Çelik Sektöründe 2022 - 4. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 4. Haftanın Öne Çıkanları 


Tata Steel Yüksek Fırınını Kömür Kökenli Metan Gazıyla Beslemek İçin Denemelere Başladı

Tata Steel, Jamshedpur tesisinde yer alan yüksek fırınlarından birini kömür kökenli metan gazıyla beslemeye başlayarak sürdürülebilir çelik üretimini artırmak amacıyla dünyada kömür kökenli metan gazı kullanan ilk şirket oldu. Söz konusu yöntemle birlikte, kok kullanımının 10 kilogram ve bu sayede, ham çelik üretiminde metrik ton başına karbon salımının 33 kilogram azaltılması bekleniyor. Ayrıca, kömür kökenli metan gazı denemelerinin önümüzdeki birkaç haftalık süreçte devam edeceği öğrenildi. Tata Steel Çelik Üretim Departmanı Başkan Yardımcısı Uttam Singh, “Çelik üretimini büyük ölçüde karbonsuzlaştıracak teknolojiler henüz yeterli değil. Tata Steel olarak, karbonsuzlaştırmaya yönelik yeni ve ölçeklendirilebilir çözümler keşfetmek amacıyla pek çok teknoloji kullandık. Deneme sayesinde yüksek fırınlarda kok kullanımı azaltılabilecek, bunun verimlilik üzerindeki etkisi ölçülebilecek ve böylelikle hidrojenle beslenen yüksek fırınların çalışma prensiplerine ilişkin faydalı bilgiler edinebileceğiz. Edinilen bilgiler gelecekte yüksek fırınlarda hidrojen dahil olmak üzere daha yeşil yakıtlar kullanılmasına yönelik bir çerçeve oluşturulmasında kullanılacak,” açıklamasını yaptı. (SteelOrbis, 25 Ocak 2022 )

Borusan Mannesmann Romanya Tesisi İçin Arazi Satın Aldı

Türkiye’nin önde gelen çelik boru üreticisi Borusan Mannesmann, Romanya’da kuracağı yeni boru işleme tesisi için Ploieşti şehrinde €805.000 değerinde arazi satın aldı. Söz konusu tesis ağırlıklı olarak Avrupa’daki otomotiv müşterileri için üretim yapacak. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, 8 milyon $’lık yatırım harcaması öngörülen yeni tesis şirketin Avrupa’daki ikinci yatırımı olacak. (SteelOrbis, 25 Ocak 2022 )

Türkiye 2021 Yılında da Avrupa’nın En Büyük Çelik Üreticisi Oldu

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) verilerine göre, dünya ham çelik üretimi, Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre % 3 oranında azalışla, 158,7 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Aralık ayında, dünya ham çelik üretiminde ilk sırayı, 2020 yılının aynı ayına kıyasla % 6,8 azalış ve 86,2 milyon tonluk üretim ile Çin alırken, Hindistan % 0,9 artışla 10,4 milyon ton üretim gerçekleştirerek ikinci, Japonya % 5,4 artışla 7,9 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirerek üçüncü sırada yer aldı. Türkiye, 3,1 milyon ton üreten Almanya’yı geride bırakarak, 3,3 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirerek, Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi konumunu güçlendirdi ve 7. sırada yer aldı.

2021 Yılında dünya ham çelik üretimi, bir önceki yıla göre, % 3,7 artışla 1 milyar 950,5 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde, Çin, % 3 azalış ile 1,03 milyar ton üretim gerçekleştirdi. Hindistan, % 17,8 artışla 118,1 milyon tonluk üretimi ile ikinci, Japonya ise % 15,8 artışla 96,3 milyon ton üretimi ile üçüncü sırada yer aldı.

2021 yılında Türkiye % 12,7 artışla 40,4 milyon ton ham çelik üretimi ile Aralık ayında olduğu gibi Avrupa’nın en büyük ham çelik üreticisi olarak, 7. sırada yer aldı. ( TÇÜD, 26 Ocak 2022 )

İki Büyük Çelik Üreticisi İsrail Hidrojen Projesine Yatırım Yapıyor

Brezilya medya kaynaklarına göre, Brezilyalı entegre çelik üreticisi Companhia Siderurgica Nacional’in (CSN), ArcelorMittal'in bu haftaki aynı hamlesinin ardından, açıklanmayan bir miktar karşılığında H2Pro'da azınlık hissesi satın aldığı bildiriliyor. Bu projenin, su elektroliz teknolojisi sırasında %70'e kıyasla %95 enerji verimliliği ile yeşil hidrojen üretmek için bir teknoloji (Elektrokimyasal-Termal Olarak Aktifleştirilmiş Kimyasal, E-TAC) geliştirdiği aktarılıyor. Bu projenin, yeşil hidrojen üretiminin maliyetini beş kat azalışla 1$/kg'a düşürebileceği ve ilk megavat ölçekli projenin 2023'te faaliyete geçmesinin beklendiği belirtiliyor. ( Metal Expert, 28 Ocak 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi