Çelik Sektöründe 2019 - 20. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 20. Haftanın Öne Çıkanları


Tata Steel ve Thyssenkrupp Avrupa'daki Ortak Girişim Planlarından Vazgeçmeye Hazırlanıyor

Thyssenkrupp, cari mali yılın üçüncü çeyreğinde, Steel Europe Business Area’yı Gruba yeniden entegre edeceğini söyledi. Tata Steel ve Thyssenkrupp, anlaşmanın Avrupa Komisyonu tarafından engellenmesini beklediklerinden Avrupa'daki çelik şirketlerini birleştirme planlarından vazgeçtiler. Tata Steel, Avrupa çelik ünitesini ayrı bir birim haline getirmek ve borcunu azaltmak için başka bir yol araması gerektiğinden yüzde 6 düştü. Şirketten yapılan açıklamada “Önerilen ortak girişimin, sürdürülebilir bir portföy oluşturmak için önemli bir stratejik girişim Tata Steel bu stratejiye bağlı kalmaya devam ediyor ve gelecekte benzer sonuçlar elde etmek için tüm seçenekleri araştırıyor” denildi. Tata Steel Europe’un, borcunun 31 Mart itibarıyla olduğu 2 milyar avro seviyesinde bulunuyor. Tata Steel CEO'su TV Narendran, olası bir B Planı ile ilgili soruya cevaben, “Tata Steel Europe için her seçenek değerlendirilecek ve takip edilecek” dedi. İki şirket, 50:50 ortak girişimi oluşturmak için 30 Haziran 2018 tarihinde kesin anlaşmalar imzaladı. Avrupa Komisyonu, birleşme durumunda manyetik çelik, otomotiv çeliği ve ambalaj fiyatlarının yüksek olması konusundaki endişelerini dile getirmişti. Şirketler, plandan Cuma günü resmi açıklamalarda vazgeçtiklerini açıkladılar. Thyssenkrupp, Avrupa Komisyonu’nun endişeleri için daha fazla taviz vermenin “birleşmenin amaçlanan sinerjisini olumsuz yönde etkileyeceğini” ve “ortak girişimin ekonomik mantığının artık geçerli olmayacağını” belirtti. Thyssenkrupp CEO'su Guido Kerkhoff konu ilgili olarak şunları söyledi: “Komisyonun kararından dolayı çok üzgünüz. Değerlendirmelerine katılmıyoruz. Bizim açımızdan, ortak girişim çelik için stratejik olarak üstün bir çözüm olurdu. Kapasite fazlalığı ve Asya'dan gelen yüksek ithalat baskısı zor piyasa koşulları yarattığından, ortak girişim rekabet için tehdit oluşturmayacaktı. Avrupa çelik endüstrisinin konsolidasyona ihtiyacı olduğunu hala savunuyoruz.” ( The Economic Times, 13 Mayıs 2019 )

Kardemir’i 3,5 Milyon Tona Taşıyacak Yatırımlardan Biri Daha Tamamlandı

3,5 milyon ton üretim hedefiyle yatırımlarını sürdüren Kardemir’de, 3. Pota Fırını da tamamlanarak devreye alındı. Yaklaşık 44 Milyon TL harcama yapılan ve Çelik işleme kapasitesi 1.200.000 ton olan 3. Pota Fırının açılışını, Kardemir Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları ile birlikte yaptı. Açılışta yüklenici firma yetkilileri ile ünite çalışanları da hazır bulundu. Sürekli döküm makinalarının ihtiyaç duyduğu çeliğin, kimyasal analiz ve sıcaklığının ayarlandığı fırının devreye alınması ile birlikte, sürekli döküm makinalarında üretim artışı ve daha fazla özel kalite çeliklerin üretilmesi hedefleniyor. Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, toz toplama sistemini de bünyesinde barındıran fırının, 400 mm elektrot çapına ve 22 MWA trafo gücüne sahip olduğunu belirterek, Kardemir’de 3,5 Milyon ton çelik üretimi için gerekli pota fırını altyapısının sağlanmış olduğuna dikkat çekti. Çelikhanede halen 4. Sürekli Döküm Makinesi ile mevcut 2 konverterde kapasitelerinin artırılmasına yönelik yatırım faaliyetlerinin de devam ettiğini belirten Genel Müdür Soykan, 4. Sürekli döküm ile konverterlerden birinde de yatırım faaliyetlerinin yılsonuna kadar tamamlanarak devreye alınacağını kaydetti. ( Kardemir, 10 Mayıs 2019 )

Çin’in Hurda Tüketimi Artıyor, Ancak Sorunlar Devam Ediyor

Çin'de entegre tesislerde çelik üretimine getirilen kısıtlamalar nedeniyle, çelik üretiminde kullanılan hurda tüketiminin arttığı bildiriliyor. Diğer taraftan, ülkede hurda endüstrisinin geliştirilmesinde bazı sorunlar yaşandığı belirtiliyor. Çin Metaller Birliği'ne (CSM) göre, demir üretiminde kullanılan hurda girdi hacminin, bazı şirketler için 300 kg/tona ulaştığı, bunun yanı sıra, konverterlerde hurda tüketiminde de yükseliş eğilimi görüldüğü ifade ediliyor. 2018 yılında Çin’de çelik konverterlerin, başlıca çelik üreticileri için, 13,06 milyon ton artışla 58,3 milyon ton hurda tükettiği ve Çin’de konverterlerde hurda oranının % 9,38 seviyesinde olduğu, bu nedenle tercih edilen % 15-20 oranına ulaşmak için potansiyelin bulunduğu aktarılıyor. Elektrik ark ocaklarında (EAO) hurda tüketiminin 2018 yılında 2,38 milyon artışla 16.59 milyon tona yükseldiği. Elektrikle eritilmiş çelik üretiminin % 8,56 artışla 38,02 milyon tona ulaştığı ve hurda üretiminin, bir önceki yıla kıyasla 15,33 milyon ton artışla 78,32 milyon ton olduğu ifade ediliyor. CSM’nin, Çin’de hurda kaynaklarının 2020'de 209,6 milyon ton olacağını tahmin ettiği belirtiliyor. Çelik ürünlerinin yaklaşık % 65'inin inşaat ve altyapıda kullanılması nedeniyle, Çin'de hurda döngüsünün nispeten uzun olduğu ve bu nedenle CSN’nin, hurda üretiminin hızlı bir artış göstermeyeceğini öngördüğü aktarılıyor. Öte yandan Çin hurda endüstrisinde bazı sorunların devam etmekte olduğu belirtiliyor. Nitelikli hurda işleyicilerinin, işlenmiş hurda hacimlerinin sadece % 30'unu ürettikleri ve bunun da çelik sanayiinin artan taleplerini karşılanması zorlaştırdığı açıklanıyor. ( Kallanish, 14 Mayıs 2019 )

A.B.D. ile Normalleşme Sinyalleri

Anadolu Ajansının haberine göre; TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, A.B.D.’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier'i makamında kabul etti. Kabulde konuşan Bozkır, A.B.D. Başkanı Trump'ın, Türkiye'nin çelik ürünleri ihracatındaki yüzde 25 ilave gümrük vergisini kaldırma kararını, son derece memnuniyetle ve olumlu bir gelişme olarak karşıladıklarını ifade etti. Haberde yer alan ifade ile ilgili olarak henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, söz konusu gelişme Türkiye ile A.B.D. arasındaki ticaretin normalleşmeye başlamasının ilk adımı olarak değerlendiriliyor. Alınan kararın hayata geçirilmesi, Türk çelik sektörünün A.B.D.’ye tekrar ihracat yapabilmesi açısından büyük önem taşıyor. İkinci yüzde 25 vergi kararının alındığı 10 Ağustos 2018’den bu yana, A.B.D.’ye çelik ihracatımız azalma göstermiş, 2019 yılının ilk çeyreğinde, ise bir önceki yıla göre yüzde 79 düşüş kaydetmişti. ( AA, 15 Mayıs 2019 )

ArcelorMittal Italia 2019’da Taranto’da 5 Milyon Mt Çelik Üretecek

14-16 Mayıs tarihlerinde Milan’da gerçekleşen Made in Steel konferansında konuşan ArcelorMittal Italia CEO’su Matthieu Jehl, 2019 yılında Taranto’da 5 milyon mt çelik üreteceklerini söyledi. ArcelorMittal’in eski Ilva tesisinde üretimi artırma planlarında yaşanan geçici duraksamanın da bir fırsat oluşturabileceğini belirten Jehl, Taranto’da kaydedilen ilerlemeye rağmen, hala müşterilerine sundukları hizmet ve kalite üzerinde çalışmaları gerektiğini çünkü Taranto, Genoa ve Novi Ligure’de hizmet kalitesinin henüz ArcelorMittal’i tatmin edecek seviyede olmadığını bildirdi. Jehl, ArcelorMittal’in İtalya tesislerinde üretim hacmini artırma şansı yoksa doğru kalite ve hizmet sunma şansı olduğunu söyledi. Jehl, ArcelorMittal’in İtalya tesislerine yönelik Taranto’da 1 milyar € üzerinde çevre yatırımı içeren uzun vadeli stratejisinde bir değişiklik olmadığının altını çizdi. Ilva’nın devralınmasının ardından çoğu tesiste üretimin yeniden başladığı belirtildi. ( SteelOrbis, 16 Mayıs 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ