Çelik Sektöründe 2016-16. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-16. Hafta’nın Öne Çıkanları

Tata ve ThyssenKrupp’un Birleşmesi Mümkün

 29 Mart tarihinde İngiltere’de faaliyet gösteren tüm tesislerini satma kararını açıkladıktan sonra Tata Steel’in, ThyssenKrupp’un Avrupa biriminden hisse almak için görüşmelere başladığı, ayrıca Tata Steel’in daha sonra ThyssenKrupp’dan aldığı hisselerini büyütebileceği öne sürülüyor. ThyssenKrupp’un söz konusu durumu doğrulamadığı ancak, kapasite fazlalığı ve AB düzenlemeleri gibi ekonomik baskılarla karşı karşıyayken, Avrupa çelik sanayiini güçlendirmenin mantıklı olduğunu açıkladığı bildiriliyor. İki güçlü firmanın olası birleşiminin, ArcelorMittal’den sonra Avrupa’da en güçlü ikinci çelik üreticisini meydana getireceği, söz konusu durumun çelik fiyatlarını yükselteceği ve diğer çelik üreticilerinin performansını artıracağı ifade ediliyor. Buna ek olarak, iki firmanın olası birleşmesinin, mevcut ekonomik şartlarda çok erken olduğuna ilişkin görüşler de ileri sürülüyor. (Metal Expert, 4 Nisan 2016 )

Arcelormittal Indiana Tesisindeki Sıcak Şerit Üretimini Durdurdu

ArcelorMittal, ABD faaliyetlerini daha verimli hale getirmek için kapasiteyi devre dışı bırakma stratejisi çerçevesinde, Indiana tesisindeki sıcak şerit üretimini durdurdu. ABD Birleşik Çelik İşçileri Sendikası, tesisin 300 çalışanına başka alanlarda istihdam sağlanacağını ve işten çıkarma olmayacağını açıkladı. Sendikanın şirketle hala görüşme halinde olduğu ve işten çıkarmaları engellemeye çalıştığı konuşuluyor. Sendika, ArcelorMittal’in, bazı bitirme hatlarını durdurarak ve kalanlara yatırım yaparak, ABD faaliyetlerini yeniden yapılandırmayı planladığını belirtti. ( SteelOrbis, 5 Nisan 2016 )

SSAB, LKAB ve Vattenfall’ın İsveç’te Karbonsuz Çelik Sanayii İçin Kolları Sıvadı

4 Nisan Pazartesi günü, İsveçli çelik üreticisi SSAB, demir üreticisi LKAB ve elektrik şirketi Vattenfall’ın, karbon dioksitsiz çelik üretimi ile ilgili ortak bir girişimde bulunduklarını açıkladıkları bildiriliyor. 2017 yılının sonuna doğru ön fizibilite çalışmalarını bitmesinin öngörüldüğü, ön fizibilite safhası başarılı olursa 2018-2024 yılları arasında pilot uygulamaların başlayacağı ve 2025-2035 yılları arasında üretim tesislerinde uygulamaya konmasının beklendiği haber veriliyor. Projenin maliyetinin belirlenmesi için henüz erken olduğu, ancak projenin aşama aşama uygulamaya konacağı ve söz konusu projenin, İsveç’in mali ve politik desteğine, ayrıca önümüzdeki 20-25 yıllık süre zarfında araştırma enstitüleri ve üniversitelerin de projeye katkı sağlayacağı bildiriliyor. ( SteelFirst, 6 Nisan 2016 )

ThyssenKrupp Brezilya’da Yerleşik CSA’nın Tek Sahibi Oldu

Almanya’da yerleşik ThyssenKrupp’un, Vale S.A’nın hisselerini ThyssenKrupp’a satması sonucu Companhia Siderurgica do Atlantico Brezilya slab üretim tesisinin tek sahibi olduğu belirtiliyor. Dünya’nın en büyük demir cevheri üreticisi Vale’in CSA’daki %26.87’lik hissesini ThyssenKrupp’a 1$ gibi sembolik bir fiyata sattığı, ayrıca Vale’nin artık CSA’nın kabarık borcunu ödeme gibi bir sorumluluğunun olmadığı ifade ediliyor. ThyssenKrupp’un CSA’nın yönetimini devraldığı zaman, risk içeren durumları ortadan kaldırıp tesisin kalkınmasını sağlayacağının belirtildiği bildiriliyor. Her iki tarafın da Vale’nin, tesise demir cevheri ve pelet tedarikini sağlama konusundaki münhasır haklarını tanıdıklarını açıkladıkları, ayrıca 15 yıllık sözleşme uyarınca Vale’nin CSA’ ya 2.7 milyon ton pelet ve 5.9 milyon ton demir cevheri tedarik edeceği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 6 Nisan 2016  )
DRI Tesisi 2016 Yılında Ezz Steel’in Kârını Artıracak

Mısır’da yerleşik çelik üreticileri için gaz fiyatlarının düşürülmesiyle birlikte hem iç piyasada, hem de Türkiye’de hurda tabanlı üreticilere karşı mali avantaj sağlamasından dolayı, Ezz Steel’in, 2016 yılı marjlarını olumlu yönde etkileyeceği bildiriliyor. Gaza erişimin kolaylaşması sayesinde, Ezz Steel’in, doğrudan indirgenmiş demir üretiminin, özellikle yeni DRI tesisiyle beraber 2016 yılında %75 oranında artış göstereceği ifade ediliyor. ( Kallanish, 6 Nisan 2016 )

( Bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ