Çelik Sektöründe 2017 - 38.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 38.Haftanın Öne Çıkanları


CISA: Çin’in Çelik Üretiminin 2017 Yılında % 3-5 Artması Bekleniyor 

Çin Demir ve Çelik Derneği’nden (CISA) yapılan açıklamaya göre Çin’in çelik üretiminin 2017 yılında geçtiğimiz yıla kıyasla % 3-5 oranında artış göstermesinin beklendiği, söz konusu üretim artışının, küçük ölçekli atıl tesislerin kapatılmasına rağmen, yükselen fiyatların büyük ölçekli tesislerin üretimi artırmasına yol açması ile gerçekleşeceği duyuruluyor. CISA Başkan Yardımcısı Qu Xiuli’nin, Çin’in ham çelik üretiminin bu yıl 840 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceğini belirttiği, geçtiğimiz yıl ülkede 808 milyon ton çelik üretiminin yapıldığı ifade ediliyor. Her biri yılda 1 milyon tondan fazla üretim kapasiteli CISA’ya üye kuruluşların çelik üretimlerinin bu yılın ilk yedi aylık döneminde % 6.8 artış gösterdiği, küçük ölçekli çelik tesislerinin üretiminin ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla % 2 oranında azaldığı, söz konusu azalışın, Pekin’in yılın ilk yarısında 120 milyon ton düşük teknolojili çelik kapasitesini devre dışı bırakma yönündeki faaliyetlerinden ve hava kirliliğini azaltmak amaçlı çevre denetlemelerinden kaynaklandığı aktarılıyor. Qu Xiuli’nin, Çin çelik sektörünün geliştiğini ve sanayi konsantrasyonunun artış göstermekte olduğunu dile getirdiği, geçtiğimiz yıl üretilen 808 milyon ton çeliğin sadece % 36’sının Çin’de yerleşik en büyük 10 üretici tarafından üretildiği ve sözkonusu üreticilerin toplam üretimdeki paylarının bu yıl artmasının beklendiği vurgulanıyor. ( Steel Guru, 18 Eylül 2017 )

Bakan Özlü: 2 Milyar Dolara Yakın Yatırım Yapacağız

Türk sanayi devriminin önemli köşe taşlarından birisi olan Zonguldak’ın da yaptıkları çalışmalardan nasibini alacağını dile getiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Filyos Endüstri Bölgesi" hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye'de 5 yeni endüstri bölgesi kuruyoruz. Filyos Projesi, Batı Karadeniz'in ve Zonguldak'ın çehresini değiştirecek. Filyos Endüstri Bölgesi, 40-50 milyar liralık bir ciroya sahip olacak. Filyos'ta 2 milyar dolara yakın yatırım yapacağız. Allah'ın izniyle 12 bin kişiye yeni bir istihdam kapısı açacağız. Peki böylesine makro ölçekli, dev bir proje için neden Filyos'u seçtik? Çünkü, endüstri bölgesinin hemen yanında Türkiye'nin en büyük liman projelerinden biri devam ediyor. Burası, lojistik üs kurma açısından yerli ve yabancı yatırımcılar için çok cazip imkanlar sunuyor çünkü, 607 hektar büyüklüğünde olan bu bölge, karma endüstri bölgesi olması nedeniyle her sektörden yatırımcıyı kendine çekiyor. Filyos Endüstri Bölgesi Projesi, Batı Karadeniz'in sanayi ve lojistik kapasitesini en üst seviyeye çıkaracak. Filyos ve diğer endüstri bölgeleri, en az GAP kadar büyük ve değerli projelerdir. Bu bölgede üretilen demir çelik, yine kendi bölgesinde ham madde olarak kullanılacak. Elektrikli teçhizat imalatı, makine ve ekipman imalatı, motorlu taşıtlar imalatı gibi pek çok alanda faaliyet gösterilecek. Bölgenin kamulaştırma çalışmalarını çok şükür tamamlamış bulunuyoruz. Projeyle bölgeye yapılacak organize sanayi bölgeleri, yeni limanlar, çevre ve dere ıslah çalışmaları buranın cazibesini de mutlaka artıracak. İşsizlik azalacak. Zonguldak ve çevre iller, göç veren değil, göç alan şehirler haline gelecek.” (HaberTürk 18 Eylül 2017 )

Eurofer: Grafit Elektrot Kıtlığı AB Çelik Üretimini Tehdit Ediyor

Avrupa Çelik Derneği (EUROFER) grafit elektrot kıtlığı ile ilgili açıklamasında, grafit elektrot tedariki ile ilgili sıkıntıların AB çelik üretimini tehdit ettiğini ve grafit elektrotların elektrik ark ocaklarında ikincil çelik üretiminde ve hem elektrik ark ocaklarında hem de yüksek fırın-bazik oksijen fırını (BF-BOF) üretim hatlarının pota ocağı (LF) metalurji safhasında kullanımının zorunlu olduğunu belirtti. EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert, global grafit elektrot sıkıntısının, geçtiğimiz yıllarda üretim kapasitesinin azaltılmasından ve ilave çevre standartlarının sonucu olarak Çin’de gerçekleşen üretim kesintilerinden kaynaklandığını açıkladı. Buna ek olarak Eggert, geçtiğimiz aylarda grafit elektrot hammaddesi olan needle kok tedarikinde sıkıntı yaşandığını ve fiyatların keskin bir şekilde yükseldiğini belirtti. Çelik üretimi ithal grafit elektrota bağımlı olan AB’de her yıl 226.000 ton elektrot tüketimi gerçekleşiyor ve bu miktarın % 60’ından fazlasının Çin’den gelen pota ocağı tipi daha küçük elektrotlar oluşturuyor. Söz konusu durum, hem birincil hem de ikincil çelik üretiminin devam etmekte olan elektrot kıtlığı ve arz dalgalanmasından ciddi anlamda etkilenebileceğine işaret ediyor. Eggert, daha önce sorunsuz gerçekleşen elektrot tedarikinin mevcut durumda risk altında olduğunu, bu durumda çelik üreticilerinin çok dikkatli olması gerektiğini ve elektrot kıtlığının uzaması halinde üretimin aksamaması için gerekli önlemleri almaları gerektiğini ifade etti. ( TÇÜD, 19 Eylül 2017 )

Çin’in Çelik Kapasitesi Önümüzdeki 20 Yıl İçinde 500 Milyon Tona İnebilir

Çin’de yerleşik Baowu Iron and Steel Genel Müdürü Chen Derong’un, önümüzdeki 20 yıllık süre zarfında Çin’in çelik kapasitesinin yılda 500 milyon ton seviyesine gerileyebileceğini tahmin ettiği, buna ek olarak Baowu’nun çelik sanayii yeniden yapılandırma fonunun, bazı olası satın alma hedefleri ile görüşme halinde olduğunu belirttiği ifade ediliyor. Baowu’nun, 6,1-12,2 milyar dolar sermaye ile ABD’li WL Ross & Co, SinoAmerican Yeşil Fonu ve China Merchants Group ile çelik sanayii yeniden yapılandırma fonu kurduğu, söz konusu fonun, çelik sanayinde şirket birleşmelerini ve satın almaları hızlandırmayı, zombi tesislerin kapatılmasını ve sanayi konsantrasyonunu artırmayı hedeflediği belirtiliyor. Chen Derong’un, Baowu ve yatırım fonunun Çin çelik sanayiinin % 20’sini kontrol etmesini öngördüğü, Çin’in 2025 yılına kadar ülkede faaliyet gösteren en büyük 10 çelik üreticisinin sanayi konsantrasyonunun % 60’ını teşkil etmesini planladığı, ancak daha önce söz konusu planların başarılı olmadığı belirtiliyor. Çin Başbakanı Li Keqiang’ın Çin’in 2016-2020 döneminde çelik kapasitesini 140 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakmayı hedeflediğini açıkladığı, ancak geçtiğimiz yıl Çin’in ham çelik üretiminin, % 1,2 artışla 808,4 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği kaydediliyor. 2016 yılının sonunda Çin’in çelik kapasitesinin yıllık 1 milyar ton seviyesinin üstünde olduğu ve 20 yıl içinde 500 milyon tona gerilemesinin, çelik ve hammadde talebinde kayda değer bir düşüşe işaret edeceği vurgulanıyor. ( Kallanish, 19 Eylül 2017 )

Hindistan Çelik Bakanlığı: Hindistan’ın Çelik Üretimi 2018-19 Döneminde 170 Milyon Ton Seviyesine Ulaşacak

Çelik Bakanı Chaudhary Birender Singh’in, 2018-19 dönemine kadar Hindistan’ın 300 milyon ton çelik üretim hedefinin %50’sinden fazlasına ulaşacağını belirttiği kaydediliyor. Buna ek olarak Bakan Singh’in, çelik üretiminde hammadde sıkıntısı olmayacağı yönünde güvence verdiği ve 2018-19 döneminde ham çelik üretiminin 170 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceğini dile getirdiği aktarılıyor. Ulusal Çelik Politikası kapsamında hükümetin, 2030-31 dönemine kadar 300 milyon ton üretim hedefi belirlediği, buna ek olarak söz konusu politikanın, aynı zaman zarfı içinde kişi başına düşen çelik tüketimini mevcut 61 kg’den, 158 kg’ye çıkarılmasını hedeflediği bildiriliyor. ( SteelGuru, 19 Eylül 2017 )

Küresel Çelik Devleri Birleşiyor

Küresel çelik sektöründe aşırı kapasiteyi azaltmak ve tasarrufları artırmak için devam eden konsolidasyonlara Avrupa'da bir yenisi eklenirken, Çin'de de şirket birleşmelerinin devam etmesi bekleniyor. Alman Thyssenkrup ile Hindistanlı Tata Steel, Avrupa'daki çelik şirketlerini birleştirmek için bir çerçeve anlaşmasına vardıklarını açıkladı. İki şirketin imzaladığı mutabakat zaptına göre yüzde 50 - yüzde 50 ortaklıkla birleşecek şirketin ismi Thyssenkrupp Tata Steel ve yönetim merkezi Amsterdam olacak. Avrupa Birliği'nce onaylanması gereken anlaşmanın gelecek yılın başında tamamlanması bekleniyor. Bir yıldan uzun bir süredir devam eden birleşme görüşmelerini sonunda oluşacak şirketin büyüklüğü, Avrupa'nın bir numaralı üreticisi Arcelor-Mittal'e yaklaşacak. Thyssenkrupp ve Tata, Avrupa'daki çelik şirketlerini birleştirerek 400 ila 600 milyon euro tasarruf sağlayacaklarını hesaplıyor. Şirketin yıllık cirosunun 15 milyar euro, yıllık üretiminin yaklaşık 21 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Ancak birleşmeyle birlikte şirketlerde çalışan yaklaşık 48 bin işçinin 4 bini işten çıkarılabilir. Birleşme haberinin ardında Tata Steel'in hisseleri yüzde 2 yükselerek bu yılki toplam değer artışını yüzde 74'e taşıdı.

Çin de Çelik Sektörünü Konsolidasyona Zorluyor

Çelik fiyatları geçen yıldan beri iyileşme gösterse de büyük Çinli üreticilerin yüksek hacimli ihracatı ve küresel kapasite fazlalığı çelik sektöründe sorun olmaya devam ediyor. Metal Bulletin'in verilerine göre, Avrupa'daki gösterge çelik fiyatları 2008'deki seviyesinin yarısının altında seyrediyor. Çin'in en büyük çelik üreticisi China Baowu çelik grubu üretim kapasitesini yüzde 40 artırmayı planladığını açıkladı. Şirket 70 milyon tonluk kapasitesini 100 milyon metreküpe çıkararak dünyanın 1 numaralı çelik üreticisi ArcelorMittal'e yaklaşacak. Çin hükümeti, aşırı kapasiteyi azaltmak ve karlılığı artırmak için çelik sektörünü konsolidasyona zorluyor. Chına Baowu da geçen yıl Baosteel ile Wuhan şirketlerinin birleşmesiyle kurulmuştu. Çin hükümeti ayrıca illegal ve eski teknolojili fabrikaları kapatıp, kışın hava kirliliğini azaltmak için üretimi düşürüyor. ( BusinessHT, 20 Eylül 2017 )

Refrakter Piyasası ve Çelik Tesisleri, Artan Hammadde Maliyetlerinin Etkisini Hissediyor

Karbon grafit elektrot arz kıtlığının etkisinin, bu yıl yüksek fırın astar tuğlası üretimi için gerekli olan hammadde fiyatlarının ikiye katlanması ile refrakter piyasasında kayda değer ölçüde hissedildiği ifade ediliyor. Pittsburgh merkezli HarbisonWalker International’da Global Satın Alma Kıdemli Direktörü konumundaki Jason Borgesi’nin, Çin çıkışlı erimiş manyezit fiyatlarının, 2017 yılının başından bu yana % 175, tam fırınlanmış manyezit fiyatlarının ise kaliteye bağlı olarak % 150 oranında sıçrayış kaydettiğini belirttiği aktarılıyor. Dünyada doğal manyezit rezervlerinin % 60’ının Çin ve Kuzey Kore’de bulunduğunu ve yılın başlarında Çin’in, çevresel sebeplerden ötürü manyezit madenlerinde patlayıcı kullanımını durdurduğunu ifade eden Borgesi, o dönemden bu yana tedarikçilerin ellerinde maden çıkarılamaması nedeniyle fazla miktarda manyezit olmadığını belirttiği kaydediliyor. Manyezit cevherinin eritilmesi halinde çelik fırın refrakter tuğlasının ana hammaddesi olduğu ve Borgesi’nin, erimiş manyezit tedarikçilerinin de elektrot kullanmaları nedeniyle, bir refrakter üreticisi olarak elektrot kıtlığından olumsuz yönde etkilendiklerini, buna ek olarak Çinli tedarikçiler ile söz konusu hususu görüşmek için bir araya geldiklerini dile getirdiği bildiriliyor. Elektrot kıtlığının, Pekin’in çevre denetlemelerine odaklanması nedeniyle Çin’de elektrot ve needle kok üretiminin azalmasından kaynaklandığı vurgulanıyor. Avrupalı refrakter tedarikçileri ve tüketicilerinin, fiyatların keskin bir şekilde yükseldiğini ve tedarikçilerin dönemlik kontratları yeniden görüşmek istediklerini belirttiklerine dikkat çekiliyor. Çelik tesislerinin, elektrot kıtlığı nedeniyle elektrik ark ocaklı üretimi azaltma kararı almaları halinde, söz konusu durumun refrakter talebini etkileyeceğine vurgu yapılıyor. Avrupa’da erimiş manyezit fiyatlarının, son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ve Birleşik Krallık merkezli Industrial Minerals’in verilerine göre Çin çıkışlı yüksek kalite erimiş manyezit fiyatlarının 1.100 $/mt seviyesini geçtiği belirtiliyor. ( Platts, 21 Eylül 2017 )

ISRI: 2016 Yılında Küresel Hurda İhracatı Miktar ve Değer Bakımından Artış Gösterdi

Hurda Geri Dönüşüm Sanayileri Enstitüsü’nün (ISRI) 2017 hurda yıllığına göre, 2016 yılında küresel demir ve demir dışı hurda metal ihracatının (değerli metaller hariç), bir önceki yıla kıyasla artış göstererek miktar olarak 103 milyon tonu aştığı, değer olarak ise 57.23 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği kaydediliyor. ISRI’ye göre 2016 yılında hurda metal sevkiyatları, 2015 yılına kıyasla 7 milyon tondan fazla artış gösterirken, toplam değerin aynı kıyaslamada 3.75 milyar dolar yükseldiği belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl demir hurda ihracatının, 87.1 milyon ton ile aslan payını aldığı ve değer bakımından 26.93 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği, demir dışı hurda ihracatının ise miktar bazında 16.4 milyon ton, değer bakımından 30.3 milyar dolar tutarında olduğu bildiriliyor. ISRI’nin verilerine göre, alüminyum hurda ihracatı geçtiğimiz yıl 7.8 milyon ton seviyesinde ve 10.8 milyar dolar tutarında gerçekleşirken, bakır hurda ihracatının toplamda 6.2 milyon ton ve 15.7 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Bunun yanı sıra nikel hurda ihracatı 136.747 ton ve 575 milyon dolar, çinko hurda ihracatının miktar olarak 370.133 ton seviyesinde, değer olarak 486 milyon dolar tutarında ve kurşun hurda ihracatının ise 1.1 milyon ton ve 439.9 milyon dolar olarak gerçekleştiği aktarılıyor. Geçtiğimiz yıl kağıt, cam, plastik ve değerli metaller de dahil olmak üzere küresel hurda ihracatının değer bakımından 86.49 milyar dolar tutarında olduğu vurgulanıyor. ( Metal Bulletin, 21 Eylül 2017 )

ArcelorMittal Galati Yeni Organik Kaplamalı Rulo Hattında Üretime Başladı

Küresel çelik devi ArcelorMittal’in Romanya merkezli bağlı kuruluşu ArcelorMittal Galati 15 milyon mt yatırımla kurduğu yeni organik kaplamalı rulo hattında üretime başladığını duyurdu. Şirket, yıllık yaklaşık 90.000 mt üretim kapasitesine sahip söz konusu hatta şimdilerde ithalatın hâkim olduğu, ancak gelişme vadeden yerel sektöre yönelik farklı kalınlıklarda ve genişliklerde, tek ve çift taraflı ve mat ya da parlak bitirme özelliklerine sahip şerit üretilecek. Şirket söz konusu yatırım sayesinde, çatı, drenaj sistemleri, sandviç paneller ve endüstriyel soğutucu gibi alanlarda müşterilerinin taleplerini karşılamayı hedefliyor. Söz konusu yatırımın aynı zamanda şirketin galvanizleme hattında gerçekleştirdiği önemli teknik yenilikleri de içerdiği bildirildi. ( SteelOrbis, 21 Eylül 2017 )

Çin'in En Büyük Çelik Üreticisi Yüzde 40 Kapasite Artırımına Gidecek

Çin'in en büyük çelik üreticisi China Baowu Steel Group, birleşme ve satın almalar ile yüzde 40'ın üzerinde kapasite artırımına gitmeyi planlıyor. Çelik üreticisinin planı, Çin hükümetinin küresel arzın yarısını oluşturan sektörü yeniden şekillendirme çabasının bir parçası. Geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük çelik sektörü birleşmesiyle ortaya çıkan üretici, şirketin başındaki isim Chen Derong'un Şanghay'da gerçekleştirilen sektörel bir etkinlikte belirttiği üzere, yerel imalathanelerle halihazırda görüşme içerisinde. Baowu dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi konumunda bulunuyor ve kapasitenin 70 milyon tondan 100 milyon tona yükseltilmesi, şirketi dünya lideri olan ArcelorMittal'e bir adım daha yaklaştırabilir. Bununla birlikte Chen Derong, söz konusu plana ilişkin bir zaman belirtmedi. ( BloombergHT, 20 Eylül 2017 )

Gazprom Neft, Rusya’da Ticari Needle Kok Üretimine Başlamayı Planlıyor
Gazprom Neft’in, Omsk Rafinerisi’nde grafit elektrot için ticari needle kok üretimine başlamayı planladığı, Rusya’da needle kok üreticisi bulunmaması nedeniyle elektrot üreticilerin needle koku yurtdışından temin etmek durumda kaldıkları bildiriliyor. Birimin yeniden yapılandırılma çalışmalarının, 2020 yılında bitecek olan rafineri yenileme projesinin ikinci aşamasında yürütüldüğü, söz konusu yatırımın 89 milyon dolar tutarında olduğu ve yenilenen tesisin, 38.700 ton ham needle kok üretim kapasiteli olacağı kaydediliyor. Needle kok kıtlığının, 2017 yılının başından bu yana BDT ve diğer ülkelerde elektrik ark ocaklarında kullanılan grafit elektrot arzının kısıtlanmasındaki başlıca faktörlerden biri olduğu belirtiliyor. Gazprom Neft’in, artan talep nedeniyle kapasiteyi artırmayı planladığı vurgulanıyor. ( Metal Expert, 22 Eylül 2017 ) 

Tata ve ThyssenKrupp’un Birleşmesinin, AB’de Yassı Çelik Fiyatlarını Yükseltmesi ve İstikrar Sağlaması Bekleniyor

Analistler ve piyasa kaynaklarının ThyssenKrupp ve Tata Steel’in Avrupa yassı ürün birimlerinin birleşmesinin, AB piyasalarında fiyatları yükselteceğini, buna ek olarak fiyatlara istikrar getireceğini öngördükleri duyuruluyor. Her iki firmanın, Çarşamba günü güçlerini birleştirerek Avrupa’nın en büyük ikinci çelik üreticisi konumunda olacak ThyssenKrupp Tata Steel’i kurmak için mutabakat anlaşması imzaladığı hatırlatılıyor. Güney Avrupalı bir tüccarın, Avrupa’nın ArcelorMittal ve ThyssenKrupp Tata Steel tarafından kontrol edileceğini ve üreticilerin fiyatları yükseltmeye çalışacaklarını belirttiği kaydediliyor. Yeni ortak girişimin, spot piyasalarında fiyatları yükseltme potansiyelinin olmasının yanı sıra kontratlarda eğilimi yükseltebileceği, ThyssenKrupp Tata Steel’in, yıllık gelirinin 15 milyar € (18 milyar $) civarında olacağı ve yılda 21 milyon ton çelik sevkiyatı gerçekleştireceği aktarılıyor. ThyssenKrupp ve Tata Steel’in imzaladığı mutabakat anlaşmasının, bu yıl Avrupa çelik piyasasındaki ikinci büyük şirket birleşmesini temsil ettiği, İtalyan yetkililerin, 6 Haziran 2017 tarihinde ArcelorMittal’in çelik üreticisi Ilva’yı devralmak için verdiği teklifi kabul ettiği, ancak söz konusu devralmanın AB anti-trust yetkililerinin onayını beklediği bildiriliyor. Anlaşmanın ardından Ilva’nın fiyatlandırma stratejisini değiştirdiğine ve İtalya’da HRC fiyatlarının yükselmesine katkıda bulunduğuna, daha önce firmanın yassı çelik fiyatlarının en düşük seviyelerden verdiğine dikkat çekiliyor. 7 Haziran 2017 tarihinde Kuzey Avrupa HRC iç piyasa fiyatları ile Güney Avrupa HRC fiyatları arasında 30 €/ton fark olduğu, ancak 20 Eylül tarihinde her iki bölgede de fiyatların fabrika çıkışı 520-540 $/ton seviyesinde bulunduğu vurgulanıyor. Yatırım bankası Jefferies’e göre Ilva’yı satın alma işlemlerini tamamlamasının ardından ArcelorMittal’in Avrupa yassı çelik sektöründeki piyasa payının % 38, ThyssenKrupp Tata Steel’in ise % 25 seviyesinde olacağı kaydediliyor. ( Metal Bulletin, 22 Eylül 2017 )




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ