Çelik Sektöründe 2016-27. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-27. Hafta’nın Öne Çıkanları

EUROFER: Çin’in Sırbistan’da Çelik Tesisi Alması Adil Ticareti Göz Ardı Ediyor

Çinli çelik üreticisi Hebei Iron & Steel’in Sırbistan’ın en büyük çelik üreticisi Zelezara Smederevo’nun çelik tesislerini satın almak için anlaşma imzalamasının ardından, Avrupa Çelik Birliği (EUROFER) Çin hükümetinin işlettiği bir şirketin Avrupa Birliği’ne aday olan bir ülkede çelik tesisi satın almasının adil ticaret kapsamına girmemesi sebebiyle endişe verici olduğunu belirtti.

EUROFER aynı zamanda Çin’in bu hamlesinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun davranmamaya devam ettiğinin göstergesi olduğunu belirtti. EUROFER genel direktörü Axel Eggert, AB’de yabancı yatırımların, adil koşullarda olması durumunda gerçekten hoş karşılandığını, ancak bu durumda Çin’in doğrudan devlet tarafından işletilen bir şirketi yurtdışında şirket devralması konusunda teşvik ederek adil olmayan koşullar yarattığını ifade etti. 

Eggert, Zelezara Smederevo’nun ise Sırbistan'ın AB üyelik prosedürünün bir parçası olarak zaten devam eden ulusal yeniden yapılandırma programına tabii olduğunu söyledi. Bununla birlikte Eggert, şirketin, devlete ait olan Hebei Iron & Steel’e satılmasının arz fazlası ve serbest ve adil ticari ortam oluşturulması kapsamında gösterilen çabaları göz ardı ettiğini vurguladı. Söz konusu şirketi satın almasıyla Çin’in piyasa dışı koşullarının yarattığı problemlerin onaylandığını belirten Eggert, AB’nin, adil piyasa koşulları yaratmadan Çin’e piyasa ekonomisi statüsünün verilmemesi için direnmesi gerektiğini tekrarladı. (SteelOrbis/SteelFirst/Kallanish, 20 Haziran 2016 )

Tezcan, Yeni Asitleme Hattında Tam Kapasiteye Ulaştı

Türkiye’de yerleşik çelik sac ve boyalı sac üreticisi Tezcan Galvaniz’in, yılda 1.2 milyon ton üretim kapasiteli asitleme hattında tam kapasiteye ulaştığı bildiriliyor. Söz konusu yeni asitleme hattının Mart ayında faaliyete başladığı, ayrıca firmanın eski itme-çekme asitleme hattının ise atıl duruma getirildiği belirtiliyor. Tezcan Galvaniz’in yılda 1 milyon ton soğuk haddelenmiş sac, 700.000 sıcak daldırma galvanizli sac ve 270.000 ton boyalı sac üretim kapasitesine sahip olduğu, buna ek olarak firmanın, İstanbul yakınlarında Türkiye’nin ilk galvalume hattını inşa etmekte olduğu ve sözkonusu hattın yılda 350.000 ton 0.30-3 mm yüksek alüminyum alaşımlı sac üreteceği haber veriliyor. (SteelFirst, 20 Haziran 2016 )

Erdemir-Arvedi Ilva Tesisine Ortak Girişim Yapmak İçin İşbirliği Yapacak

İtalya’da yerleşik Arvedi, Türkiye’de faaliyet gösteren Erdemir, devlet idaresindeki CDP Bankası ve Luxottica başkanı Leonardo Del Vecchio’nun, yeni bir ortak girişim oluşturacakları, sözkonusu ortak girişimin sermayesinin 1 milyar $’ı bulacağı ve şirketler birliğinin çevre planının onaylanması durumunda ortak girişim kapsamında kurulacak yeni şirketin, İtalya’da yerleşik Ilva tesisini yönetmek amacı güden özel maksatlı bir kurum olacağı haber veriliyor. CDP ve Türkiye’de yerleşik çelik üreticisi Erdemir söz konusu tutarın %70’ini karşılayacakları, buna ek olarak Del Vecchio’nun yatırımın %20’lik kısmını kendi holdingi olan Delfin Group ile garanti altına alacağı, geriye kalan %10’luk dilimi ise çelik üreticisi Arvedi’nin karşılayacağı rapor ediliyor. ( Kallanish, 20 Haziran 2016 )

Vale Umman’daki Pelet Hattında Rekor Üretim Seviyesine Ulaştı

Brezilyalı madenci Vale, 6 Haziran’da Umman’daki pelet tesisinde bulunan A üretim hattında günlük doğrudan indirgenmiş pelet üretiminde rekor üretim seviyesine ulaştığını ve toplam 15.859 mt üretim yaptığını duyurdu. Söz konusu hatta önceki rekor seviye ise 21 Şubat 2014’te 15.624 mt olarak kaydedilmişti. Vale, Umman, Sohar’da bulunan sanayi kompleksinde her biri yıllık 4,5 milyon mt üretim kapasitesine sahip olan iki hatlı bir peletleme tesisi ve yıllık 40 milyon mt kapasiteli bir dağıtım merkezi işletiyor. Tesisin dağıtım merkezi Vale’nin büyük miktarlarda demir cevheri stoku tutmasını sağlarken, şirket bu sayede Orta Doğu ve Hindistan dahil Kuzey Afrika ve Asya’ya her zaman demir cevheri tedariki yapabiliyor. ( SteelOrbis, 20 Haziran 2016 )

Çin’de Yerleşik Firmalar, Sırbistan’da Mutabakat Anlaşması İmzaladı

Çin’de yerleşik çelik üretici firmaların bir araya gelerek oluşturduğu şirketler birliğinin, Sırbistan’ın Maden ve Enerji Bakanı Aleksandar Antic ile yeni enerji projeleri geliştirmek için mutabakat anlaşması imzaladığı ve sözkonusu anlaşmanın Başkan Xi Jlnping’in Sırbistan’a ziyaretini takiben ve Sırbistan’ın çelik talebini artırmak için imzalandığı haber veriliyor. Çinli şirketler birliğini China Energy Engineering Group Co., Ltd (CEEC), Silk Road Fund Limited Company ve China’s Environmetal Protection Energy co., LTD’nin oluşturduğu, ayrıca sözkonusu şirketler birliğinin hidrogüç, rüzgar, güneş, biyokütle ve diğer yenilenebilir enerjilerin yanı sıra, yeni enerji projeleri geliştirmek için Sırbistan hükümetiyle işbirliği halinde olacakları kaydediliyor. Bunun yanı sıra Hebei Iron and Steel’in, Nisan ayında Sırbistan’da yerleşik devlete ait çelik üretim tesisi Zelezara Smederevo’yu satın alma anlaşması imzaladığı vurgulanıyor. ( Kallanish, 21 Haziran 2016 )

Essar Steel Algoma Tüm Varlıklarını KPS Capital Partners’a Satacak

Essar Steel Algoma Inc., bugün yaptığı açıklamada, şirketin neredeyse tüm varlıklarını, KPS Capital Partners, LP ve şirketin alacaklıları tarafından oluşturulan konsorsiyuma satmak için varlık satış anlaşması yaptığını belirtti. Şirket, anlaşmanın onaylanması için mahkemeye başvurdu. Mahkeme onayının dışında, satış işleminin tamamlanması çalışanların emeklilik planları, iş sözleşmeleri, sermaye projeleri ve çevresel konular gibi birçok etkene de bağlı bulunuyor. Essar Steel CEO’su ve başkanı Kalyan Ghosh, konsorsiyum tarafından oluşturulan yeni şirketin, çelik döngüsünün tüm aşamalarını sürdürecek bir sermaye yapısı oluşturacağını belirtti. Satışın mahkeme tarafından onaylanmasıyla taraflar varlık satış anlaşmasının koşullarını sağlamaya çalışacak. Essar Steel Algoma’nın faaliyetleri geçici olarak devam etse de satış işleminin en geç 31 Ağustos 2016’da tamamlanması planlanıyor. ( SteelOrbis, 21 Haziran 2016 )

İran, Esfahan Steel’e Alıcı Arıyor

İran Özelleştirme Bürosu’nun, ülkenin en büyük üçüncü çelik üreticisi konumundaki Esfahan Steel’in (Esco) İran Fara Borsası’nda %73’lük hissesini satışa sunmayı planladığı ve sözkonusu hisse satışının Esfahan Steel’in kârlılığını artırmak için gerçekleştirileceği ifade ediliyor. Esco’nun hisselerinin %56’sının İran Sosyal Güvenlik Örgütü’ne, %17’sinin ise İran Çelik Emeklilik Fonu’na ait olduğu ve Novin Yatırım Bankası’nın, Esco’nun hisselerinin elden çıkarılması ilgili olarak mevcut durumda yabancı alıcılarla görüşme halinde olduklarını belirttiği haber veriliyor. Buna ek olarak, Lüksemburg ve Güney Kore’de yerleşik iki firmanın, Esco’nun hisseleriyle ilgilendikleri, ancak görüşmelerin henüz ciddiyet kazanmadığı belirtiliyor. ( Kallanish, 22 Haziran 2016 )

Dünya DRI Üretimi Mayıs Ayında Aylık Bazda %1,9 Arttı

Dünya Çelik Birliği (worldsteel) tarafından yayımlanan verilere göre, 2013 yılında dünyadaki doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretiminin %87'sini oluşturan 14 ülkede bu yılın mayıs ayında toplam DRI üretimi nisan ayına göre %1,9 artış ve yıllık %1,65 düşüşle 4,74 milyon mt seviyesinde yer aldı. Bununla birlikte, dünya DRI üretimi bu yılın ocak-mayıs döneminde 2015 yılının aynı dönemine kıyasla %12,9 düşüşle 22,27 milyon mt oldu. Worldsteel verilerine göre, bu yılın mayıs ayında dünyada en çok DRI üretimi gerçekleştiren ülke 1,433 milyon mt DRI üreten İran oldu. İran’ı, 1,430 milyon mt DRI üretimiyle Hindistan, 510.000 mt DRI üretimiyle Meksika ve 420.000 mt üretimiyle Suudi Arabistan takip etti. ( SteelOrbis, 22 Haziran 2016 )


( Bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ