Çelik Sektöründe 2019 - 19. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 19. Haftanın Öne Çıkanları


ArcelorMittal, Avrupa’da Çelik Üretimini 3 Milyon Ton Azaltacak

ArcelorMittal’in, elverişsiz piyasa koşulları nedeniyle Avrupa’da çelik üretim hacmini azalmak zorunda kaldığı haber veriliyor. Dünyanın en büyük çelik üreticisinin, geçici olarak yıllık “birincil çelik üretimini” 3 milyon ton seviyesinde azaltacağını açıkladığı bildiriliyor. ArcelorMittal’in aynı zamanda Polonya’nın Krakow ve İspanya’nın Asturias kentinde yüksek fırın ve bazik oksijen fırınlarını geçici olarak durduracağı belirtiliyor. Buna ek olarak, ArcelorMittal Italia’nın yıllık olarak 6 milyon ton seviyesine çıkması planlanan çelik sevkiyatlarının da yavaşlatılacağı ifade ediliyor. ArcelorMittal Europe Flat Products CEO’su Geert van Poelvoorde’nin, söz konusu eylemlerin, bugün Avrupa’daki zayıf talep ortamını yansıtmakta olduğunu, bu durumun Avrupa Komisyonu’nun getirdiği korunma önlemlerine rağmen ithalatın daha da artması ile giderek yoğunlaştığını ve yüksek enerji maliyetlerinin yanı sıra artan karbon maliyetlerinin de ilave baskı oluşturduğunu dile getirdiği aktarılıyor. Geert van Poelvoorde’nin, Polonya çelik pazarının, özellikle 2018’de Rusya’dan çelik ithalatındaki yıllık dört katına yakın bir artış göstermesi ve Polonya’nın Avrupa’daki elektriğin en pahalı olduğu ülkelerden biri olması nedeniyle büyük darbe aldığını, aynı zamanda İspanya’da elektrik maliyetleri de oldukça yüksek seviyede bulunduğunu ve Güney Avrupa pazarının, AB dışından yapılan ithalatın eşi benzeri görülmemiş bir yükseliş göstermesinden olumsuz yönde etkilendiğini belirttiği kaydediliyor. EUROFER’e göre, AB’de üçüncü ülkelerden sıcak haddelenmiş şerit ithalatının, Ocak-Şubat döneminde % 21 artış gösterdiği vurgulanıyor. Krakow fabrikasının, 1,35 milyon ton pik demir ve 2 milyon ton slab üretim kapasiteli olduğu belirtiliyor. ArcelorMittal'ın Asturias tesisinin ise iki varlık içerdiği; bunların 4,8 milyon ton pik demir ve 900.000 ton kütük ve blum kapasiteli Gijon Works ve yaklaşık 3,8 milyon ton çelik kapasiteli Aviles tesisi olduğu ifade ediliyor. ( Metal Expert, 07 Mayıs 2019 )

EUNIRPA, Filmaşin Kotasının Arttırılmasını İstiyor

Avrupa Entegre Olmayan Filmaşin İşleyicileri Birliği’nin (EUNIRPA), AB’de uygulanan koruma önlemlerinin gözden geçirilmesi yönündeki çağrısında ısrarcı olduğu belirtiliyor. Koruma önlemlerinin, 2019 yılının başından bu yana filmaşin piyasasını güçlü bir şekilde etkilediği bildiriliyor. Bağımsız filmaşin işleyicilerin, mevcut durumda, tarife dışı kotaların yeni koruma sistemi uygulanmaya alınır alınmaz çok hızlı bir şekilde kullanılması nedeniyle AB dışında güvenilir yeni tedarik kaynakları bulmakta zorlandıkları kaydediliyor. Mevcut durumda EUNIRPA’nın, önümüzdeki incelemede tarife içermeyen kotaların artırılmasını talep ettiği. EUNIRPA’nın, hem filmaşin mevcudiyeti hem de dikey olarak entegre Avrupalı üreticilerin, gereğinden fazla uyguladığı marjlar üzerindeki baskı nedeniyle her zamankinden daha fazla zarar görüldüğünü ve ayrımcılık tehdidi hissedildiğini vurguladığı aktarılıyor. ( Kallanish, 07 Mayıs 2019 )

KARDEMİR 3 Milyon Ton Kapasiteye Ulaşacak

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç, 16 yıl önce başlattıkları yatırımların son yılı olduğunu belirterek, "Bu yıl sonunda yatırımlar tamamlandığında 3 milyon ton kapasiteye ulaşmış bir KARDEMİR olacak" ifadesini kullandı. Bu yılın, planlanan ve 16 yıl önce başlatılan yatırımların son yılı olduğunu aktaran Güleç, "16 yıl önce bir yatırım hamlesi başlattık. Dünyadaki en son teknolojiyle katma değeri yüksek ürünler elde etmek adına yapılan yatırımlardı bunlar. Her yıl çelik üretimine onlarca ebat ekledik. Savunma sanayisine hizmet edeceğiz. Ray üretimi, çubuk ve kangal haddehanesi, tren tekeri fabrikası gibi yatırımlarla KARDEMİR'in önemi stratejik olarak bir kat daha arttı." diye konuştu. KARDEMİR'in yerli cevher kullanarak taşıma, istihdam gibi birçok kalemde ülkeye büyük hizmet ettiğini belirten Güleç, "Bu yıl sonunda yatırımlar tamamlandığında 3 milyon ton kapasiteye ulaşmış bir KARDEMİR olacak ancak yatırımlarımız duracak mı? Hayır. Önümüzdeki yıl bir yüksek fırın daha kuracağız. Bizim asıl hedefimiz yılda 3,5 milyon tona ulaşmak. Bu fırın tamamlandığında artık 3,5 milyon ton kapasiteli bir fabrikaya sahip olacağız." dedi. (AA, 08 Mayıs 2019 )

Trump'tan İran'a Demir, Çelik, Bakır ve Alüminyum Yaptırımları

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a demir, çelik, bakır ve alüminyum sektörlerine yönelik yaptırım getiren başkanlık kararını imzaladı. Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı başkanlık kararnamesini yazılı bir açıklamayla duyurdu. Söz konusu başkanlık kararına göre ABD yönetimi, İran'ın demir, çelik, alüminyum ve bakır sektörlerini hedef alan yaptırımları uygulamaya koyuyor. ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılmasının 1. yıl dönümüne rastlayan kararname hakkında Trump, "Bugün İran'ın petrol-dışı en önemli ihracat gelirlerinin kaynağı olan demir, çelik, alüminyum ve bakır sektörlerine yaptırımlar getiren başkanlık kararına imza atıyorum." ifadelerini kullandı. Trump, İran'ın nükleer anlaşma sürecinde terör odaklarına destek vermeye devam ettiğini, füzeler geliştirdiğini ve bölgesel çatışmalarda rol oynadığını savunarak, "Aldığımız kararlar neticesinde artık İran rejimi terörü desteleme fonlarını bulmakta zorlanıyor, ekonomisi beklenmedik bir depresyona giriyor, hükümet gelirleri kuruyor ve enflasyonu kontrolden çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu. ABD'nin İran'a yönelik maksimum baskı kampanyasının başarılı olduğunu ifade eden Trump, son dönemde yönetiminin aldığı yeni yaptırım kararlarını örnek olarak gösterdi. Trump yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, 2015'te imzalanan İran'la nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı. Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD, nisan ayında İran Devrim Muhafızlarını "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesine karşılık ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir kısmını yeniden uygulamaya başlayacağını açıklamıştı. ( AA/BloombergHT, 09 Mayıs 2019 )

Rusya, 2021 Yılında Needle Kok Üretimine Başlayacak

Gazprom Neft’in, Omsk Petrol Rafinerisi’nde grafit elektrot yapımında kullanılan needle kok üretimine başlamayı hedeflediği bildiriliyor. Gazprom Neft’in, 2021 yılında 5,2 milyar RUB (80 milyon $) değerinde bir yatırım olan Omsk Petrol Rafinerisi'nde gecikmiş kok üretim biriminin modernizasyonunu tamamlamayı planladığı ve bunun da şirketin yıllık 38.700 ton ham needle kok üretmesine olanak sağlayacağı kaydediliyor. Mevcut durumda Rus demir, çelik, kimya ve nükleer firmalarının needle kok ihtiyacının ithalat yoluyla karşılanmakta olduğu ifade ediliyor. Nisan ayında, Gazprom Neft’in, mevcut durumda grafit elektrot üretimini genişletmekte olan Energoprom'a test needle kok tonajı gönderdiği belirtiliyor. Energoprom CEO'su Viktor Nechuyatov’un, kendi kendine yeten bir karbon ve grafit endüstrisi oluşturmak için Rusya'nın yerel olarak needle kok üretmesi gerektiğini ve Energoprom’un needle kok ihtiyacının 50.000 ton seviyesinde olduğunun tahmin edildiğini belirttiği kaydediliyor. Nechuyatov’un, çelik üreticilerinin yanı sıra karbon ve grafit endüstrisi için, yerli needle kok üretiminin başlamasının, her şeyden önce stratejik endüstrilerin hammadde ile güvence altına alındığı anlamına gelirken, needle kok üreticileri ise tahmini olarak 1,1 milyon ton olan küresel bir pazara giriş yapacaklarını ifade ettiği aktarılıyor. Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’nin, 900.000 ton tasarlanmış ve 2020 için devreye alınacak şekilde planlanan yeni bir geciktirilmiş koklaşmalı bir ünite inşa ettiği için Türkmenistan’ın da needle kok üretmeye başlayabileceği ifade ediliyor. ( Metal Expert, 09 Mayıs 2019 )

Zekelman Industries Yeni Boru Tesisine 150 Milyon $ Yatırım Yapacak

Kuzey Amerikalı çelik boru üreticisi Zekelman Industries, yeni bir ERW boru tesisi inşa edeceğini açıkladı. Tesiste, 8 x 0,750 inç ila 22 x 1 inç ebatları aralığında kutu profil üretimi gerçekleştirilecek. Zekelman Industries’in bağlı kuruluşu Atlas Tube ise, bu tesiste kare, dikdörtgen ve yuvarlak çubuk üretimi yapacak. Söz konusu ürünlerin ASTM A500, ASTM A1085, CSA G40 ve ASTM A252 standartlarını karşılayacağı belirtiliyor. Toplam yatırımın 150 milyon $ değerinde olacağı ve 2021 yılının eylül ayında inşaata başlanacağı ifade ediliyor. ( SteelOrbis, 10 Mayıs 2019 )

Çelik Sektörü Koruma Tedbirlerinin Kaldırılmasından Endişeli

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, bazı demir ve çelik ürünlerinin ithalatında önleme gerek olmadığına ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliği AA muhabirine değerlendirdi. Alınan karar sonrasında tüm ülkeler için Türkiye'ye yeniden çelik ihracatı şansı doğduğunu dile getiren Yayan, "Çelik tüketiminde yüzde 38 civarında düşüş yaşanırken, böylesi bir karar alınmasının, çelik ithalatını yeniden hızlandırmasından ve bu durumun yurt içi çelik tüketimindeki ithalat payının artmasına yol açmasından endişe duyuyoruz." diye konuştu. Yayan, kararın, "geçici koruma tedbirlerinin kalıcı hale gelmesi durumunda, ithalat gerçekleştirilen ülkelerin Türkiye'ye karşı tedbir uygulama hakkı elde edebileceği yönündeki değerlendirmelerden kaynaklanmış olabileceğini" söyledi. "Türkiye'nin daha fazla ithalata tahammülü yok" Karara rağmen Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, mütekabiliyet çerçevesinde tazmin edici tedbirler uygulama hakkının saklı tutuluyor olması gerektiğini anlatan Yayan, kararın, AB için ayrı bir tedbir alınsa bile Rusya, Güney Kore, Çin gibi diğer tüm ülkelerin Türkiye'ye sorunsuz ihracat yapmasına yol açtığını belirtti. Yayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin Rusya'ya yönelik çelik ürünleri ihracatı 50 bin tonu bile geçmezken Rusya'dan 5 milyon ton civarında çelik ithalatı yapıyoruz. Türkiye Rusya'nın en büyük pazarı konumunda bulunuyor. Dolayısıyla bunun ve Çin, Güney Kore, Brezilya gibi ülkelerden yapılan ithalatın da ayrıca incelenmesi gerekiyor çünkü 2019 yılında iç tüketimi yüzde 38 oranında düşen Türkiye'nin daha fazla ithalata tahammülü yok. İthalat, içinde yaşadığımız zorlu ekonomik şartları daha da ağırlaştırmaktan başka bir işe yaramayacak." Anılan karar uyarınca "yassı mamuller", "çubuklar, teller ve profiller", "demir yolu ve tramvay hattı malzemeleri", "boru ve içi boş profiller" ile "paslanmaz çelikler" ürün gruplarında yer alan çeşitli demir ve çelik ürünlerinin ithalatında, yerli üreticiler üzerinde zarara yol açmadığı gerekçesiyle önleme gerek olmadığı hükme bağlanmıştı. (AA/HaberTürk/Memleket, 10 Mayıs 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ