Çelik Sektöründe 2022 - 50. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 50. Haftanın Öne Çıkanları


ArcelorMittal, Almanya'da İklim Nötr Çelik Ar-Ge Birimi Kurdu

ArcelorMittal’in, iklim nötr çelik üretimi için Almanya’da bir araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) birimi kurduğu haber veriliyor. Departmanın merkezinin Hamburg'da bulunduğu ve burada yeni oluşturulan bir ekibin, ArcelorMittal'in küresel araştırma ve geliştirme departmanı ve Bremen, Duisburg, Eisenhüttenstadt ve Hamburg'daki dört Alman tesisi ile yakın işbirliği içinde çalışacağı ifade ediliyor. Doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretimi ile bağlantılı olarak hidrojen ve diğer dekarbonizasyon teknolojilerinin kullanımına yönelik araştırmaların, yeni merkezin gündeminin üst sıralarında yer aldığı belirtiliyor. Hamburg tesisinin, Avrupa'nın şu ana kadar doğal gaz kullanan ve gelecekte hidrojenle değiştirilecek olan tek DRI tesisi olduğu vurgulanıyor. İlk düşük emisyonlu çeliğin 2025 gibi erken bir tarihte Hamburg, Duisburg, Bremen ve Eisenhüttenstadt'taki tesislerde üretilmesi bekleniyor. (Kallanish, 19 Aralık 2022 )

HBIS, Hidrojen Bazlı Şaft Fırınlarını Devreye Aldı

HBIS Group'a ait Hebei Zhangxuan Hi-Tech Technology Company’nin, 16 Aralık 2022'de iki hidrojen bazlı şaft fırınını devreye aldığı ifade ediliyor. Projenin, iki adet 550.000 ton/yıl hidrojen bazlı şaft fırını dahil olmak üzere, türünün ilk hidrojen açısından zengin kok fırını, gaz şaftlı doğrudan indirgeme hidrojen metalürjisi projesi olduğu kaydediliyor. Yeni ekipman için kapasite kotaları Xuanhua Steel Group'tan alındığı, 1,11 milyon ton/yıl demir kapasitesinin, 2.500 metreküplük yüksek fırının kapanıştan kurtarıldığı aktarılıyor. HBIS’in, yeni ekipmanın karbon dioksit emisyonlarını %70 oranında azaltabileceğini, bunun da ton çelik başına karbon emisyonlarını yaklaşık 0,5 tona düşürmeye eşdeğer olduğunu söylediği bildiriliyor. ( Kallanish, 19 Aralık 2022 )

Çolakoğlu Metalürji Sürdürülebilirlik Raporunu Yayımladı, Responsible Steel’e Üye Oldu

Çolakoğlu Metalürji 2021 yılındaki faaliyetlerini değerlendiren Küresel Raporlama Girişimi (GRI) onaylı sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. Raporda şirketin yürüttüğü faaliyetlerin sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini yönetmek amacıyla uyguladığı strateji, sürdürülebilirlik öncelikleri ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na sağladığı katkı ile performans sonuçları yer alıyor. Şirketin Genel Müdürü Uğur Dalbeler, tüm dünyayı etkileyen Corona virüsü pandemisi ve küresel gelişmelerin, sadece iklim kaynaklı risklerin ve çevresel etkilerinin boyutunu ortaya koymakla kalmadığını, iklim krizi ile etkin ve kollektif mücadelenin önemini bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Dalbeler, şirketin “Geleceğin Çeliğine Hayat Veriyoruz” sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında, çevresel ve sosyal faaliyet sonuçlarını ölçmek ve paydaşlarının değerlendirmesine sunmak amacıyla raporlama faaliyetlerine devam edeceklerini belirtti. Uğur Dalbeler, “Sürdürülebilirlik alanındaki performansımızı daha da artırmamız gerekiyor. Yaşadığımız çevreyi iyileştirmek için ulusal ve uluslararası alanda kabul gören öncü uygulamaları bünyemize katmayı hedefliyoruz. Bu amacımızı gerçekleştirmek adına çelik sektörünün ilk küresel çok paydaşlı girişimi olan Responsible Steel’e üyeliğimizi ilan etmiş bulunuyoruz,” şeklinde konuştu. Responsible Steel, çelik üretimi ve ilgili sektörlerden şirketlerin kurmuş olduğu çelik sektörü ve çevreye karşı sorumluluklara odaklı bir sertifikasyon girişimi. ( SteelOrbis, 20 Aralık 2022 )

Çin’in Demir Cevheri Alımı Tek Elde Toplanıyor

Demir cevheri piyasasında Çin, tüm dinamikleri değiştirecek hareketi 2023’te başlatıyor. 20 çelik üreticisinin tüm demir cevheri alımlarını tek elden gerçekleştirecek olan CMRG, üreticilerle görüşmelere başladı. Daha önce açıklandığı üzere kamu şirketi olan CMRG’nin, 160 milyar dolarlık Çin demir cevheri ticaretinin tümünü tek elden gerçekleştirmesi, 20 kadar Çin çelik üreticisinin de cevheri bu şirket üzerinden satın alması amaçlanıyor. Rio Tinto, Vale, BHP gibi dünya devleri ile bire bir görüşmelere başlayan CMRG’nin, çelik piyasasındaki dinamikleri tamamen değiştirebileceği belirtiliyor. Çin, dünyadaki cevherin üçte ikisini tek başına tüketiyor. Çin’deki yeni oluşumun, 2010 yılında üreticilerin 40 yıl boyunca uyguladığı tek bir yıllık fiyattan satın yapma uygulamasını değiştiren karardan bu yana en önemli sektörel gelişme olduğu belirtiliyor. ( NB Ekonomi, 20 Aralık 2022 )

OECD: Küresel Kapasite Fazlasının Yeni Yatırımlarla Artması Bekleniyor

Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Çelik Komitesi, dünyada çelik üretim kapasitesinde meydana gelen son gelişmeler ve önümüzdeki birkaç yıla ilişkin beklentiler hakkında bir rapor yayımladı. Rapora göre, küresel kapasite fazlası küresel çelik sektörünün karşı karşıya olduğu önemli bir sorun olmaya devam ediyor ve özellikle Asya’da olmak üzere yeni çelik üretim kapasitesine yönelik devam eden yatırımlar nedeniyle kapasite fazlasının artması bekleniyor.

Önümüzdeki üç yılda toplam 53,5 milyon mt’luk kapasitenin tamamlanması için çalışmalar devam ederken, 90,8 milyon mt’luk kapasite artışı da planlama aşamasında. Tüm projeler devreye alınırsa küresel çelik üretim kapasitesi 2023 ve 2025 yılları arasında %5,9 artabilir. Çelik piyasasının koşulları 2021 yılında bir iyileşme göstermiş olsa da piyasa şu anda zayıf ve kapasite fazlası baskıları artıyor. Asya’da gerçekleştirilen yeni yatırımların çoğu geleneksel büyük ölçekli yüksek fırın/bazik oksijen fırını tesislerine yönelik olurken, diğer bölgelerdeki kapasite artışları çoğunlukla elektrik ark ocaklarına odaklanıyor. Çinli çelik şirketleri özellikle Asya ve Afrika’da olmak üzere yurt dışında kapasite yatırımlarına devam ederken, Çin’de çelik üretim kapasitesinin son yıllarda nispeten sabit kaldığı gözleniyor.

Rapora göre, küresel ham çelik üretim kapasitesi 2022 yılında 29,5 milyon mt veya %1,2 artışla 2,46 milyar mt’a yükselebilir. Orta Doğu ve Asya (özellikle İran, Hindistan ve Vietnam) bu tahmini büyümenin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Öte yandan, kapasite kullanım oranlarının bu yıl kötüleşmesi bekleniyor. Zayıf çelik üretimi ve kapasitede süregelen artış nedeniyle küresel kapasite ve üretim arasındaki farkın büyümesi bekleniyor. Dünya çelik üretiminin kapasite kullanım oranı 2021 yılında kaydedilen %78,5’e kıyasla bu yıl %77,1’e gerileyebilir. Bu da çelik fiyatları üzerinde baskı oluşturacak ve çelik sektörünün kârlılığını zayıflatacak olan kötüleşen küresel çelik talebine rağmen küresel çelik üretim kapasitesinin arttığını gösteriyor. ( SteelOrbis, 21 Aralık 2022 )

Dünya Devleri Hidrojen Yakıtlı Yeşil Çelik Üretimi İçin Anlaştı

Avustralyalı demir cevheri madencisi Fortescue Metals grubu, Avusturyalı Voestalpine, Japonyalı Mitsubishi Corp ve İngiliz Primetals Technologies sıfır emisyonlu demir üretimi için yeşil çelik üretimi anlaşması imzaladı. Anlaşma ile endüstriyel ölçekte prototip tesis tasarımı ve mühendisliği amaçlanıyor. Çelik üreticileri, sera gazı emisyonları ile mücadele kapsamında demiri cevherinden ayırmak için elektrik kullanarak karbon dioksit salınımı gerçekleşmeden yeşil çelik üretmenin yollarını araştırmayı sürdürüyor. Bu amaç doğrultusunda bir araya gelen ortaklar, Avusturya’nın Linz kentinde bulunan genel merkez yakınında tesis kurmayı planlıyor. Dünyanın ilk doğrudan indirgeme süreci olacak Yeşil çelik üretimi için harekete geçen Fortescue’nin yeşil teknolojiler şubesi FFI, ülkedeki en büyük özel çelik üreticileri arasında yer alan Endonezyalı GRP ile iş birliğini sürdürüyor. 

Avusturya’da test aşamasında olan yeni demir üretim sürecinin, Primetals Technologies’in ince hidrojen cevheri indirgeme (HYFOR) ve izabe çözümleri teknolojisine dayalı olacağı belirtiliyor. HYFOR’un, 1850’li yıllarda İngiliz mühendis William Bessemer’in patentlerine dayanan bir süreç olan sinterleme ya da peletleme benzeri bir aglomerasyon adımı gerektirmediği ifade edilirken, toz demir cevheri için ise dünyanın ilk doğrudan indirgeme süreci olduğu düşünülüyor. Projenin pilot tesisi 2021’in sonundan bu yana faaliyetini sürdürürken, FFI’ye göre ise Primetals, Fortescue’nun Pilbara madenciliğindeki demir cevheri üzerinde başarılı denemeleri bulunuyor. Projede Fortescue’nin esas sorumlu olduğu alan ise demir cevheri kalitesi ve hazırlanması hakkında bilgi sağlamak ve pilot tesiste çeşitli demir cevheri türlerini tedarik etmekten geçiyor. 

Demir cevheri ve çeliğe yönelik küresel talebin gelecek yıllarda daha da güçleneceğini belirten FFI CEO’su Mark Hutchinson, “Emisyonları ortadan kaldırmak için yeşil enerjiyle desteklenen daha temiz, daha yeşil bir endüstriye ihtiyacımız var” diyor. Saatte üç ila beş ton yeşil sıcak metal kapasiteli endüstriyel ölçekli bir prototip tesis tasarlanacağı belirtilirken, FFI ise projeyi, demir cevheri tozları için hidrojen bazlı doğrudan indirgeme tesisini izabe tesisine bağlan ilk teknik çözüm olarak ifade ediyor. Voestalpine’in ‘Greentech’ programı ile çelik üretimini karbondan temizlemek için net planı olduğunu belirterek önemli bir ilk adım olduğuna vurgu yapan Voestalpine Çelik Bölümü Başkanı Hubet Zajicek, “2027’den itibaren kademeli olarak hibrit elektrikli çelik yoluna geçiş olacak” diyor. Yeşil hidrojen kullanılarak karbon nötr çelik üretilecek Misyonlarının yeşil hidrojen kullanarak karbon nötr çelik üretimi yapmak olduğunu belirten Zajicek sözlerine şunları ekliyor: “Bunun için gelecek vaat eden çığır açıcı teknolojiler konusunda şimdiden yoğun araştırmalar yürütüyoruz." Yeni tesiste kullanılacak olan hidrojenin, H2Future isimli proton değişim membranı (PEM) elektrolizörü işleten Avusturyalı yenilenebilir enerji üretici Verbund’dan geleceği belirtiliyor. Fortescue ise söz konusu tesisi, 6 MW’ı aşan kapasitesi ile çelik üretiminde dünyanın en büyüğü olacağı şeklinde nitelendiriyor. ( Dünya, 21 Aralık 2022 )

Çinli Çelik Devi Baowu, Sinosteel İçin Anlaşmayı Tamamladı

Dünyanın en büyük çelik üreticisi Baowu Steel Group’un (Baowu), maden kaynakları geliştirme ve maden ticaretinin yanı sıra madencilik ekipmanları imalatı yapan Sinosteel Group Corporation'ı bünyesine kattığı haber veriliyor. Yeni satın almanın, şirketin iş portföyünü genişletmesine olanak tanıyacağı belirtiliyor. Sinosteel Group Corporation’un (Sinosteel), Çin'in Baowu şirketine dahil edildiği ve Devlet Varlıklarını Denetleme ve İdare Komisyonu’nun (SASAC) 21 Aralık 2022'de yaptığı resmi duyuruya göre, artık doğrudan SASAC tarafından denetlenmediği aktarılıyor. Komisyon’un, 2020 sonbaharında Sinosteel'in destekçisi olarak Baowu'yu seçtiği hatırlatılıyor. Sinosteel’in, Çin'de ve yurt dışında 86 yan kuruluşuyla, ağırlıklı olarak maden kaynakları geliştirme ve ticareti ile mühendislik ve madencilik ekipmanları üretimi yapan bir devlet şirketi olduğu kaydediliyor. Bu yılın başlarında, orta ölçekli üretici Xinyu Iron and Steel Group'un %51'ini (2021'de 10,14 milyon ton ham çelik üretti) satın aldığı ifade ediliyor. Küresel ham çelik üretiminin %15'ine ulaşmayı planladığını açıkladığı için bu alımın, şirketin son satın alımı olmayacağı aktarılıyor. Worldsteel'e göre 2021'de Baowu’nun, küresel üretimin %6'sına tekabül eden 120 milyon ton ham çelik ürettiği bildiriliyor. ( Metal Expert, 22 Aralık 2022 )

China Baowu Group Karbon Sıfır Çelik Sac Tesisi Kuracak

China Baowu Group’un, Zhanjiang şehrinde bulunan yüksek katma değerli çelik sac tesisi için çevre değerlendirme raporunu yayınladığı bildiriliyor. Söz konusu raporun, sıfır karbonlu çelik tesisinin, Donghai Adası'ndaki mevcut fabrikasında Zhanjiang Ekonomik ve Teknolojik Gelişme Bölgesi'nde bulunan C3120 çelik ergitme tesisi olarak sınıflandırıldığını gösterdiği belirtiliyor. Bu tesisin, hidrojen ergitme ve elektrik ark ocağı kısa sürecini birleştirmek için yeni yöntemler yaratarak, yeşil ve düşük karbon inovasyonu gerçekleştirerek, Çin'in politika ve ilgili plan gereksinimlerine uygun olacağı kaydediliyor. Yeni ergitme kapasitesinin, yıllık 1,8 milyon ton seviyede, başlıca ürünlerin de otomobil sacları ve silisli çelik olacağı ifade ediliyor. ( Yieh, 22 Aralık 2022 )

Nippon Steel’den Yeşil Çelik Hamlesi

İklim kriziyle mücadelede emisyonlarını azaltmaya çalışan çelik sektörünün öncülerinden Nippon Steel, demir cevheri alımlarını azaltıp kendisi hidrojenle indirgenmiş demir üretmeye başlayacak. Japonya’nın en büyük ve dünyanın 4. büyük çelik üreticisi Nippon Steel, karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla çelik üretiminde kullanılan düşük emisyonlu ham maddeleri kendisi üretmeye başlayacak. Perşembe günü şirketten yapılan açıklamaya göre yeşil çeliğe yönelik artan talebi karşılayabilmek için Nippon Steel’in hidrojen kullanılarak üretilen indirgenmiş demir imalatına başlamayı planladığı belirtildi. Çelik üretimi küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 7 ila 9’unu oluşturuyor. Bu nedenle iklimle mücadelede sektörün emisyonlarının azaltılması kritik önem taşıyor. Avrupa Birliği’nin yeni Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’nda da birliğin sınırda ilave vergilendirmeye başlayarak emisyonlarını azaltmaya zorladığı sektörde Nippon’un bu adımı küresel çelik sektörü ham maddelerinin ticaretinde bazı dengeleri değiştirebilir.

Nippon Steel Başkanı Eiji Hashimoto perşembe günü gerçekleşen basın toplantısında şirketin demir cevheri ve kok kömürü gibi ham maddeleri sadece satın almak yerine kendilerinin bazı ham maddelerin imalatına başlayacağını şu ifadelerle duyurdu: “Sadece ham madde alımı yapmak yerine kendimiz de ham maddelere kendi işimizle gireceğiz. Dekarbonizasyonun hızlanması için indirgenmiş demir ihtiyacımız olacak. Şirketimiz yeni bir iş kolu olarak indirgenmiş demir üretecek”. Yeşil hidrojen tesisi olan bir demir cevheri tesisine yatırım yapacak Hashimoto Nippon Steel’in hidrojen kullanılarak indirgenmiş demir üretimi için yatırım da yapacağını ve bunun için olası işbirliklerinin değerlendirileceğini söyledi. Şirket özellikle kendi hidrojen tesisi olan demir cevheri projelerine yatırım yapmakla ilgileniyor. Bu hidrojen tesislerinde de kullanılan elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiliyor olması isteniyor.

Hidrojen rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklardan üretildiğinde ‘yeşil’ hidrojen olarak kabul ediliyor. İndirgenmiş demir, metalik demiri eritmeden üretebilmek için demir cevherinden oksijenin çıkartılması yoluyla üretiliyor. Şu anda indirgenmiş demir cevheri büyük ölçüde doğalgaz kullanılarak üretiliyor ancak dünya genelinde çelik üreticileri indirgenmiş demiri hidrojen kullanarak üreterek çelik sektörünün karbon emisyonlarını azaltmaya çalışıyor.

Nippon Steel Başkanının yaptığı açıklamalara göre şirket çelik üretiminin ana ham maddelerinden kok kömürüne de yatırım yapmaya devam edecek çünkü iklim değişikliğine ilişkin endişelerle bu alandaki yeni yatırımlar düşüşte ve üretimin aksamaması için bu yatırımların da sürmesi gerektiği belirtiliyor. Hashimoto “Yüksek kalite kok kömürü dekarbonizasyon sürecinin pürüzsüz ilerleyebilmesi için hala gerekli. Kok kömürü madenlerindeki paylarımızı artırarak tedariğimizin istikrarını sağlamak istiyoruz” diye konuştu. ( NB Ekonomi, 23 Aralık 2022 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ