aşamasında ise 400 işçinin çalıştırılması planlanıyor.

HABAŞ'ın proje dosyasında, açılacak tesisle ilgili "Değişen ekonomik şartlar ve demir-çelik taleplerine olan artış sebebiyle; bahse konu projenin gerçekleştirilmesi planlanmış olup tesiste muhtelif ebatlarda düz ve nervürlü çubuk demir üretimi yapılacaktır. Proje konusu tesisin hammadde ihtiyacı yine yatırımcı firma Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş.'ye ait olan ve bölgede faaliyet gösteren çelikhane tesisinden temin edilecektir" ifadeleri yer aldı. ( Yeni Asır, 21 Ocak 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ