Çelik Sektöründe 2022 - 15. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 15. Haftanın Öne Çıkanları  


İspanyol Sarralle ve Elogen, Çelik Üretimi İçin Hidrojen Projeleri Geliştirecek

İspanyol mühendislik tedarikçisi Sarralle Group’un, yeşil hidrojen teknolojisi uzmanı Elogen ile ortaklaşa hidrojen projeleri geliştirmek ve çelik sanayii için elektroliz tesisleri inşa etmek amacıyla bir anlaşma imzaladığını açıkladığı ifade ediliyor. İşbirliğinin, Elogen'in proton değişim membranı (PEM) hidrojen jeneratörü teknolojisine dayalı H2 ekipmanının mühendisliğini, üretimini, tedarikini ve devreye alınmasını içerdiği belirtiliyor. Sarralle’nin, "Çelik sektörlerinin karbondan arındırılması, yeşil hidrojenin önemli bir rol oynayacağı büyük teknolojik ilerlemeler gerektirecektir. Anlaşma, alıcıların daha düşük karbon ayak izine sahip ürünlere yönelik artan talebini yansıtırken, yatırımcılar, CO2 emisyonlarına ilişkin düzenlemeler daha sıkı hale geldikçe sürdürülebilir sanayiye yönelik artan ilgiyi dile getiriyor. Daha düşük yenilenebilir enerji maliyetleri ve iyileştirilmiş elektrolizör teknolojilerinin yeşil, hidrojen bazlı çeliğin rekabet gücünü artırması bekleniyor," yorumunda bulunduğu aktarılıyor. (Kallanish, 14 Nisan 2022 )

Rusya-Ukrayna Savaşı, Dünya Demir-Çelik Sektöründe Dengeleri Değiştiriyor

Başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinin savaş nedeniyle Rusya’ya karşı uyguladığı ekonomik yaptırımlar demir çelik sektöründe dengeleri değiştirdi. Yıldız Demir Çelik Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir, Rusya’nın demir çelik sektöründe Avrupa’nın en büyük tedarikçilerinden biri olduğunu belirterek “Söz konusu yaptırımlar nedeniyle AB, demir çelik talebini karşılamak için farklı bölgelere yöneldi. Bu noktada Türkiye de ön plana çıkıyor. İhracatını hızla artıran bir şirket olarak, Avrupa Birliği ülkelerindeki pazar derinliğimizi daha da etkin hale getireceğiz. Ancak asıl beklentimiz, bir an önce barışın sağlanması ve dünya ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerin giderilmesi” dedi.

Yıldız Demir Çelik Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir, Rusya ile Ukrayna arasında süre gelen savaş durumunun sektör üzerindeki etkilerini değerlendirdi. İki ülke arasındaki savaşın tüm dünyayı ekonomik olarak ciddi anlamda etkilediğini belirten Erhan Özdemir, “Tüm dünyanın olduğu gibi bizim de beklentimiz, bu savaşın bir an önce son bulması, yaraların sarılması ve dünyanın barış içinde insanlık için üretmeye devam etmesi” dedi. Demir çelik sektöründe de savaşın yarattığı bazı değişiklikler olduğunu belirten Özdemir, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara dikkat çekerek “Avrupa Birliği’nin Rusya menşeli çelik ürün ithalatını yasaklamasıyla bu pazarda ciddi bir boşluk oluştu. Avrupa, söz konusu talebi karşılamak için farklı ülkelere yönelmiş durumda. Türkiye, uzun yıllardır tüm alanlarda olduğu gibi bizim sektörümüzde de Avrupa’nın en ciddi iş ortaklarından biri konumunda. Özellikle yassı çelikte yaşanan tedarik talebini karşılamak için Türkiye’ye dönük bir ilgi yaşanıyor. Bu durum, Türk demir çelik üreticilerinin Avrupa’ya olan ihracatına olumlu katkı sağlayacaktır” ifadesinde bulundu. Rusya’nın yassı çelik ürünleri özelinde bakıldığında, HRC ve kaplamalı sac ürünlerinde AB’nin kilit tedarikçilerinden birisi konumunda olduğunu vurgulayan Özdemir, Rusya’nın 2021 yılında AB’nin 2.04 milyonla en büyük HRC tedarikçisi, 368 bin tonla da en büyük altıncı metal kaplamalı sac tedarikçisi olduğuna dikkat çekti.

“Savaş durumu nedeniyle yaşanan kriz ortamının Türk çelik sektörüne etkisine bakacak olursak, ithal edilen ürün gruplarının üretimi ülkemizde de gerçekleştirildiğinden bu durumun çelik sektörüne olumsuz bir yansımasının olmayacağını aksine ihracatımızı artıracağını düşünüyorum” diyen Özdemir, Türkiye’nin yaşanan krizde tarafsız tutumuyla dünya kamuoyundan takdir kazanmasının da gelecek süreçte ciddi bir avantaj yaratacağını söyledi. ( Sanayi Türk, 14 Nisan 2022 )

Worldsteel: Çelik Talebinin 2022 Yılında % 0,4, 2023 Yılında ise % 2,2 Artacağı Öngörülüyor

Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel) yayımladığı Kısa Vadeli Görünüm Raporu’na göre, worldsteel çelik talebinin, 2021 yılında kaydedilen % 2,7 oranındaki artışın ardından, 2022 yılında % 0,4 artışla 1,840.2 mt seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Worldsteel’in daha önceki tahmininde, çelik talebinin 2022 yılında %2,2 artışla 1.896,4 mt seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği belirtilmişti. Rapora göre, 2023 yılında çelik talebinin % 2,2 artışla 1.881,4 mt seviyesine ulaşması bekleniyor. Mevcut tahminlerin, Ukrayna’daki savaştan kaynaklı belirsizliklere tabi olduğu bildiriliyor.

Worldsteel, Türkiye’nin çelik talebinin, 2022 yılında % 6,4 artışla 35,5 milyon tona, 2023 yılında ise %4,2 artışla 37 milyon tona ulaşacağını öngörüyor. Rusya-Ukrayna savaşının, girdi ve hammadde bakımından Rusya'ya nispeten yüksek bağımlılığı bulunan Türkiye için enflasyon ve kur oynaklığı sebebiyle önemli riskler teşkil ettiği aktarılıyor. ( TÇÜD, 15 Nisan 2022 )

ArcelorMittal Voestalpine’in Teksas’taki Sıcak Briketlenmiş Demir Tesisinin Çoğunluk Hissesini Satın Aldı

Lüksemburg merkezli ArcelorMittal Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine’in Corpus Christi, Teksas’ta bulunan sıcak briketlenmiş demir tesisinin %80 hissesini 1 milyar $’a satın aldığını açıkladı. Voestalpine kalan %20 hisseyi elinde tutacak. Tesis, elektrik ark ocağında yüksek kaliteli çelik üretmek için kullanılan demir cevherinin doğrudan indirgenmesiyle elde edilen ve yüksek kaliteli bir hammadde olan sıcak briketlenmiş demir için yıllık 2 milyon mt kapasiteye sahip. Sıcak briketlenmiş demir aynı zamanda yüksek fırınlarda da kullanılarak kok tüketiminin azaltılmasını sağlıyor. Voestalpine’in yapacağı anlaşma şirketin Linz ve Donawitz’de bulunan tesislerini karbonsuzlaştırmak için gelecekte ihtiyaç duyulan sıcak briketlenmiş demir tonajının güvence altına alınmasını içeriyor. Bu nedenle ArcelorMittal Voestalpine’e sıcak briketlenmiş demir tedarik etmek için uzun vadeli bir anlaşma da imzaladı. Bu anlaşma dışında kalan üretim tonajı mevcut tedarik sözleşmeleri kapsamında başka şirketlere ve Alabama’da bulunan AM/NS Calvert dahil olmak üzere ArcelorMittal’in tesislerine tedarik edilecek. ( SteelOrbis/Metal Expert, 15 Nisan 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi