Çelik Sektöründe 2024 - 17. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 17. Haftanın Öne Çıkanları 


Salzgitter Karbondan Arındırma İçin 'Yeşil Kredi' Aldı

Salzgitter AG, çelik üretim operasyonlarının karbondan arındırılmasını desteklemek için ihracat kredi kuruluşu (ECA) kapsamındaki iki "Yeşil Kredi" finansmanı imzalamış bulunuyor. Toplam 500 milyon € (532 milyon ABD Doları) tutarındaki ECA destekli kıdemli teminatsız finansman paketi, teknik dönüşümün ana tesis inşaatçılarını içeren iki dilimden oluşuyor. Tenova/Danieli tarafından tedarik edilen demir cevheri tesisinin doğrudan azaltılmasıyla bağlantılı olarak, Simest CIRR desteğiyle, İtalyan İhracat Kredi Ajansı SACE tarafından 300 milyon €'luk bir ihracat kredisi karşılanıyor. Primetals'ın Avusturya'dan tedarik ettiği elektrik ark ocağıyla bağlantılı olarak, Avusturya İhracat Kredi Ajansı Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) tarafından 200 milyon € tutarında bir ihracat kredisinin karşılanacağı kaydediliyor. Salzgitter, bu tesislerin çelik sektöründe dünya çapında ilk, Almanya'da ise ilk ECA kapsamındaki kurumsal Yeşil Krediler arasında yer aldığına dikkat çekiyor. Finansman sürecine BNP Paribas, Commerzbank ve Deutsche Bank da dahil oluyor. Kredi Piyasası Birliği'nin Yeşil Kredi Prensipleri kapsamında yapılandırılan kredilerin, Salzgitter Düşük CO2 Çelik Üretim programının 2,3 milyar €'luk 1. aşamasının bir kısmını finanse edeceği bildiriliyor. ( Kallanish, 22 Nisan 2024 )

SSAB Manitou Group’a Üretiminde Fosil Yakıt Kullanılmayan Çelik Tedarik Edecek

İsveçli vasıflı çelik üreticisi SSAB Fransa merkezli endüstriyel ekipman üreticisi Manitou Group’a üretiminde fosil yakıt kullanılmayan çelik tedariki için bir anlaşma imzaladığını açıkladı. Şirket halihazırda Manitou Group’a vasıflı ve yüksek dayanımlı çelik tedarik ediyordu; şimdi şirketler emisyonsuz çelik markaları olan SSAB Fossil-free™ ve SSAB Zero®’yu da iş birliklerine ekledi. Teslimatların 2026 yılında başlaması ve SSAB’nin fosilsiz çelik üretim kapasitesi yükseldikçe artması planlanıyor. Üretiminde fosil yakıt kullanılmayan çelik ürünler Manitou Group’un pazara karbon ayak izi azaltılmış yeni nesil sürdürülebilir ürünler sunmasına olanak tanıyacak. Öte yandan SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere SSAB, Luleå’daki yüksek fırına dayalı üretim sistemini, yıllık 2,5 milyon mt kapasiteye ve son teknolojiye sahip, üretiminde fosil yakıt kullanılmayan elektrik ark ocaklı tesisle değiştiriyor. Söz konusu tesisin 2028 sonunda devreye alınması planlanıyor. ( SteelOrbis, 22 Nisan 2024 )

İDÇ Çelikhanesinde Sıcak Testlere Başladı

İnşaat demiri üreticisi İzmir Demir Çelik Sanayi (İDÇ), çelikhane yatırımı kapsamında soğuk testleri tamamladığını ve sıcak testlere başladığını açıkladı. Şirket çelikhane kapasitesini 1,4 milyon mt’dan 2,8 milyon mt’a çıkarmayı hedefliyor. Daha önce bildirdiği üzere Mart ayında şirket makine ile ekipmanların montajını tamamladığını ve soğuk testlere başlamıştı. ( SteelOrbis, 25 Nisan 20249

IEEFA: Karbon Yakalama Teknolojisi Karbonsuzlaşmada Önemli Bir Rol Oynamayacak

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA), çelik üretiminde karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojisinin performansına ilişkin yürüttüğü çalışmanın sonuçlarını açıkladı. IEEFA, 50 yılı aşkın süredir kullanımda olmasına rağmen pek çok sektörde vadedilen sonuçları vermemesi sebebiyle karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojisinin, fosil yakıt bazlı çelik üretiminde kullanılmasının yeşil çelik gereksinimlerini karşılayamayacağı yönünde ciddi endişeler olduğunu ifade etti. Kullanıma alınan her karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojisinin özgün olmasının, teknolojik ilerleme ve maliyet azaltma seçeneklerini sınırlandırdığını aktardı. Enstitü, karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojisinin nakliye ve depolama esnasında sızıntıya sebep olma riskinin yüksek olduğunu, dolayısıyla devamlı olarak gözetim gerektirdiğini belirtti. Bu teknolojiyi kullanarak karbon salımını sıfırlamanın, özellikle yüksek fırınlarda karbondioksit konsantrasyonunun düşük olması sebebiyle zorluklar yarattığını dile getirdi. Bununla birlikte IEEFA, ticari ölçekte karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojisi kullanımında neredeyse hiç ilerleme katedilmediğini ve çelik sektöründe karbon yakalama maliyetinin, karbondioksit konsantrasyonu yüksek olan diğer sektörlere kıyasla daha fazla olduğunu vurguladı. Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) tahminleri, geçtiğimiz yıl karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojisinin 2050 yılına kadar çelik üretimindeki payının 2021 yılında kaydedilen %53’e kıyasla %37’ye düştüğünü ancak hidrojen bazlı teknolojilerin payının ise 2021 yılında kaydedilen %29’a kıyasla %44’e yükseldiğini gösterdi. Bu bilgiden yola çıkan enstitü, mevcut kapasitesinin küresel emisyonların yalnızca %0,1’ini yakaladığını göz önünde bulundurarak söz konusu teknolojinin çelik üretiminin karbonsuzlaşmasındaki payının, IEA’nın gelecek tahminlerinde daha da azalmasını beklediğini ifade etti. SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere IEEFA, doğrudan indirgenmiş demir ve elektrik ark ocağı teknolojilerinin çelik sektörünü karbonsuzlaştırma çalışmalarında karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojisini çoktan geçtiğini söylemişti. ( Kallanish/SteelOrbis, 26 Nisan 2024 )

 


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ