Çelik Sektöründe 2017 - 35.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 35.Haftanın Öne Çıkanları


Türkiye, İnşaat Çeliğinin Dünyada En Düşük Fiyatlardan Satıldığı Ülke

Bazı müteahhit kuruluşlarının iddialarının aksine, Türkiye inşaat çeliğinin dünyada en düşük fiyatla satıldığı ülkeler arasında yer almaya devam ediyor. İnşaat çeliğinin en yüksek olduğu ülke Brezilya olurken, Brezilya’yı, Arjantin, ABD ve Çin takip ediyor. Türkiye ise 555 $/ton ile en düşük fiyatlı ülke konumunda bulunuyor. ABD’nin 606 $/tonluk teorik fiyatlarının, geçek fiyat bazına dönüştürülmesi halinde 650 $/tona yaklaşacağı belirtiliyor. Hâl böyle iken, bazı müteahhit kuruluşlarının Türkiye’deki fiyatlardan mesnetsiz bir şekilde şikayet etmelerinin mantığı anlaşılamıyor. Buna ek olarak söz konusu müteahhit kuruluşlarının, inşaat demiri fiyatlarının dünyada biraz artarken, Türkiye’de daha yüksek oranda atış gösterdiği yönündeki iddiasının, Türkiye iç piyasasında geçerli olan fiyatların, grafikte de görüldüğü üzere bugün dünya piyasalarında en ucuz olarak bilinen Çin ve BDT piyasalarının dâhil altında bulunması bakımından gerçeklik payı bulunmuyor. Çelik fiyatları dünya piyasalarındaki arz/talep dengesinin yanı sıra, girdi maliyetlerinin seyrine ve döviz kurlarına göre oluşuyor. Türk çelik sektörünün tek başına fiyatları belirleme gücü bulunmuyor. ( ÇİB/TÇÜD, 28 Ağustos 2017 )

Çelikçiler Çatı Örgütü Kurdu

Çelik sektörünü temsil eden STK ve üretici firmalar Çelik Federasyonu (ÇELFED) çatısı altında bir araya geldi. Merkezi İstanbul olan Çelik Federasyonu çelik sektörünün ilgili tüm sektörler ile birlikte ilerlemesine ve kalkınmasına katkıda bulunmayı, küresel rekabet gücünü artırmayı ve sektörel bütünleşmeyi sağlamayı hedefliyor. Federasyonun 5 kurucu üye derneği bulunuyor.

ÇELFED'den yapılan açıklamaya göre, Federasyon temel olarak üye derneklerin ve kişilerin demokratik, sosyal, kültürel ve mesleki haklarını koruyacak ve geliştirecek çalışmalarda bulunacak. Sektör firmalarına yönelik bilgilendirmeler yapılması, eğitim çalışmaları yürütülmesi, sektörde yaşanan sorunlara çözümler üretilmesi ve ilgili kurumlarla paylaşılması gibi konularda faaliyet gösterecek.

Ekinci: Ülkemiz adına hayırlı olsun

ÇELFED Başkanı Namık Ekinci, çelik sektöründeki dernekleri ve üretici firmaları bir araya getiren Çelik Federasyonu’nun kuruluşu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Türkiye ekonomisi ve ihracatına önemli katkılar yapan çelik sektörümüzü temsil eden STK’lar ve üretici firmalarımız güçlerini birleştirmeye karar vermişlerdir. Sektörümüzün bugünü ve geleceği açısından hayati önem taşıyan sorunların çözümü, sektörel yol haritaları ile stratejilerinin belirlenmesi bakımından Ortak Akıl geliştirilmesine duyulan ihtiyaç uzun zamandır gündemimizde yer alıyordu. Bu çalışmaların meyvelerini vermesi ve Çelik Federasyonu’nun kurulmasından dolayı mutluyuz. Çelik Federasyonu, sektörü tek bir çatı altında toplayarak çelik sektörümüzün ulusal ve uluslararası alanda temsilcisi olmuştur. Sektördeki STK’lar ve üretici firmaların Federasyon çatısı altında bir araya gelmeleri ortak rekabeti de sağlayacaktır. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı pazarlarda rekabet gücümüzü artıracak işbirliklerinin geliştirilmesine büyük katkılar yapacağına inanıyoruz. Çelik sektörü ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

ÇELFED kurucu üye dernekleri

1) Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD)
2) Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD)
3) Çelik Dış Ticaret Derneği (ÇDTD)
4) Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA)
5) Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD)

5 dernek de İstanbul merkezli faaliyet yürütüyor.

Yönetim Kurulu:

Namık Kemal EKİNCİ – ÇDTD
Ahmet Kamil ERCİYAS - ÇEBİD
Yener GÜREŞ – TUCSA
Mustafa Necati TECDELİOĞLU - BESİAD
Hasan Tuncay SERGEN – YİSAD
( Dünya, 25 Ağustos 2017 )

Çin, Kapasite Fazlalığını Azaltmak İçin ‘Zombi Firmaları’ Hedef Alıyor

Çinli yetkililerin, çelik sektöründeki kapasite fazlalığını azaltma faaliyetleri kapsamında “zombi firmalara” odaklandıkları haber veriliyor. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun (NDRC), atıl kapasitenin devre dışı bırakılması çalışmaları istikrarlı bir şekilde devam ederken ve standart altı çelik üretim yapan indüksiyon ocaklarının kapatılması faaliyetlerinin tamamlanması ile odağın, satın alma ve şirket birleşmeleri gibi önlemler ile zombi firmalara çevrildiğini belirttiği duyuruluyor. Yılın ilk yarısında Çin’de yerel makamların ilgili bölümlerinin, kendi yetki alanlarına giren zombi tesislerinin incelenmesi, sayılarının belirlenmesi için talimat aldıkları ifade ediliyor. Ayrıca yetkililerin, sözkonusu firmaların devre dışı bırakılması için plan oluşturmaları ve zombi firmaları kapasite kapatma faaliyetlerinde bir sonraki odak noktası haline getirmeleri gerektiği aktarılıyor. NDRC’nin, zombi firmaların piyasa güçleri ve yasal yollarlarla etkili bir şekilde devre dışı bırakılacağını belirttiği ve Çin’in, özellikle başlıca çelik üretim bölgelerinde satın alma ve şirket birleşmeleri faaliyetlerini teşvik ettiğini eklediği vurgulanıyor. ( Metal Bulletin, 28 Ağustos 2017 )

Baosteel, İlk Yarıdaki Zarar Nedeniyle Wuhan Biriminde Maliyetleri Azaltmaya Devam 
Edecek

Baosteel’in, Wuhan’ın ilk yarıda 117 milyon dolar zarar etmesinin ardından Wuhan Iron and Steel kolunda maliyetleri daha fazla azaltmayı hedeflediği bildiriliyor. Baosteel Finans ve Mali İşler Direktörü Wu Kunzong’un, Wuhan Iron and Steel’in performansının şirketin devralınmasından etkilendiğini ve Wuhan’ın Baosteel ile şirket birleşmesinden meydana gelen yeni firmaya adapte olmasının zaman aldığını belirttiği kaydediliyor. Baosteel Yönetim Kurulu Sekreteri Wu Yiming’in, Baosteel’in yılın ikinci yarısında Wuhan’ın maliyetlerini satış ve teslimat alanlarında faaliyet gösteren alt kuruluşları kapatarak azaltmaya devam edeceğini ifade ettiği aktarılıyor. Baosteel’in, 2017 yılında maliyeti toplamda 907,8 milyon dolar seviyesinde azaltmayı hedeflediği vurgulanıyor. (SteelGuru, 29 Ağustos 2017 )

Brezilya Çelik Kongresi: İhracat Brezilyalı Çelik Üreticilerinin Yeni Normali Olacak

22-23 Ağustos tarihlerinde Brasilia’da gerçekleşen Brezilya Çelik Kongresi’nde söz alan McKinsey yöneticisi Wieland Gurlit, yerel çelik talebinin geçtiğimiz birkaç yıl içinde düştüğünü ve son zamanlarda da zayıf seyrettiğini belirtirken, Brezilyalı üreticilerin satışlarını sürdürmek için ihracat piyasalarına yöneldiğini ve önümüzdeki 10 yıl boyunca ihracatın Brezilyalı çelik üreticilerinin “yeni normali” olacağını ifade etti. Gurlit, Brezilya çelik sektörünün 2003 ve 2014 yılları arasında yapılan yatırımlar sayesinde rekabetçi bir yapıda olduğunu söyledi. Gulit, Brezilya’nın yeni normalinin yılda 10 milyon mt ihracat yapmak olacağını ve bunun 5 milyon mt’unun yarı mamulden oluşacağını belirtti. İç piyasada mütevazı bir büyüme beklenen 2018-2022 döneminde ihracat ihtiyacının çok büyük olacağını söyleyen Gurlit, şu an görünür tüketimin sadece %8’ini oluşturan ithalatın ise artmasının beklendiğini ifade etti. McKinsey yöneticisi, Brezilya çelik sektörünün kapasitesinin %50’sini kullandığını, yarı mamul ve mamul ihracatının artması için kapasite kullanım oranının %80’lere ulaşması gerektiğini belirtti. Brezilya çelik sektörünün rekabet gücünü sınırlayan bazı yapısal faktörlerden söz eden Gurlit, en önemli faktörlerden birinin çelik ürünleri ihracatında uygulanan mevcut vergi sistemi olduğunu söyledi. ( SteelOrbis, 29 Ağustos 2017 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ