Çelik Sektöründe 2022 - 14. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 14. Haftanın Öne Çıkanları  


Ege Çelik’in Yeni Yatırımı 2023 Yılında Devreye Alınacak

Ege Çelik ve Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mete Bülent Adalı Ege Çelik’in faaliyetlerine ve sektördeki gelişmelere ilişkin Bloomberg HT’ye konuştu. Ege Çelik’in faaliyetleriyle ilgili olarak, Mete Adalı 2 milyon mt kapasiteli bir tesise sahip olduklarını, bir ocaklarının bekleme modunda olduğunu, birinde yenileme çalışmaları gerçekleştirildiğini ve tek ocakla faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl Ege Çelik 360.000 mt çelik üretimi gerçekleştirdi ve üretimin neredeyse tamamı filmaşinden oluştu. Ege Çelik’in ürün portföyünü genişletmeye yönelik çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Adalı, şirketin Türkiye’de üretilmeyen veya üretimi yeterli miktarda olmayan ürünlerin üretimine yönelik yeni yatırımının 2023 yılının yazında devreye alınacağını bildirdi. Adalı yaklaşık bir buçuk ay önce Türkiye ve Ukrayna’nın Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığını, ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle gündemin değiştiğini söyledi. İşgalin başladığı 24 Şubat tarihi itibarıyla emtia fiyatlarının hızla arttığını ifade eden Mete Adalı, söz konusu iki ülkenin büyük çelik ve hurda ihracatçıları olduğunu, ülkelerin piyasalardaki yokluğunun etkilerinin görüldüğünü ve önümüzdeki dönemde de görülmeye devam edeceğini belirtti. Türkiye’nin çelik üretiminde kullanılan hammaddelerin büyük bir kısmının Rusya ve Ukrayna’dan tedarik edildiğini söyleyen Adalı, tüm ülkelerin hem tedarik hem de yeni pazar arayışında olduklarını ve üretim kayıpları riskiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti. ( SteelOrbis, 04 Nisan 2022 )

İsveçli Üç Firma, Fosil İçermeyen Çelik İçin AB ile 143 Milyon €’luk Hibe Anlaşması İmzaladı

Vattenfall AB, çelik şirketi SSAB AB (STO:SSAB-A) ve madenci LuossavaaraKiirunavaara AB'den (LKAB) oluşan İsveçli bir ekibin, resmi olarak 143 milyon Euro (158 milyon ABD Doları) tutarında hibe anlaşması imzaladığı bildirildi. Madencilikten çelik üretimine kadar olan faaliyetleri kapsayacak olan HYBRIT tanıtım projesinin, 500 MW elektrolizi içerdiği, AB İnovasyon Fonu'ndan toplam 1,1 milyar Euro hibe fonu için seçilen yedi projeden biri olduğu belirtiliyor Girişimin, kömür bazlı yüksek fırınları doğrudan hidrojen bazlı indirgeme teknolojisiyle değiştireceği, 500 MW elektroliz ile hidrojen bazlı doğrudan indirgeme için Gallivare'de yeni bir tesis kurulacağı, ayrıca SSAB’ın, hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demirin elektrikle eritilmesini göstermek için yüksek fırınlarını Oxelosund'daki bir elektrikli fırınla değiştireceği, LKAB’ın ise hidrojen indirgeme süreci için fosilsiz DR pelet üretimini de gerçekleştireceği ifade ediliyor. Projenin, İsveç'in toplam üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini temsil eden ham çelik üretimi için, yılda yaklaşık 1,35 milyon ton hidrojeni azaltılmış demir üreteceği bildiriliyor. Gallivare'de kurulacak tesisle birlikte, endüstriyel ölçekte fosilsiz sünger demir (DRI) üretimi için türünün ilk örneği bir tesis ve süreç kurulacağı, LKAB stratejik projeler kıdemli başkan yardımcısı Lars Ydreskog’un; ”Bu, HYBRIT teknolojisinin gerçek potansiyelini gösterecek ve fosilsiz çelikte rekabetçi üretimin ve sürdürülebilir bir geleceğin yolunu açacak” açıklamasını yaptığı belirtiliyor. ( Renewables Now, 05 Nisan 2022 )

Arvedi Group, Acciai Speciali Terni’ye 1 Milyar € Yatırım Yapmayı Planlıyor

İtalya merkezli Arvedi Group iki ay önce Thyssenkrupp’tan satın aldığı Acciai Speciali Terni’ye yönelik planını açıkladı. Arvedi’nin Genel Müdürü Giovanni Arvedi, Acciai Speciali Terni’yi yeniden devreye almak ve rekabetçi hale getirmek için dört veya beş yıl içinde 1 milyar € yatırım yapılacağını açıkladı. İki aşamada uygulanacak olan yatırım planı, yedinci soğuk haddehane, parlak tavlama hattı, paslanmaz çelik için haddehane ile asitleme hattı ve hidrojen-metanla çalışan slab ısıtma fırını olmak üzere yeni tesisler ve yenilikçi bir hurda sahasının yanı sıra manyetik çelikler için yeni bir bitirme kompleksi içeriyor. Arvedi çelik tesisinde bulunan iki fırını da kullanarak üretim kapasitesini yaklaşık 1,6 milyon mt’a çıkarmayı hedefliyor. Plan İtalya hükümetiyle yerel ve ulusal kurumlar ile sendikaları içerecek bir program üzerinde yapılan anlaşmaya dayalı olarak geliştirilecek. Yatırım planı özellikle tüm ısıtma fırınlarda kullanılacak yeşil hidrojeni üretmek ve karbonsuzlaştırmaya katkıda bulunmak için enerji sorununu ele alacak. ( SteelOrbis/Metal Expert, 05 Nisan 2022 )

Hint AMNS Katma Değerli Çelik Ürünleri Üretmek İçin Yeni Soğuk Haddehane Kuracak

Hint ArcelorMittal Nippon Steel Limited (AMNS), Hazira tesisinde katma değerli çelik ürünleri üretmek amacıyla yaklaşık 1,12 milyar $ yatırımla gelişmiş çelik işleme hattı bulunan yeni bir soğuk haddehane kuracağını duyurdu. Söz konusu haddehane 2024 yılında devreye alınacak. Haddehane enerji verimliliğinin artırılmasına, çinko tüketiminin optimize edilmesine ve korozyon dayanıklılığın artırılmasına katkı sağlayacak. Yıllık üretim kapasitesi 1 milyon mt seviyesinde yer alacak yeni haddehanede soğuk haddelenmiş ve alüminyum-silisyum kaplamayla işlenmiş yüksek dayanımlı sac üretimi yapacak sürekli galvanizleme ve tavlama hatları bulunacak. Alüminyum silisyum kaplama hattı Hindistan’ın gelişmiş çelik çözümleri alanında hizmet veren ilk hattı olacak. Yıllık 500.000 mt kapasiteli yeni sürekli galvanizleme hattında otomobillerin dış gövde panellerinde kullanılacak galvenizlenmiş/tavlanmış kaplamalı yassı çelik üretilecek. ( SteelOrbis, 05 Nisan 2022 )

Baowu, Elektrifikasyonun Düşük Karbonlu Çelik Üretimi İçin Hayati Önem Taşıdığını Belirtti

Baowu Group Başkanı Chen Derong’un, tüm demir ve çelik üretim sürecinin elektrifikasyonunun, düşük karbonlu üretime ulaşmak için kritik olduğunu belirttiği kaydediliyor. Fotovoltaik ve rüzgâr enerjisi üretmenin maliyetinin, geleneksel elektrik üretiminden daha düşük hale geldiğini belirten Derong’un, Çin Çelik Sanayiinde Düşük Karbon Gelişiminin Başlıca Sorunları Sempozyumu'nda, temiz ve yenilenebilir enerjinin ve depolama imkânlarının daha da geliştirilmesiyle, elektriğin gelecekte metalurji tesisleri için ana enerji girdisi olacağını ifade ettiği bildiriliyor. Bu arada, üretim zincirinin her bir özel aşaması için teknolojilerin ve çelik sanayiinin genel mekânsal düzeninin aynı anda düşünülmesi gerektiği; Çin'de geleneksel çelik işletmelerinin, ithal hammaddelere veya yerli madenlere dayandıkları için temel olarak kıyı ve nehirler boyunca yer aldıkları aktarılıyor. Uzun vadede, Kuzeybatı Çin’in, yeni enerji biçimlerinin uygulanmasıyla önemli bir enerji sağlayıcısı olacağı ve çelik şirketlerinin, konumu değerlendirirken enerji ve cevher temini arasında karar vermeleri gerekeceği ifade ediliyor. Baowu'nun çelik kapasitesinin yaklaşık %90'ının yüksek fırın-bazik oksijen fırını yöntemine dayandığı ve şirketin, 2016'dan bu yana yeşil ve düşük karbonlu bir metalurjik teknoloji inovasyon projesi yürüttüğü belirtiliyor. Baowu’nun, metalürjik atık gazlar için karbondioksit yakalama ve kullanma teknolojisine ek olarak, Xinjiang Bayi Steel'de hidrojen açısından zengin bir yüksek fırını ve Baosteel Zhanjiang'da hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir üretimini test ettiği bildiriliyor. ( Kallanish, 07 Nisan 2022 )

KARDEMİR, Kuruluşunun 85'inci Yılını Kutladı

Atatürk'ün talimatıyla dönemin Başbakanı İnönü tarafından 1937'de temeli atılan ülkenin ilk ağır sanayi fabrikası Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları, kuruluşunun 85. yıldönümünü kutladı. Yıllık yaklaşık 3 milyon ton çelik üretim kapasitesine sahip olan firma, bölge ülkeleri arasında en büyük, Türkiye'de de ray ve tren tekeri konusunda tek üretici konumunda yer alıyor. ( Dünya, 07 Nisan 2022 )

Worldsteel: 2030'lardan İtibaren Pazarda Hurda Girişi Artacak

Worldsteel’in, 2000'li yılların başından bu yana hızla artan çelik tonajlarının önümüzdeki on yılda hurda pazarına girmeye başlayacağını ve çelik sanayii emisyonlarının önemli ölçüde azaltılmasını sağlayacağını, bu durumda hurda arz artışının büyük kısmının Çin ve diğer Asya'dan geleceğini belirttiği ifade ediliyor. Küresel çelik üretim kapasitesinin, 2000'li yılların başından itibaren, büyük ölçüde Çin'deki yeni kapasiteye yapılan yatırımın körüklediği büyük bir artış yaşadığını belirten derneğin, çelik ürünlerin ortalama 40 yıllık ömrü olduğunu göz önünde bulundurarak, söz konusu çelik ürünlerin 2030'lardan itibaren geri dönüşüme gireceğini gözlemlediği aktarılıyor. Küresel kullanım ömrü sona ermiş hurda mevcudiyetinin, özellikle Çin'in payının önemli ölçüde artırmasıyla 2030'da 600 milyon ton ve 2050'de 900mt seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bugün, küresel çelik sanayiinin yılda yaklaşık 1,7 milyar ton ham çelik üretmek için yaklaşık 2 milyar ton demir cevheri, 1 milyar ton metalurjik kömür ve 575 milyon ton çelik hurda kullandığı tahmin ediliyor. Hurdanın, sanayi emisyonlarını ve kaynak tüketimini azaltmada önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Çelik üretimi için kullanılan her bir ton hurdanın, 1,5 ton karbondioksit salınımını ve 1.4 ton demir cevheri, 740 kg kömür ve 120 kg kireçtaşı tüketimini önlediği ifade ediliyor. Worldsteel’in, gelecekte hurdaya dayalı çelik üretiminin artmasının, yüksek kaliteli hurda mevcudiyetine bağlı olacağını belirttiği vurgulanıyor. (Kallanish, 08 Nisan 2022 )

Nucor Kuzey Carolina’da Yeni Mikro İnşaat Demiri Tesisi Kuracak

ABD merkezli Nucor Corporation Lexington, Kuzey Carolina’da yeni bir mikro inşaat demiri tesisi kuracağını açıkladı. Bu Nucor’un Missouri ve Florida’da mevcut mikro tesislerine katılan üçüncü mikro inşaat demiri tesisi olacak. Maliyeti yaklaşık 350 milyon $ olması beklenen yeni tesisin yıllık kapasitesi 430.000 mt seviyesinde yer alacak. Nucor Steel Lexington neredeyse %100 geri dönüştürülmüş içerikli çelik üretecek. ( SteelOrbis, 08 Nisan 2022 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ