Çelik Sektöründe 2017 - 39.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 39.Haftanın Öne Çıkanları

Dr. Veysel Yayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Oldu

Derneğimiz Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Bugün itibarıyla göreve başlayacak olan Yayan’ı yeni görevinden ötürü tebrik ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyoruz. ( TÇÜD, 25 Eylül 2017 )

Çin'in 'Hurda' Kararı Türkiye'ye Yarayacak

Çin'in ABD'den hurda ithalatını yasaklamasının, bu ham maddeyi yoğun olarak kullanan Türk çelik sektörüne fiyat avantajı sağlaması öngörülüyor. Çin aralarında ABD'nin de yer aldığı ülkelerden hurdanın da içinde bulunduğu 24 tür katı atığın ithalatının yasaklanması kararını almış, bu gelişmenin iki ülke arasında 5 milyar dolara varan bir ticareti etkileyebileceği değerlendirmeleri yapılmıştı. Söz konusu gelişme, küresel ölçekte hurda fiyatlarının bundan nasıl etkileneceği ve ithal hurdayı yoğun olarak kullanan Türk çelik sektörüne fayda sağlayıp sağlamayacağı konularını gündeme getirdi.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu tür yasaklamaların arkasında mutlaka politik bir irade bulunduğunu dile getirdi. Hurda çelik açısından Çin'de bu yıl 60 milyon tonluk kapasitenin devre dışı bırakıldığını belirten Yayan, "Söz konusu kapasiteler kapatılınca Çin'de 50 milyon tonluk bir hurda fazlalığı ortaya çıktı. Dolayısıyla Çin'in hurda ihtiyacı kalmadı. Çinliler ülkelerinde ortaya çıkan hurda fazlasını ihraç eder mi yoksa bunu kendi ülkelerinde ark ocaklı tesisler açmak ve ülke içinde değerlendirmek gibi tedbirler mi alırlar bunu göreceğiz." diye konuştu.

Yayan, ithalat yasağının, Çin'in serbest piyasa görüntüsüne zarar vereceğini belirterek, ABD'nin de benzer tedbirler aldığını ve birkaç hafta içinde ABD'nin, "Section 232" (ABD başkanına milli güvenliğin tehdit altında olması halinde ithalatı kısıtlama yetkisi veren yasa) çerçevesinde çelik ürünlerinin ithalatını sınırlayıcı tedbirler açıklamasının beklendiğini bildirdi. "Çin hurda ihracatına kolay kolay izin vermez" Çin hükümetinin attığı adımla kendi çelik sektörüne ilave bir avantaj sağladığının altını çizen Yayan, Çin hükümetinin hurda ihracatına da bazı sınırlamalar getirebileceğini ifade etti. Yayan, Çin'de çelik tüketiminin 800 milyon tona yaklaştığına dikkati çekerek, "Bu tüketim bir süre sonra hurda üretimine dönüyor. Bunun 20-30 yıllık gibi süresi var. Yani Çin'in birikmiş bir hurda üretim potansiyeli bulunuyor. Dolayısıyla Çin'in hurdası artarsa bir kısım analistler bunu ihraç edeceklerini ve dünyada hurdanın ucuzlayacağını, bir kısım analistler ise Çin'in ham madde ihraç etmesinin pek mümkün olmadığını belirtiyor. Bana göre, ihracata kolay kolay izin vermezler. Bir iki yıl içinde ark ocaklı tesislerin sayısındaki artışı görürüz. Hurda üretimini kendi iç tesislerine gönderebilirler ya da entegre tesislerin daha fazla hurda tüketimini görebiliriz." ifadelerini kullandı.

"İthalat yaağı bize yarar"

Yayan, Türkiye'nin ise ağırlıklı olarak ABD, AB ülkeleri ve Rusya'dan hurda ithalatı yaptığını dile getirerek, "Çin’in, ABD'den satın almadığı hurdayı Uzakdoğu'daki diğer ülkeler almaya başlar, o hurdayı alanlar da AB ve Rusya'dan ithalatı azaltırlarsa bu durum bize yarar." dedi. Yayan, yurt içinde yıllık 30 milyon ton hurda tüketildiğini, ithalatın da temmuz sonu itibarıyla 16 milyon ton olduğunu sözlerine ekledi. ( Dünya/AA/BloombergHT/Vatan, 23 Eylül 2017 )

Hint Hükümeti Çelik Araştırma ve Geliştirme Kurumunu Kısmen Finanse Edecek

Hindistan Çelik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Hindistan hükümeti, Hindistan Çelik Araştırma ve Teknoloji Misyonu (SRTMI) kurumunun kurulması için 1 milyar INR (16 milyon $) tutarında bir başlangıç sermayesi sağlayacağını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, resmi onay ve fon onayı için Bakanlar Kuruluna yönlendirilen SRTMI, demir ve çelik sektöründe işbirliğine dayalı araştırma projelerini teşvik etmeyi hedefleyecek. Hükümetin tahminlerine göre, Hindistan'daki çelik şirketlerinin araştırma ve geliştirme yatırımları çok düşük seviyede ve çoğu çelik şirketinin cirosunun %0,05- 0,5'ini oluşturuyor. SRTMI bu durumun düzeltilmesini amaçlıyor. ( SteelOrbis, 25 Eylül 2017)

OECD, Arjantin’i Çelik Komitesi’ne Katılmaya Davet Etti

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Arjantin’i Çelik Komitesi’ne katılması için resmi olarak davet ettiği haber veriliyor. Davetin, Güney Amerika çelik sektörünün sorunları ile ilgili perspektifin genişlemesi amacıyla Örgüt’ün önerisi üzerine OECD Genel Sekreteri Angel Gurría’dan geldiği bildiriliyor. Arjantin Dış Ticaret Müsteşarı Shunko Rojas’a gönderilen davetiyede OECD’nin, Arjantin’in katılımının piyasadaki gelişmeler ve dünya çapında gelişen politikalarda şeffaflığı daha geniş ölçekte sağlaması bakımından ortak fayda getireceğini belirttiği ifade ediliyor. Arjantin’in katılımını 2014 yılının Eylül ayında sonlandırdığı hatırlatılıyor. ( SteelGuru, 26 Eylül 2017 )

U.S. Steel Kosice’nin Çinli HBIS’e Satışının 2018 Yılının Başında Tamamlanması Öngörülüyor

Slovakya’da bulunan U.S. Steel Kosice’nin (USSK) satışı ile ilgili görüşmelerde sona yaklaşıldığı, Çinli HeSteel Group’un (HBIS) tesisi 2018 yılının başlarında satın almasının beklendiği ifade ediliyor. Amerikalı çelik firması U.S. Steel’in, Slovakya’da bulunan tek yassı çelik tesisini Çin’de faaliyet gösteren en büyük ikinci çelik üreticisi konumundaki HeSteel Group’a satmayı kabul ettiği yönünde bilgi alındığı ve HeSteel Group’un, 5 milyon ton kapasiteli tesis için 1.4 milyar dolar ödeyeceği aktarılıyor. U.S. Steel ve HeSteel Group’un, Ocak 2017’de Pittsburgh’de mutabakat anlaşması imzaladığı hatırlatılıyor. 2014 yılında Duferco’nun çoğunluk hissesinin alınması ve Sırbistan’da bulunan Zelezara Smederevo’nun satın alınmasının ardından USSK’nın, HeSteel’in Avrupa’daki üçüncü büyük yatırımı olacağı bildiriliyor. Ancak Kosice’nin HBIS’in AB’deki tek üretim tesisi olacağına, böylece Çin’in sözkonusu tesisi Birlik içinde geçerli olan yüksek vergileri atlatmak için bir platform olarak kullanabileceğine ve bu durumun Avrupa’da endişe yarattığına dikkat çekiliyor. ( Metal Expert, 27 Eylül 2017 )

IREPAS Çelik Üreticileri Komitesi: Artan Talep Sayesinde Piyasa Daha İyi Durumda

24-26 Eylül tarihleri arasında Atina’da düzenlenen SteelOrbis 2017 Güz Konferansı & 77. IREPAS Toplantısı’nda konuşan IREPAS başkanı, İÇDAŞ ihracat müdürü ve aynı zamanda çelik üreticileri komitesi başkanı Murat Cebecioğlu, küresel piyasanın, artan talep ve Çin’den kaynaklanan baskının azalması sayesinde 2016 yılına kıyasla daha iyi konumda olduğunu belirtti. Cebecioğlu’na göre, piyasa görünümü genel olarak olumlu ve arz-talep dengesi çelik sektörünü daha iyi iş yapması konusunda destekliyor. Cebecioğlu, Çin’in ihracat piyasasındaki yokluğunun, Türk üreticilerin Uzak Doğu’ya ürün sevkiyatı yapmasını sağladığını belirterek, Körfez İşbirliği Konseyi bölgesinde ise Suudi Arabistan’ın ihracat yasağını kaldırmasıyla birlikte, piyasaya yeni bir oyuncunun daha katıldığını ifade etti. Cebecioğlu’na göre, üreticiler çelik fiyatlarında daha fazla düşüş beklemezken, biraz daha gevşeyebileceği düşünülen fiyatların çok fazla düşmemesi bekleniyor. Hurda fiyatlarının düşmesine rağmen, bu durumun artan elektrot maliyetleriyle dengeleneceğini söyleyen Cebecioğlu, bu sebeple üreticilerin maliyet yapısında değişiklik olmayacağını belirtti. Elektrot kıtlığının kısa vadeli bir problem olmadığına inanan Cebecioğlu, elektrot sıkıntısının 2019 yılının ilk yarısına kadar devam etmesini bekliyor. Bununla birlikte, Cebecioğlu, elektrot sıkıntısının 2019 yılının ilk yarısına kadar devam etmesi halinde ise çelik üretimini de etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu. Çelik üreticileri komitesi başkanı 232. madde soruşturması konusunda ise, sonuçların planlanan vergi reformu sonrasına ertelendiğini ancak hala bir zaman sınırı olduğunu söyleyerek, raporun ABD başkanı Trump’a sunulmak zorunda olduğuna ve Trump’ın da raporu 90 gün içinde onaylaması gerektiğine dikkat çekti. ( SteelOrbis, 27 Eylül 2017 )

Voestalpine Leoben/Donawitz Tesisindeki Yeni Filmaşin Hattını Devreye Aldı

Avusturyalı çelik üreticisi voestalpine AG, Avusturya’daki Leoben/Donawitz tesisinde kurulan yeni ileri teknoloji filmaşin hattını devreye aldığını duyurdu. 140 milyon € yatırımla kurulan tam otomatik tesiste, otomotiv, enerji, inşaat ve makine mühendisliği sektörlerine yönelik, yıllık 550.000 yüksek kaliteli filmaşin üretilecek. Voestalpine tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu yeni hat, 1979 yılından bu yana faaliyette olan eski tesisin yerine kuruldu. Yeni hatta 4,5 mm ve 60 mm arasında değişen çaplarda, saflığı ve mukavemeti en son teknolojik standartlara uygun filmaşin üretilecek. (SteelOrbis, 28 Eylül 2017 )

ArcelorMittal, Meksika’da 1 Milyar Dolar Yatırım Planlıyor

ArcelorMittal’in Meksika’daki tesislerinde 1 milyar dolar tutarında yatırım programı açıkladığı ve firmanın önümüzdeki dönemde Meksika’daki madencilik operasyonlarının rekabet gücünün sürdürülebilirliğinin sağlanmasına odaklanacağı bildiriliyor. Yatırım programının, müşterilerinin artan talebinin karşılanması, firmanın Meksika’daki tesislerinin 5,3 milyon tonluk kapasitesinin daha etkin bir şekilde değerlendirilebilmesi, 2020 Eylem Planı doğrultusunda, üretim içerisinde katma değeri yüksek ürünlerin payının arttırılması hedeflerini gerçekleştirmek için uygulamaya aktarıldığı belirtiliyor. ( Kallanish, 29 Eylül 2017 )

Alacero, Latin Amerika’nın Çelik Üretim/Tüketiminde Artış Olacağına İşaret Ediyor

Latin Amerika Çelik Üreticileri Derneği Alacero’nun, Latin Amerika’da çelik üretimi ve tüketiminin, 2017 yılının ilk yedi aylık döneminde yeniden artış gösterdiğini belirttiği, buna ek olarak Alacero’nun yayımladığı ön verilere göre, söz konusu olumlu performansın Ağustos ayında da devam ettiği bildiriliyor. Latin Amerika’nın ham çelik üretiminin, Ocak-Temmuz döneminde % 9 artışla geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 33,9 milyon tondan 36,8 milyon tona yükseldiği ve % 53 seviyesindeki payı ile bölgedeki en büyük ham çelik üreticisi konumundaki Brezilya’nın üretiminin % 11 oranında artışla 19,6 milyon tona ulaştığı belirtiliyor. İlk yedi aylık dönemde nihai mamul üretiminin, % 3 artışla 30,6 milyon tona yükseldiği, Brezilya ve Meksika’nın sırasıyla 12,8 milyon ton ve 11 milyon ton ile en büyük üretici oldukları kaydediliyor. ( Kallanish, 29 Eylül 2017 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ