Çelik Sektöründe 2020 - 12. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2020 -  12. Haftanın Öne Çıkanları

Cliffs AK Steel'in Satın Almasını Tamamladı

Cleveland-Cliffs’in (Cliffs) AK Steel'in devralımını zamanında tamamladığı belirtiliyor. Cliffs Başkanı Lourenco Goncalves tarafından yönetilecek ortak şirketin, açıklamada belirtildiği gibi madencilik, peletleme, doğrudan indirgmeme, EAO, yüksek fırın/BOF çelik üretimi, teknolojik olarak gelişmiş bitirme hatları ve otomatik parçaların otomatik imalatını gerçekleştireceği aktarılıyor. ( Metal Expert, 16 Mart 2020 )

Kardemir, Elektrodluk Filmaşin Piyasasına Girdi

Kardemir, katma değeri yüksek vasıflı çelik üretimlerini artırmaya devam ediyor. Şirketten yapılan açıklamada elektrodluk ve kaynak teli imalatlarında kullanılan S1, S2, SG2 ve SG3 kalite kangal üretimlerinin de başarı ile gerçekleştirildiği bildirildi. Açıklamada, yaklaşık 3,3 Milyon tonluk pazar büyüklüğüne sahip olan kangal çelik piyasasında elektrod ve kaynak teli imalatına uygun S1, S2, SG2 ve SG3 kalite kangal çeliğin %5 kullanım payının bulunduğu ve gerçekleştirilen üretimlerin ilk ticari satışının da yapıldığı belirtildi.

Yapılan yeni üretimle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, Kardemir’in sahip olduğu ürün yelpazesi ile sektörde Türkiye ve dünyanın sayılı üreticileri arasında yer aldığını belirterek, “ Yönetim Kurulumuzun vizyoner yaklaşımı ve artan üretim kapasitelerimizi katma değeri yüksek ürünlere kaydırma stratejimizin bir sonucu olarak aynı anda demiryolu rayı, demiryolu tekeri, inşaat çeliği, hafif ve ağır profil, dar platina, ince ve kalın kangal üretimini yapabilen, bu ürünleri yeni çelik kaliteleri ile farklı sektörlerin kullanımına sunabilen ve böylelikle hem ithal ikamesi sağlayan hem de sektördeki rekabet gücünü her geçen gün artıran bir şirketiz. Elektrod ve kaynak teli imalatına uygun kangal üretimlerimizde bu kapsamda ürün gamına eklenen yeni bir çelik kalitesi olmuştur. İthalatın da olduğu bu alanda, tüketicilere cevherden üretilen kaliteli filmaşinlerimizi tedarik etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ürettiğimiz bu ürünler, aynı zamanda Şirketimizin mali ve teknik sürdürülebilirliği açısından da önemli ”dedi.

Soykan açıklamasında, birçok sektöre hitap eden Çubuk Kangal üretim tesislerinde 5,5 – 25 mm çap aralığında kangal, 20- 56 mm çap aralığında kalın kangal, 20-100 mm çap aralığında yuvarlak çubuk (SBQ) üretimlerinin gerçekleştirildiğini belirterek otomotivin yanı sıra makine imalat ve inşaat sektöründe de kullanılan otomat çelikleri ile 17MnB3, 20MnB4, 30MnB4, 41Cr4 gibi çelik kalitelerinin ve sektörün lastik içlerinde kullandığı ve topuk teli (Tire Cord) olarak adlandırılan 1070, 1073, 1075 ve 1080 çelik kalitelerinin üretimine yönelik çalışmaların ise devam ettiğini kaydetti. Katma değeri yüksek vasıflı çelik üretimine yönelik daha öncede Çubuk Kangal Tesislerinde üretimini yaptığı somun ve ray klipsi imalatına uygun çelik kaliteleri ile aşınmaya dayanıklı muhtelif parça imalatlarında kullanılan 42CrMo4 (4140) kalite çelikleri, inşaat sanayiinde kullanılan 1082 PC Wire kangal ve B420C kalitelerindeki nervürlü kangal çelikler ile bağlantı elemanları yapımında kullanılan 23MnB4, 27MnB4, C10C ve 1006 kalite çelikleri ve süspansiyon yaylarının yapımında kullanılan 54SiCr6 kalite yüksek karbonlu çelikleri ticari pazara sunan Kardemir, son olarak Ray Profil Tesislerinde 205-405mm genişlik, 20-80 mm kalınlık aralığında ve 72 m boya kadar dar platina üretimi gerçekleştirmişti. (Kardemir, 16 Mart 2020 )

Tosyalı, 1 Milyar Dolarlık Yatırıma İmza Atacak

Son dönemde yurt içinde ve küresel arenada yaptığı yatırımlarla öne çıkan ve dünyanın en büyük 10 demir-çelik şirketi arasına girmeyi hedefleyen ve global kriz zamanlarında dahi yatırıma ara vermediklerini açıklayan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yeni çelik yatırımı için kolları sıvadık. Başlangıçta hurdadan üretim yapacak olan tesis, orada da orta vadede madenden çelik üretimine geçecek. 1 milyar dolarlık bu yatırıma 2020’de başlayacağız” diye konuştu. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, global kriz zamanında dahi yatırıma ara vermediklerini söyleyerek, “İskenderun 2’nci OSB’de 1 milyar dolarlık yatırıma başlıyoruz” dedi. Tosyalı, koronavirüs salgınına ilişkin, “Bunun arkasından farklı ekonomik düzenler oluşacak” açıklamasını yaptı.

“Karbon ayak izi en düşük çeliği üretiyoruz”

Günümüzde rekabetçiliğin sadece ürün kalitesi ve rakamlarla açıklanamayacağını vurgulayan Fuat Tosyalı, bu konuda yaptıklarını şöyle açıklıyor: “Biz dünyanın en iyi 3 çeliğini üreten şirketten birisiyiz. Diğer şirketler Alman ve Japonlar. Rekabetçilik sadece matematiksel kârlılık değildir. Mesela çevrecilikte de rekabet var. En çevreci, en sosyal gibi. Aynı ürünü, daha çevreci şirkette almak müşterimizi daha mutlu ediyor. Bu açıdan tesislerimizi sıfır atıkla çalıştırma politikamız var. Evsel atık dahi olmayacak. Geri dönüşüm olacak. Enerjiyi hangi kaynaktan temin ettiğimiz önemli. Yani yenilebilir enerji elde etmek. Bu konuda dünyada en büyük çatı tipi 5 santralden biri bizde. 250 bin metrekare alanı tamamen güneş panelleri ile kapladık. Dünyanın en küçük karbon ayak izine sahip borusunu üretiyoruz”

“Farklı ekonomik düzenler oluşacak”

Dünya ekonomisini etkileyen koronavirüsün çok farklı alanlara etkileri olacağını ifade eden Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Bunun arkasından farklı ekonomik düzenler oluşacak. İnsanlık bu virüsle yaşamayı öğrenecek” diyor. Bu ve benzeri global kriz zamanlarında dahi yatırımlara her zaman devam ettiklerini açıklayan Tosyalı, “Türkiye’nin ilk özel yassı çelik yatırımını gerçekleştirdiğimiz dönemde, Amerika kaynaklı çok büyük bir kriz başlamıştı. Buna rağmen 1 milyar dolarlı bütçe ile ilk özel yassı çelik üretimini başardık” diyor. Şimdi de İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yeni çelik yatırımı için kolları sıvadıklarını açıklayan Tosyalı, “Başlangıçta hurdadan üretim yapacak olan tesis, orada da orta vadede madenden çelik üretimine geçecek. 1 milyar dolarlık bu yatırıma 2020’de başlayacağız” diyor. ( Dünya/AA/Milliyet, 17 Mart 2020 )

ArcelorMittal, AB’de Yassı Üretimini Azaltacağını Doğruladı

ArcelorMittal’in, yaptığı açıklamada, Avrupa’da yassı ürün faaliyetlerinin koronavirüs salgını nedeniyle üretimi azaltacağını doğruladığı bildiriliyor. Diğer tesislerin yanı sıra, en fazla etkilenecek faaliyetlerinin İtalya ve Fransa'da olduğu belirtiliyor. Yapılan açıklamada “Salgının kapsamı ve özellikle ArcelorMittal'in faaliyet gösterdiği birçok Avrupa ülkesi üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, ilk yanıt olarak Avrupa Yassı Ürün (European Flat Products) operasyonlarında üretimi azaltmayı amaçlıyoruz. Koronavirüsün evrimini ve işletme pazarlarımızın her birindeki çelik talebi üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceğiz ” ifadelerine yer verildiği aktarılıyor. ( Kallanish, 19 Mart 2020 )

Mescier Çelik Üretim Denemelerini Başarıyla Başlattı

Türkiye’de ticari profil üretimi yapan en büyük haddecilerden biri olan Mescier Demir Çelik, yakın zamanda 1 milyon mt ham çelik kapasiteli elektrik ark ocağında üretime başladı. Kaynaklara göre, şirket teknik sonuçlarını alacak ve üretime devam edecek, ancak ticari üretime geçmek biraz zaman alabilir. Bir tüccar, “Her şey tamamlandı, şu an ince ayar yapılıyor diyebiliriz. Hangi hurdaların iyi olup olmadığını görmeleri ve eritme ile döküm işlemlerini ona göre ayarlamaları gerekiyor,” dedi. Kütük üreticisi olarak piyasaya giren Mescier'in bölgede dengeleri değiştirmesi bekleniyor. Şirketin hurdayı iç piyasadan tedarik etmesi ve yerel limanda derinlik sınırlaması olduğu için sadece short sea segmentinde aktif bir ithalatçı olması bekleniyor. Kaynaklara göre, üreticinin deneme sürecine devam etmek için yeterli hurda stoku var. Mescier'in haddeleme kapasitesi yılda 700.000 mt ticari profil olduğundan, şirket kendi ürettiği kütüğü satabilir. ( SteelOrbis, 18 Mart 2020 )

Cezayir’de Yeni İnşaat Demiri Haddehanesi Devreye Alındı
Politik çevre ve Corona virüsü salgınının yarattığı koşullara rağmen, Cezayir’de yeni inşaat demiri hatları devreye alınmaya devam ediyor. Ain Temouchent eyaletinde bulunan Türk yatırımı Özmert Algeria, yıllık 450.000 mt kapasiteli haddehanesinde inşaat demiri üretimine başladığını açıkladı. Önceden, Özmert iç piyasaya kare kütük satışı yapıyordu. Piyasa kaynaklarına göre, şirket 400.000 mt kapasiteli indüksiyon ocağıyla faaliyet gösteriyor. Ancak, bazı kaynaklar tesisin üretiminin günlük 500 mt, yıllık ise 200.000 mt’un üzerinde olmayacağını aktarıyor. SteelOrbis’e konuşan yerel bir üretici, “İndüksiyon ocağı hurda kalitesine bağlı bir sınırlamaya sahiptir, ki Cezayir’de hurda kalitesinin pek iyi olduğunu söyleyemeyiz,” dedi. ( SteelOrbis, 18 Mart 2020 )

Türkiye, AB Çelik İthalatındaki Kısıtlamaları DTÖ'ye Şikâyet Etti

Türkiye’nin, ABD pazarının etkin bir şekilde kapatılmasının ardından Avrupa Birliği tarafından dayatılan çelik ithalatı üzerindeki kısıtlamalara karşı Dünya Ticaret Örgütü'nde yasal bir mücadele başlattığı haber veriliyor. Avrupa Birliği’nin, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'de ithal çelik ürünlere gümrük vergileri getirmesinin ardından, AB pazarının AB piyasasının çelik akımına maruz kalacağı endişesi üzerine Temmuz 2018'de 26 ürün grubu için çelik ithalat kotası getirdiği belirtiliyor. AB’nin, Temmuz 2021'e kadar uygulanmak üzere ithalat kotası getirdiği ve bu kotaların dolması halinde % 25 vergi uygulandığı bildiriliyor. Türkiye’nin, Çin, Hindistan, Rusya, Güney Kore ve Ukrayna ile birlikte AB’nin ana çelik tedarikçilerinden biri olduğu ifade ediliyor. Türkiye'nin DTÖ'ye şikayetinde, Avrupa Birliği'ndeki ticaret politikasını denetleyen Avrupa Komisyonu'nun, AB’li üreticilerin ciddi zarar görme riski altında olması iddiaları da dâhil olmak üzere yeterli bulgu ve sonuçlara varamadığının belirtildiği kaydediliyor. AB’nin, önlemlerini Eylül 2019'da Türkiye'den ithalatı hedef alacak şekilde revize ettiğine dikkat çekiliyor. DTÖ kurallarına göre, iki tarafın anlaşmazlığı istişare yoluyla çözüme kavuşturmak için 60 günü olduğu, bu süreden sonra Türkiye’nin DTÖ'den hüküm vermesini isteyebileceği vurgulanıyor. ( Reuters, 20 Mart 2020 )

Avustralya’nın Demir Cevheri İhracatı 2020 Yılında 100 Milyar A$’ı Geçecek

Avustralya hükümetine bağlı Sanayi, İnovasyon ve Bilim Bakanlığı yayımladığı çeyreklik raporunda, ülkenin demir cevheri ihracat hacminin 2019-20 yılında fiyatların ve hacimlerin artış göstermesi nedeniyle bir önceki yıl kaydedilen 79 milyar A$’ına kıyasla artış göstererek 101 milyar A$’a yükselmesi bekleniyor. Gelecek dönemde ise, fiyatlar düşüş göstereceğinden ihracatın 2020-21 yılında 84 milyar A$’ına, 2024-25 dönemine kadar ise 72 milyar A$’ına düşeceği tahmin ediliyor. Ayrıca rapora göre, ülkenin demir cevheri ihracat hacminin 2019-20 yılında kaydedilen 874 milyon mt’a kıyasla artarak 2020-21 yılına kadar 898 milyon mt olması, 2024-25 yılına kadar ise Batı Avustralya’da bulunan birçok yeni madende üretime başlanması ile birlikte 996 milyon mt’a çıkması bekleniyor. Demir cevheri fiyatlarının ise gelecek birkaç yıl içinde kademeli olarak düşüş göstereceği tahmin ediliyor. Reel fiyatların 2020 yılının Haziran çeyreğinde bir önceki çeyrekte kaydedilen yaklaşık 86$/mt’dan 78$/mt’a düşmesi beklenirken, 2021 yılının Mart çeyreğinde ise aynı döneme kıyasla 71$/mt’a düşeceği öngörülüyor. Fiyatlar çelik talebinin durgun seyretmesi ve Corona virüsü salgınının etkisi nedeniyle kısa vadede aşağı yönlü bir baskı altında. Corona virüsünün yarattığı belirsizliğin 2020 yılının ikinci yarısında ortadan kaybolması ve kısa vadede Brezilya ve Avustralya’daki kötü hava koşullarının Mart ayı sonunda iyileşmesi bekleniyor. Brezilya’da artış gösteren tedarik önümüzdeki dönemde fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir. Ancak, önde gelen üreticilerin yaşadığı aksaklıklar, üretimi telafi etmede beklenmeyen gecikmeler ya da Çin’in teşvik önlemlerinin önümüzdeki yıl fiyatları artırabileceği belirtildi. ( SteelOrbis, 20 Mart 2020 )

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ