Çelik Sektöründe 2024 - 11. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 11. Haftanın Öne Çıkanları 


Hurda Arzı Yeşil Çelik Üretimine Yönelik Talebi Karşılayamayabilir

Uzmanlar hurda çeliğin çelik endüstrisini karbonsuzlaştırmak için birincil malzeme olduğunu ve gelecekte gerekli miktarlarda yeşil çelik üretmek için yeterli malzeme bulunamayabileceğini belirtti.  Rapora göre, bazı uzmanlar hurda çeliğin çelik endüstrisini karbonsuzlaştırmak için birincil malzeme olduğunu ve gelecekte gerekli miktarlarda yeşil çelik üretmek için yeterli malzeme bulunamayabileceğini belirtti. İngiliz çelik şirketi Stemcor, Birleşik Krallık'ın yaklaşık 12 milyon ton hurda çelik ürettiğini ve 8 milyon ton ihraç ettiğini açıkladı. Eğer Tata Steel yüksek fırın çelik üretimini hurda elektrik ark ocaklı çelik üretimine dönüştürürse, daha az hurda ihraç edilecektir. En büyük metal işleme şirketi GMH Gruppe, Avrupa'da istikrarlı bir hurda çelik tedariki sağlamanın önemini vurguluyor. Çevre dostu yeşil çelik üretmek için elektrikli fırınlarda neredeyse %100 hurda çelik kullanıyorlar. Şirket, 2039 yılına kadar karbon-nötr çelik üretmeyi hedefliyor. ( SteelRadar, 11 Mart 2024 )

Çin Endonezya'daki Yassı Çelik Projesinde İlerleme Kaydetti

Çin’in, Endonezya'da yassı çelik projesinin hayata geçirilmesi konusunda ilerleme kaydettiği belirtiliyor. New Asia International’ın, Doğu Java eyaleti Surabaya'daki yeni üretim kompleksinde kurulu bir sıcak şerit tesisinde deneme üretimine başladığı haber veriliyor. Şirketin temsilcisinin yaptığı açıklamada, New Asia'nın 1,5-12 mm kalınlık ve 550-950 mm genişlikte sıcak sac üretmek üzere tasarlanan 1,5 milyon tonluk sıcak şerit tesisinde denemelere başladığını ifade ettiği anlaşılıyor. Tesis faaliyete geçtikten sonra şirketin, 850.000 ton/yıl kapasiteli soğuk haddeleme tesisi, 300.000 ton/yıl galvanizli kaplama hattı ve 300.000 ton/yıl galvalum kaplama hattında üretime başlayacağı aktarılıyor. Tüm ünitelerin, tam olarak 2024 yılının ortalarında faaliyete geçmesinin beklendiği bildiriliyor. ( Metal Expert, 12 Mart 2024 )

ArcelorMittal, Vallourec'in %28 Hissesini Satın Almayı Kabul Etti

Lüksemburg merkezli çelik üretim devi ArcelorMittal tarafından Salı günü yayımlanan bir basın açıklamasından edinilen bilgiye göre, ArcelorMittal’in, Fransız boru üreticisi Vallourec'in %28,4'ünü, yaklaşık 955 milyon € (1,09 milyar $) karşılığında satın almayı kabul ettiği haber veriliyor. ArcelorMittal’in, Apollo Global Management tarafından yönetilen fonlardan hisse başına 14,64 € karşılığında 65,2 milyon Vallourec hissesi satın alacağı bildiriliyor. Taraflar, düzenleyici mekanizmaların onaylarını bekleyen satın alma işlemini, 2024'ün ikinci yarısında tamamlamayı bekliyor. ArcelorMittal CEO'su Aditya Mittal, Vallourec'i "cazip Brezilya ve ABD pazarlarında güçlü konumlara sahip, kaliteli, yüksek katma değerli bir boru üreticisi" olarak nitelendiriyor. Vallourec’in enerji, otomotiv ve inşaat sektörlerine yönelik birinci sınıf boru ürünleri sunduğu kaydediliyor. Açıklamada, Vallourec'in 2,2 milyon tonluk yıllık haddeleme kapasitesinin %85'inin düşük karbonlu, entegre üretim merkezlerine odaklandığı belirtiliyor. ( Kallanish, 13 Mart 2024 )

Habaş'tan 2,5 Milyon Tonluk Dev Yatırım!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayladı. Habaş’ın 2,5 milyon ton çelik fabrikasına 847 milyon liralık yatırım yapılacak.  Habaş’ın 2,5 milyon ton demir üretecek olan İzmir Aliağa’da bulunan fabrikasına 847 milyon liralık yatırım yapacağı onaylandı. Egedesonsöz‘ün haberine göre, şirket halihazırdaki Aliağa’daki tesislerinin yakınlarına sıcak haddehane tesisi kuracak. Bozköy Mahallesi’ndeki şirkete ait parseller üzerine kurulacak tesis 847 milyon TL’ye mal olacak. Proje alanı 1/100.000 ölçekli İzmir Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre sanayi alanında yer alıyor. ( Sanayi Gazetesi, 13 Mart 2024 )

Beş Çok Uluslu Şirket Acciaierie d'Italia ile İlgileniyor

İtalya’nın İşletme ve Üretim Bakanı Adolfo Urso tarafından geçen hafta sendikalarla yapılan toplantıda, beş çok uluslu şirketin, sorunlu çelik şirketi Acciaierie d'Italia'ya (ADI, eski adıyla Ilva) ilgi gösterdiğinin öğrenildiği belirtiliyor. Bakan’a göre, beş şirketten üçünün yeterince yapılandırılmış projeleri bulunuyor.  Urso’nun, ayrıca hükümetin, ülkenin çelik sektörünün kalkınmasına yönelik 2024 yazında sunulacak ulusal bir plan geliştirmeyi planladığını da belirttiği, bu planın, eski Ilva çelik işletmelerinin, Pembino'daki tesislerin ve Acciai Speciali Terni'nin yeniden başlatılmasını içereceği bildiriliyor. Urso’nun, ayrıca, AB'nin Acciaierie d'Italia'ya 320 milyon €'luk bir köprü kredisi sağlama iznini alabilmek için yeni komisyon üyelerinin, finansmanın kararlaştırılan süre içinde geri ödenebileceğini gösterecek bir endüstriyel plan hazırlaması gerektiğini ifade ettiği aktarılıyor. Şubat ayında bir Milano mahkemesinin, "likidite eksikliği" nedeniyle ADI'nin iflas ettiğini ilan ettiği, bu durumun, şirketin özel idare altına alınması prosedürünü resmi olarak başlattığı kaydediliyor. Bu durum, üretimin sürekliliğini garanti altına almak için devletin Acciaierie d'Italia'ya gerekli fonları aktarmasına olanak tanıyor. ( Kallanish/GMK Center, 14 Mart 2024 )

Tosçelik'in Geri Dönüşüm Projesine ÇED'den Olumlu Yanıt

Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi, Türkiye'nin endüstriyel atık yönetimine önemli bir katkı sağlayacak olan yeni bir projeye imza atıyor. Osmaniye'nin Toprakkale ilçesinde hayata geçireceği "Çinko Geri Dönüşüm Tesisi" için önemli bir adım atıldı.  Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi, Osmaniye'nin Toprakkale ilçesinde Türkmen Beldesi'nde hayata geçireceği çinko geri dönüşüm tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinden olumlu yanıt aldı. 11 Ağustos 2023 tarihinde başvuru yapılan ve ÇINAR Mühendislik tarafından hazırlanan proje, 122 ada 42 parsel sınırları içerisinde yer alacak. Toplam 5.9 milyar TL harcama öngörülen tesiste, yıllık 100.000 mt kapasiteli çinko geri dönüşümü yapılacak. Ayrıca, çinko ve kurşun içeren endüstriyel atık oksijenli (EAO) tesislerinin baca tozlarının geri dönüşümü de sağlanacak. ( SteelRadar, 14 Mart 2024 )

BCG: Küresel Hurda Ticareti 2030 Yılına Kadar %15 Düşecek

Boston Consulting Group (BCG) tarafından yapılan bir çalışmada küresel çelik hurda ticaretinin, 2030 yılına kadar yaklaşık %15 azalışla 110 milyon tondan 93 milyon tona düşeceği belirtiliyor. Mevcut durumda küresel ticaretin, dünyadaki yıllık toplanan hurdanın yaklaşık %17'sini (≈110 milyon ton) oluşturduğu ve aynı zamanda Türkiye’nin, yılda 25 milyon ton hurda için Avrupa Birliği, ABD, İngiltere ve Rusya Federasyonu'na bağımlı durumda olduğu kaydediliyor. Özellikle ABD’nin, Türkiye pazarı için oldukça önemli bir hammadde tedarikçisi konumunda olduğu ve bu sebeple Türk çelik üreticilerinin, Kuzey Amerika'da tedarik bölümleri kurdukları bildiriliyor.  Aynı zamanda ABD’nin, yüksek kaliteli hurda sıkıntısı yaşadığı ve Kanada'dan hammadde ithal ettiği; bu arada Japonya’nın, üretim fazlasını Güney Kore, Güneydoğu Asya ve Çin'e ihraç ettiği biliniyor.

Raporda, "Hurda bulunabilirliği giderek azalacağından, küresel ticaretin 2030 yılına kadar kademeli olarak 93 milyon tona düşmesini bekliyoruz. Yurt içi tüketim artıyor ve ihracatçı ülkeler yurtdışına nakliye yapmaktan kaçınıyor" deniyor. ABD ve AB pazarlarının, özellikle kısıtlayıcı önlemler nedeniyle ticarette ana düşüş yaşayacağı anlaşılıyor. Kanada'dan ABD'ye hurda sevkiyatlarının 2030 yılına kadar %50 oranında düşmesi beklenirken, Avrupa’nın ihracatının neredeyse %25 oranında düşmesi bekleniyor. BCG, "Hurda ihtiyaçlarının çoğunu ithalat yoluyla karşılayan ülkeler, yeterli yurt içi toplama veya pik demir, DRI veya HBI gibi alternatif hammaddelerden üretim sağlayamazlarsa önemli ölçüde etkilenecek," diye ekliyor. Hindistan gibi bazı hızlı büyüyen pazarların özellikle kırılgan olmaya devam ettiği ve Hindistan pazarına yönelik hurda arzının azalmasının, elektrik ark ocaklı (EAF) çelik üretiminin maliyetini artıracağı ve karbondan arındırma hedeflerini tehlikeye atacağı ifade ediliyor. BCG’nin, "Özellikle yerli çelik endüstrisi, diğer kritik sektörler ve küresel ekonomik rekabet gücü için hayati öneme sahip olduğundan, hükümetler hurda kıtlığını gidermenin yollarını araştırmalı," sonucuna vardığı kaydediliyor.  Küresel hurda tüketimindeki genel düşüşün, Türkiye ve önemli Güney Asya pazarlarında çelik üretimindeki düşüşten ve küresel hurda ticaretindeki gerilemeden kaynaklandığı, bu durumun, ihracatçı ülkelerdeki kısıtlamalardan da etkilendiği ifade ediliyor. 2023 yılında küresel demir hurdası tüketiminin, 2022 yılına göre %5 azalışla 588 milyon tona gerilediği; çelik sektöründe demir cevherinin hurdaya oranının, 2021'de 69:31 iken 2023 yılında 70:30 olduğu vurgulanıyor. ( GMK Center, 15 Mart 2024 )

OYAK, Bingöl Avnik’te 250 Milyon Ton Demir Cevheri Üretimi İçin Geri Sayıma Başlıyor

OYAK, Maden Metalürji Şirketlerinden Ermaden'in Bingöl-Avnik mevkiinde bulunan demir madeni sahasında yaklaşık 550 milyon dolarlık yatırımla kurulacak peletleme yatırımında inşaat faaliyetine başlıyor. Bölgede yüzde 80’i tamamlanan sondajlı aramalarda 250-300 milyon ton civarında manyetit demir cevheri potansiyeli tespit edildi. Bu kaynağın işlenerek Türkiye ekonomisine kazandırılması için sahada mobilizasyon aşamasına geçildi. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, bölgede 30-35 yıl yetecek miktarda demir cevheri kaynağı bulunduğunu belirterek, “Erdemir, bu stratejik yatırımla geriye entegrasyonda büyük bir adım atarak en önemli ham madde kaleminde dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltacak” dedi. Ermaden, 2023 yılında sondaj çalışmalarının yüzde 80’inin tamamlandığı Bingöl-Avnik yatırımında, gerçekleştirdiği yoğun rezerv arama ve geliştirme çalışmaları sonucunda 250 milyon ton civarında manyetit demir cevheri potansiyeli tespit etti. Söz konusu alanda Cumhuriyet tarihinin en büyük sondaj çalışmasını yürüten Ermaden, yatırımın mobilizasyon aşamasına geçerek inşaat faaliyetine başladı. Türkiye’nin en büyük demir cevheri üreticisi Ermaden'in madencilik alanındaki uzmanlığıyla kurulacak tesis, OYAK Grubu Şirketlerinden Erdemir'in ihtiyacının büyük bir kısmının milli ve yerli kaynaklardan karşılanmasını sağlayacak. İthalatı azaltacak, ekonomi için değer yaratacak OYAK Genel Müdürü ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Savaş Erdem, bu yatırımla hem Erdemir’in en önemli ham madde kalemlerinden pelette dışa bağımlılığın önemli ölçüde azalacağını hem de bölgedeki faaliyetle istihdama güçlü katkı sağlanacağını söyledi. Erdem, şu bilgileri verdi: “Bingöl’de 15-20 milyon tonluk bir rezerv bulunduğu tahmin ediliyordu. Bölgede Cumhuriyet tarihinin en büyük sondaj çalışmasını yaptık. Gece-gündüz süren sondajlı arama çalışmalarında sahada 30 ila 35 yıl yetecek miktarda yaklaşık 250-300 milyon tonluk manyetit demir cevheri rezervi olduğunu belirledik. Pelet üretiminde kendine yetebilir rezerv yapısına sahip olmak hayati önem taşıyor. Erdemir, bölgede yapılacak bu stratejik yatırımla geriye entegrasyonda büyük bir adım atarak en önemli ham madde kaleminde dışa bağımlılığı ciddi anlamda azaltacak. İnşaat sürecinde 2 bine yakın kişiye, faaliyete geçtiğinde de yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak tesis, önemli bir ekonomik değer yaratacak. Bingöl Avnik Peletleme Tesisi’nin tamamlanmasının ardından pelette kendine yetebilirlik oranımızı yüzde 25-30 bandından yüzde 80-85'e, toplam demirli hammaddede ise yüzde 15-20’den yüzde 40- 45 bandına çıkarmayı hedefliyoruz.” Sektör için kilometre taşı Ermaden’in çelik üretiminde hammadde arz güvenliğini ve kendine yetebilirlik oranını artıracak olan tesisin, ithal pelet kullanımının azaltılması ile yerli ekonomiye katkı sağlaması da hedefleniyor. Elde edilecek yüksek kârlılıkla; son yıllarda çelik sektörünü derinden etkileyen ticaret kotaları, emisyon ticaret sistemleri, emtia krizleri ve tedarik zincirindeki bozulmaların etkilerini hafifletecek olan peletleme tesisi, grubun rekabet gücüne ve sürdürülebilirliğine de katkı sağlayacak. ( OYAK MM, 15 Mart 2024 )

Tosyalı Algerie Yassı Mamul Tesisi İçin Rulo Kaplama Hattı Sipariş Etti

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi GLOBUS S.r.l. Türk çelik üreticisi Tosyalı Holding’in bağlı kuruluşu Cezayirli çelik üreticisi Tosyalı Iron and Steel Industry Algerie’ye rulo kaplama hattı tedarik edeceğini açıkladı. Söz konusu hat Cezayir’in Oran şehrinde inşaatı devam eden yeni yassı mamul üretim tesisine kurulacak. Açıklamaya göre maksimum 210 m/dk hızda faaliyet göstermek üzere tasarlanan hat, son teknoloji süreç kontrol fonksiyonlarıyla donatılacak ve dünyanın en hızlı çelik rulo kaplama hattı olacak. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere yıllık 2 milyon mt üretim kapasitesine sahip olacak yassı mamul tesisinin bu yıl üretime başlaması planlanıyor. Geçtiğimiz on yıl içinde GLOBUS Tosyalı’ya Osmaniye tesisi için rulo kaplama hattı ve gerilim dengeleme birimi tedarik etmişti. (SteelOrbis, 15 Mart 2024 )

Paul Wurth Brezilya'da Yenilenebilir Hidrojen Tesisi Kuracak

Brezilyalı elektrik enerjisi şirketi Eletrobras Alman tesis ekipmanı tedarikçisi SMS Group’un bağlı kuruluşu Paul Wurth Brasil ile yenilenebilir hidrojen üretimi ve hidrojenin endüstriyel süreçlerde kullanımı konusunda iş birliği yapmak üzere mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. Taraflar Rio de Janeiro’nun batı bölgesinde hidrojen üretimine yönelik 10 MW’lık bir tesis inşa edecek. Tesiste üretilen hidrojen tedarik için hazır hale getirilecek. Tesisin kurulumuna yönelik çalışmaların bir yıldan kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Söz konusu tesis tamamlandığında Eletrobras’ın Minas Gerais ve Goiás sınırındaki yenilenebilir hidrojen teknolojisi geliştirme platformunun kapasitesinden 37 kat daha büyük bir kapasiteye sahip olacak. Paul Wurt Brasil’in CEO’su Paulo Pinheiro, “Tesisin büyük sanayi tesislerine yakın bir konumda olmasına karar verdik. Bu karar endüstriyel süreçlerde başlangıçta doğal gazın yerini alacak olan yenilenebilir hidrojenin taşınmasını ve kullanımını kolaylaştırmak üzere verildi. Hidrojen şu anda kullanılan birçok fosil yakıta alternatif olabilir,” dedi. ( SteelOrbis/Kallanish, 15 Mart 2024 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ