Çelik Sektöründe 2016-15. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-15. Hafta’nın Öne Çıkanları

Voestalpine Teksas’daki HBI Tesisinin Açılışını Erteledi

Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine’in, Teksas Eyaletinde yerleşik, yılda iki milyon ton sıcak briketlenmiş demir üretim kapasiteli tesisinin açılışını 2016 yılının üçüncü çeyreğine ertelediği bildiriliyor. Voestalpine’in, tesisin % 80 oranında tamamlandığı ve 2016’nın ilk çeyreğinde üretime başlamasını planladığı, ancak ilk çeyreğin sonuna bir hafta kala açılışı ertelemeye karar verdiğini açıkladığı ifade ediliyor. ( SteelFirst, 28 Mart 2016 )

Tata Steel İngiltere'den Çıkıyor

Hintli çelik devi Tata Steel, İngiltere’den çıkmaya hazırlanıyor. İngiliz yayın kurumu BBC, şirketin Hindistan’ın Mumbai kentindeki yönetim kurulu toplantısında, İngiltere’deki operasyonların satışa çıkarılması kararının alındığını duyurdu. Şirket İngiltere’deki Port Talbot fabrikasında yaklaşık 5 bin 500 kişiyi istihdam ediyor. Şirketin İngiltere’deki iştiraklerini elden çıkarması halinde yan sanayi alanlarında çalışan binlerce kişinin olumsuz etkilenmesi bekleniyor. İngiltere’de çelik endüstrisi son dönemde Çin’in ucuz fiyat politikasıyla rekabet etmekte zorlanıyor. Çelik üretimindeki görece yüksek maliyet ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında alınan ilave çevresel tedbirler İngiltere’de çelik üreticilerinin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Tata Steel, ocak ayında, İngiltere’de yaklaşık bin çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu. ( Milliyet, 30 Mart 2016 )

Liberty House Tata Steel’in İngiltere’deki Tesisleriyle İlgileniyor

Uluslararası çelik ve metal firması Liberty House’un, 30 Mart tarihinde Tata Steel’in İngiltere ayağındaki tesislere ilgi gösterdiğini açıkladığı, Hindistan’da yerleşik Tata Steel’in İngiltere ayağındaki tüm tesisleri satmak istediğini, söz konusu kararın sebebinin ise tesislerin yeniden yapılandırılmasının pahalı ve riskli bir girişim olduğunu açıkladığı ifade ediliyor. Geçtiğimiz hafta, Liberty House’un Tata Steel’in İskoçya’daki üç çelik levha üretim tesisini satın almayı kabul ettiği, ayrıca Tata Steel’in Greybull Capital yatırım firması ile Avrupa’daki uzun mamul üretim tesislerinin satışıyla ilgili görüşmeler yaptığı belirtiliyor. ( SteelFirst, 31 Mart 2016 )

Liberty House İskoçya’da Tata Steel’in Kaybettiği Pazar Payını Artırmayı Hedefliyor

Sky News’in yaptığı röportajda, Liberty House’un CEO’su Sanjeev Gupta İskoç hükümetinin, Tata Steel’in Dalzell ve Clydebridge tesislerinde, ana iş gücünü korumaya yardımcı olduğunu ve Liberty House’un tesislerin devir işlemlerinin tamamlanmasından sonra İskoçya hükümetiyle bu konu hakkında görüşeceğini belirtti. Liberty House, geçen hafta, İskoç hükümetiyle Dalzell ve Clydebridge tesislerini satın almak için anlaşma imzalamıştı. Devir işleminin nisan ayının başında tamamlanacağını açıklayan Gupta’ya göre, devir işleminin tamamlanmasından sonra Liberty House slab sipariş edecek ve siparişleri teslim alır almaz da üretime başlayacak. Şirket aynı zamanda tesislerin üretim kapasitesini yavaş yavaş artırmayı planlıyor. Gupta, ayrıca, Liberty House’un İngiltere’deki tesislerinin pazar payını artırmayı deneyerek Tata Steel’in ülkede kaybettiği pazar payını geri kazanmak istediğini açıkladı. İngiltere çelik piyasası hakkında da yorum yapan Gupta, İngiltere piyasasının dünyanın en pahalı çelik piyasası olmasına rağmen, en çok zarar eden piyasalardan biri olduğunu belirtti. Liberty House CEO’su, şirketin geri dönüşümle yapılan üretiminin son derece uygulanabilir olduğunu ancak tek sorunun İngiltere’deki yüksek enerji fiyatları olduğunu belirtti. Bu arada, İngiltere’de üretimi artırarak iş gücünü artırmayı planlayan Liberty House, South Wales’taki Newport tesisini tekrar faaliyete geçirecek, böylece doğrudan 1.000 işçiye ve dolaylı yoldan 1.000 işçiye daha iş imkanı sağlayacak. ( SteelOrbis, 31 Mart 2016 )

Rusya’da Yerleşik NLMK İran’da Fırsat Görmüyor

Rusya’da yerleşik en büyük çelik üreticisi Novolipetsk Steel’in, yaptırımların kaldırılmasına rağmen İran’da kayda değer fırsatlar görmediği, İran ile yapılan ticareti finanse etmenin hala zor olduğu, ayrıca ülkenin bazı çelik ürünlerine getirdiği ithalat vergilerinin de ülkeye yapılan çelik satışlarını etkileyeceği ifade ediliyor. İran’a nükleer faaliyetlerinden dolayı uygulanan küresel yaptırımın, dünya güçlerinin geçen sene anlaşmaya varmasının ardından Ocak ayında kaldırıldığı, ayrıca İran’ın yarı mamullere uyguladığı gümrük vergisini %4’ten %10’a çıkardığı, yassı Türkiye Çelik Üreticileri Derneği celik.org.tr 6/18 mamullerin gümrük vergilerinin ise %5 artış gösterdiği ve 3 mm HRC’ye uygulanan gümrük vergisinin ise %10’da kaldığı belirtiliyor. ( SteelFirst, 31 Mart 2016 )

Ilva’yı İtalyan-Türk Ortaklığı Mı Kurtaracak?

Taranto merkezli çelik üreticisi Ilva Group’un devralımı için devam eden inceleme sürecinde ikinci aşamaya geçmeye hak kazanan 25 şirketten 10’u şirketin tamamının devralımıyla ilgileniyor. Bu seçeneğin İtalyan hükümeti tarafından da en tercih edilir seçenek olduğu belirtiliyor. Şirketlerin en geç 23 Mayıs tarihinde tekliflerini sunması gerekiyor. Bununla birlikte, İtalyan haber ajansı ANSA, Ilva’nın devralımıyla ilgilenen şirketlerden biri olan Türk çelik üreticisi Erdemir Grubu’nun söz konusu devralım için bir ya da daha fazla İtalyan şirketle ortaklık kurma olasılığını gözden geçirdiğini belirtti. ANSA’nın haberinde, bu ortaklık için muhtemel adayların Marcegaglia, Arvedi ve mali destek verebilecek olan kamu yatırım şirketi Cassa Depositi e Prestiti olduğu ifade edildi. ( SteelOrbis, 31 Mart 2016 )

Primetals Technologies ve Fakoor Sanat Teheran İran’da 1,8 milyar Euro tutarında çelik projeleri için işbirliği yapıyor

Viyana’da yapılan Avusturya - İran iş forumunda Primetals Technologies ve Fakoor Sanat Teheran Engineering Co. İran çelik endüstrisinda çeşitli projeleri birlikte yürütmek üzere genel bir anlaşma imzaladılar. Projelerin toplam tutarı 1,8 milyar Euro, işbirliği anlaşlması ileride başka projeler ile genişleyebilecek. İran orta vadede iyi iş fırsatları sunuyor. Ülke dünyanın 15. büyük çelik üreticisi ve büyük demir cevheri ve enerji kaynaklarına sahip. İran hükümeti gelecek on yılda çelik üretim kapasitesini iki kattan fazla artırmayı planlıyor. ( Londra, 31 Mart 2016 )
AB’nin Emisyon Kuralları Avrupa Çelik Sanayiini Bitiriyor

Alman Çelik Federasyonu WV Stahl’ın AB’nin karbon salınım ticareti politikasının, Almanya ve Avrupa’nın genelinde çelik sanayiini bitireceğini açıkladığı bildiriliyor. Alman danışmanlık şirketi Prognos’un yaptığı bir araştırmaya göre, AB Emisyon Ticareti Sistemi’nin, 2013 yılının Ocak ayında yürürlüğe giren ve 2020 yılının Aralık ayına kadar yürürlükte kalacak olan 3. evresinin, Avrupalı çelik üreticilerine mali yük teşkil edeceği ve küresel ölçekte rekabeti imkânsız hale getireceği vurgulanıyor. 3. evrenin, daha katı karbon salınımı hedefleri başta olmak üzere düzenlemeleri sıkılaştıracağı ve söz konusu durumun çelik üreticilerini zorlayacağı vurgulanıyor. ( SteelFirst, 1 Nisan 2016 )


( Bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )                                www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ