Çelik Sektöründe 2023 - 30. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 30. Haftanın Öne Çıkanları


Hindistan ve Japonya Çelik Sektörünü Geliştirme ve Karbonsuzlaştırma Başlıklarında Anlaştı

Hindistan Çelik Bakanı Jyotiraditya M. Scindia ve Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Nishimura Yasutoshi’nin, çelik sektöründeki işbirliği ve dekarbonizasyon konuları hakkında görüşmek üzere 20 Temmuz'da bir toplantı düzenledikleri bildiriliyor. Her iki tarafın da, çelik sektöründe hem ekonomik büyümeyi hem de düşük karbonlu geçişi sürdürme temel ilkesiyle, her ülkenin kendi endüstrisinin koşullarına uygun bir politika yaklaşımı izlemenin önemini vurguladığı aktarılıyor. İki ülkenin kamu ve özel sektörü arasındaki işbirliğinin, küresel çelik endüstrisinin uygun şekilde gelişmesine ve Hindistan'da daha fazla katma değerli çelik üretimine ön ayak olacağı kaydediliyor. Hindistan ve Japonya’nın karbon nötr hedefleri doğrultusunda çelik üretiminin karbon yoğunluğunu hesaplayan uygun ölçüm metodolojileri geliştirmenin ve net sıfır hedeflerine ulaşmak için işbirliğinin önemini vurgulayarak, Kasım ayında çelik diyalogu ve diğer işbirliği programları aracılığıyla daha fazla görüşme yapılmasına karar verdikleri belirtiliyor. ( Kallanish, 24 Temmuz 2023 )

Cezayir Çelik İhracatını Artırıyor, Tosyalı Kilit Faktörler Arasında

Stratejik konum, modern teknolojiler ve verimli iş stratejisinin Cezayir çelik sektörüne birçok avantaj sağladığı, Avrupa başta olmak üzere denizaşırı pazarlarda paylarını arttırmayı hedefleyen çelik üreticileri için, Tosyalı Cezayir’in kilit rol oynadığı aktarılıyor. Pazarlara yakınlığı ve yenilenen gemi filosu ile Tosyalı’nın, Cezayir'in ihracatını arttırmada önemli avantajlar sağladığı ve Tosyalı Algerie’nin Yönetim Kurulu Üyesi Alp Topçuoğlu’nun yaptığı açıklamada “Coğrafi olarak müşterilerimize daha yakınız. Rıhtım genişletme çalışmaları devam eden Arzew limanında, 2023 yılı Haziran ayında çalışmaların bitmesini temenni ediyoruz. Söz konusu rıhtımlar, 60.000 tonluk gemilerin elleçlenmesini mümkün kılacak. Bu kapasite, Haziran 2024'te tamamlanması planlanan yassı çelik tesisimizin ürünlerini elleçleyebilecektir. Bu tarih itibariyle ihracatımız, 2022'deki 1,5 milyon tondan, 2024'te 2,5 milyon ton seviyesine çıkacaktır,” ifadelerine yer verdiği bildiriliyor. Yıllık bazda, 2,5 milyon ton inşaat demiri, 600 bin ton filmaşin, 600 bin ton boru olmak ve 4 milyon ton sıvı çelik kapasitesine sahip olan tesisin, 2022 yılında 850 milyon $ değerinde 1,5 milyon ton çelik ihraç ettiği, 2023 yılının ilk beş ayında ise, Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya bölgelerine yönelik çeşitli ürünlerin ihracatında 400 milyon $'a eşdeğer gelir elde ettiği kaydediliyor. Diğer taraftan, Topçuoğlu’nun “Tosyalı Cezayir, dünya standartlarında teknolojik tesisleri devreye sokuyor. Çok düşük seviyelerde karbon ayak izimiz var. Çünkü biz doğal gaz kullanıyoruz. Oysa diğer üreticiler çok yüksek karbon ayak izine sahip olan kok kullanıyor. Daha da iyisi, güneş panelleri veya fotovoltaik enerji ile 1.000 MW'lık yenilenebilir enerjiye yatırım yapacağız. Böylece komplekslerimizin güç kaynağı kısmen bu temiz enerjiden üretilecek ve bu açıdan Avrupa pazarına erişim kurallarına tam olarak uymuş olacağız.” dediği belirtiliyor. ( Metal Expert, 24 Temmuz 2023 )

ArcelorMittal ve Gestamp Hurda Kullanım Planı Geliştiriyor

ArcelorMittal’in, İspanyol otomotiv parça üreticisi Gestamp ile iki şirket arasındaki çeliğin geri dönüşümünü geliştirecek bir döngüsellik planını ortaklaşa tasarlamak ve uygulamak için ortaklık kurmayı kabul ettiğini açıkladığı belirtiliyor. ArcelorMittal’in, işbirliğinin endüstriyel tedarik zinciri boyunca çevresel sürdürülebilirliği güçlendireceğini açıkladığı bildiriliyor. ArcelorMittal Avrupa Yassı Ürünler Pazarlama Müdürü Paul Brettnacher’in, "Otomotiv sektöründe çevresel sürdürülebilirlik konusunda birlikte yaptığımız çalışmaları güçlendiren Gestamp ile bu anlaşmayı imzaladığımız için çok mutluyuz. Bu adım, XCarb geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir şekilde üretilmiş hammadde ile yapılan Usibor1500'ün ticarileştirilmesi gibi diğer başarıların ardından, otomotiv müşterilerimize geniş bir yelpazede düşük karbon emisyonlu çelik kaliteleri sunma çalışmalarımızda ArcelorMittal için yeni bir kilometre taşıdır," dediği kaydediliyor. Gestamp'a göre, düşük emisyonlu çelik ürünlerin üretimi için kaynağının, kalitesinin ve işlenmesinin izlenebilirliği ile birlikte yüksek kaliteli tüketici öncesi hurdanın geri dönüşümünün, ikincil hammadde ile müşterilerine dairesel tedarik zincirini güvence altına almasını sağlayacağı ifade ediliyor. ( Kallanish, 24 Temmuz 2023 )

Habaş Uzun Çelik Tesisi İnşaatına Başlamak Üzere

Türkiye'nin en büyük uzun çelik ve sıcak rulo üreticilerinden biri olan Habaş’ın, İzmir Aliağa'da inşaat demiri ve filmaşin yatırımı yapmak üzere olduğu, atılan adımın şirketin hem yurt içinde hem de yurt dışında rekabet gücüne olumlu yönde etki etmesinin beklendiği kaydediliyor. Habaş’ın yıllık 1,25 milyon ton uzun ürün kapasiteli tesisin inşasına önümüzdeki ay başlayacağı ve inşaatın 16 ay sürecek şekilde planladığı belirtiliyor. Proje değerinin 94,5 milyon TL (mevcut kur üzerinden yaklaşık 3,5 milyon ABD Doları) olacağının tahmin edildiği ve bunun 75 milyon TL'sinin (2,8 milyon ABD Doları) makine ve teçhizata yatırımlarına harcanacağı belirtiliyor. Firmanın çeşitli ebatlarda yassı ve inşaat demirinin yanı sıra ürün gamına 5,5-20 mm çaplı yassı yuvarlak filmaşin ve 6-16 mm çaplı nervürlü filmaşini eklemeyi planlandığı ve söz konusu uzun ürünlerin hem yurtiçi hem de yurtdışında satılacağı kaydediliyor. Yıllık yaklaşık 5 milyon tonluk ham çelik üretim kapasitesine sahip Habaş’ın söz çelik üretim kapasitesini yıllık 4,5 milyon ton daha artırmayı planladığı aktarılıyor. ( Metal Expert, 25 Temmuz 2023 )

Çin-Cezayir Ortaklığı Gara Djebilet Demir Cevheri Projesini Geliştirecek

Basında çıkan haberlere göre Çinli konsorsiyum CMH ve Cezayir merkezli devlete ait çelik üreticisi FERAAL, Cezayir’in güneyinde bulunan Tindouf’ta Gara Djebilet Madeni Projesi'ni geliştirmek üzere bir ortaklık anlaşması imzaladı. 2026 yılına kadar yıllık 2 milyon mt, 2040 yılına kadar ise 50 milyon mt demir cevheri üretim kapasitesine sahip olması beklenen projenin ithalatı azaltarak Cezayir çelik sektörünü desteklemesi bekleniyor. ( SteelOrbis, 26 Temmuz 2023 )

Tata Steel, Galvanizli Sac Tedarikinde Wuppermann ile Mevcut İş Birliğini Genişletiyor

Tata Steel Nederland ve Wuppermann Staal’in, sıcak daldırma galvanizli ürün (HDG) üretimine hammadde tedariki içeren mevcut anlaşmalarını genişlettikleri bildiriliyor. Tata Steel Nederland’ın, önümüzdeki üç yıl içinde Wupperman'a yüksek kaliteli galvanizli sıcak haddelenmiş şerit üretiminde kullanılmak üzere yüksek yüzey kalitesine sahip sıcak haddelenmiş şerit çelik sağlayacağı, Wupperman tarafından üretilen HDG’nin, otomotiv ve güneş enerjisi de dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde kullanılacağı belirtiliyor. Tata Steel’in, Hollandalı haddeci firmanın ana hammadde tedarikçisi olmaya devam edeceği, tedarik edilen hacmin bir kısmının, karbon ayak izini %90 oranında azaltan “Zeremis Carbon Lite” çeliği olacağı aktarılıyor. Bu yılın başlarında Tata Steel’in, “Zeremis” çeliğinin tedariki hususunda başka Avrupalı firmalarla da anlaşmalar imzaladığı belirtiliyor. Yeni anlaşmanın bir parçası olarak Tata Steel’in, tedarik edilen çelik şeritlerin özel üretim verilerini Wuppermann ile paylaşmasının, haddelemede verimliliğin optimize edilmesine ve üretim maliyetlerinin düşürülmesine önayak olacağı kaydediliyor. İki şirketin ayrıca Tata Steel'in çelik üretimindeki hurda tüketimini artırmasına yardımcı olacak bir “Hurda Geri Alım Programı” başlatma konusunda anlaştıkları bildiriliyor. ( Metal Expert, 26 Temmuz 2023 )

Thyssenkrupp, Yeşil Sübvansiyonlar İçin Hükümetle 2 Milyar €'luk Anlaşmayı Onayladı

Alman çelik şirketi ThyssenKrupp’un, hükümetle 2 milyar € tutarında devlet sübvansiyonu anlaşmasını onayladığı bildiriliyor. Fonların, Duisburg'da çevre dostu çelik üretimi için bir tesisin inşasına yönlendirileceği belirtiliyor. tkH2Steel projesinin, Federal Ekonomi ve İklim İşleri Bakanlığı ve yeni tesisin kurulacağı Kuzey Ren-Vestfalya eyalet hükümeti tarafından finanse edileceği anlaşılıyor. Hibenin, Almanya Şansölye Yardımcısı ve Federal Ekonomi Bakanı Robert Habek'in şirketi ziyareti sırasında teyit edildiği kaydediliyor. Resmi finansman onayının önümüzdeki günlerde açıklanacağı ve Kuzey Ren-Vestfalya eyalet hükümetinin, projeye toplam fon miktarından yaklaşık 700 milyon € tahsis edeceği kaydediliyor. Robert Habek’in “Thyssenkrupp'a yaklaşık 2 milyar €'luk finansmanın onaylanacağı konusunda resmi güvence verebildiğim için mutluyum. Şirket, son derece iddialı projesiyle, hidrojene kademeli geçişin, nihayetinde Almanya'daki en büyük emisyon kaynağı olan çelik sanayiinin karbondan arındırılmasını sağlayabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda, Alman çelik sanayiinin bir geleceği olduğunun da sinyalini veriyoruz,” diye yorum yaptığı ifade ediliyor. ( GMK Center, 27 Temmuz 2023 )

Tosyalı Holding, Yeşil Çelik Üretecek

Tosyalı Holding, planladığı GES yatırımları ile 2025 yılı itibarıyla öz üretiminden temin ettiği elektrik ve toplam elektrik kullanımının yüzde 50’sini yenilenebilir enerjiden sağlayacak. Grup ayrıca, ‘Sürdürülebilir Yaşam için Tosyalı’ diyerek uzun soluklu yolculukta yeşil çelik üretimine yoğunlaşacak. Tosyalı Holding, katma değerli yeşil çelik üretimi için yatırım yapmaya devam ediyor. Son birkaç yılda teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarıyla 100’den fazla sürdürülebilirlik projesi gerçekleştiren Tosyalı Holding, bu çalışmalarıyla çelik fabrikasının karbon salımını yüzde 30 azalttı. Güneş enerjisi ve üretimde hidrojen kullanımına yönelik projeler üzerinde yoğunlaşan grup, 2025 yılı itibarıyla elektriğinin yüzde 50’sini güneşten sağlayacak.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Sürdürülebilirlik stratejisini ve yol haritamızı uzman kuruluşlarla çalışarak; tüm paydaşların katılımı ve uluslararası standartlar ve küresel endeksleri de dikkate alarak hazırladık. GRI standartlarına uygun olarak sürdürülebilirlik raporumuzu da yayınladık. Çelik gibi küresel sanayinin en önemli sektörlerinden birinde tamamen yeşil çelik üretimi odaklı devasa yatırımlar yapıyoruz. Mevcut tesislerimizi karbonsuz çelik üretecek şekilde baştan sona yeniliyoruz. 120 milyon dolarlık yatırım bedeli ile 235 MW kurulu güce sahip güneş enerji santrali projesini gerçekleştiriyoruz” dedi. Gelecek 5 yıl ana gündem ‘sürdürülebilirlik’ olacak Başlattıkları çalışmalarla üretimde sıfır karbon salımı olan yüzde 100 hidrojen kullanımına geçerek bu konuda dünyada sayılı şirketler arasında yer almayı hedeflediklerini belirten Fuat Tosyalı, “Sürdürülebilir Yaşam için Tosyalı diyerek çıktığımız uzun soluklu yolculukta yeşil çelik üretimi ile ilklere imza atıp tüm dünyaya iyi örnekler ihraç ederek herkese ilham vermek için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu. Çelik sektöründeki değişimler, tüm sektörleri etkiler Demir-çelik sektörünün küresel olarak çok kritik sektörlerden biri olduğuna ve burada yapılacak sürdürülebilirlik yatırımlarının önemli maliyetleri olmasına rağmen büyük bir değişimi de tetikleyebileceğine vurgu yapan Fuat Tosyalı şöyle devam etti: “Demir-çelik hayatımızın her noktasında bizimle. Binalarımızda, otomobillerimizde, kullandığımız beyazeşya, elektronik ve daha birçok araç gereçte, alt yapı ve üst yapıda. O yüzden diyoruz ki ‘biz değişirsek dünya değişir.’ Bu bilinçle ve üzerimizdeki sorumluluğun farkında olarak Tosyalı Holding’de ana gündemimizi uzun süre önce sürdürülebilirlik olarak belirledik. Önümüzdeki 5 yılda da ana gündemimiz sürdürülebilirlik olacak.” “Sektörümüz yapısı itibarıyla küresel ekonominin sürükleyici güçlerinden biri” diyen Tosyalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “O yüzden çelik sektöründeki değişimler tüm sektörleri etkilediği gibi, aynı zamanda bu değişimin maliyeti de diğer sektörlerle karşılaştırılmayacak kadar yüksek. Belki bazı sektörlerde birkaç şeyi değiştirerek sürdürülebilirlik yolunda önemli sonuçlar elde edebilirsiniz, ama bizim sektörümüz için sürdürülebilirlik uçtan uca olmak durumunda. Evet bunun maliyeti çok yüksek ama sonuçları da farklı sektörlere iyi örnek olacak kadar büyük. O yüzden bizim değişimimiz dünyayı da değiştirecek ve sürdürülebilirliği kalıcı hale getirecek diye düşünüyorum. Ben bizim sektör için sürdürülebilirliği bisiklet kullanmaya benzetiyorum. Ancak pedal çevirerek dengede kalabilir ve yolculuğunuza devam edebilirsiniz.” Üç farklı etki alanı yönetimi GRI standartlarına uygun olarak sürdürülebilirlik raporunu da yayınlayan Tosyalı Holding, sürdürülebilirlik stratejisini ve yol haritasını uzman kuruluşlarla çalışarak; tüm paydaşların katılımı ve uluslararası standartlar ve küresel endeksleri de dikkate alarak sürdürülebilirlik konularını “Karbonsuz Çelik”, “Sorumlu Ekosistem Yönetimi” ve “İşin Geleceği” olmak üzere üç farklı etki alanı altında yönetecek. Tosyalı Holding’in geçtiğimiz günlerde ilk üretimine başlayan İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) hayata geçirdiği 2,5 milyar dolar değerindeki İskenderun Sarıseki yatırımı ile sürdürülebilirlik odaklı, nitelikli ve yeşil çelik üretimi yapılacak. Tesis, yüksek fırınlara göre yüzde 70, geleneksel ark ocaklarına göre yüzde 20 daha düşük karbon ayak izine sahip. ( Dünya, 26 Temmuz 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ