Çelik Sektöründe 2019 - 21. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 21. Haftanın Öne Çıkanları


Avrupalı Çelik Üreticileri Uyardı: Kriz İçine Atıldık...

Avrupalı çelik üreticileri, zayıf talep ve yüksek seviyedeki ithalat nedeniyle krize geri dönmenin arifesinde oldukları konusunda uyarıyorlar. Avrupa'nın çelik sektöründe en büyük bölgesel lobi grubu Eurofer, Avrupa’daki çelik endüstrisini ciddi bir kriz dönemine girmesine yol açacak, ithalat hacminin artması, ekonomik büyümenin durması, yüksek ve değişken hammadde maliyetleri ve keskin biçimde artan kömür maliyetlerinin bir araya geldiği ortamın yaratıldığını açıkladı Avrupalı çelik üreticileri, zor duruma gelmelerindeki faktörlerin, otomobil sektöründen gelen taleplerdeki azalma ve Türkiye gibi ülkelerin bölgeye rekor miktarda çelik ihraç etmesi olduğunu vurguluyorlar. Geçtiğimiz hafta, dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, üç yıl içinde en düşük kârını kaydederken, Thyssenkrupp AG ve Kloeckner & Co. hayal kırıklığı yaratan sonuçlar yayınladı. Bu arada British Steel Ltd., hükümetten kurtarma talebinde bulundu. Avrupalı çelik üreticilerinin açıklamalarının, AB Komisyonu’nun Temmuz ayında kotalar konusunda yapacağı düzenlemeleri yönlendirme amaçlı olduğu değerlendiriliyor. ( TÇÜD, 20 Mayıs 2019 )

Avrupa Komisyonu Koruma Önlemlerini Yeniden Değerlendirmeye Aldı

Avrupa Komisyonu, 26 çelik ürününe uygulanan koruma önlemlerinin yeniden değerlendirilmesine başlandığını açıkladı. Yapılan açıklamada, kotaların, koruma önlemi uygulamaya girdiğinden beri piyasa şartlarında yaşanmış olabilecek değişikliklere göre düzenlenebileceği belirtilirken, söz konusu önlemelerin tercihli ticaret ortaklarına zarar verip vermediğinin de inceleneceği ifade edildi. Son olarak, Komisyon, son ithalat seviyelerine göre koruma önlemlerinden muaf tutulan gelişmekte olan ülkeler listesini de gözden geçirecek. Söz konusu incelemenin 30 Eylül 2019’dan önce en kısa sürede tamamlanacağı ifade edildi. ( SteelOrbis, 20 Mayıs 2019 )

Marcegaglia Yılda 100-120 Milyon € Yatırım Yapacak

14-16 Mayıs tarihlerinde Milan’da gerçekleşen Made in Steel konferansında konuşan Marcegaglia Başkanı Antonio Marcegaglia, borcunu azaltması sayesinde, yatırımlarını geçtiğimiz birkaç yıla oranla iki kat artırarak yılda 100-120 milyon € yatırım yapacağını açıkladı. Bu yatırımların Ravenna’daki soğuk haddeleme tesisini, iki kojenerasyon tesisini, dijitalleşme, lojistik ve verimlilik alanlarında yapılacak yatırımları kapsadığı ifade edildi. Marcegaglia, hala Acciaierie Speciali Terni’nin (AST) devralımıyla ilgilendiğini bildirdi. 2018 sonuçlarına ilişkin olarak, şirketin sadece çelik biriminde 5,6 milyar € satış geliri ve 386 milyon € AVFÖK kaydettiği belirtilirken, 2019’un yavaşlama ve belirsizlik içinde başlamasına rağmen, ilk çeyrekte satış hacminin yıllık %2,5 artışla 1,55 milyon mt olduğu, cironun ise yıllık %3 artışla 1,3 milyar € seviyesinde kaydedildiği gözlendi. Marcegaglia, piyasa oyuncularının beklentilerinin olumsuz olduğunu ancak algının gerçekten daha kötü olduğunu söylerken, geçtiğimiz yılın ilk yarısının çok olumlu geçtiği göz önünde bulundurulduğunda, yavaşlamanın çok da çarpıcı olmadığına işaret etti. Avrupa’daki koruma önlemlerini de yorumlayan Antonio Marcegaglia, önlemlerin ithalat akışında istikrar sağladığını söyleyerek, sıcak sac ithalatının arttığını, geçtiğimiz yıl Ilva’dan slab alımı yaptıklarını ancak şu an slab ithal ettikleri için Marcegaglia olarak bu ithalatın yarısını oluşturduklarını ifade etti. Marcegaglia, orta ve uzun vadeli korumacılığın doğru çözüm olmadığını söyleyerek, ABD’de 232. Madde vergilerinden sonra kaydedilen olumlu sonuçların bile ülkenin ekonomisini zayıflatacak bozulmaya neden olduğunu dile getirdi. ( SteelOrbis, 20 Mayıs 2019)

İngiltere’nin En Büyük İkinci Çelik Üreticisi İflasa Hazırlanıyor

İngiltere’nin ikinci en büyük çelik üreticisi British Steel’in iflasını açıklamaya hazırlandığı, şirkete alıcı bulunamaması durumunda yaklaşık 25 bin kişinin işini kaybedebileceği bildirildi. İngiliz yayın kurumu BBC, British Steel’in iflas sürecini başlatmaya hazırlandığını, şirketin üretim tesislerinde çalışan 5 bin kişinin ve tedarik zincirinden çalışan 20 bin kişinin işini kaybedebileceğini bildirdi. Haberde İngiliz hükümeti tarafından belirlenen bir yetkilini şirketin yönetimini ele alacağı, bu süreçte Ernst & Young’ın ise özel yönetici vasfıyla şirkete alıcı bulmak için çalışacağı kaydedildi. İngiliz basınında Londra’da bulunan Greybull Capital’e bağlı olan çelik üretim şirketi British Steel ile İngiliz hükümeti arasındaki finansman görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığı öne sürüldü. Geçtiğimiz hafta British Steel, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış sürecinin olumsuz etkilerinin giderilebilmesi için İngiliz hükümetinden finansman talebinde bulunmuştu. Şirketin açıklamasında rakam verilmezken, İngiliz basınında şirketin hükümetten yaklaşık 75 milyon sterlin seviyesinde bir destek istediği belirtilmişti. British Steel’in İngiltere’nin AB’den çıkış kararın aldığı 2016 yılının haziran ayından bu yana artan belirsizlikten ve sterlindeki değer kayıplarından olumsuz yönde etkilendiği biliniyor. ( AA, 23 Mayıs 2019 )

Primetals HBIS Serbia’nın Bazik Oksijen Konvertörünü Yenileyecek

Primetals Technologies, Sırp çelik üreticisi HBIS Group Serbia Iron & Steel LLC’nin (HBIS Serbia) Smederovo tesisindeki 2 No’lu bazik oksijen konvertörünü yenileyeceğini açıkladı. Projenin amacının üretim sürecini iyileştirmek ve üretim kapasitesini artırmak olduğu belirtildi. Primetals, yeni konvertörün döküm ağırlığının 105 mt olacağını ve 2020 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınacağını söyledi. HBIS Serbia, Smederevo’da bulunan tesislerinde sıcak ve soğuk haddelenmiş ürünler ve levha üretimi yapıyor. ( SteelOrbis, 23 Mayıs 2019 )

Emirates Steel, ABD ile İşbirliğini Güçlendiriyor

BAE’nin çelik devi Emirates Steel Industries’in (ESI), yüksek katma değerli ürünlere odaklanarak piyasadaki ayak izini genişlettiği belirtiliyor. Şirketin, Amerika'daki birçok inşaat projesinin temel işleri için entegre bir yapısal çelik çözümü sunduğu bildiriliyor. ESI’nin başarıyla ABD'ye sac levha teslim ettiği rapor ediliyor. Resmi açıklamaya göre, çelik ürünlerin Louisiana eyaletinde bir pompa istasyonu ve bir kanal inşa etmek için kullanılacağı kaydediliyor. Söz konusu hamlenin, dış pazarlarda olduğu gibi sürdürülebilir iş performansı için yüksek katma değerli ve niş ürünlerdeki pozisyonları güçlendirmek amacı güden kurumsal stratejiyle de uyumlu olduğu ifade ediliyor. ESI’nin ihracat satışlarındaki payını 2018 yılındaki % 3’e kıyasla 2019’da % 5’e çıkarmayı hedeflediği aktarılıyor. (Metal Expert, 23 Mayıs 2019 )

KARDEMİR'den Savunma Sanayisine Çelik Tedariki

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç, savunma sanayisine çelik tedariki çalışmalarına ilişkin, "Çok yakın bir zamanda çalışmalarımız neticelerini verecek. KARDEMİR artık savunma sanayimize sürdürülebilir bir şekilde çelik tedarikini yapacaktır." dedi. Güleç, geçen yıllarda devreye aldıkları Çubuk ve Kangal Haddehanesi'nde katma değerli çelik ürünleri tedarik ettiklerini söyledi. Kaliteye ve yerliliğe çok önem verdiklerinin altını çizen Güleç, "Savunma sanayisi için çelik üretme çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bu amaçla bir komisyon kurduk. Komisyonumuz sektördeki her kişi ve kurumla iletişim halinde. Savunma sanayimizde ihtiyaç duyulan çelikleri üreterek bu alandaki yerlilik payını daha da artırmaya destek olacağız. Gerekli ürün geliştirme çalışmalarımızda devam ediyor." diye konuştu. Bu sektörde olmanın ülkemizin yanı sıra KARDEMİR için de önemli olduğunu anlatan Güleç, "Çok yakın bir zamanda çalışmalarımız neticelerini verecek. KARDEMİR artık savunma sanayimize sürdürülebilir bir şekilde çelik tedarikini yapacaktır. Bu konuda bize destek olan herkese teşekkür ederim. Ray, tren tekeri, otomobil sektörünün ardından bu alanda da ülkemize hizmet etmek bizim asli görevimiz." ifadesini kullandı. ( AA/Dünya, 23 Mayıs 2019)

Çin’deki Konvertör ve Elektrik Ark Ocaklarının Hurda Tüketimi 2018’de Arttı

2018 yılında Çin’de büyük ve orta ölçekli konvertörlerin hurda tüketimi yıllık 13,05 milyon mt artarak 58,27 milyon mt seviyesine yükseldi. Konvertörlerde kullanılan hurda oranı ise ideal oran olan %15-20’ye oranla %9,38 olarak kaydedildi. Buna göre, Çin’de hurda tüketiminde artış potansiyeli olduğu belirtiliyor. Aynı yıl, Çin’deki büyük ve orta ölçekli elektrik ark ocaklarında hurda tüketimi yıllık 2,28 milyon mt artarak 16,6 milyon mt olurken, elektrik ark ocaklarında yapılan ham çelik üretimi de yıllık %8,56 artışla 38,03 milyon mt seviyesinde yer aldı. Mevcut durumda, Çin’de her yıl 140 milyon mt hurda tüketimi yapılıyor. 2018 yılında Çin’in hurda jenerasyonu yıllık %15,33 milyon mt artarak 78,32 milyon mt oldu. Ancak, Çin’in nihai mamul üretiminin %65’I konut ve ulaşım inşaatında kullanıldığı için Çin’de hurda jenerasyonunun, bu ürünlerin hurdaya dönüşmesi uzun zaman alacağından önümüzdeki yıllarda Keskin artış göstermesi muhtemel görünmüyor. (SteelOrbis, 24 Mayıs 2019 )

150 Yıllık Hayal Projenin Yüzde 80’i Tamamlandı!

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid döneminden itibaren hayata geçirilmesi planlanan Filyos Projesi kapsamındaki 25 milyon ton kapasiteli Filyos Liman Projesi’nin yüzde 80’i tamamlandı. Karadeniz’in en nitelikli limanı olacak olan Filyos Limanı ile kuzey-güney aksı birbirine bağlanmış olacak. Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde Sultan 2. Abdülhamid Han tarafından “Anadolu’da Genel Üretim Raporu” doğrultusunda planlanan Filyos Projesi ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

23 bin dekarlık ve Endüstri Bölgesi ilan edilen alanın önünde bulunan 25 milyon ton kapasiteli Filyos Limanı, kuzey-güney aksını da birbirine bağlamış olacak. Alt yapı liman inşaatının yüzde 80’e geldiği bölgede 2020 yılında liman inşaatının tamamlanması bekleniyor.

KARADENİZ’İN EN NİTELİKLİSİ, TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK LİMANI

Zonguldak, Bartın ve Karabük’ün ortasında bulunan bölgenin üç iline önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Türk Hava Yolları ve Atlas Global’in Zonguldak Havalimanı’na seferler başlatmasıyla birlikte hareketlenen bölge, demiryolu, karayolu ve denizyoluyla da desteklenecek. Bu bağlamda karayolu ve demiryolu çalışmaları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından sürdürülüyor. Karadeniz’in en niteliklisi ve en donanımlısı olması planlanan 25 milyon ton kapasiteli limanın Türkiye’nin üçüncü büyük limanı olması bekleniyor.

Bölge insanı için de kalkınma projesi niteliği taşıyan proje hakkında İHA’ya konuşan Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, “Filyos bir bölgesel proje. Zonguldak, Bartın ve Karabük üç ilin ortasında. Tarihi Filyos Limanı’nın yanı başında bir büyük proje. Karadeniz’in en nitelikli ve en büyük limanı orada kuruluyor. Liman alt yapı inşaatı tamamlanmak üzere. Önümüzdeki bu günlere bitmiş olacak. Yüzde 80 civarında tamamlanmış durumda. 25 milyon tonluk kapasite ile bir liman orada inşa ediliyor. Limanın çok   değişik özellikleri var. Karayolu, demiryolu, doğal olarak deniz yolu bağlantısı ve havayolu bağlantısı olan gerçekten bir büyük koridorun ağzında kurulmuş, konumlanmış bir liman. Ankara, Konya ve güneye kadar konumlanan bir kuzey-güney aksının ucunda. Filyos liman olarak tanımlanmaya çalışılıyor. Tabi ki liman dışında da orada bir endüstri bölgesi, serbest bölge ve gelişim alanlarıyla beraber 23 bin dekar büyüklüğünde bir sanayi havzası da oluşmakta. Endüstri bölgesi için de ilk adımlar atıldı. Görevlendirmeler yapıldı. Büyük bir sanayicimiz oranın koordinatörlüğünü üstlendi. Yatırıma hazırlanıyor. Filyos bu haliyle bu süreç tamamlandığında gerçekten bölge insanı için bölge için bir kalkınma projesi niteliği taşıyan büyük ölçekli bir projedir” ifadelerine yer verdi.

“ORTA VE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ YATIRIMLAR BEKLİYORUZ”

2020 yılında liman inşaatının tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreter Vekili Elif Acar ise, “Filyos konusu BAKKA olarak yönetim kurulumuzun da çok ilgilendiği bir konu. Filyos sonuç odaklı programımız var. Yakından takip ettiğimiz bir husus. 2020 yılında inşallah liman inşaatı son bulacak. Bununla beraber 25 milyon ton kapasiteli Karadeniz’de . Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olacak. Bu kapsamda orada serbest bölge ve endüstri bölgenin olmasının avantajıyla beraber sanayimiz çok gelişecek, istihdam olanakları artacak. Filyos’ta orta ve yüksek teknolojili yatırımlar bekliyoruz. Büyük bir sanayi kuruluşu güçlü bir yatırımcı liman inşaatı bittikten sonra yatırımına başlayacak. Bu kapsamda Zonguldak, Karabük ve Bartın için sanayi anlamında istihdam anlamında çok güzel gelişmeler bizi bekliyor. Hava, kara ve deniz ulaşımı açısından da Filyos çok avantajlı bir yerde. Demiryolları ve karayolları bağlantısı da Ulaştırma Bakanlığı tarafından projelendirildi ve hızlıca gerçekleştirilecek. Lojistik açıdan da çok avantajlı. Sabırsızlıkla bekliyoruz” şeklinde konuştu. Endüstri Bölgesi'nin de kullanıma hazır hale gelmesiyle birlikte bölgede 10 ila 15 bin kişilik istihdamın söz konusu olacağı belirtildi. ( Hürriyet, 24 Mayıs 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ