Çelik Sektöründe 2020 - 4. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  4. Haftanın Öne Çıkanları


Çin’in Ham Çelik Üretimi 2019 Yılında Artan Kapasiteler ile Rekor Seviyede Gerçekleşti

Çin’in ham çelik üretiminin, artan kapasite ve daha yumuşak çevresel kısıtlamalar nedeniyle geçtiğimiz yıl rekor seviyeye yükseldiği ve Aralık ayı üretiminin de ay içinde beklenmedik şekilde arttığı ifade ediliyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) son raporuna göre, Çinli çelik üreticilerinin, geçtiğimiz yıl, 2018 seviyesinin % 8,3 üzerinde olan 996,34 milyon ton ham çelik ürettiği bildiriliyor. Üretimin 2018'de % 6,6 oranında arttığı göz önünde bulundurularak, artış hızının önceki yıla kıyasla daha yüksek seviyede gerçekleştiği belirtiliyor. Buna ek olarak ülkede kapasite değiştirme programının bir parçası olarak birçok tesisin devreye alındığı, devre dışı bırakılan tesislerin yenilerinden çok daha az etkili oldukları ve yeni tesislerin, düşük kullanım oranlarını koruyamadıkları bildiriliyor. Piyasa kaynaklarına göre, haddeleme kapasitelerinin, 2019 yılında sadece HRC segmentinde yaklaşık 40 milyon ton/yıl arttığı kaydediliyor. Aralık ayında da üretimin, aylık % 5 artışla 84,3 milyon tona yükseldiği aktarılıyor. ( Metal Expert, 20 Ocak 2020 )

Hint Hükümeti Tarafından Yönetilen NINL’in Tasfiyesi Onaylandı

Hint hükümeti yetkilileri tarafından 17 Ocak tarihinde yapılan açıklamaya göre, hükümet Odisha eyaletinde bulunan 1,1 milyon mt kapasiteli çelik tesisine sahip Neelachal Ispat Nigam Limited (NINL) şirketindeki %50 hissesinin elden çıkarılmasına onay verdi. Yetkililer hükümetin NINL’deki hissesini iki aşamalı açık artırma ile özel yatırımcılara transfer edeceğini belirtti ve açık artırmayı kazanan şirketin hükümet tarafından yönetilen çelik üreticisinin yönetimini de üstleneceğini bildirdi. NINL’de Industrial Promotion and Investment Corporation of Odisha’nın (IPICOL) %12, Odisha Mining Corporation’ın (OMC) %20,47, demir cevheri madencisi NMDC Limited’ın %10,10, MMTC Limited’ın %49,78, çelik sektörüne danışmanlık hizmeti veren Mecon’un %0,68 ve bir sermaye malları imalatçısının %0,68 hissesi bulunuyor. NINL ülkenin önde gelen yerel üreticilerinden ve kütük, inşaat demiri, düşük kül içerikli kok ve ham katran gibi kapsamlı ürün portföyüne sahip pik demir ihracatçılarından biri konumunda. ( SteelOrbis, 20 Ocak 2020 )

ArcelorMittal Italia Bir Tesisini Geçici Olarak Durdurdu, 250 Çalışanını İşten Çıkaracak

Küresel çelik devi ArcelorMittal’in İtalya’daki bağlı kuruluşu ArcelorMittal Italia, 23 Ocak tarihinden itibaren Taranto’da bulunan 1 No’lu tesisindeki faaliyetlerini Mart ayı sonuna kadar durduracağını açıkladı. Şirketin 457 çalışanından 250’sini işten çıkaracağı belirtilirken, kalanların da 2 No’lu çelik tesisine geçirileceği bildirildi. 1 No’lu çelik tesisindeki üretimin bir kısmını da 2 No’lu çelik tesisi devralacak. İtalya Metal İşçileri Birliğine göre, yeni üretim yapısı, hammadde tedarikindeki sıkıntı ve halihazırdaki üretim kapasitesi nedeniyle sipariş durumuna bağlı olacak. Birlik üyeleri, üretimin geçici olarak 2 No’lu tesise geçirilmesinin çalışma ortamını ve güvenliği olumsuz yönde etkileyeceğini düşündüklerinden alınan karara itiraz ettiklerini açıkladı. Birlik ayrıca ArcelorMittal’in şimdiye dek hükümete ve ticaret birliği organizasyonlarına herhangi bir endüstriyel plan açıklamaması nedeniyle şirket kararının kabul edilemez olduğunu düşünüyor. Bu sebeple, birlik tek taraflı kapatma girişiminin acil olarak iptal edilmesini talep ediyor. Ocak ayı ortasında, ArcelorMittal Italia hem yurt içi piyasaya hem de ihracat piyasasına satılmak üzere 30.000 mt yassı üretimi gerçekleştirmek için 10 Ocak tarihinden itibaren dört hafta süreyle faaliyetlerine yeniden başlayacağını açıklamıştı. Ancak Uilm sendikası genel sekreteri Rocco Palombella, bu hamlenin yeterli olmadığını savunarak “Ocak sonu çok yakın bir tarih. ArcelorMittal çevreye yapılan yatırımları azaltmaya ve işten çıkarmaları açıklamaya devam ediyor. 4 milyon mt’dan daha az bir üretimle önemli bir pazar payını kaybediyor,” dedi. (SteelOrbis, 21 Ocak 2020 )

Kardemir Milli Projelere Katkısını Artırıyor

Özelleştirme sonrası gerçekleştirdiği 2 milyar doların üzerindeki yatırımlarla üretim kapasitelerini artıran KARDEMİR, pazara sunduğu ürünlerde Türkiye’nin otomotiv, savunma sanayi ve raylı sistemlerdeki milli hedeflerine odaklandı. Türkiye’nin ilk entegre çelik fabrikası, fabrikalar kuran fabrika KARDEMİR, gelişen teknolojisi ve ürün çeşitliliği ile kritik stratejik sektörlere ve ülke ekonomisine katkısına devam ediyor. Şirketten yapılan açıklamada, otomotivden savunmaya, raylı sistemlerden, lojistik alanına kadar pek çok alanda çalışmaya imza atıldığı bildirildi.

Milli Otomotive Milli Çelik

Esnek bir üretim yapısına sahip Çubuk Kangal Haddehanesinde, makine imalat sanayi sektörüne yönelik muhtelif çap ve kalitelerde çubuk ve kangal formlarında çelik üreten şirket, Türkiye Otomobili Girişim Grubu’nun, fikri mülkiyet haklarına Türkiye'nin sahip olduğu, küresel ölçekte rekabet edecek bir otomobil markası yaratma hedefiyle yaptığı çalışmalara katkı sunmak için, otomotiv sektörüne yönelik yeni çelik kaliteleri de üretmeye başladı. Sektörün tüm taraflarıyla ve mesleki kuruluşlarla bir araya gelen KARDEMİR, sektörün bağlantı elemanları yapımında kullandığı 23MnB4, 27MnB4, C10C ve 1006 kalite çeliklerin üretimlerini başarıyla gerçekleştirirken süspansiyon yaylarının yapımında kullanılan 54SiCr6 kalite çelik ile yüksek karbonlu çelik üretimlerini de ticari pazara sundu. Şirket halen muhtelif çelik kalitelerini üretmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Savunma Sanayii İçin Yeni Yol Haritası

KARDEMİR’in son dönemdeki gündemlerinden ve öncelikli hedeflerinden biri de savunma sanayii çeliklerinin üretilmesi oldu. Sektöre yönelik üretimler için yeni yol haritası belirleyen KARDEMİR, yapılan ilk çalışmalar neticesinde aşınmaya dayanıklı muhtelif parça imalatlarında kullanılan 42CrMo4 (4140) kalite çelikleri, kangal formunda üretti. KARDEMİR açıklamasında, “Şirketimizin bu alandaki hedefi ise ülkemizin ilk entegre demir çelik fabrikası olarak milli bekaya katkı sunmak için Savunma Sanayiinde % 70’lere ulaşan millileşme oranlarının artırılmasına hizmet etmek.” ifadelerine yer verildi.

Raylı Sistemlerde Yatırımlar

2007 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirdiği Ray-Profil Tesisleri’yle, Türkiye ve bölge ülkeler arasındaki tek ray üreticisi olarak, demiryolu seferberliğinde TCDD’nin en önemli stratejik ortaklarından biri olan KARDEMİR, yaklaşık 750 milyon TL harcamayla 2019’da yatırımını tamamladığı Demiryolu Tekeri Üretim Tesisi’yle, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı üreticileri arasına girdi. Seri üretim için gün sayarken, kısa bir süre önce ilk teker satışlarını gerçekleştiren şirket, yılda toplam 120 bin adet yük treni, 40 bin adet yolcu treni, 20 bin adet hafi f raylı sistem ve 20 bin adet lokomotif tekeri üretecek. Türkiye’nin demiryolu teker ihtiyacının tamamını tek başına karşılayacak olan çelik devi, kapasitesinin büyük bir bölümünü ise Almanya, Avusturya, Polonya, Slovakya, Bulgaristan, Fransa gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine pazarlamayı planlıyor.

Filyos Limanı Bekleniyor

25 milyon tonluk kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük limanı olarak Zonguldak’ta inşa edilen Filyos Liman Projesi ise, denize uzak kalan KARDEMİR’in lojistik gücü açısından büyük önem taşıyor. Altyapı çalışmalarının yüzde 90 oranında tamamlandığı kaydedilen açıklamada şu ifadeler yer verildi: “Limanın, 8 milyon tonluk yük kapasitesi ile en büyük müşterisi konumunda olan şirketimiz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına limanın üst yapı ve işletmeciliğine talip olduğunu bildirdi. 1 milyon ton kapasiteli yeni bir yüksek fırın yapımını gündemine alan şirketimiz böylelikle ulaşacağı 3,5 milyon tonluk üretimin lojistiğini gerçekleştirebilmek için Filyos’ta yapılacak limanı bekliyor.” (OSTİM, 22 Ocak 2020 )

Stemcor Çinli Şirketin Tam Bağlı Kuruluşu Olacak

Çinli Guangzhou merkezli tüccar Cedar Holding Group’un (Cedar), en büyük uluslararası ticaret şirketlerinden biri olan Stemcor Global Holdings'i (Stemcor) satın alarak ticaret ve dağıtım bağlantılarını genişletmeyi planladığı belirtiliyor. Basın açıklamasına göre Çinli Cedar’ın uluslararası çelik ve hammadde tüccarı Stemcor'dan hisse alacağı ifade ediliyor. Şirketler işlemin maliyetini açıklamadıkları; ancak satın almanın Cedar'a 150 milyon dolara mal olacağı bildiriliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 23 Ocak 2020 )

AB, Karbon Nötr Olmak İçin 1 Trilyon € Yatırım Yapacak

Avrupa Komisyonu’nun, AB’yi 2050 yılına kadar karbon nötr hale getirmeyi amaçlayan iklim anlaşması olan Yeşil Anlaşma’nın yatırım detaylarını açıkladığı ve planın bir parçası olarak, özel bir mekanizmanın adil ve dengeli bir geçiş sağlanmasına yardımcı olacağı ifade ediliyor. AB bütçesinin, Yeşil Anlaşma projesi için 503 milyar avro sağlayacağı belirtiliyor. Komisyon'un, bu harcamaların yatırım gruplarından, Üye Devletlerden ve özel yatırımcılardan diğer mali enjeksiyonları tetikleyeceğini öngörüyor. Toplamda, projenin ana yatırım kaynağı olan Avrupa Yeşil Anlaşma Yatırım Tesisi’nin (EGDIP), önümüzdeki on yıl boyunca en az 1 trilyon avroyu seferber edeceği ve EGDIP’in, kamu ve özel yatırımları desteklemek için elverişli bir altyapı oluşturacağı aktarılıyor. İklim kısıtlamalarından etkilenen noktalardan biri olan Avrupa çelik sektörünün, hedefi karşılamak için teknolojilerini önemli ölçüde yükseltmesi gerektiğinden özellikle finansal desteğe ihtiyaç duyduğu ve bazı ülkelerin, bu desteğin yeterli olmaması nedeniyle AB bütçesinden ayrılan 7,5 milyar €’dan memnun olmadıkları vurgulanıyor. ( Metal Expert, 24 Ocak 2020 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ