Çelik Sektöründe 2022 - 51. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 51. Haftanın Öne Çıkanları


DTÖ: Çelik Dekarbonizasyon Standartlarının Yaygınlaşması 'Belirsizlikler Yaratıyor', Tutarlılık Gerekiyor

Dünya Ticaret Örgütü Sekreterliği’nin 21 Aralık'ta yaptığı açıklamada, farklı çelik karbonsuzlaştırma standartlarının veya girişimlerinin çoğalmasının "çelik üreticileri için belirsizlik yaratabileceğini, işlem maliyetlerini artırabileceğini ve ticari sürtüşmelere yol açma riski teşkil ettiğini" belirttiği ifade ediliyor. Bu alanda uyum ve tutarlılığın gerekli olduğunu belirten DTÖ Sekreterliği’nin, "Dekarbonizasyon Standartları ve Demir-Çelik Sektörü: DTÖ Daha Fazla Tutarlılığı Nasıl Destekleyebilir?" başlıklı notunda çelikte karbondan arındırmayı desteklemek için yirmiden fazla standart ve girişimin bulunduğunu ya da geliştirme aşamasında olduğunu ifade ettiği kaydediliyor. Notta, "Belirli ölçüm metodolojileri, tanımlar ve dekarbonizasyon için performans eşikleri üzerinde daha fazla uyum için alanlar bulmak da dahil olmak üzere, standartların uyumunu geliştirmek için çalışmaya ihtiyaç var. Gelişmekte olan ülkelerin bakış açılarının ve zorluklarının dikkate alınmasını ve ele alınmasını sağlamak da çok önemlidir," ifadeleri yer alıyor. DTÖ’nün, hidrojen bazlı çelik üretimi, elektroliz ve karbon yakalama, depolama ve kullanım dahil olmak üzere çelik üretimini karbondan arındırmak için birden fazla yol ve teknoloji olduğunu kaydettiği, bununla birlikte, birçok seçeneğin hala nispeten maliyetli olduğu, aynı zamanda ölçek ve küresel yayılım için gerekli çerçeveyi sağlamak için hükümet eylemi gerektirdiği belirtiliyor. DTÖ’nün notta “Hükümetler, çığır açan teknolojilerin ticarileştirilmesi ve yeşil kamu alımları da dahil olmak üzere, sıfıra yakın emisyonlu çelik için mekanizmalarda çok önemli bir role sahip. Emisyon yoğun sanayileri karbondan arındırmak için yenilikçi teknolojilerin yönlendirilmesinde kamu-özel sektör ortaklıkları çok önemlidir. Bunlar, bu ürünler için alıcı grupları oluşturarak sıfıra yakın ve sıfır emisyonlu ürünler için talep sinyallerini ileriye taşıma çabalarını içeriyor,” dediği ifade ediliyor. Notun, DTÖ Sekreterliği'nin 9 Mart 2023'te Cenevre'de planladığı "Ticaret için Dekarbonizasyon Standartları: Çelik Sektöründe Tutarlılığı ve Şeffaflığı Teşvik Etmek" başlıklı etkinliğinden önce yayınlandığı belirtiliyor. Etkinlik, DTÖ üyelerini endüstri liderleri ve uzmanlarla, tutarlı ve şeffaf standartların düşük karbonlu çelik üretim teknolojilerinin küresel ölçeğini hızlandırmada ve ticari gerilimleri önlemede ne kadar önemli bir rol oynadığı konusunda çok paydaşlı bir diyalogda bir araya getirmeyi amaçlıyor. Sekreterliğin, konuşmacıların çelik sektörü, akademi, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplumdan paydaşları içereceğini söylediği anlaşılıyor. Raporda, çelik üretiminin toplam küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık %8'ini oluşturduğu belirtiliyor. ( S&P Global, 26 Aralık 2022 )

Hindistan, 2030 Yılına Kadar Çelik Üretim Kapasitesini İkiye Katlamayı Planlıyor

Çelik ve Sivil Havacılık Bakanı Jyotiraditya Scindia’nın, Hindistan çelik sanayiini yeşil ve düşük karbon yayan üretim süreçlerine doğru yönelmeye çağırdığı belirtiliyor. Bakanın, bir ulusun kalkınmasında temel güç olarak çeliğin artan rolünü vurguladığı aktarılıyor. Scindia’nın, beşinci en büyük ekonomi ve ikinci en büyük çelik üreticisi olarak Hindistan'ın aynı zamanda sorumlu ve sürdürülebilir bir çelik üreticisi olması gerektiğini de sözlerine eklediği bildiriliyor. Ülkenin artan tüketim ve üretim kapasitelerinden bahseden Scindia’nın, Hindistan'ın 2017 Ulusal Çelik Politikasında da öngörüldüğü gibi, üretim kapasitesini 2030 yılına kadar ikiye katlayarak mevcut 154 mt seviyesinden 300 milyon tona çıkarmak için iddialı genişleme planları olduğunu dile getirdiği aktarılıyor. Bu nedenle, Çelik sanayiinin iddialı kapasite geliştirme hedefleri ile Başbakan Narendra Modi'nin 2070 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşma vizyonu arasında bir denge kurulması gerektiğini belirttiği kaydediliyor. ( Capital Market, 26 Aralık 2022 )

BAE'li Conares, Kaplamalı Çelik Tesisini Açtı

Çeşitlendirilmiş bir çelik üreticisi olan BAE'li Conares’in, bir yatırım projesini daha tamamladığı belirtiliyor. Şirketin, yerel ve uluslararası müşterilerinin ihtiyaçlarına hizmet edecek olan boyalı çelik tesisinin resmi açılış törenini gerçekleştirdiği kaydediliyor. Conares’in, bu hafta Dubai'de bulunan Jebel Ali Serbest Bölgesi'ndeki boyalı çelik fabrikasının resmi açılışını duyurduğu belirtiliyor. Varlığın, kalınlığı 0,18 ila 0,9 mm arasında değişen, yılda 100.000 ton önceden boyanmış galvanizli çelik sac, şerit ve levha üretebileceği ifade ediliyor. 150 milyon AED (40,9 milyon $; 1 $ = 3,67 AED) değerindeki projenin, Conares'in pazar konumunu güçlendirmesine ve ürün yelpazesini genişletmesine olanak tanıyacağı aktarılıyor. ( Metal Expert, 26 Aralık 2022 )

Tosyalı, 5 Yılda 5,5 Milyar Dolar Yatırımı Hayata Geçirecek

Kuruluşunun 70’inci yılını kutlamaya hazırlanan demir-çelik devi Tosyalı, önümüzdeki beş yılda, yurtiçi ve yurtdışında toplam 5,5 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu yatırımlar arasında Türkiye’de demir-çelik ve liman tesislerinin yanı sıra yurt dışında Cezayir, Senegal ve Angola’daki yatırımlar bulunuyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 3 kıtada sayıları 30’u bulan tesis ve yaklaşık 15 bin çalışanları, yıllık 6 milyon ton civarındaki demir-çelik üretimleri ile sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da sayılı demir çelik güçlerinden biri olduklarını söyledi. Yurt dışında Cezayir, Senegal ve Angola’daki yatırımları ile birlikte demir-çelik sektöründe önümüzdeki 5 yılda 5,5 milyar dolar değerinde bir yatırımı tamamlamış olacaklarını açıklayan Tosyalı, şöyle devam etti:

“SARISEKİ’DE 2 TANE KUANTUM TEKNOLOJİLİ ÇELİKHANE OLACAK”

“İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) hayata geçirdiğimiz 2,5 milyar dolar değerindeki yatırımımızı 2023’ün ilk çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Yıllık 4 milyon tonluk bir üretimle devreye girecek bu tesisimizde yassı çelik başta olmak üzere nitelikli çelik üretimine odaklanacağız. En gelişmiş teknolojileri kullanacağımız, Endüstri 4.0 uyumunda bizi küresel rekabette öne geçirecek bir tesis olacak. Sarıseki tesisi ile daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı Tosyalı olacak. Kullanacağımız üretim metodu ve teknolojisi sayesinde, normal ark ocaklarına göre yüzde 20 oranında daha az enerji kullanarak fosil yakıttan doğan karbon salımını azaltmış olacağız. İki tane dev, kuantum teknolojili çelikhanesi olacak. İki limanı ile bu tesisimiz yaklaşık 4 milyon ton yassı çeliğin ithal ikamesine katkı sağlayacak. Türkiye’nin katma değerli ihracatına ve cari açığın daraltılmasına ciddi bir katkıda bulunacağız.”

“SEKTÖRÜN HİPERMARKETİ KONUMUNU ÜSTLENİYORUZ”

Sahip oldukları geniş ürün yelpazesi ile ‘sektörün hiper marketi’ olarak bilindiklerini belirten Tosyalı, ayrıca sanayi ve endüstri bölgeleri yönetimi ve işletmesinde de uluslararası seviyede bilgi birikimine sahip olduklarına dikkat çekti. Tosyalı, İskenderun ve Cezayir’deki liman işletmeleri ve devam eden yeni liman yatırımlarına ek olarak, Erzin’de de liman yatırımı yaptıklarını kaydetti.

“CEZAYİR TESİSİMİZ YÜZDE 100 HİDROJEN İLE ÇALIŞACAK”

Cezayir’deki son etap yatırımlarının devam ettiğini kaydeden Fuat Tosyalı, şu bilgileri verdi: “Cezayir tesisimiz, yıllık 2,5 milyon ton kapasite ile dünyanın en büyük DRI üretim tesislerine ve DRI ile çalışan dünyanın en büyük ark ocağına sahip. İki yıldır üst üste üretimde dünya rekoru kırıyoruz. Şimdi en yüksek teknolojiye sahip yeni bir DRI tesisi ve onun önündeki 4 milyon ton/yıl üretim kapasiteli yassı çelik tesisi yapıyoruz. Bu yatırımı 2024’ün ilk yarısında tamamlamayı planlıyoruz. Bu yeni tesis, daha düşük karbon ayak izi ile bu alanda dünya çelik endüstrisindeki en iyi uygulamalardan biri olacak. Bu yatırımla Cezayir’de yassı çelik de üreteceğiz. Cezayir'e yaptığımız bu yeni teknoloji transferi ile çevresel etki açısından daha da rekabetçi olacağız. Asıl önemlisi de bu tesisimiz yüzde 100 hidrojen ile çalışma kabiliyetine sahip olacak. Dünyada hidrojen ile çalışabilen böyle bir teknolojiye yatırım yapan ilk Türk firması Tosyalı olacak. Zaten dünyada da bunu başarabilen şirket sayısı da yok denecek kadar azdır.” 140 MW güç ile dünyanın en büyük çatı GES’ine sahip olacağız Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımları hakkında bilgi veren Tosyalı, “Tosçelik Profil’in Osmaniye’deki üretim tesislerine kurulan çatı tipi güneş santrali, dünyanın en büyük ilk beş çatı tipi güneş santrali arasında yer alıyor. Bu güneş santrali sayesinde Tosçelik Profil, dünyanın karbon ayak izi en düşük ERW boru üreticisi konumunda” dedi. Kısa süre önce yeni bir güneş enerjisi yatırımına daha başladıklarını açıklayan Tosyalı, “Aynı anda tüm tesislerimizde toplam 632 bin metrekare alan üzerinde kurulacak GES ile 140 MW kurulu güce ulaşacağız. Böylece Tosyalı olarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’e sahip şirketi olacağız. Bu sayede yaklaşık 116,5 milyon kg karbon salımını engelleyerek dünyanın en temiz çelik üretimini gerçekleştirileceğiz” dedi. ( NB Ekonomi, 28 Aralık 2022 )

Yıldız Demir Çelik Çelikhane ve Haddehane Yatırımı Yapıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Yıldız Demir Çelik Sanayi A.Ş.’nin Kocaeli, Kartepe’de gerçekleştirmeyi planladığı çelikhane ve haddehane projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının inceleme ve değerlendirme sürecinin başladığı bildirildi. Yıllık 4 milyon mt sıvı çelik üretimi ve 3,5 milyon mt sıcak haddeleme kapasitesine sahip olması planlanan projeye yapılacak yatırımın maliyeti 3 milyar TL seviyesinde yer alıyor. Projenin arazi hazırlık ve inşaat aşamasında 1.000, işletme aşamasında ise 1.000 kişilik istihdam sağlanacağı açıklandı. ( SteelOrbis, 29 Aralık 2022 )

ArcelorMittal, Bu Yıl Dördüncü Hurda İşletmesi Satın Alımını Gerçekleştirdi

ArcelorMittal’in, çelik üretiminde daha temiz hammadde kullanımına yönelik küresel trendin etkisiyle hurdada kendi kendine yeterliliğini artırmaya devam ettiği ve Polonya'da bir hurda geri dönüşüm işletmesi satın aldığı haber veriliyor. ArcelorMittal’in, Polonya hurda metal geri dönüşüm şirketi Zaklad Przerobu Zlomu'yu (Zlomex) satın almak için bir anlaşma imzaladığı bildiriliyor. Şirketin yaptığı açıklamada, yılda yaklaşık 400.000 ton demir hurdası işleme kapasitesine sahip olan Zlomex'in, ArcelorMittal'in Dabrowa Gornicza ve Varşova'daki Polonya çelik tesislerinin uzun süredir hurda tedarikçisi olduğunu belirttiği aktarılıyor. ArcelorMittal’in, bu yıl şimdiye kadar dördüncüsü olan yeni hurda tesisini satın almasıyla birlikte, CO2 emisyonlarını azaltma stratejisine katkıda bulunmayı ve hurdada kendi kendine yeterliliğini artırmayı hedeflediği belirtiliyor. Düzenleyici onaylara tabi olan anlaşmanın, 2023'ün ilk yarısında tamamlanacağı anlaşılıyor. ArcelorMittal Europe CEO'su Geert Van Poelvoorde’nin, "Düşük karbon emisyonlu çelik üretimi için ihtiyaç duyduğumuz girdi malzemelerine daha fazla erişim sağlamak için bu yıl çok çalıştık. Yıl boyunca dört uzman hurda metal geri dönüştürücüsünü satın almak çok olumlu bir gelişme ve düşük karbon emisyonlu çelik sağlama yeteneğimizi geliştirmede önemli bir rol oynayacak," açıklamasında bulunduğu kaydediliyor. Bu yılın başlarında ArcelorMittal’in, Almanya'da ALBA International Recycling, İskoç geri dönüşüm şirketi John Lawrie Metals ve Hollanda merkezli geri dönüştürücü Riwald'dan on hurda sahası satın aldığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 30 Aralık 2022 )

Ansteel Group’un Ham Çelik Üretim Kapasitesi 63 Milyon Mt’a Ulaştı

Çin’in Liaoning eyaletinde bulunan çelik üreticisi Anshan Iron and Steel Group (Ansteel Group), Benxi Iron and Steel şirketiyle birleşmesinin birinci yıldönümünde yaptığı açıklamada ham çelik üretim kapasitesinin 20 Aralık itibarıyla 63 milyon mt’a ulaştığını belirtti. Ansteel Group ham çelik üretim kapasitesini 2025’e kadar 70 milyon mt’a çıkarmayı hedefliyor. ( SteelOrbis, 30 Aralık 2022 )

 


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ