Çelik Sektöründe 2016-26. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-26. Hafta’nın Öne Çıkanları

AÇO Brezilya: Çin’in Çelik Kapasite Fazlalığını Azaltması, Gerçek Dışı                                                             
ABD’li bir akademisyenin Çin’de yerleşik çelik üreticilerinin çelik kapasite fazlalığını azalmanın geçici olacağını ve ülkenin ham çelik üretiminin artmaya devam edeceğini açıkladığı belirtiliyor. West Virginia Üniversitesi’nde işletme profesörü olan Usha Haley’in São Paulo’da Çelik Derneği Aço Brezilya tarafından düzenlenen 27. Brezilya Çelik Kongresi’nde, 2016 yılında Çin’in ham çelik üretim seviyesinin doruk noktaya ulaşacağını belirttiği, ayrıca Çin’in ham çelik üretiminin Mayıs ayında %6.60 oranında artışla 857 milyon tona ulaştığının altını çizdiği rapor ediliyor. Buna ek olarak Haley’nin, bu yıl Çin’in çelik fiyatlarında görülen artışın geçici olduğunu ve fiyatların yükselmesiyle birlikte çelik üretim tesislerinin çoğunun piyasaya dönerek, çelik üretim kapasitesini artırdıklarını ve 2015 yılında duyurulan kapasite kapatma faaliyetlerinin sadece %17’sinin kalıcı olduğunu, tesislerin daha sonra yeniden kapasite artırımına gittiklerini açıkladığı kaydediliyor. Çin Demir & Çelik Derneği’nin (CISA) verilerine göre, Çin’in ham çelik üretiminin, Mayıs ayı ortasında ortalama 1.75 milyon ton seviyesine ulaştığı, söz konusu seviyenin geçtiğimiz Haziran ayından bu yana görülen en yüksek seviye olduğu bildiriliyor. Haley’nin, 2018 yılına kadar, Çin’de yerleşik yeni çelik üretim tesislerinin, 47 milyon ton yeni kapasite oluşturacakları yönünde tahminde bulunduğu, ayrıca söz konusu durumun sürdürülemez olduğu ve bu konuda Çin’e güvenilemeyeceğinden dolayı harekete geçmek gerektiğinin de altını çizdiği vurgulanıyor. ( SteelFirst, 13 Haziran 2016 )

Baosteel’in Zhanjiang Projesi Hayata Geçti

Dünya Çelik Derneği’nden edinilen bilgilere göre, 5 Mayıs tarihinde, Çin’in Güneyindeki Guangdong vilayetindeki Zhanjiang limanında, yeşil proje kapsamında Baosteel’in 350 tonluk konverteri üretim faaliyetlerine başladı. Sözkonusu durumun yılda 8.9 milyon tonluk projenin hayata geçtiğini gösterdiği, ayrıca ilk iki 350 tonluk konverterin, 2015 yılının Eylül ayında üretime başladığı bildirildi. 10,94 milyon dolar yatırım yapılan Zhanjiang projesinin ilk hedefinin yılda 9,20 milyon ton seviyesinde pik demir üretim ve yılda 10.000 milyon ton çelik üretim kapasitesi oluşturmak olduğu, ancak piyasadaki olumsuz atmosferin etkisiyle, üretim kapasitelerinin pik demir için yılda 8,23 milyon ton, ham çelik üretiminin 8,93 milyon ton ve nihai ürün kapasitesinin ise 6,89 milyon ton seviyesine düşürüldüğü belirtildi. ( Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 15 Haziran 2016 )

Algerian Qatari Steel, Yeni DRI Tesisi Kuracak

Lüksemburg merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Paul Wurth, Japon çelik üreticisi Kobe Steel bağlı kuruluşu Midrex Technologies, Inc. ile birlikte, Cezayir-Katar ortaklığı olan Algerian Qatari Steel’e (AQS) dünyanın en büyük doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesislerinden birini tedarik edeceğini duyurdu. Söz konusu DRI tesisi, şirketin yıllık 2 milyon mt kapasiteli inşaat demiri ve filmaşin tesisinin bir parçası olacak. Yıllık 2,5 milyon mt üretim kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanan yeni DRI tesisinde ara vermeden eş zamanlı olarak sıcak doğrudan indirgenmiş demir (HDRI) ve soğuk doğrudan indirgenmiş demir (CDRI) üretimi yapılabilecek. Tesisin, şirketin yüksek kaliteli çelik üretimini destekleyerek, ithal hurda ihtiyacını azaltacağı belirtildi. ( SteelOrbis, 15 Haziran 2016 )

Çin’de Yerleşik Bir Firma, 10 Milyon Ton Çelik Üretim Kapasitesini Brezilya’ya Aktarmayı Planlıyor

Dünya Çelik Derneği’nden (worldsteel) edinilen bilgiye göre, Çin’de yerleşik bir firmanın, Çin’deki çelik kapasite fazlalığını hafifletmek ve Çin menşeli çeliğe yönelik ticari yaptırımları azaltmak amacıyla, 10 milyon ton çelik üretim kapasitesini Brezilya’ya aktarmayı planladığı bildirildi. Söz konusu kapasite aktarım planının ilk aşamasının, Çin’de yerleşik birkaç büyük ölçekli tesisin bir araya gelerek, 3 milyon ton çelik üretim kapasitesi oluşturmak olduğu ve projenin yerli ekonomiyi desteklemek ve daha fazla istihdam sağlamak amacıyla Brezilya hükümetince desteklendiği açıklandı. Bunun yanı sıra, proje kapsamındaki üretimin, Brezilya, Güney ve Kuzey Amerika piyasalarındaki çelik talebini karşılamasının beklendiği belirtildi. ( Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 16 Haziran 2016 )

Türkiye’de Yeni Bir Boyalı Sac Üreticisi Üretime Başlamayı Planlıyor

Türkiye’de faaliyet gösteren Atakaş Grup’un, boyalı sac üretim projesini hayata geçireceği, firmanın Haziran ayında HDG üretimine başlayacağı, firmanın İskenderun bölgesindeki yeni bir boyalı sac tedarikçisi oalcağı haber veriliyor. Atakaş Grup’un, önümüzdeki haftalarda yılda 450.000 ton kapasiteli tesisinde, deneme HDG üretimine başlayacağı, ayrıca firmanın boyalı sac üretimine ise Ağustos ayının başında başlamasının öngörüldüğü belirtiliyor. Mevcut durumda Atakaş Group’un asitleme hattının faaliyete başladığı ve yılda 1.2 milyon ton CRC üretimi yapma kapasitesi olduğu, bunun yanı sıra yılın sonuna doğru firmanın ticari CRC piyasasına girmesine olanak sağlayacak olan tavlama hattının faaliyete geçmesinin planlandığı bildiriliyor. Yakında İskenderun’da MMK Metalurji ile birlikte boyalı sac üretimi yapan ikinci bir tesisin faaliyet göstermeye başlayacağı ve bölgenin toplam nominal HDG kapasitesinin yılda 900.000 ton, boyalı sac (PPGI) kapasitesinin ise 450.000 tona ulaşacağı kaydediliyor. ( Metal Expert, 16 Haziran 2016 )


( Bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ