Çelik Sektöründe 2020 - 9. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  9. Haftanın Öne Çıkanları

Tata Steel Europe Çekirdek Dışı Operasyonları Elden Çıkarmaya Devam Ediyor

Tata Steel Europe’un, Avrupa'da kendi kendini idame ettirme ve nakit yönünde pozitif iş sağlama stratejisi dahilinde Almanya ve Hollanda'da daha fazla çekirdek dışı varlıklarını satmayı planladığı rapor ediliyor. Almanya'nın en büyük çelik birliği olan IG Metal'e göre Tata Steel’in, Tube NL (Hollanda'da 0,4 milyon ton/yıl kaynaklı boru operasyonu), Hille & Mueller (Almanya merkezli bir kaplama hattı ve servis merkezi), profil üreticileri Fischer Profil (Almanya) ve SAB-profiel’i (Hollanda) satmak için bir plan sunduğu bildiriliyor. ( Metal Expert, 24 Şubat 2020 )

ArcelorMittal Italia İkinci HRC Tesisinde Üretimi Yeniden Başlatacak

ArcelorMittal Italia’nın, önümüzdeki ay Taranto'nun atıl durumdaki 1 No’lu sıcak şerit tesisinde üretimi yeniden başlatacağını sendikalara bildirdiği, ancak, üreticinin tesisin faaliyetlerinde istikrarlı olacağını garanti edemediği ifade ediliyor. Bir şirket sözcüsünün verdiği demeçte, Mart ortasında 3,5 milyon tonluk HRC tesisini yeniden başlatacağını belirttiği kaydediliyor. Bu arada sendikaların, tesisin sadece 2 hafta boyunca faaliyete geçeceğini ve bundan sonra da faaliyete devam etmek için görünümü incelemek üzere bir hafta boyunca tekrar durdurulacağını bildirdikleri aktarılıyor. Sendikaların belirsizlik konusunda endişeli olduğu bildiriliyor. Üreticinin mevcut durumda 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip 2 numaralı sıcak şerit tesisinde faaliyetlere devam ettiği ve ArcelorMittal Italia'nın 2019'daki üretiminin 4 milyon tonun altında olduğu kaydediliyor. HRC tesisinin yanı sıra ArcelorMittal Italia’nın, 11 Şubat'ta 1,5 milyon ton/yıl kapasiteli levha tesisini yeniden işletmeye almak için çalışmalara başladığı ve şirketin, planlanan dört haftalık faaliyet süresince 30.000 ton levha üreteceği, daha sonra piyasadan en az iki haftalığına çıkış yapacağı belirtiliyor. ( Metal Expert, 25 Şubat 2020 )

Cliffs ve AK Steel Birleşmek İçin Onay Aldı

Kuzey Amerika'nın önemli bir demir cevheri peleti tedarikçisi olan Cleveland-Cliffs (Cliffs) ve önde gelen yassı çelik ürünleri üreticisi AK Steel’in birleşme işlemi için gereken tüm yasal düzenleme onaylarını aldığı ifade ediliyor. Şirketlerin 21 Şubat'ta Meksika Rekabet Komisyonu'ndan onay alındığını bildirdikleri ve açıklamaya göre, şirketlerin daha önce Rekabet Yasası (Kanada) uyarınca düzenleme iznini aldıklarını ve bekleme süresinin erken feshedildiğini bildirdikleri kaydediliyor. AK Steel’in, tüm bu onayların “birleşme teklifinin tamamlanması için belirli koşulları karşıladığını” belirttiği aktarılıyor. 1,1 milyar dolarlık birleşme anlaşmasının 13 Mart'ta tamamlanmasının planlandığı rapor ediliyor. Yeni oluşacak entegre üreticinin, öncelikle Kuzey Amerika'daki müşterilere yüksek değerli demir cevheri ve çelik tedarik çözümleri sunmak için ideal konumda olacağı bildiriliyor. ( Metal Expert, 25 Şubat 2020 )

Severstal 2022’de Tel Üretimine Başlayacak

En büyük küresel çelik üreticilerinden Rusya merkezli Severstal Group, ürün portföyünü genişletmek için bir yatırım projesi uygulandığını duyurdu. Buna göre şirket, Cherepovets Steel Mill'deki uzun haddeleme üretim segmentinde tel tesisi yapımına başladı. Severstal’ın CEO'su Alexander Shevelev, şirkete yaklaşık 11 milyar rubleye (164 milyon $) mal olması beklenen yatırımın, Severstal'ın uzun ürün ve madeni eşya tedarik zincirini uçtan uca önemli ölçüde iyileştireceğini belirtti. Yıllık 1 milyon mt 14-32 mm çaplı ürün kapasitesi için tasarlanan yeni tel tesisi, 2022 yılının ikinci yarısında hizmete girecek. ( SteelOrbis, 25 Şubat 2020 )

İtalyan Çelikçiler Virüse Rağmen Çalışıyor, Bazı Önlemler Alındı

Çelik sektöründeki şirketler de dâhil olmak üzere İtalyan şirketleri, bugüne kadar İtalya’da 200’ü Lombardiya’nın kuzey bölgesinde olmak üzere 280'den fazla salgın vakası görülen Corona virüsünün yayılmasını önlemek için son birkaç gün içinde sağlık protokolleri uygulamaya başladı. Şirketlerin faaliyetleri düzenli olarak devam ediyor, ancak aynı zamanda Corona virüsü ile uyumlu semptomları olan kişilerin izne çıkarılması, müşteri ve tedarikçi ziyaretlerinin ve toplantıların askıya alınması, imalat sektöründe zor olsa da fabrikalara girmek için zorunlu olarak maske takılması gibi önlemler uygulanıyor. Birçok şirket, son 15 gün içinde virüsten en çok etkilenen belediyelere giden çalışanlardan bu durumu personel departmanlarına bildirmelerini istedi. Bugüne kadar, korkulanın aksine üretim ve lojistik salgından çok etkilenmedi. Bazı şirketlere göre, virüsün gelecekte de herhangi bir etkisi olmamalı. Mantua merkezli çelik üreticisi Marcegaglia tedarik zinciri ile ilgili olarak, bugüne kadar bir sorunla karşılaşmadıklarını yakın gelecekte de mevcut durumdan kaynaklanan herhangi bir kritik sorunla karşılaşılacağını düşünmediklerini belirtti. Bununla birlikte, risk hala yüksek. Cremona merkezli Arvedi Group, halihazırda vücut ısısı kontrolü için tıbbi gözetim, sık dezenfeksiyon, ve kaçınılması gereken çalışma prosedürleri de dahil olmak üzere hassas koruma önlemleri içeren olağanüstü bir sağlık protokolü benimsediğini belirtti. ( SteelOrbis, 26 Şubat 2020 )

Baofang Carbon Grafit Elektrot Projesi İnşaatını Yeniden Başlattı

Baofang Carbon Material Technology’nin, ultra yüksek güçlü grafit elektrot projesinin inşaatına yeniden başladığı belirtiliyor. Şirketin, Lanzhou elektrik otoritesinin yardımıyla bazı ekipmanların çalıştırıldığını söylediği, tesisin inşaatının Çinli Baye Grubu tarafından yönetildiği ve 2020 Haziran ayı sonunda devreye alınmasının beklendiği kaydediliyor. Devreye alındıktan sonra tesisin, 100.000 ton/yıl ultra yüksek güçlü grafit elektrot kapasitesine sahip olacağı bildiriliyor. Toplam yatırım değeri 2,7 milyar CNY (400 milyon $) olan tesisin, 400-800 mm çapında ve 1.800-3.000 mm uzunluğunda grafit elektrotlar üreteceği ifade ediliyor. Baofang Carbon’un, Gansu eyaletinin Lanzhou'daki Baosteel ve Fangda Grubu’nun ortak girişim şirketi olduğu aktarılıyor. ( Kallanish, 26 Şubat 2020 )

KARDEMİR Dar Platina Üretimine Başladı

İthalat yoluyla tedarik edilen katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirerek Otomotiv, Savunma, Makine İmalat ve Demiryolu Sektörlerine yönelik mevcut ürün çeşitliliğini arttıran KARDEMİR, dar platina ile yassı çelik üretimine de başladı. Demiryolu rayının yanı sıra IPE, NPI, NPU, HEA ve HEB tiplerinde profil, köşebent, maden direği gibi farklı ürünlerin üretildiği Ray Profil tesislerinde bir süredir devam eden dar platina formunda yassı çelik deneme üretimlerini başarıyla sonuçlandıran Kardemir, 205-405mm genişlik, 20-80 mm kalınlık aralığında ve 72 m boya kadar ürettiği dar platina ürünlerini, müşteri taleplerine uygun olarak 6 ve 12 m boylarında ticari pazara sundu.

Yassı Ürüne Geçiş İçin İlk Adım

Demiryolu rayı ve tekeri, ağır profil ve kalın kangal üretimlerinde Türkiye’nin tek üretici konumunda olan Kardemir’in platina üretimine başlaması yassı ürüne geçiş için de ilk adım olarak değerlendirildi. Ağırlıklı olarak makine imalat ve kalıpçılık sektörlerinde kullanılan platina için 2020 yılında 25.000 ton üretim hedefleyen Kardemir’in, 520 mm genişliğe kadar platina üretimi içinde deneme üretimlerini sürdürdüğü açıklandı.

“Bu Üretim Önemli Bir Kilometre Taşıdır”

Gerçekleştirilen platina üretimi için değerlendirmelerde bulunan Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan “ bu üretim Kardemir için önemli bir kilometre taşıdır ”dedi. Kardemir’in sahip olduğu ürün yelpazesi ile sektörde Türkiye ve dünyanın sayılı üreticileri arasında yer aldığına dikkat çeken Genel Müdür Soykan “ Yönetim Kurulumuzun vizyoner yaklaşımı ile aynı anda demiryolu rayı, demiryolu tekeri, inşaat çeliği, hafif ve ağır profil, ince ve kalın kangal üretimini yapabilen, bu ürünleri yeni çelik kaliteleri ile farklı sektörlerin kullanımına sunabilen ve böylelikle hem ithal ikamesi sağlayan hem de sektördeki rekabet gücünü her geçen gün artıran bir şirketiz. Platina üretimimiz de bu yaklaşımın bir sonucu ve uzun ürün grubundan sonra yassı ürün grubunda attığımız önemli bir adım. Şu anda tamamen ithal edilen 205-405mm genişlik ve 20-80 mm kalınlık aralığında üretimler yapıldı ve ilk satışları da gerçekleştirildi. Bu yıl 25.000 tonluk bir üretimle piyasada olacağız. Kısa süre içerisinde hedefimiz 100.000 ton üretime ulaşmaktır. Bu alandaki genişliği 520 mm’ye çıkarmak için de çalışmalar devam ediyor. Mevcut orta karbonlu çelik kalitesi (C45) ürün grubumuza 42CrMo4 kalitesi de eklenmiş oldu. Katma değeri yüksek yeni ürün kaliteleri geliştirmeye yönelik gayretlerimiz hiç durmadan devam edecek” dedi. ( Kardemir, 27 Şubat 2020 )

Ind-Ra Hindistan Çelik Sektörünün Görünümünü Negatife Çevirdi

Hindistan Derecelendirme ve Araştırma Kurumu (Ind-Ra), 2020-21 mali yılı için artan demir cevheri maliyetleri ve yerel çelik talebi artışının yetersiz olmasının yol açtığı baskılar altında görünümünü durağandan negatife çevirdi. Ind-Ra, yeni maden sahiplerinden alınan yüksek demir cevheri primlerinin yerli çelik üreticilerinin maliyet pozisyonunu değiştirebileceğini söyledi. Maliyet baskısı, teklif verenlerin güçlü rekabeti ve demir cevheri madenlerinin açık artırmasında ödenen nihai prim nedeniyle entegre olmayan üreticilerin ve yakın zamanda entegre hale gelmiş çelik üreticilerinin çoğunda artacak. Ind-Ra'nın 2019-20 ve 2020-21 yıllarında sırasıyla %5 ve %5,5'lik GSYİH tahminlerine yansıyan yavaşlayan ekonomik faaliyet, çelik sektöründeki talep artışını etkilemeye devam edecek ve toparlanma mümkün olmayacak. Hindistan’ın çelik tüketiminin 2020-21 mali yılında, güncel mali yılda öngörülen %4’e kıyasla sadece %5 oranında artması bekleniyor. Ind-Ra yaptığı açıklamada, çelik talebinin 2020-21 mali yılının ikinci yarısında güçlenmemesi durumunda, yeni kapasite ilavelerinin yanı sıra varlık artışının, fiyatlar ve tesis kapasitesi kullanımı üzerinde daha fazla baskı yaratabileceğini belirtti. ( SteelOrbis, 28 Şubat 2020 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ