Çelik Sektöründe 2023 - 1. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 1. Haftanın Öne Çıkanları


Tosyalı Algerie, Oran Yassı Çelik Tesisini 2024 Yılından İtibaren Devreye Alacak

Tosyalı Algerie Yönetim Kurulu Üyesi Alp Topçuoğlu, Tosyalı Holding’in Cezayir merkezli bağlı kuruluşu Tosyalı Algerie’nin Oran’daki yassı çelik tesisini 2024 yılının ilk çeyreğinden itibaren devreye almayı planladığını belirtti. Sıcak haddehane, doğrudan indirgenmiş demir birimi, peletleme tesisi ve demir cevheri zenginleştirme tesisi 2024 yılında, soğuk haddehane ve galvanizleme birimleri ise 2025 yılında faaliyete geçecek. 1,5 milyar $ yatırıma sahip yassı çelik tesisinin yıllık üretim kapasitesi 2 milyon mt seviyesinde yer alacak ve 2.500 kişilik istihdam yaratacak. Söz konusu tesisin tüm birimleri faaliyete geçtiğinde şirket toplam 6.500 kişiye istihdam sağlayacak. Alp Topçuoğlu 2022 yılı ile ilgili olarak, şirketin Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın olumsuz etkilerine rağmen yılı 800 milyon $’ı aşan rekor ihracat geliriyle kapattığını belirtti. Tosyalı Algerie başta Avrupa, Batı Afrika, Kuzey Amerika ve Latin Amerika’da olmak üzere 50 ülkeye ihracat yapıyor. 2022 yılında şirket 3 milyon mt çelik üretti ve 1,25 milyar mt’un üzerinde çelik ihracatı gerçekleştirdi. ( SteelOrbis, 04 Ocak 2023 )

Outokumpu, Uzun Ürün Biriminin Büyük Bölümünün Marcegaglia'ya Devrini Tamamladı

Finlandiyalı çelik üreticisi Outokumpu'nun uzun ürün biriminin büyük bölümünün İtalyan haddehaneci Marcegaglia'ya devrini tamamladığını bildirdiği kaydediliyor. Marcegaglia’nın, geçen Temmuz ayında Outokumpu'nun Uzun Ürünler Birimi’ni 228 milyon € (243 milyon $) karşılığında satın almak için anlaştığı ve geçtiğimiz ay, Avrupa Komisyonu ve ABD Rekabet Kurumu’nun söz konusu satın almayı onayladığı ifade ediliyor. ( Kallanish, 04 Ocak 2023 )

POSCO Malezya’da Karbon Yakalama ve Depolama Projesi Geliştirecek

Güney Kore merkezli POSCO Holdings, Malezya’nın devlete ait petrol ve doğal gaz şirketi Petroleum Sarawak (PETROS) ile Sarawak’ta karbon yakalama ve depolama projesi geliştirilmek amacıyla mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. Buna göre taraflar, POSCO çelik tesislerinden ve Sarawak’taki mavi hidrojen üretiminden kaynaklanan karbonu yakalamak, taşımak ve depolamak için fizibilite çalışmaları yapacak. POSCO Group ve PETROS, Güney Kore’de yakalanan karbonun Sarawak’a nakledilmesini ve karbon yakalama ile depolama altyapı tesisi inşaatını ayrıntılı olarak değerlendirmek için bir çalışma grubu oluşturmayı planlıyor. Öte yandan geçtiğimiz yılın Eylül ayında POSCO Holdings, Sarawak H2biscus Temiz Hidrojen Projesi’ni geliştirmek için Güney Kore merkezli şirketler Samsung Engineering ve Lotte Chemical, Malezya merkezli SEDC Energy ve Sarawak Energy Berhad ile bir anlaşma imzaladı. Projenin fizibilite çalışmaları devam ediyor ve 2027 yılının sonuna kadar ticari hidrojen üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor. ( SteelOrbis, 04 Ocak 2023 )

Barış Çiftçi (Worldsteel): 2023’ün İkinci Yarısı İtibarıyla Toparlanma Beklentisi Var

Dünya Çelik Birliği (worldsteel) Sektör Analizi Direktörü Barış Çiftçi ile 2022 yılı değerlendirmelerini ve 2023 yılı beklentilerini konuştuk.

Dünya çelik sektörü için çok iyi geçen bir 2021 senesinden sonra, 2022 senesinde ertelenmiş talepten ya da pandemi sürecinde açıklanan destek paketlerinden gelen talep desteğinin azalması ve arzın talebi yakalaması ile fiyat ve üretim seviyelerinde bir normalleşme gerçekleşmesi bekleniyordu. Maalesef Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile dünya çelik sektörü için sıkıntılı bir dönem başlamış oldu. Dünyanın Çin dışında kalan kısmındaki ham çelik üretimi Eylül-Ekim-Kasım ayları itibarıyla 2015-16 yıllarındaki, dünya çelik sektörünün çok zorlu zamanlarındaki seviyelere düştü.

2021 ile karşılaştırıldığında aylık 8-9 milyon tonluk bir üretim kaybına işaret eden istatistiklere bakıldığında Bağımsız Devletler Topluluğu’nun ayda yaklaşık 2 milyon tonluk bir kaybı olduğu, Avrupa Birliği’nde ise yaklaşık 2,5-3 milyon tonluk bir kayıp olduğu görülmekte. Yani savaşın en çok etkilediği bu iki bölge çıkarıldığında hala aylık 3-4 milyon tonluk bir üretim kaybı söz konusu. Bu bize dünyanın geneline yayılmış zorlu bir süreçten geçmekte olduğumuzu düşündürmekte. Kısacası 2022 sene sonu itibari ile iyi senelerin üretim seviyelerinden oldukça uzaktayız. Maalesef bu zorlu dönem hemen bitecek gibi de görünmüyor.

Birçok öncül gösterge bize zorlukların kısa vadede biraz daha artabileceğini, Avrupa öncülüğünde 2023’ün en azından ilk yarısı boyunca sürecek bir küresel resesyon ile çelik talebinin birçok büyük çelik kullanıcısı bölgede daha da azalabileceğini düşündürüyor. Yine de 2023’ün ikinci yarısı itibarıyla bir toparlanma döneminin başlamasını beklemek için de iyi sebepler var elimizde. Enflasyondaki gerileme beklentisi, tedarik zincirlerindeki toparlanma ve bunun otomotiv gibi sektörlere olan olumlu etkisi, Çin’de en azından kısa vade için sağlanmış istikrar görüntüsü…

Ayrıca altyapı yatırımları, enerji ve enerji verimliliği yatırımları, iklim değişikliği adaptasyonu yatırımları da hem kısa vadede hem orta vadede çelik talebini destekleyecektir. Rusya-Ukrayna savaşının gidişatı, Çin’in gerçekleştirmeye çalıştığı ekonomik dönüşüm yolunda yaşanabilecek çalkantılar ve kalkınmakta olan ülkelerin geçtiğimiz 20-30 seneye kıyasla daha zorlu finansal koşullarda nasıl bir seyir izleyecekleri gibi konuları, 2023’ün ve sonrasının koşullarını belirleyecek önemli riskler olarak izlemeye devam edeceğiz. ( SteelOrbis, 04 Ocak 2023 )

Nucor Kentucky Levha Tesisinde Üretime Başladı

Nucor Corporation tarafından yapılan açıklamada Kentucky’de inşa edilen son teknoloji levha tesisinde ilk levhanın 30 Aralık tarihinde haddelendiği duyuruldu. Şirket, bu yılın ilk çeyreğinde tesisin tam faaliyete geçmesine yoğunlaşacak ve alıcılarına ilk sevkiyatlarını gerçekleştirecek. Yapılan açıklamada Nucor Steel Brandenburg adını alan tesisin açık deniz rüzgar türbinlerinin temelinde kullanılan kalın levhayı büyük ölçekte üretebilen ABD’deki tek, dünyadaki ise birkaç tesisten biri olduğu ifade edildi. Üretim kapasitesi yıllık 1,2 milyon ton seviyesinde yer alacak olan tesisin açık deniz rüzgar türbini altyapısının gelişimine önemli katkılar sağlayacağı aktarıldı. Öte yandan hükümetin 2030 yılına kadar 30 gigavatlık açık deniz rüzgar türbini inşa etme hedefi doğrultusunda yaklaşık 7,5 milyon ton ilave çelik talebi ortaya çıkabileceği de söylendi. ( SteelOrbis, 05 Ocak 2023 )

Blastr Green Steel Karbonsuz Üretim Projesi İçin Finlandiya’da Yeşil Çelik Tesisi Kuracak

Karbonsuz çelik üretimi alanında geniş kapsamlı bir proje başlatmış olan Norveçli Blastr Green Steel, bu kapsamda Inkoo, Finlandiya’da entegre bir hidrojen üretim tesisine sahip yeşil çelik tesisi kurmayı planladığını açıkladı. 4 milyar € yatırımla yapılacak olan tesis, planlandığı gibi 2026 yılının sonunda üretime başladığında 1.200 kişilik istihdam yaratacak. Şirket Inkoo’da üretilen yeşil çelik ile yıllık karbon emisyonunu geleneksel yöntemlere kıyasla 4,6 milyon ton azaltmayı hedefliyor. Açıklamaya göre yeşil çelik tesisi, entegre hidrojen tesisiyle birlikte Finlandiya’da bugüne kadar yapılan en büyük sanayi yatırımları arasında yer alacak. Blastr Green Steel’in CEO’su Hans Fredrik “Karbon emisyonunu azaltma hedefi, yeşil çeliğe yönelik desteği, fosilsiz enerjisi ve kalifiye iş gücüyle Finlandiya projemiz için ideal bir yer. Yüksek kaliteli altyapısı ve temiz enerjiye erişimi nedeniyle tesis Inkoo’da kurulacak. Buna ek olarak, buzlanma görülmeyen liman tüm yıl boyunca verimli ve düşük karbonlu lojistiği ile Avrupa pazarına yakınlık sağlıyor,” dedi. ( SteelOrbis, 05 Ocak 2023 )

Hindistan, Yeşil Hidrojen Endüstrisi İçin 2 Milyar Dolarlık Teşvik Planını Onayladı

Birlik Bakanı Anurag Thakur’un, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hindistan'ın emisyonları azaltmak ve bu alanda önemli bir ihracatçı olmak amacıyla yeşil hidrojeni teşvik etmek için 174,9 milyar rupi (2,11 milyar $) tutarında bir teşvik planını onayladığını belirttiği ifade ediliyor. Söz konusu plan, dünyanın en büyük sera gazı yayıcılarından biri olan Hindistan'ın 2070 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmasına yardımcı olmayı hedefliyor. Ülkenin, 2030 yılına kadar yıllık 5 milyon ton yeşil hidrojen üretimi ve karbon emisyonunu yaklaşık 50 milyon ton azaltmayı amaçladığı belirtiliyor. Bakan Anurag Thakur’un gazetecilere verdiği demeçte, fosil yakıt ithalatından bir trilyon rupi tasarruf edildiğini söylediği vurgulanıyor. Thakur’un, "Amacımız, Hindistan'ı küresel bir yeşil hidrojen merkezi haline getirmek. 2030'a kadar küresel yeşil hidrojen talebinin en az %10'unu elde etmek için çaba göstereceğiz," açıklamasında bulunduğu aktarılıyor. Thakur’un, Hindistan'ın ayrıca yeşil hidrojen üretmeye yardımcı olmak için 60 gigawatt ila 100 gigawatt arasında elektrolizör kapasitesi oluşturmayı planladığını ifade ettiği bildiriliyor. ( Reuters, 06 Ocak 2023 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ