Çelik Sektöründe 2024 - 20. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 20. Haftanın Öne Çıkanları


ArcelorMittal Spain İki Yıl İçerisinde Düşük Karbonlu Çelik Üretimine Başlamayı Planlıyor

Yerel basında çıkan haberlere göre ArcelorMittal Spain, Gijon tesisinde yeni hibrit elektrik ark ocağının inşasına başladı. Hibrit elektrik ark ocağı, doğrudan indirgenmiş demir (DRI) ve hurda ile besleniyor. 213 milyon € yatırım yapılacak proje kapsamında inşa edilecek ocağın düşük karbonlu çelik üretim kapasitesi yıllık 1,1 milyon mt seviyesinde yer alacak ve başta ray ile filmaşin olmak üzere uzun mamul sektörüne yönelik üretim gerçekleştirecek. Bu sayede şirketin karbon salımını %35 azaltmasına yardımcı olacak. İspanya merkezli Sarralle tarafından inşa edilecek ocağın 2026 yılının birinci çeyreğinde faaliyetlere başlaması bekleniyor. SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere ArcelorMittal Spain, yine Gijon’da kuracağı DRI tesisi için gerekli çevre iznini bu yılın Ocak ayında aldığını duyurmuştu. Söz konusu tesisin, hibrit elektrik ark ocağını tamamlayacağı göz önünde bulundurulduğunda düşük karbonlu çelik üretiminin önemli bir parçası olduğu ifade ediliyor. (SteelOrbis, 13 Mayıs 2024 )

Thyssenkrupp Materials Services, Teksas'ta Yeni Çelik Servis Merkezi Açtı

Thyssenkrupp Materials Services, Teksas'ta toplam 30 milyon € (32 milyon $) yatırımla yeni bir çelik servis merkezi açtığını duyurdu. Yeni servis merkeziyle daha önce coğrafi konumu nedeniyle teslimat süresinin uzun olduğu Kuzey Amerika ve Meksika'da birden fazla sektörde hizmet veren müşterilerin ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. Bu kapsamda şirketin başta otomotiv, ısıtma ve havalandırma ile inşaat pazarlarında olmak üzere tüm sektörlerdeki müşterileri tedarik kolaylığına erişerek rekabet avantajı elde etmiş olacak. Şirketin son iki yılda 100 milyon €’nun üzerinde yatırım yaptığı belirtiliyor. Yeni servis merkezinin açılışında konuşma yapan thyssenkrupp Materials Services CEO'su Martin Stillger, "Kuzey Amerika bizim için önemli ve büyüyen bir pazar. Bu yüzden otomotiv sektörünün stratejik ortağı olarak bölgedeki varlığımızı sürekli genişletiyoruz. Yeni çelik servis merkezimizle mevcut ve yeni müşterilerimize yüksek kalitedeki ürünlerimizin güvenilir bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız,” dedi. Yatırım, son teknolojiye sahip yeni dilme ve boy kesme hatlarını da içeriyor. Tesis, yüksek mukavemetli ve ABD'de az bulunan çelik kalitelerini üretme kapasitesine sahip. Ayrıca çelik servis merkezinde thyssenkrupp’un karbon emisyonlarını azaltma hedefi doğrultusunda elektrikli forkliftler ile rüzgâr ve güneş enerjisi kullanılıyor. ( SteelOrbis, 13 Mayıs 2024 )

“Çelikte 600 Kg Salımla Dünyanın En İyisiyiz”

Fosil yakıt kullanan bir çelik tesisi bir ton çelik üretmek için ortalama 3 bin kilogram karbon salımına neden olurken, Tosyalı Holding bu rakamı 600 kilograma düşürdü. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, karbonda net sıfır çağına ancak demir-çelik sektörünün dönüşümü ile ulaşılabileceğini kaydederek, “Sektörün öncüsü olmak için kollarımızı sıvadık. Hem yeşil üretim yapacağız hem de 5 yıl içinde dünyanın en büyük 20 çelik şirketi arasında yer alacağız. Böylece o ilk 20’nin içinde de ‘yeşil’ kimliğimizle öne çıkacağız” dedi.  SteelData organizasyonuyla gerçekleştirilen “Yeşil Çelik Zirvesi – Green Steel Summit 2024” sonrasında sorularımızı yanıtlayan Fuat Tosyalı, 100’ün üzerinde sürdürülebilirlik projesi sayesinde, Avrupa pazarında da büyüyeceklerini söyledi. Bu yılın başında İspanya'nın çelik boru üreticilerinden Baika Steel Tubular System (STS) fabrikasını satın aldıklarının ve Tosyalı şirketlerinden Tosçelik Spiral Boru’nun, "Ren Su Boru Hattı" (RWTL) ihalesini aldığının hatırlatılması üzerine Tosyalı, “Çelik sektörü tarihinin en büyük değişimine sahne oluyor. Daha önceden böyle büyük bir kırılım olmamıştı. Otomasyon tartışmaları vardı. Ama şu anda üretim metodolojisi değişiyor. Çelik çevreci olmak zorunda. İnsanlar artık yeşil çelikten yapılan otomobile binmek isteyecek. Evindeki beyazeşyanın dünyaya zarar vermeden üretilmesini tercih edecek” dedi. “Avrupa Yeşil Mutabakatı bir fırsat. Yeşil ekonomiye geçiş sürecini ekonomik ve endüstriyel bir fırsata çevirme imkanı” diyen Tosyalı, “Demir-çelik sektörü de bu yeşil dönüşüm sürecinin en önemli aktörü olmaya aday. Şu anda küresel çelik üretiminde fosil yakıtların payı yüzde 75. Bu da demek oluyor ki bizim gibi karbon salımını azaltmayı başarabilen çelikçiler öne çıkacak” şeklinde konuştu. Tosyalı, şöyle devam etti: “Fosil bazlı enerji tüketen bir çelik şirketinin 1 ton çelik üretmek için ortalama 3 bin kilogram karbon salımı var. Biz bugün 600 kilogramlar civarındayız. Bu devasa bir uçurum. Ancak buna rağmen 600 kilogram bile bizi rahatsız ediyor. En düşük karbon salımı çeliği üretmemize rağmen biz bunu çok daha aşağı çekecek de karbonizasyon çalışmalarını yapıyoruz. O saldığımız karbonu da yakalayıp yok edecek çalışmalar yapıyoruz.”

CEZAYİR’DE DRI, İSKENDERUN’DA QUANTUM FURNACE

Demir-çelik sektöründe yeşil dönüşüm alanında ilk harekete geçen firmanın kendileri olduğunun altını çizen Tosyalı, “Bizim işimiz gücümüz çelik… Bunun da en kalitelisini ve sürdürülebilir olanı yapmaya talibiz. Cezayir’de devam eden, Türkiye’deki yeni devreye aldığımız Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisi yatırımlarımız tamamen sürdürülebilirlik odaklı. Cezayir’de dünyanın ilk Doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) tesisini devreye alıyoruz. Burada tam üç DRI olacak. İskenderun 2. OSB’de hayata geçirdiğimiz ve üretime başladığımız Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisi’nde Quantum Furnace teknolojisini kullanıyoruz ve bu Türkiye’de bir ilk. Yaptığımız bu yatırımlar yarın bize uygulanacak yaptırımlardan daha ucuza gelecek” şeklinde konuştu.

5 YILDA GÜNEŞTEN ÜRETİMİ 2,5 GİGAWATT’A ÇIKARTACAK

Güneş enerjisinde de hedef büyüttüklerini söyleyen Tosyalı, “Tosyalı çatı tipi elektrik üretiminde 235 megawattl’ık gücüyle dünyadaki en büyük solar kapasitesine sahip fabrikalar arasında. Bu yetmiyor iki yıl içinde 1,5 gigawatt’a çıkartacağız. Önümüzdeki 5 yıl içinde 2,5 gigawatt’a çıkartacağız. Bu bir Türk çelik şirketinin ulaşabileceği büyüklük. Dünyada böyle bir büyüklük yok” dedi.

“TÜRKİYE’NİN DE SINIRDA KARBON VERGİSİ KOYMASI LAZIM”

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) başkanlığı görevini de yürüten Fuat Tosyalı, Türkiye’nin kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak için çalıştıklarını vurguladı. Tosyalı, “Karar vericilerimiz, yenilenebilir enerji alanında çok yerinde kararlar aldılar” diyerek, şu açıklamaları yaptı: “Hala buna başlamamış ülkeler var. Dünyanın enerji ‘hub’ları arasında yerimizi almalıyız. Ayrıca bizim de sınırda karbon vergisi koymamız lazım. Böylece hem fosil yakıt kullanan, hem ‘iyi’ üretim için emek vermeyen, fiyat endeksli ürünlerin Türkiye’ye girmesini, adeta buraya boca edilmesini engellemiş oluruz. Bunun için ülkemizin karar mercilerinin bir düzenleme yapması bekliyoruz.” (Ekonomim, 13 Mayıs 2024 )

Meksikalı Tyasa 400.000 Mt Kapasiteli Vasıflı Çubuk Tesisinin İnşaatına Başladı

Meksikalı çelik şirketi Tyasa, Veracruz eyaletinin Orizaba şehrinde 250 milyon $ yatırım yaptığı vasıflı çubuk tesisinin inşaatına başladı. 2025’in üçüncü çeyreğinde devreye alınması beklenen tesisin 400.000 mt'luk üretim kapasitesi bulunuyor. Tesiste 1,5-5 inç çapında sıcak haddelenmiş yuvarlak çubuk ve 2-4 inç genişliğinde, 5-16 inç kalınlığında sıcak slab üretilecek. Tyasa’ya göre bu yatırımla birlikte USMCA anlaşması kapsamında tamamen Meksika’da dökümü yapılan çelik üretme hedefi gerçekleştirilecek. Yıllık 1,65 milyon mt üretim kapasitesine sahip olan Tyasa, sıcak rulo sac, soğuk rulo sac, galvanizli sac, inşaat demiri, filmaşin, çubuk ve ticari profil üretimi gerçekleştiriyor. Şirket 450.000 mt ve 1,2 milyon mt kapasiteli iki tesise sahip. ( SteelOrbis, 14 Mayıs 2024 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ