Çelik Sektöründe 2020 - 10. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2020 -  10. Haftanın Öne Çıkanları

Koç Metalurji Üretim Rekoru Kırdı

Türkiye’de yerleşik EAO bazlı kütük ve uzun çelik üreticisi Koç Metalurji’nin, çelik üretim operasyonlarının verimliliğini kanıtlayarak günlük üretimde rekor bir seviyeye ulaştığı ifade ediliyor. Çelik üreticisinin hafta sonu 24 saat içinde 51 döküm yaptığı bildiriliyor. Koç Metalurji Genel Müdürü Murat Umur’un, “Daha önce 47, 48, 50 döküm yaptık, şimdi 51 oldu ve neredeyse 5.109 ton çelik eritildi” dediği aktarılıyor. ( Metal Expert/Kallanish, 03 Mart 2020 )

CELSA: Yeni Zorluklar Yeni Fırsatlar Doğuruyor

1-3 Mart tarihleri arasında Belgrad’da düzenlenen SteelOrbis 2020 Bahar Konferansı & 82. IREPAS Toplantısı’nda konuşan İspanyol çelik üreticisi CELSA'nın İhracat Direktörü Alexander Gordienko, küresel ekonominin 2019 yılında %2,9 büyüme göstererek tahmin edilenden daha yavaş bir performans gösterdiğini belirtirken, son yaşanan olaylardan önce 2020 yılında %3,3 artış beklendiğini ifade etti. Gordienko’ya göre, 2020 yılının zorlu bir yıl olması bekleniyor .İnşaat sektörünün yanı sıra ekonomik büyümede de yavaşlama görüleceği tahmin ediliyor.

Gordienko’ya gore, 2019 yılında küresel çelik tükerimi %3,9 artış gösterdi ve 2020 yılında %1,7 daha artış göstererek 1,8 milyar mt’a ulaşması bekleniyor. Gordienko, tüketimin 2020 yılında %8,8 artış göstereceğini ve talebin yarısından fazlasını Çin’in oluşturduğunu belirtti. Nihai mamullere yönelik küresel talebin gelişmekte olan ülkelerden gelen talep sayesinde az da olsa artış göstermeye devam etmesi bekleniyor. Çin’in çelik ihracatına ilişkin yaptığı yorumda, Gordienko Çin çelik ihracatının düşüş göstermeye devam ettiğini belirtti ve ülkenin uzun çelik ihracatının 2019 yılında bir önceki yıl kaydedilen 18,3 milyon mt’a kıyasla düşüş göstererek yaklaşık 15 milyon mt seviyesinde yer aldığına dikkat çekti. Gordienko Çin’in ticaret ortaklarının hepsinin Asya’da olduğunu ve şimdilerde Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler ve Vietnam’dan talep gördüklerini belirtti.

CELSA yetkilisine göre, küresel uzun ürün tüketimi yassı ürünlere kıyasla daha iyi bir performans göstererek 2019 yılında %5,5 artışla 903 milyon mt seviyesinde yer alırken, inşaat demiri tüketimi uzun ürün tüketimine kıyasla daha hızlı bir büyüme göstererek %7,9 artışla şimdiye kadar kaydedilen en yüksek rakam olan 381 milyon mt seviyesinde kaydedildi. 2019 yılında, Çin’in küresel inşaat demiri tüketimi içindeki payı %61,2’ye yükseldi. Uzun çelik piyasasında fiyat durumuna ilişkin olarak, Gordienko FOB bazında fiyat seviyelerinin Çin’in ağırlıklı olarak ihracat yaptığı 2015 yılı ile neredeyse aynı olduğunu belirtti ancak Çin’in şimdilerde yüksek hacimde ihracat yapmadığını bu nedenle filmaşin fiyatlarındaki baskıya neyin sebep olduğunun bilinmediğini ifade etti. Hammadde tarafında ise, Vale’nin daha fazla demir cevheri üretmesinin ve Çin’de hurda tüketiminin artmasının fiyatlar üzerinde baskı uygulamaya devam edeceğini, koklaşabilir taş kömürü fiyatlarının ise kısa vadede gevşek seyretmesinin beklendiğini belirtti.

Öte yandan, Hindistan, Avrupa ve Güney Asya gibi geleneksel pazarlarda hurda üretimi yavaşladı ve bunun 2020 yılında devam etmesi bekleniyor. Gordienko hurda tarafında Çin’den, Avrupa’dan ve Orta Doğu’da gelen talebin fiyatları güçlü tutmasını beklediğini ifade etti. Daha temiz bir çelik üretimine olan talep, Çin’de yeni çelik tesisleri devreye girerken üretimin elektrik ark ocaklarına kaymasını sağlıyor. Gordienko, sunumunu sonlandırırken Corona virüsünün dünya ekonomisini nasıl etkileneceğine dair değerlendirmeler için henüz çok erken olduğunu, ancak başlıca etkinin Asya’da hissedileceğini söylerken, “yeni zorluklar yeni fırsatlar yaratır” dedi. AB koruma önlemlerine ilişkin başlatılan inceleme soruşturmasıyla ilgili bir soruyu cevaplayan Gordienko, uzun ürünlere yönelik kotalarda bir değişiklik beklemediğini ancak yassı segmentinin mevcut durumdan pek memnun olmadığını belirtti. ( SteelOrbis, 02 Mart 2020 )

IREPAS: Çin Corona Virüsünün İç Piyasaya Etkisi Nedeniyle Tekrar İhracata Yönelecek

1-3 Mart tarihleri arasında Belgrad’da düzenlenen SteelOrbis 2020 Bahar Konferansı & 82. IREPAS Toplantısı'nın son oturumunda hammaddecilerin, üreticilerin ve tüccarların komite başkanları gündem konusu olan Corona virüsüne ilişkin yorumlarını paylaştı. Corona virüsünün küresel demir cevheri piyasasına etkisiyle alakalı olarak, komite başkanları demir cevheri talebinin ilk ani düşüşün ardından toparlanma göstermesini bekliyor. Başkanlar demir cevheri fiyatlarının normal zamanlarda bile neden düştüğünü veya yükseldiğini tahmin etmenin oldukça zor olduğunu dile getirdi. Bununla birlikte, Çin’deki çelik tesislerinin stoklarının sevkiyatı gerçekleştirilemeyen ürünlerden dolayı oldukça fazla olduğu ve Çinli ihracatçıların fiyatlarda düşüş beklediği öğrenildi. Ayrıca Çin’den Akdeniz bölgesine ilk kütük teklifleri duyuldu. Sonuç olarak, tüm komite başkanları Çin’in ihracat piyasasına yöneleceği konusunda hemfikir. Çin piyasasında Corona virüsü nedeniyle yapılan üretim kesintileri göz önüne alındığında, komite başkanları Çinli ihracatçıların bazı ürünlerin “sezonunu” kaçırabileceğini düşünüyor. Ancak üreticilerin yerel piyasadaki durum nedeniyle ihracata yönelmeleri beklendiğinden, bu durumun Çin’in ihracatını etkilemesi beklenmiyor. Diğer bir görüş ise Çin’in Hong Kong ve Singapur gibi yakın bölgelere önemli miktarda inşaat demiri ihraç etmeye başlaması sebebiyle ihracat hacmini daha da artıracağı. Corona virüsünün etkisine yönelik en iyi ihtimal; tüm dünyada iki ay süreyle iş kaybı yaşanacağı, dünyanın kendine olan güvenini kaybedeceği ve büyük olasılıkla Çin’in piyasada daha büyük bir paya sahip olabileceği yönündeyken, en kötü ihtimal ise geçen hafta stok piyasasında olduğu gibi çelik sektöründe 2009 yılına benzer bir tablo görüleceği yönünde. ( SteelOrbis, 04 Mart 2020 )

US Steel USS-POSCO’nun %50 Hissesini Satın Aldı

US Steel 29 Şubat 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere POSCO California Corporation’ın (POSCAL) USS-POSCO Industries’deki (UPI) %50 hissesini satın aldığını duyurdu. Yapılan basın açıklamasında, US Steel ve POSCAL’ın uzun bir ortaklığın ardından UPI’nin tek bir grup şirket tarafından yönetilmesinin müşterilerine hizmet etmeyi sürdürmesi ve faaliyetlerine etkili bir şekilde devam etmesi açısından en iyi fırsat olduğunu düşündükleri belirtildi. US Steel, 23 Ocak 2020 tarihinde imzalanan satın alım anlaşmasından bu yana ortakların yapıcı ve kolay bir geçiş sağlamak için birlikte çalışma yürüttüklerini belirtti. US Steel kısa vadede UPI’i ayrı bir kuruluş olarak işletmeyi planlıyor. California, Pittsburg merkezli UPI öncelikli olarak ABD’nin Batı kesiminde sac ve teneke ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor. UPI US Steel’in tedarik ettiği sıcak şeritten sıcak sac, galvanizli sac ve teneke üretimi yapıyor. UPI yıllık yaklaşık 1,5 milyon mt üretim kapasitesine sahip. ( SteelOrbis, 04 Mart 2020 )

Jingye, British Steel Alımını Tamamlayacak, Ancak Fransız Ray Tesisinde Anlaşmaya Henüz Varılmadı

Çinli bir çelik üreticisi Jingye Group’un nihayet British Steel’in satın alımını tamamlamayı kabul ettiği, ancak, Fransa’daki varlığın hala bu aşamada anlaşmaya dahil edilmediği kaydediliyor. Jingye Group’un, British Steel’in Scunthorpe ve Teesside Beam Mill ve Skinningrove'daki İngiltere tesislerinin yanı sıra yan kuruluşlar FN Steel ve TSP Engineering'deki çelik tesislerinin sahibi olacağı, bununla birlikte, satın alma işleminin şu anda British Steel'in sahip olduğu Redcar Bulk Terminal (RBT) hisselerini ve özellikle British Steel France'ın 300.000 ton/yıl kapasiteli profil tesisini ve 125.000 tonluk bir ray tesisini içeren ulusal demiryolu ağının stratejik tedarikçisi olan Hayange ray fabrikası varlıklarını içermediği aktarılıyor.

Fransız hükümetinin hala Jingye'nin tesisi satın alma teklifini düşündüğü ve kararın ne zaman verileceğinin henüz bilinmediği, ancak İngiliz medya kaynaklarının kararın önümüzdeki hafta gelmesini beklediği kaydediliyor. British Steel'in satışının 9 Mart'ta tamamlanması bekleniyor. Jingye Group’un, tesisi yenilemek, enerji verimliliğini ve çevresel performansını artırmak için 1,2 milyar GBP yatırım yapmaya kararlı olduğu belirtiliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 04 Mart 2020 )

Alman Hükümeti Çelik Endüstrisinin Rekabetçi Kalmasına Destek Olacak

Almanya ekonomik ilişkiler Bakanı Peter Altmaier’ın, rekabet gücünü korumak için endüstrinin sorunlarının nasıl ele alınacağını tartışmak üzere yerel çelik sektörünün farklı temsilcileriyle bir araya geldiği bildiriliyor. Bakanın, büyük Alman çelik üreticileri, IG Metall birliği ve Almanya Çelik Birliği WV Stahl, Almanya ve Avrupa'da rekabetçi çelik endüstrisini güvence altına almak için ortak bir kavram raporunun geliştirilmesini görüşmek üzere bir araya geldiği belirtiliyor. Yeni stratejinin temel görevleri arasında küresel çelik piyasasında eşit şartların oluşturulması, endüstriyel katma değer kapasitesinin Avrupa'dan daha az katı düzenlemelere sahip diğer bölgelere yönelmesinin önlenmesi ve sektörün imalat sürecinde karbonsuzlaşmaya yönelmesini desteklenmesi yer alıyor. Avrupa çelik endüstrisi birliği Eurofer’in bu hafta AB politika yapıcılarının kısa ve orta vadede her türlü karbon kaçağını önleyen etkili tedbirler almaları gerektiğini yinelediği ifade ediliyor. Eurofer raporunda, "Serbest tahsis esas olarak üretim tehdidi riskini ele almak üzere tasarlanırken, karbon sınır önlemi ticarette emisyonları yapısal olarak ele almak için etkili bir araç olabilir" ifadeleri yer alıyor. Avrupa Komisyonu'nun önerdiği gibi, karbon sınır vergisi başlangıçta sadece sac, slab, levha, çubuk, kütük gibi nihai ve yarı ürünlere uygulanmasının ve genişletilerek çelik girdi malzemelerini kapsamına almasının öngörüldüğü vurgulanıyor. ( Metal Expert, 05 Mart 2020 )

Kanada Çelik Sanayii Sıfır Emisyon Hedefliyor

Kanada Çelik Üreticileri Derneği, 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonu hedeflediğini bildiriyor. Bu hedefin, derneğin emisyon teknolojisinde atılımlar yapmayı amaçlayan, kısa süre önce açıklanan İklim Eylem Çağrısı planına uygun olduğu ve Kanada Hükümeti’nin de 2050 yılına kadar sıfır karbon kirliliği hedefini desteklediği ifade ediliyor. Dernek Başkanı Catherine Cobden’in "... zorluk derecesi önemli ancak başkalarıyla çalışarak bu zorluğu aşmanın yeni yollarını bulabileceğimize inanıyoruz." açıklamasında bulunduğu aktarılıyor. Derneğin, 1990 yılından bu yana Kanadalı çelik üreticilerinin, enerji verimliliğindeki ve teknolojideki gelişmeler sayesinde, emisyonları % 25 oranında azalttığını belirttiği kaydediliyor. Kanada'nın çelik endüstrisinin şu anda yıllık 13 milyon ton üretim yapan, yaklaşık 15 milyar dolarlık bir endüstri olduğu tahmin ediliyor. ( Kallanish, 05 Mart 2020 )

Baowu Group, ArcelorMittal’i Geçerek Dünyanın En Büyük Çelik Üreticisi Oldu

Çin’in büyük çelik üreticisi Baowu Group, 2019 yılında Lüksemburg merkezli ArcelorMittal’in 89,80 milyon mt ham çelik üretimini aşarak 95,22 milyon mt ham çelik ürettiğini açıkladı. Sonuç olarak, Baowu Group dünyanın en büyük çelik üreticisi oldu. Baowu Group, Corona virüsünün neden olduğu aksaklıklardan sonra faaliyetlerine yeniden başladığı bildirdi. 1 Mart itibarıyla Baowu Group’un 546 bağlı kuruluşunun 502’si üretime yeniden başladı. Toplam kapasite kullanım oranı normal seviyesinin %94’üne ulaştı. Baowu Group'un gelirinin 556,6 milyar CNY (80,24 milyar $) olduğunu ve toplam kârının yıllık 6,5 milyon CNY artışla 34,52 milyar CNY olduğunu belirttiği kaydediliyor. Geçen yıl Ma'anshan Iron and Steel (Magang) ile birleştikten sonra yaklaşık 90 milyon ton/yıl çelik üretim kapasitesine ulaşan Baowu’nun, hâlihazırda önemli bir hisseye sahip olduğu Chongqing Iron & Steel'in doğrudan kontrolünü ele almak için çalışıyor ve toplam ham çelik kapasitesinin 100m t/yıl seviyesine çıkacağı aktarılıyor. Baowu Gropu Başkanı Chen Derong, Corona virüsünün şirket üzerinde olumsuz bir etki yarattığını ifade ederken, şirketin devam eden çabalarıyla yıllık kalkınma hedefine ulaşacaklarına güvendiklerini dile getirdi. ( SteelOrbis/Kallanish, 06 Mart 2020 )

British Steel’in Fransa’daki Tesisi İçin Dört Teklif Var

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, İngiltere merkezli British Steel’e bağlı Hayange çelik tesisi için üçü ciddi olmak üzere dört teklif alındığını açıkladı. İlgili tarafların isimleri açıklanmasa da, teklif sahiplerinin ArcelorMittal, Almanya merkezli Saarstahl, Olympus Steel ve Liberty House olabileceği ima ediliyor. Tesis, Fransız ulusal demir yolu şirketi SNCF’nin tedarikçisi olduğundan stratejik bir varlık olarak kabul ediliyor ve bu yüzden satış için hükümet onayı gerekiyor. Çin merkezli Jingye Steel, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Hayange tesisi ile ilgili belirsizlik devam etmesine rağmen British Steel’in alımının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. ( SteelOrbis, 06 Mart 2020 )

ArcelorMittal Ilva Yöneticileriyle Tadil Anlaşmasını Resmileştirdi

ArcelorMittal, bağlı kuruluşu AM InvestCo. aracılığıyla Ilva yöneticileriyle dün imzalanan tadil anlaşmasını resmileştirdi. Anlaşma, İtalya devlet destekli kuruluşların AM InvestCo’ya yaptığı önemli yatırım şartlarını özetleyerek ArcelorMittal ile İtalyan hükümeti arasında yeni ve önemli bir ortaklığın temelini oluşturdu. İtalyan hükümeti tarafından 30 Kasım 2020 tarihine kadar imzalanacak bir anlaşmayla ele alınacak olan öz sermaye yatırımı, en azından AM InvestCo.’nun Ilva için orijinal satın alma fiyatına karşı kalan yükümlülüklerine eşit olacak. Anlaşma, düşük karbonlu çelik üretimi için teknolojilerin tanıtılması, şirket dışı yatırımcılar tarafından finanse edilip işletilecek olan DRI tesisi ve AMInvestCo. tarafından inşa edilecek olan elektrik ark ocağı ile yeni bir sektör planı içeriyor. Hükümet yatırımı, 30 Kasım 2020’ye kadar yapılmazsa, AMInvestCo. anlaşılan ödemeye bağlı olarak bir cayma hakkına sahip olacak. ArcelorMittal, “Kira ve satın alma sözleşmesinin çeşitli koşullara bağlı olarak 2022 yılı Mayıs ayında tamamlanması planlandı,” dedi. ( SteelOrbis, 06 Mart 2020 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi