Çelik Sektöründe 2022 - 17. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 17. Haftanın Öne Çıkanları  


Thyssenkrupp’un Yüksek Fırınlarında Hurda Kullanımını Artırma Projesinde Çalışmalar Başladı

TSR Recycling’in, emisyon azaltma programı kapsamında Thyssenkrupp'un yüksek fırınlarında hurda kullanımını artıracak hurda geri dönüşüm tesisinin inşaatına resmi olarak başladığı haber veriliyor. Artan hurda kullanımının, kömür ve kok kullanımının yerini alacağı ve böylece Almanya'nın en büyük üreticisinin CO2 yoğunluğunu 2,1 tondan 0,75 tona düşürmesine imkan tanıyacağı ifade ediliyor. Projenin, aynı zamanda bluemint marka geri dönüştürülmüş çelik üretiminin, 260.000 ton/yıl seviyesine yükselmesine de katkıda bulunacağı bildiriliyor. ( Metal Expert/Platts, 25 Nisan 2022 )

POSCO Yeni Bir Silisli Çelik Tesisinin İnşasına Başladı

Güney Koreli çelik devi POSCO Güney Jeolla eyaleti, Gwangyang’da 804 milyon $’lık yeni bir taneli yönlendirilmemiş silisli çelik levha tesisinin inşaatına başladı. 2025 yılında tamamlanacak olan yeni tesis yıllık 300.000 mt üretim kapasitesine sahip olacak. POSCO araçlarda ve ev aletlerinde kullanılan çevre dostu çeliğe yönelik artan talebi karşılamak için taneleri yönlendirilmemiş silisli çelik levha üretimini artırmak için daha sonra 1 trilyon KRW yatırım yapacağını belirtti. POSCO şu anda 100.000 mt taneleri yönlendirilmemiş silisli çelik levha dahil olmak üzere yılda 830.000 mt silisli çelik levha üretme kapasitesine sahip. Bu ürünler yüksek verim gerektiren elektrikli araçların ve ev aletlerinin çekirdek motorlarında kullanılıyor. POSCO’nun yıllık silisli çelik üretim kapasitesi yeni tesisin inşaatı tamamlandığında yaklaşık 1,13 milyon mt’a yükselecek. Yeni tesiste şirket en son teknolojiye sahip ekipmanlarla ürünün kalınlığını 0,1 mm’ye indirecek. İnceltilen çelik şirketin Samsung ve LG gibi önemli müşterilerinden gelen özel siparişleri karşılayabilmesini sağlayacak. ( SteelOrbis, 25 Nisan 2022)

Baowu, Xinyu Steel'in Kontrolünü Alacak

Çin'in Jiangxi Eyaleti Devlete ait Varlık Denetim ve Yönetim Komisyonu’nun (SASAC), Xinyu Steel Group'un %51'inin devri için SASAC kapsamında Baowu Group ile bir protokol imzaladığı bildiriliyor. Ücretsiz öz sermaye transferi tamamlandıktan sonra Baowu’nun, Xinyu Steel Group aracılığıyla Xinyu Steel'de %44,81 dolaylı hisseye sahip olacağı ve Baowu’nun böylece Xinyu Steel'in gerçek kontrolörü olabileceği belirtiliyor. SASAC'ın mevcut durumda Xinyu Steel Group'un %100 hissesine sahip olduğu ve transferden sonra da %49'unu elinde tutacağı kaydediliyor. Xinyu Steel’in, Jiangxi Eyaleti’ndeki en büyük devlete ait çelik kuruluşu olduğu belirtiliyor. 20 Nisan'da Baowu Group’un, 2025'in sonunda 200 milyon ton/yıl ham çelik kapasitesine ve 2035'e kadar %15'lik bir küresel pazar payına ulaşmayı planladığını açıkladığı ifade ediliyor. Kunming Iron and Steel ile en son birleşmesini geçen yıl Şubat ayında tamamladıktan sonra Baowu’nun, yaklaşık 121 milyon ton/yıl toplam çelik kapasitesine ulaştığı ve Xinyu Steel ile 10 milyon ton/yıl ilave çelik kapasitesinin ekleneceği rapor ediliyor. (Kallanish, 26 Nisan 2022 )

Hindistan, 2047 Mali Yılına Kadar Yılda 500 Milyon ton Üretim Kapasitesine Ulaşacak

Çelik Bakanı Ram Chandra Prasad Singh’in, Hindistan'ın 25 yılda 500 milyon ton/yıl üretim kapasitesine ulaşacağını söylediği aktarılıyor. Ülkenin 2070 yılına kadar karbon nötr olmayı planladığı dikkate alınarak yeni kapasitelerin ilave edileceği belirtiliyor. Hindistan’ın henüz 2030 mali yılına kadar 300 milyon ton/yıl seviyesine ulaşmadığı ve Hindistan Çelik Bakanlığı’nın tahminlerine göre mevcut durumda 154,3 milyon ton ham çelik üretme kapasitesine sahip olduğu bildiriliyor. ( Metal Expert, 27 Nisan 2022 )

Nippon Steel ve Vale Karbonsuz Çelik Üretimini Gerçekleştirmek İçin Mutabakat Anlaşması İmzaladı

Japonya merkezli Nippon Steel Corporation Brezilyalı madenci ve demir cevheri üreticisi Vale ile ilişkilerini güçlendirmek, karbonsuz çelik üretim süreçlerini gerçekleştirmek amacıyla bir mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. Taraflar doğrudan indirgenmiş demir, karbonsuz pik demir, karbonsuz briket ve diğer karbonsuz çeliklerin üretiminde kullanılan hammaddelere ilişkin ortak araştırmalar yapacak. Firmaların işbirliğinin şartlarını belirtmediği, ancak anlaşmanın kısa ve uzun vadeli projeleri içerdiği belirtiliyor. Nippon Steel’in, 2013 yılında 102 milyon ton olan toplam CO2 emisyonunu 2030 yılına kadar %30 oranında azaltmayı, karbon nötrlüğüne ise 2050 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği kaydediliyor. Firmanın, doğal gaz kullanarak DRI üretmek için çalışmalar yaptığı ve gelecekte karbonsuz hidrojen kullanmayı hedeflediği, ayrıca, rekabet gücünü artırmak ve karbondan arındırma hedeflerine ulaşmak için yüksek kaliteli çelik üretimi için büyük ölçekli bir DRI elektrik ark ocağı kurmayı planladığı aktarılıyor. ( SteelOrbis/Argus, 27 Nisan 2022 )

LKAB, DRI Dönüşüm Projesini Hızlandırıyor

İsveçli demir cevheri üreticisi LKAB, demir cevheri peletlerini karbonsuz sünger demir (DRI) ile değiştirmeye yönelik 20 milyar SEK tutarındaki projesinin hızını ve üretim hedeflerini artırmayı planlıyor. Şirketin, 2030 yılına kadar 5,4 milyon ton DRI ve 2050 yılına kadar 24,4 milyon ton DRI üretmeyi planladığı ifade ediliyor. Planın şirketin müşterilerinin CO2 emisyonlarının yılda 40-50 milyon ton azaltılmasını sağlayacağı öğreniliyor. Şirketin yeşil DRI üretimi için hidrojen talebinin 2030 yılına kadar yılda 20 TWh olacağı ve 2050'de geçişin tamamlanmasıyla yılda 70 TWh'ye yükseleceği tahmin ediliyor. LKAB CEO'su Jan Mostrom’un, “İklim geçişini gerçekleştirmek için, enerji üretimi ve dağıtımında büyük bir genişlemeye ihtiyacımız olacak. Önümüzdeki 25 yıl içinde elektrik üretimini ikiye katlamamız gerekiyor,” dediği aktarılıyor. ( Metal Expert/Kallanish, 27 Nisan 2022 )

Hindistan Çelik Bakanlığı ve IRENA Çelik Sektörünün Karbonsuzlaştırılmasına Yönelik Yol Haritası Hazırlıyor

Hindistan Çelik Bakanlığı ve Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), çelik üretiminde yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının artırılması ve yerel çelik sektöründe karbonsuzlaştırma ile karbon nötr bir ekosistem kurulmasına yönelik yol haritası oluşturmak amacıyla başkent Yeni Delhi’de bir araya geldi. Görüşmelerde karbonsuzlaştırma, araştırma ve geliştirme, teknoloji alanında uluslararası iş birliği, doğrudan indirgenmiş yeşil demir üretimine yönelik pilot bir tesis kurmak için teknik ve maddi yardım ihtiyacı, termik enerji yerine yenilenebilir enerji kullanımı, küçük ölçekli sanayi işletmelerinin enerji verimliliğini artırmak için gereken teknolojiler üzerinde çalışmalar yapılması, karbon yakalamaya yönelik pilot tesislerin kurulması için gereken teknolojik ve maddi yardım ihtiyacı ve karbon yakalama teknolojisi gibi konuların da ele alındığı öğrenildi. ( SteelOrbis, 28 Nisan 2022 )

Voestalpine Hidrojen Plazma Kullanımını Araştırıyor

Voestalpine’nin, Donawitz'deki yeni bir pilot tesiste, ham çeliğin karbonsuz üretimi için hidrojen plazmanın kullanımını araştıracağını açıkladığı belirtiliyor. Araştırmanın, grubun “SuSteel” (sürdürülebilir çelik üretimi) kampanyasının bir parçası olduğu ve projenin, geleneksel çelik üretiminde cevher için indirgeyici madde olarak kok, kömür ve doğal gazı hidrojen plazma ile değiştirmeyi amaçladığı. Amacın, 2027 itibariyle mevcut yüksek fırın üretimini kısmen elektrik kullanan hibrit çelik üretimiyle değiştirmek ve çelik üretim sürecinde kullanılan yeşil hidrojenin payını 2050'ye kadar artırmak olduğu ifade ediliyor. Voestalpine’nin, şu anda çelik üretiminde hidrojen plazma kullanımı konusunda araştırma yürüten dünyanın tek çelik üreticisi olduğunu öne sürdüğü kaydediliyor. (Kallanish, 28 Nisan 2022 )

Danieli’ye Bağlı ABS İtalya ve Hırvatistan’da Toplam 600 Milyon € Yatırım Yapacak

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli’nin çelik birimi Acciaierie Bertoli Safau (ABS), yönetim kurulunun İtalya ve Hırvatistan’da 600 milyon € yatırım yapılmasına onay verdiğini açıkladı. Bu kapsamda Cargnacco’daki (Udine) genel merkezleri için 400 milyon €’luk bir yatırım programı onaylandı ve buraya yeni bir elektrik ark ocağı ile yapay zekayla yönetilen Danieli DigiMelter (dijital eritme sistemi) kurulacak. Açıklamaya göre yatırım, çevreye zararı açısından “karbon nötr” olacak. Danieli DigiMelter, grubun çelik sanayi tarihinde bir kilometre taşı olduğunu ve geleneksel elektrik ark ocaklarının yerini aldığını söyledi. ABS’nin Udine, Cargnacco’daki tesisi Avrupa’da depoların çatılarına yerleştirilen yaklaşık 160.000 metrekarelik güneş paneli sayesinde füzyon için güneş enerjisi kullanan ilk tesis olacak. Öte yandan bu yılın Mayıs ayında mineral öğütme işleminde kullanılan yüksek kalite bilyeler için bir hat devreye alınacak. ABS, söz konusu tesisin kendi türünde dünyadaki en yaratıcı ve rekabetçi tesis olacağını belirtti. Grup aynı zamanda Hırvatistan, Sisak bölgesindeki üretimini artırmak için bir fizibilite çalışması başlattı. Burada yaklaşık 200 milyon € yatırımla yeni bir haddehane kurulacak. Şirkete göre hedef, yılda 2,5 milyon ton kaliteli çeliği çevresel olarak sürdürülebilir şekilde üretmek. ( SteelOrbis, 28 Nisan 2022 )

Kazakistan Üretimi Artırmak İçin Yeni Fabrikalar Arıyor

Kazakistan Sanayi Bakanı Kairbek Uskenbayev’in hükümetle yaptığı toplantıda, 2025 yılına kadar dört çelik fabrikası daha inşa ederek çelik üretimini artırmayı planladığını söylüyor. Toplam yeni kapasitenin 1,8 milyon ton/yıl olacağı, hükümetin böylece yüksek kaliteli çelik ithalatını %76 oranında azaltmayı umduğu bildiriliyor. Uskenbayev’in, "Hükümet ayrıca önümüzdeki üç yıl içinde yerel demirli sanayi sektörünün önemli bir parçası olacak iki yarı kok fabrikası ve beş ferroalyaj izabe tesisi inşa etmeyi planlıyor." dediği ifade ediliyor. Ayrıca, “Ülke çelik üretiminin geliştirilmesi için yeterli potansiyele sahip. Örneğin, 12,5 mton/yıl demir cevheri işlenebilmektedir. Bu da, 1 milyon tonluk yeni bir büyük çelik tesisi gerektiriyor ve böylece 700.000 ton inşaat demirinin ithal ikamesine izin verecek ve otomobil sacı üretimine başlanacak.” ifadesini sözlerine ekliyor. Karaganda bölgesindeki yarı kok ve vasıflı kok üretimine yönelik iki yeni tesisin toplam kapasitesinin 1 milyon ton/yıl olacağı, böylece 330 milyon $ değerindeki ithalatın üretim ile karşılanabileceği açıklanıyor. Bu projeler ile, 1,2 milyar $ değerindeki ürünlerin ithal ikamesinin amaçlandığı ve 3 milyar $ değerinde çelik ürün ihracatının beklendiği kaydediliyor. Ocak-Mart döneminde Kazakistan’ın, geçen yılın aynı dönemine kıyasla aynı seviyede kalarak 1,1 mt ham çelik ürettiği belirtiliyor. Daha önce Kazakistan’ın, demirli hurda ihracat yasağını 6 Mayıs'tan itibaren altı ay daha uzattığı, mevcut en son worldsteel verilerine göre, 2020'de Kazakistan’ın, 2019 yılındaki 1 milyon tona karşılık yalnızca 441.000 ton hurda ihraç ettiği bildiriliyor. ( Kallanish, 29 Nisan 2022 )

Hint JSPL “Dünyanın En Büyük İnşaat Demiri Tesisinde” Üretime Başladı

Hint çelik üreticisi Jindal Steel and Power Limited (JSPL), Odisha’daki Angul tesisinde yer alan ve dünyanın en büyük inşaat demiri tesisi olduğu öne sürülen yıllık 1,4 milyon mt kapasiteli tesisinde üretime başladığını duyurdu. Söz konusu tesis Çelik Bakanı Ram Chandra Prasad Singh’in katılımıyla devreye alındı. Şirket tesisin yalnızca dünyanın en yüksek kapasiteli inşaat demiri üretim tesisi olmadığını, ülkede 50 mm ebatlı inşaat demiri üretebilen tek tesis olduğunu ifade etti. Ayrıca aynı tesisin enerji ihtiyaçlarını kömür gazlaştırma yoluyla karşıladığı öğrenildi. JSPL İdari Yöneticisi V.R. Sharma, “Şirketimizin ar-ge ekibi tarafından geliştirilen ve Hindistan'da bir ilk olan tesisimizde artık 50 mm ebatlı inşaat demiri üretebiliyoruz,” açıklamasını yaptı. ( SteelOrbis, 29 Nisan 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ