Çelik Sektöründe 2023 - 34. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 34. Haftanın Öne Çıkanları


Cliffs, US Steel İçin Yarışta Avantajlı Konumda

US Steel’in satın alımı konusunda, tekliflerini halka açıklayan Cliffs’in 7,3 milyar dolarlık nakit ve hisse senedi teklifi verdiği, Pensilvanya merkezli Esmark firmasının ise, 7,8 milyar dolarlık tamamı nakit teklifte bulunduğu kaydediliyor. United Steelworkers (USW) sendikasından daha fazla destek alan, Cleveland-Cliffs (Cliffs) firmasının, başka bir ABD çelik firması olan US Steel'i bünyesine katma konusunda bir adım öne geçtiği aktarılıyor. 2023 yılının 17 Temmuz tarihinde Cliffs firması tarafından yapılan açıklamada, USW ile US Steel’in aralarında yapılan toplu sözleşmeye göre, tüm şirketin veya US Steel’in USW tarafından temsil edilen varlıklarının olası bir satışının, tamamıyla sendikanın desteğine bağlı olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, USW Başkanı Thomas Conway’in, Cliffs'in CEO'su Lourenco'ya yazdığı bir mektupta “Birlik teklif verme hakkını Cleveland-Cliffs'e devrediyor ve bu kararla Cliffs, US Steel’in tamamını alabilecek tek alıcı konumunda bulunuyor.” ifadelerine yer verdiği belirtiliyor. ( Metal Expert, 21 Temmuz 2023 )

MRAI: Hindistan Kendi Kendine Yetebilen Bir Hurda Üreticisi Olmayı Hedefliyor

Hurda tedarik eden ülkelerdeki kaynak milliyetçiliği nedeniyle küresel hurda arzına ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, Hindistan hükümeti, Hindistan'ı ithalat bağımlılığından kendi kendine yeten bir hurda üreticisi haline getirmeyi hedefliyor. Hindistan Malzeme Geri Dönüşüm Derneği (MRAI) Başkan Yardımcısı Zain Nathani’nin, Pazartesi günü Bangkok'ta düzenlenen 2023 Uluslararası İş Zirvesi'nde, "Hükümet, Hindistan'da artan hurda talebini karşılamak için yeterli hurda üretimini desteklemek amacıyla geri dönüşüm projeleri konusunda çeşitli politikalar üzerinde çalışıyor," dediği belirtiliyor. Nathani’nin, "Günümüzde giderek daha fazla ülke hammadde korumacılığı üzerinde çalışırken, bunun bizim gibi ithalata dayalı büyük ekonomiler üzerinde muazzam bir etkisi olacak. Fakat şunun farkındayız; Hindistan hükümeti ya da Hindistan sanayisi bu konuda eylemsiz kalmadı. Son birkaç yıldır hükümetimiz geri dönüşümü destekleyecek politikalar belirliyor, dolayısıyla önümüzdeki on yıl boyunca sanayimiz de buna dahil olacak. İthalata bağımlı olmaktan, kendi kendine yeten bir sanayiye dönüşecek,” yorumunda bulunduğu kaydediliyor. Nathani’nin, Çelik Hurda Politikası, Ulusal Demir Dışı Metal Çerçevesi, plastik, lastik ve pillere ilişkin EPR politikasının yanı sıra döngüsel ekonomi gibi politikaların uygulandığını veya kısa süre içinde uygulanacağını açıkladığı aktarılıyor. Başkan yardımcısının, "MRAI yakın zamanda Ortak Kamu Komisyonu (JPC) ile yerli demir hurdası üretimine ilişkin bir çalışma tamamladı. MRAI aynı zamanda Maharashtra eyaletindeki döngüsel ekonomi projesinin bilgi ortağıdır. Bütün bu bilgileri paylaşmamızın nedeni, kısa vadede Hindistan'ın hayati hammaddeler açısından, hurda ihracatçısı büyük ülkelere bağımlı olacağı gerçeğinin farkına varmamızdır. Bir dernek olarak, bundan son derece eminiz. Hindistan, hükümetin uyguladığı politikalar sayesinde önümüzdeki on yılda bir geri dönüşüm devrimine öncülük etmeye hazırlanıyor," dediği ifade ediliyor. ( Kallanish, 22 Ağustos 2023 )

Almanya'da Hidrojen DRI Pilot Tesisi Faaliyete Geçti

HyIron adlı bir girişimin, Almanya'nın Lingen kentinde, yeşil demir üretimi için şimdiye kadar dünyanın en büyük hidrojen bazlı doğrudan indirgeme tesisi olduğu belirtilen bir tesis kurduğu haber veriliyor HyIron, Aachen'den TS Group ve Paderborn'dan LSF Energy'nin birleşiminden oluşuyor. TS Grubu kendisini yakıt hücreleri, piller ve endüstriyel fırınlar alanında teknik çözümlerde öncü olarak tanımlarken, LSF Enerji’nin yenilenebilir enerjilerin üretiminde uzun yıllara dayanan deneyime sahip olduğu belirtiliyor. HyIron'un projedeki ortakları enerji grubu RWE ve boru üreticisi Benteler Steel/Tube olduğu; tesisin, yüksek yoğunluklu hidrojen projeleri nedeniyle seçilen Aşağı Saksonya'nın Emsland bölgesindeki RWE biriminde bulunuyor. Ortakların, 2024'ten itibaren çelik üretiminde sünger demir kullanmayı düşündükleri anlaşılıyor. Sünger demirin, çelik hurdası ile ergitileceği ve daha sonra çeliğe dönüştürüleceği kaydediliyor. Benteler Steel/Tube’un, Lingen'de üretilen çeliği düşük CO2'li borular imal etmek için kullanmak istediği ve araştırma projesinin ilk adımının, yeşil hidrojen kullanarak 1 ton/saat demir üretmek olduğu anlaşılıyor. HyIron, mevcut durumda Namibya'da Alman Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle endüstriyel ölçekte demir cevheri üretimi kuruyor. Proseste, hidrojenin demir cevherindeki oksijenle tamamen reaksiyona girdiği ve onu doğrudan indirgenmiş demire dönüştürdüğü özel, gaz geçirmez bir döner fırın kullanılıyor. Gelecekte HyIron için yeşil hidrojen, RWE'nin 14 megavatlık pilot elektroliz tesisinde üretilecek ve tesisin 2023 yılı sonunda doğrudan indirgeme tesisinin hemen yanında faaliyete geçmesi bekleniyor. ( Kallanish, 22 Ağustos 2023 )

ArcelorMittal’den Çeliği Şekillendirecek Hamle

Dünya çelik sektörünün önde gelen firmalarından ArcelorMittal, ABD merkezli US Steel Corp.’u satın almak için olası teklifleri değerlendiriyor. Uzmanlara göre, hayata geçirilmesi halinde bu anlaşma çelik sektöründe önemli etkilere sahip olacak. Şirkete yakın kaynaklara göre Arcelor, bazı yatırım bankalarıyla olası bir teklif üzerine görüşmelerde bulunuyor. Bu görüşmelerin sonucunda ne olacağına dair kesin bir karar yok. Eğer böyle bir teklif olursa, Cleveland-Cliffs Inc. ve Esmark’ın yaklaşık 7 milyar dolarlık teklifiyle başlayan satın alma rekabetinin daha da yoğunlaşabileceği belirtiliyor. Arcelor’un olası teklifi, çelik sektöründeki büyük oyuncular arasında rekabeti ve konsolidasyonu daha da artıracak potansiyele sahip. Analistlere göre, bu gelişme çelik endüstrisindeki dengelerin değişebileceği ve sektördeki büyük oyuncuların arasında yeni bir yapılanmanın gündeme gelebileceği ihtimalini ortaya koyuyor. Böyle bir anlaşmanın olması, ArcelorMittal’in Hindistan ve Brezilya gibi büyüyen pazarlara odaklanmak için 2020’de operasyonlarının çoğunu Cleveland Cliffs’e 1,4 milyar dolara sattıktan sonra üretim üssü olarak ABD’den geri çekilmesini terse döndürebilir. Dünya genelinde en çok çelik üreten şirketler arasında ArcelorMittal, China Baowu Steel Group ve Nippon Steel Corporation yer almaktadır. Bu şirketlerin yanı sıra POSCO, HBIS Group, Shagang Group ve Ansteel Group da dünya çelik üretiminde önemli bir yere sahip. ( NB Ekonomi, 22 Ağustos 2023 )

Çin AHMSA’ya 3 Yıl İçinde 1 Milyar $ Yatırım Yapabilir

Meksikalı çelik şirketi Altos Hornos de México’nun (AHMSA) en büyük hissedarı olan iş insanı Alonso Ancira, şirketin hissedarları arasına Cargill Capital’ın, Kickapoo kabilesinin ve Çinli iş insanlarının da katılacağını, 3 yıl içinde 1 milyar $ yatırım yapılmasının planlandığını belirtti. Likidite sorunları nedeniyle yılın başından beri çelik üretemeyen ve 14.000 işçisine ödeme yapamayan AHMSA’nın tek alıcısının New York merkezli yatırım fonu şirketi Argentem Creek Partners olduğu biliniyordu. Ancira, Teksas’taki yerel bir kanala verdiği röportajda ismini henüz açıklayamadığı Çinli bir şirket ile diğer oyuncuların da Argentem Creek aracılığıyla şirkete yatırım yapacağını belirtirken konuşmasından AHMSA yönetiminin Çinli şirket tarafından yürütüleceği anlaşıldı. Argentem Creek’in koşulları sağlandığı takdirde Ancira artık ana hissedar olmayacak. Argentem Creek’in öne sürdüğü koşullar arasında borçların ödenmesi için ödeme takviminin federal hükümetin de izniyle uzatılması yer alıyor. SteelOrbis yakın bir zamanda Ancira ve AHMSA’nın devlete bağlı Petróleos Mexicanos’a (Pemex) ödemesi gereken miktarın yalnızca vergiler ve üçüncü ödeme için 520 milyon $ değerinde olduğunu ifade etmişti. Ancira vergileri 4 veya 5 yıla yayılan taksitlerle ödeyip 112,5 milyon $’lık üçüncü ödemeyi de 2024 yılında yapacak. Mevcut hükümeti şirketin likidite sorunlarına yol açtığı için eleştiren Ancira, Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’un yatırımcıların anlaşmasını kabul ettiği takdirde iki hafta içinde 14.000 işçinin büyük bir kısmına eksik maaşlarının ödeneceğini söyledi. (SteelOrbis, 25 Temmuz 2023 )

ArcelorMittal Temirtau'nun Satılması Planlanıyor

Kazakistan'ın en büyük çelik üretici kuruluşlarından biri olan ArcelorMittal Temirtau’nun (AMT), fabrikada meydana gelen bir dizi ölümcül kaza sebebiyle, Rusya’nın üç büyük metalurji firmasından birisine satılabileceği aktarılıyor. Kazakistan Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Madenlerde, çelik üretiminde, endüstriyel güvenlik ve iş güvenliği konusundaki tutumu nedeniyle bu yatırımcının Kazakistan'da kalma ihtimalini görmüyoruz. Dolayısıyla şimdi bu üretimi başka bir yatırımcıya nasıl devredileceği veya satılacağı konusunda görüşmeler yapıyoruz” ifadelerine yer verdiği kaydediliyor. Tesisteki son kazanın, 17 Ağustos'ta kömür departmanına bağlı Kazakistanskaya madeninde çıkan ve beş kişinin ölümüne yol açan yangın nedeniyle meydana geldiği ve Kazak yetkililerin Rus Severstal firmasını AMT'nin potansiyel alıcısı olarak nitelendirdiği belirtiliyor. AMT'nin Kazakistan’da bulunan tesislerinde, yıllık bazlarda, 5,3 milyon ton üretim kapasitesine sahip dört adet yüksek fırın (BOF), 5,7 milyon ton kapasiteli bir çelik üretim kompleksi, 5,2 milyon ton kapasiteli iki adet slab CCM’si ve 1,2 milyon ton üretim kapasiteli bir adet uzun CCM üretim tesisi bulunduğu bildiriliyor. Ayrıca, tesisin yıllık 4,6 milyon ton HRC ve yıllık 2 milyon ton CRC üretimi yapma kapasitesinin bulunduğu vurgulanıyor. ( Metal Expert, 25 Ağustos 2023 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ